Monday, January 28, 2013

Update terbaru...





Assalamualaikum dan selamat tengahari...

Salam Maulidur Rasul, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar

Sebenarnya post nie untuk Maulidur Rasul...
Tapi tak per lah..post jerlah...



Terlupa Update...


Assalamualaikum, selamat tengahari...Sebenarnya aku terlupa nak update cerita terbaru nie...
Alhamdulillah...15 januari 2013 bersamaan 3 rabiulawal 1434 hari selasa, seorang bayi lelaki seberat 2.9 kg telah lahir pada pukul 1.36ptg di private hospital. Pukul 5.30 pagi aku turun darah..tapi tak sakit...aku sempat lagi mandi, kemas2 barang apa2 yang patut. Pukul 7 pagi ke private hospital. mungkin sebab aku neves dan menahan contration, darah tinggi aku naik mencanak teruk..tapi alhamdulillah, berkat keizinan dari ALLAH swt. berjaya jugak aku bersalin secara normal. turun air ketuban pukul 12.30 tengahari..tak lama lepas tue, nurse dah tolak aku masuk labour room..lepas bersalin, aku dah tak sedar apa dah sebab dr bagi ubat tidur, yang aku sedar bila abah aku masuk pagey aku...

Hari kedua aku dah boleh discaj balik dah, tapi doktor cakap anak aku kuning..aku minta nak bt followup kat kk biasa. Kuning anak meningkat tinggi la jugak 220..nurse kat kk bagitau,suruh mandi dengan air kucai..dia cakap ramas kucai dalam air then mandi baby..mak aku punya idea, dia blender jer kucai tue then campur dengan air suam, mujarap betul...turun mendadak..tapi sempat jugak lah baby kena tahan 3,4 hari dalam balang tue..oleh sebab wad tue tak ada sapa..jadi aku kekadang jer lah letak anak dalam balang tue, cian tgk anak kena tadah dekat lampu biru tue..pagi2 aku bawak balik anak minta mak mandikan air kucai..pagi sekali, petang sekali..mmg mujarap...sekarang nie anak dah ok dah...pusat pun luruh awal..22 hari bulan dah luruh...7 hari ja...mak cukur rambut siap2..

Sayang betul hubby kat anak, pantang pegang badan anak panas sikit, mesti amik termometer nak cek tgk suhu anak..mujur lah mak aku bidan kampung, selamat dah bab2 berpantang nie... tiap2 hari mandi air rebusan herba...bertungku dari aku mula bersalin sampai lah sekarang, batu merian aku jadi kecil dalam beberapa hari jer lah sebab pagi dan petang aku dok tungku...kadang2 p klinik, nurse marah sebab aku jalan laju sgt...nak bt cemana, batu merian aku dah kecut...tempat jahit pun dah nak sembuh...aku tungku sekali kat tempat jahit..mak aku pesan, kalau tak tungku, nanti jadi batas ubi, lagi sakit..huhu...so, baru sekarang aku akui...mmg betul...nasib baik aku tungku...

Tapi, yang tak bestnya, sepanjang aku berpantang nie, bermacam2 hal jadi kat aku...mula2 tekanan darah aku naik, aku disyaki ada darah tinggi, then hb aku rendah sangat 7.4...then kencing aku pulak albumin +++...aduyai...aku try makan protein bagi banyak sikit, minum air bagi banyak sikit...p cek plak...hb aku dah ok dah..10.3...then sekarang nie nak struggle untuk kencing dan tekanan darah...tekanan darah naik sbb dok berjaga malam...sebelum nie ok ja sebab aku mana ada berjaga malam..nurse pesan suruh minum air bagi banyak sikit...bukan tak boleh nurse oi...satg jadi kot lain pulak...kan tengah berpantang nie...aku faham la tugas seorang nurse...tapi sebagai manusia, aku rasa...korang pun tak bt macam tue jugak...minum air berkodi2...betul tak?...risiko pada diri sendiri..

urm...oklah, aku nak rehat jap...tumpang my little prince tengan beradu...abah pegi work....huhu

Monday, January 14, 2013

Cerita 4


Alhamdulillah, syukur sangat2..tak tahu nak cakap apa..tapi apa yang pasti berita hari nie..buatkan hati tenang dan rasa nikmat yang tidak terhingga..Kalau aku masih lagi bergantung pada keputusan yang sama dan tanpa ada usaha serta dorongan dari orang2 yang tersayang, mungkin aku manusia yang tak akan berubah sampai bila2. 

Berkenaan dengan GBS+ve tue, Dr. Annuar dah bgtau keputusan setelah 5 hari specimen diamik, aku dah tak ada penyakit tue dah..dah boleh bersalin secara normal dan our lovely baby are safe...masa dia cakap benda tue dah tak ada, kalau tak mengenangkan aku kat INS tue..maunya aku sujud syukur time tue...tapi lepas dia cakap pasal nie...aku terus tak berhenti2 panjatkan kesyukuran...cuma sekarang nie nak kena bagi kesihatan aku betul2 pulih sbb sekarang nie aku ada batuk dan selesema..Dr. Annuar bagi ubat untuk ilangkan sikit kahak kat dalam tue...harap2 sempat lah hilang..

Aku cakap kat hubby, rasa macam tak percaya, even hubby pun macam tak percaya...tapi itulah tugas seorang doktor, memang lah kebenaran itu perit tapi kalau diberitahu kena dengan caranya mesti tak adalah rasa sakit sangat...cara doktor kat GH bgtau tue...umpama hidup aku dah gelap sikit seolah2 dah tak ada cara lain untuk selamatkan aku dan anak...tapi tak apalah...sentiasa berfikiran positif...walau apa pun terjadi, sentiasa tanam dalam diri..apapun yang terjadi mesti ada hikmahnya..insyaALLAH..

so, next step..tunggu lah 17 nie..hari untuk deliver...16 nie bufday hubby...harap everything will be fine..amin

Sunday, January 13, 2013

Cerita 3


Assalamualaikum..dan selamat tengahari...
Rasa syukur sbb aku masih lagi diberi peluang nak menulis dan update blog nie...
ok sambung dari cerita yang sebelum nie...

Segala2nya bermula pada kandungan aku masuk 8 bulan nie...masa tue 25 disember 2012..aku dah rasa contruction...rasa sakit sangat...kebetulan aku kat kg...jadi p la cek kat kk biasa..terus dia hantar kat general hospital...sampai ja kat sana...doktor cek rahim, jantung anak dan sebagainya..rasa sakit sangat..doktor cakap baby tak cukup matang lagi..dan tak cukup bulan lagi...yang peliknya...masa tue dah masuk 9 bulan..tapi dia cakap tak cukup bulan..jadi, aku pun pujuk lah dalam hati..mungkin betul la apa yang doktor cakap...ni cuma contraction biasa...setelah ditahan dalam wad...2 hari...aku dibagi cucuk utk matangkan paru2 anak dan bagi lambat bersalin..

doktor bagi mc sampai la habis minggu...dalam hati, mungkin betul la kot..salah kira antara aku dan nurse tue...

2 januari 2013, tiba2 aku sakit kembali..ingatkan dah nak bersalin lah..aku p cek kat general hospital tapi tempat lain plak...dah la service mcm apa lagi...aku sabar ja...doktor sorg ja..sekejap dia seluk dalam rahim, sekejap dia cek tekanan darah...dia cakap aku cuma rasa contration biasa sahaja...masa nak balik...dia pagey aku lagi sekali...rupanya CTG anak tak amik lagi...apa lah service...mcm nak menangis pun ada...then aku minta refer kat satu lagi hospital yang aku biasa bt treatment...

aku sampai malam, then...aku kena tahan dalam bilik pre-meternity lagi sekali... dia siap bgtau lagi aku ada GBS+ve...kena bedah kalau nak bersalin nanti...tak ada cara lain dah nak selamatkan anak...doktor cuma bagi antibiotik..apa lagi...lepas amik ubat...dalam kereta..mmg bengkak lah mata aku...sepanjang malam aku nangis ja...yer lah...seolah2...bila baby lahir...dah ada penyakit yang tunggu dia...sblm balik aku tanya doktor tue lagi sekali untuk kepastian...adakah perlu aku bt checkup lagi sekali untuk pastikan samada aku bebas dari penyakit nie...doktor tue cakap tak perlu...cuma bila rasa sakit terus mai sini dan kena bedah utk selamatkan anak...masa tue, aku rasa gelapnya dunia...tapi bersabar jer lah dalam hati...

Kepada sesiapa yang tak tahu apa itu, GBS+ve...meh sini aku nak kongsikan...

Group B Streptococcus

Kebanyakan ibu hamil mengalami GBS+ve. Akan tetapi, bakteria tersebut tidak membahayakan kesihatan mereka. Cuma perhatian perlu diberikan pada bayi kerana kesannya cukup serius.

Group B Streptococcus (GBS) ialah sejenis bakteria yang menyebabkan jangkitan kuman pada darah. GBS selalunya ditemui pada bahagian vagina dan dubur kebanyakan ibu hamil. Untuk pengetahuan, kuman jenis ini tidak akan menyebabkan seseorang itu sakit kerana orang tersebut dijadikan perumah. Walaupun begitu, GBS boleh menyebabkan jangkitan kecil pada bahagian pundi kecil. GBS sememangnya tidak berbahaya kepada ibu sebaliknya ia bahaya kepada bayi yang bakal dilahirkan.

Seperti kebanyakan masalah jangkitan lain, tiada gejala yang nyata untuk penyakit ini. Jadi sukar untuk mengetahui adakah anda GBS+ve ataupun tidak. Ini turut merumitkan doktor untuk mengesan sama ada bakteria tersebut berupaya menjangkiti bayi yang bakal lahir ataupun sebaliknya.

Seseorang ibu hamil yang dijangkiti GBS akan berpotensi untuk menyebarkannya kepada bayi yang bakal dilahirkan pada sekitar 40 hingga 70 peratus. Pun begitu, daripada jumlah tersebut hanya 0.5 hingga 2 peratus bayi yang akan dijangkiti. Keadaan ini dinamakan neonate GBS. Kiraan tersebut dibuat berdasarkan satu kes bagi setiap 1000 kelahiran di seluruh dunia.


Umumnya GBS Neonate Boleh Dibahagikan Kepada 2 Jenis

Early Onset

Jenis ini sering berlaku. Tanda-tanda bayi dijangkiti GBS early onset akan muncul dalam tempoh 6 jam hingga seminggu selepas dilahirkan. Hampir 80 peratus kes menunjukkan bahawa tanda-tanda dikesan dalam jangka masa 72 jam pertama bayi. Jangkitan jenis ini boleh menyebabkan jangkitan pada paru-paru, otak, saraf tunjang dan darah. GBS early onset boleh jadi lebih serius.

Late Onset

GBS jenis ini pula agak jarang berlaku. Bayi lazimnya tidak menunjukan sebarang tanda jangkitan sehinggalah dia berusia seminggu hingga enam bulan. Hampir separuh daripada bayi ini mendapat jangkitan semasa proses kelahiran. Manakala, separuh lagi mendapatnya selepas dilahirkan iaitu menerusi hubungan dengan ibu yang GBS+ve atau orang lain yang mempunyai masalah sama. Masalah kesihatan yang biasa mengganggu bayi yang dijangkiti ialah meningitis.

Walaupun purata bayi yang akan mendapat jangkitan sangat rendah, doktor tidak pernah menganggapnya masalah remeh. Hal ini adalah kerana jika tidak dirawat segera selepas disahkan terkena jangkitan, dikhuatiri bayi akan mati.


Antara Simptom-Simptom Yang Mungkin Dapat Dilihat Pada Bayi Yang Dijangkiti Ialah:
  • Badan letih dan lesu
  • Kurang menangis
  • Kurang menyusu
  • Pernafasan tidak normal (terlalu cepat atau berbunyi)
  • Jaundis yang berpanjangan
  • Sawan
Sekiranya bayi anda mempunyai tanda-tanda seperti yang telah dinyatakan, segeralah bawa dia berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Ketahuilah bahawa, walaupun dijangkiti kuman, suhu badan bayi tidak akan meningkat seperti yang selalu berlaku pada orang dewasa.

Lazimnya bayi yang dijangkiti bakteria ini akan diberikan penisilin untuk membersihkan darahnya. Selain itu, rawatan rapi turut diberikan bagi memastikan organ tubuhnya dapat berfungsi dengan baik sehingga semua bakteria dapat dimusnahkan oleh sistem tubuhnya sendiri. Sebenarnya perkara yang paling penting ialah rawatan segera. Hal ini adalah kerana lebih cepat seseorang bayi itu dirawat, semakin cerah peluangnya untuk sembuh. Bagi wanita yang pernah melahirkan bayi GBS atau bayi meninggal secara tiba-tiba tanpa sebab-sebab tertentu terutamanya selepas seminggu dilahirkan, anda perlulah berhati-hati ketika berhadapan dengan kehamilan berikutnya.

Untuk memastikan adakah seseorang ibu hamil itu membawa GBS atau tidak, ujian HVS C&S (High vaginal swab culture and sensitivity) akan dilakukan. Ujian tersebut akan dibuat dengan mengambil sedikit cecair dari dalam vagina untuk melihat organisma yang wujud di dalamnya. Dari situlah, doktor akan dapat mengenal pasti ibu hamil yang membawa GBS. Seperti pada bayi, ibu yang dijangkiti akan diberikan penisilin semasa proses kelahiran.


Bayi Anda Berpotensi Untuk Dijangkiti Jika:
  • Anda pernah melahirkan bayi yang dijangkiti GBS+ve.
  • Anda mengalami kesakitan bersalin yang terlalu lama.
  • Air ketuban pecah dalam tempoh yang agak lama sebelum proses kelahiran berlaku.
  • Dilahirkan kembar.
  • Berat badan semasa dilahirkan kurang.
  • Anda menghidapi choriomnionitis, iaitu jangkitan kuman dalam rahim yang menyebabkan demam, sakit pada bahagian uterus dan sel darah putih meningkat.
  • Lahir pramatang.

Kesan GBS+ve Pada Bayi

Sebelum Dilahirkan
  • Jantung bayi menjadi lemah dan berkemungkinan lemas.
  • Berisiko untuk meninggal sebelum dilahirkan.
Selepas Dilahirkan
  • Keradangan paru-paru yang akan menyebabkan kesukaran bernafas.
  • Sepsis - putrefaktif (penghancuran) dan pereputan tisu oleh bakteria penyebab penyakit atau toksinnya.
  • Meningitis - jangkitan kuman pada otak
 Baca dan dengar pun macam tak percaya ja kan....so, aku balik kg dan berbincang dengan abah dan mak....last2, hubby cakap..refer kat INS tgk...

Aku jumpa dr. annuar...seorang doktor yang berpengalaman dan terkenal kat INS nie..

Dari penerangan dia dan maklumat yang diberikan...aku seolah2 mendapat nafas baru...baru aku tau...rupanya aku diberi tahu information yang salah...dan untuk pastikan aku masih ada GBS+ve ke tak...aku bt ujian lab lagi sekali....pada 14 januari 2013 nie..baru tau result dia...

masa jumpa dia, aku tanya lagi sekali tentang anak dalam perot nie...dia cakap, anak ok, uri berada dalam kedudukan dia, air ketuban pun ok...aku tanya lah bila doktor free...nak tempah dia untuk bersalin...17 januari 2013 adalah hari sesuai untuk bersalin...kebetulan 16 januari adalah hari lahir hubby...

esok baru tau keputusannya.....jeng2 tunggu yer...

Friday, January 11, 2013

Cerita 2




Assalamualaikum, selamat petang...kali nie aku masih lagi berkesempatan nak update walaupun dah tak larat sangat2 dah nie...aku dah bercuti 6 hari berturut...disebabkan kesihatan yang tak memberangsangkan....

boleh lak tiba2 aku demam dan selsema...dah makan ubat doktor...tapi nampak lah berkurangan sikit...tapi harap2 lah cepat lega..bila batuk bahagian bawah abdomen terasa sakit ya amat..hanya ALLAH sahaja yang tahu...sabar2..

ok sambung cerita hari tue......

Bila aku  p bt buku merah tue kat sungai petani, aku bagi tarikh tue...nurse tue kira punya kira..last2 dia cakap aku EDD pada 31 januari 2013..padahal..ikot doktor...aku EDD 25 januari 2013...mana2 pun takpa janji anak aku sihat sudah lah..

Aku p klinik kerajaan nie sebagai syarat ja..sbb setiap kali aku p..mesti kena p lagi 2 hari sekali disebabkan edema - penyakit bengkak kaki...secara logiknya..memang lah akan bengkak kaki..aku dah cek dah..sbb masa mula2 tue cuak jugak..ada faktor lain ianya terjadi..antaranya kita banyak berjalan..ialah...dah aku mmg kerja berjalan ja..mana ada org mengajar dalam kelas duduk sahaja...kena la jugak berjalan walaupun hanya nak tgk student faham ker tak apa yang kita ajar..

aku cek kat klinik pakar...dia cakap penyakit nie akan ada pada setiap orang yang mengandung..teruk @ tak bergantung kepada individu tersebut..aku cakaplah aku banyak berjalan sbb mengajar..dia cakap..tak ada apa2..solutionnya, aku cuma kena pastikan kaki aku nie lebih tinggi dari kepala bila aku tidur..kadang2 aku suruh hubby urut..kdg2 cian gak kat hubby..

 dari sebulan ke sebulan, alhamdulillah..anak aku semakin aktif..of course aku jadi curious nak tahu tentang anak...mestilah aku bagi perhatian pada perkembangan anak...aku cuma makan acid folic dan susu ja pun..susu tue pun aku cuma amik 3 camca ja...sekali minum..orang cakap nak banyak susu nanti..minum lah horlick..yang tue pun aku telan jugak..

sampai lah kandungan aku masuk 8 bulan..aku dah mula makan, bendi..bukan apa..orang cakap senang nak bersalin..selain dari itu..aku dok dgr juga surah2 dari al-quran..bagi menenangkan hati dan jiwa.. disamping melatih anak untuk biasa mendengar kalimah2 ALLAH swt nie..banyak la juga membaca utk perkembangan otak anak..selain aku suka buat pengiraan matematik...bukan apa...supaya anak aku pandai matematik tak macam ibunya dia..dari sekolah sampai lah sekarang..mmg lemah mate..jangan tanya lebih2..aku tak buat lah 1 + 1 = 2..cuba buat pengiraan duit keluar masuk..selain daripada kiraan masa beli barang..at least, boleh nampak nilai barang, disamping anak aku pun leh tahu congak kira2 nie..untuk bahasa inggeris plak..kadang2 aku dok tgk wonderpets..dora the explora..upin ipin..untuk peringkat umur yang masih dalam kandungan hanya bahan media yang ringan sahaja yang bersesuaian dengan umur bayi..lagi pun bila keluar nanti..kita kena review balik apa yang kita dah ajar masa dalam kandungan tue..sebagai contoh..sebelum tidur dan bangun tidur..bagi salam kat baby..rajin sembang seolah2 bayi ada depan mata..jangan sesekali cakap..baby anak ibu @ anak abah..jangan biar bayi yang masih dalam perot @ dah lahir nanti buat pilihan macam tue..sebagai ibu dan bapa..nampak macam kurang matang sikit sbb dari kecik dah ajar anak bt pilihan untuk memilih ibu @ bapa..kalau nak buat pilihan pun..buat lah utk benda lain..pakaian ker...makanan ker..jangan bt eksperimen atas manusia..

ohya, lagi satu, aku pun dok bt eksperimen juga, selalulah peluk perot seolah2 mcm kita peluk bayi..mungkin pada permulaan anda asa mcm ada tindakbalas...tetapi lama kelamaan, anda akan rasa pergerakkan bayi seolah2 membalas pelukkan kita..cuba lah kalau tak percaya...nasib baik mr. hubby dok rajin sembang dengan baby..kadang2 baby dok "smack down" hubby..kuat plak tue pergerakkan dia...lagi aktif bila hubby dok melayan dia..tak tahu lah bila keluar nanti...jenuh lah hubby nanti...penat layan anak sorang nie..hehehe

oklah...aku nk berhenti kejap...nak sembang dengan mak..sambey tgk dia cat dinding umah...nak smbt org baru la katakan...mr. hubby plak keluar dgn adik2.....urmmmm


Tuesday, January 8, 2013

Cerita 1


Kali nie aku cuma nak cerita tentang kehamilan aku jer...sebenarnya agak complicated jugak case aku nie...sampai aku sendiri pun pening jugak..harap2 story aku nie tak akan bagi korang pening yer...

Pada akhir bulan 3 tahun lepas, aku keguguran dan bt D & C...pastu, aku cuma sempat berpantang 2 minggu jer...tapi pantang makan tue aku cukupkan 100 hari...tetiba belum pun datang bulan, aku disahkan mengandung pulak...masa tue ada la jugak turun darah..aku rasa mungkin darah nifas yang berbaki dalam rahim kot @ semasa bayi nak menempel kat rahim..akan turun jugak darah...jadi aku assume salah satu tue la kot..

kali nie aku amik keputusan nak cek kat klinik swasta...tak nak dah klinik kerajaan nie..sebab aku dah kena dah..tapi still sabar sampai lah aku bt D&C...macam2 aku kena...sampai masa nak cek either baby aku ada ke tak dalam perot pun..doktor sampai berpeluh2 sbb cari tak jumpa...then terus hantar aku kat hospital kerajaan...aku rasa kalau seorang doktor yang memang berkemahiran dalam bidang kehamilan mesti lah tahu kan...tak pa lah..think positive jer lah..mungkin dia tak pernah jumpa kes macam aku kot...

Masa kat private, aku cuma nak tahu either betul ker tak aku mengandung jer..masa tue aku lagi 1 minggu nak datang bulan...kiranya aku saja2 nak try jer lah...alhamdulillah...berul rupanya..tak sampai 1 bulan lagi...atas nasihat doktor kat situ...dia sarankan aku amik ubat kuatkan rahim..selama 3 bulan utk perkembangan bayi dan kuatkan rahim aku...

selama aku amik kat dia...syukur sangat2...bayi makin aktif...tambahan pulak aku nie jenis yang lasak..terlupa mengandung...walaupun kena p suntik tiap2 2 minggu...dah la aku jenis takut jarum demi anak dalam kandungan...aku bt tak tahu ja...yang pasti...anak aktif la...huhuhu...nak tahu klinik mana...klinik Dr. Aishah dan Dr. Faisal kat sungai petani...depan sp plaza...hubby yg suggest kt situ sbb dulu dia berkhatan kat situ..rupanya famous jugak klinik nie..member aku pun ada yang suggest klinik nie..yang tak berapa nak bestnya sbb dia dah tak bt untuk bersalin dah..tak pa lah..janji anak aku ok sampai lah dah tak payah kena cucuk lagi..

then, masuk ja 4 bulan aku p buat buku merah...aku bt kat sungai petani...masa nie..aku tak tau nak bagi tarikh yang mana 1..so..aku bg lah tarikh 24/4/12....kononnya last period..pada hal aku tak mai period pun..japg kena marah pulak dengan nurse sbb lepas gugur terus mengandung...nak bt cemana...kalau dah rezeki ALLAH nak bagi..bukan aku tak pantang...huhuhu

Aku nak kena berhenti kejap...hubby dah tertidor kat sebelah ne..kang marah lak dia tgk aku tak tidor lagi @ rehat katanya...aku kena banyak rehat sekarang nie...sbb...tgu aku habiskan cerita nie...hehehe

Selamat Tahun Baru


Assalamualaikum....selamat tahun baru kepada semua...pejam celik dah masuk tahun baru dah pun...walaupun aku agak terlewat sikit nak update entry tahun nie..at least aku ada la jugak mengupdate...hehehe...

Monday, January 28, 2013

Update terbaru...

Posted by Chek Nurul at 1:04 PM 0 comments



Assalamualaikum dan selamat tengahari...

Salam Maulidur Rasul, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar

Sebenarnya post nie untuk Maulidur Rasul...
Tapi tak per lah..post jerlah...



Terlupa Update...

Posted by Chek Nurul at 12:59 PM 0 comments
Assalamualaikum, selamat tengahari...Sebenarnya aku terlupa nak update cerita terbaru nie...
Alhamdulillah...15 januari 2013 bersamaan 3 rabiulawal 1434 hari selasa, seorang bayi lelaki seberat 2.9 kg telah lahir pada pukul 1.36ptg di private hospital. Pukul 5.30 pagi aku turun darah..tapi tak sakit...aku sempat lagi mandi, kemas2 barang apa2 yang patut. Pukul 7 pagi ke private hospital. mungkin sebab aku neves dan menahan contration, darah tinggi aku naik mencanak teruk..tapi alhamdulillah, berkat keizinan dari ALLAH swt. berjaya jugak aku bersalin secara normal. turun air ketuban pukul 12.30 tengahari..tak lama lepas tue, nurse dah tolak aku masuk labour room..lepas bersalin, aku dah tak sedar apa dah sebab dr bagi ubat tidur, yang aku sedar bila abah aku masuk pagey aku...

Hari kedua aku dah boleh discaj balik dah, tapi doktor cakap anak aku kuning..aku minta nak bt followup kat kk biasa. Kuning anak meningkat tinggi la jugak 220..nurse kat kk bagitau,suruh mandi dengan air kucai..dia cakap ramas kucai dalam air then mandi baby..mak aku punya idea, dia blender jer kucai tue then campur dengan air suam, mujarap betul...turun mendadak..tapi sempat jugak lah baby kena tahan 3,4 hari dalam balang tue..oleh sebab wad tue tak ada sapa..jadi aku kekadang jer lah letak anak dalam balang tue, cian tgk anak kena tadah dekat lampu biru tue..pagi2 aku bawak balik anak minta mak mandikan air kucai..pagi sekali, petang sekali..mmg mujarap...sekarang nie anak dah ok dah...pusat pun luruh awal..22 hari bulan dah luruh...7 hari ja...mak cukur rambut siap2..

Sayang betul hubby kat anak, pantang pegang badan anak panas sikit, mesti amik termometer nak cek tgk suhu anak..mujur lah mak aku bidan kampung, selamat dah bab2 berpantang nie... tiap2 hari mandi air rebusan herba...bertungku dari aku mula bersalin sampai lah sekarang, batu merian aku jadi kecil dalam beberapa hari jer lah sebab pagi dan petang aku dok tungku...kadang2 p klinik, nurse marah sebab aku jalan laju sgt...nak bt cemana, batu merian aku dah kecut...tempat jahit pun dah nak sembuh...aku tungku sekali kat tempat jahit..mak aku pesan, kalau tak tungku, nanti jadi batas ubi, lagi sakit..huhu...so, baru sekarang aku akui...mmg betul...nasib baik aku tungku...

Tapi, yang tak bestnya, sepanjang aku berpantang nie, bermacam2 hal jadi kat aku...mula2 tekanan darah aku naik, aku disyaki ada darah tinggi, then hb aku rendah sangat 7.4...then kencing aku pulak albumin +++...aduyai...aku try makan protein bagi banyak sikit, minum air bagi banyak sikit...p cek plak...hb aku dah ok dah..10.3...then sekarang nie nak struggle untuk kencing dan tekanan darah...tekanan darah naik sbb dok berjaga malam...sebelum nie ok ja sebab aku mana ada berjaga malam..nurse pesan suruh minum air bagi banyak sikit...bukan tak boleh nurse oi...satg jadi kot lain pulak...kan tengah berpantang nie...aku faham la tugas seorang nurse...tapi sebagai manusia, aku rasa...korang pun tak bt macam tue jugak...minum air berkodi2...betul tak?...risiko pada diri sendiri..

urm...oklah, aku nak rehat jap...tumpang my little prince tengan beradu...abah pegi work....huhu

Monday, January 14, 2013

Cerita 4

Posted by Chek Nurul at 11:52 AM 0 comments
Alhamdulillah, syukur sangat2..tak tahu nak cakap apa..tapi apa yang pasti berita hari nie..buatkan hati tenang dan rasa nikmat yang tidak terhingga..Kalau aku masih lagi bergantung pada keputusan yang sama dan tanpa ada usaha serta dorongan dari orang2 yang tersayang, mungkin aku manusia yang tak akan berubah sampai bila2. 

Berkenaan dengan GBS+ve tue, Dr. Annuar dah bgtau keputusan setelah 5 hari specimen diamik, aku dah tak ada penyakit tue dah..dah boleh bersalin secara normal dan our lovely baby are safe...masa dia cakap benda tue dah tak ada, kalau tak mengenangkan aku kat INS tue..maunya aku sujud syukur time tue...tapi lepas dia cakap pasal nie...aku terus tak berhenti2 panjatkan kesyukuran...cuma sekarang nie nak kena bagi kesihatan aku betul2 pulih sbb sekarang nie aku ada batuk dan selesema..Dr. Annuar bagi ubat untuk ilangkan sikit kahak kat dalam tue...harap2 sempat lah hilang..

Aku cakap kat hubby, rasa macam tak percaya, even hubby pun macam tak percaya...tapi itulah tugas seorang doktor, memang lah kebenaran itu perit tapi kalau diberitahu kena dengan caranya mesti tak adalah rasa sakit sangat...cara doktor kat GH bgtau tue...umpama hidup aku dah gelap sikit seolah2 dah tak ada cara lain untuk selamatkan aku dan anak...tapi tak apalah...sentiasa berfikiran positif...walau apa pun terjadi, sentiasa tanam dalam diri..apapun yang terjadi mesti ada hikmahnya..insyaALLAH..

so, next step..tunggu lah 17 nie..hari untuk deliver...16 nie bufday hubby...harap everything will be fine..amin

Sunday, January 13, 2013

Cerita 3

Posted by Chek Nurul at 1:01 PM 0 comments
Assalamualaikum..dan selamat tengahari...
Rasa syukur sbb aku masih lagi diberi peluang nak menulis dan update blog nie...
ok sambung dari cerita yang sebelum nie...

Segala2nya bermula pada kandungan aku masuk 8 bulan nie...masa tue 25 disember 2012..aku dah rasa contruction...rasa sakit sangat...kebetulan aku kat kg...jadi p la cek kat kk biasa..terus dia hantar kat general hospital...sampai ja kat sana...doktor cek rahim, jantung anak dan sebagainya..rasa sakit sangat..doktor cakap baby tak cukup matang lagi..dan tak cukup bulan lagi...yang peliknya...masa tue dah masuk 9 bulan..tapi dia cakap tak cukup bulan..jadi, aku pun pujuk lah dalam hati..mungkin betul la apa yang doktor cakap...ni cuma contraction biasa...setelah ditahan dalam wad...2 hari...aku dibagi cucuk utk matangkan paru2 anak dan bagi lambat bersalin..

doktor bagi mc sampai la habis minggu...dalam hati, mungkin betul la kot..salah kira antara aku dan nurse tue...

2 januari 2013, tiba2 aku sakit kembali..ingatkan dah nak bersalin lah..aku p cek kat general hospital tapi tempat lain plak...dah la service mcm apa lagi...aku sabar ja...doktor sorg ja..sekejap dia seluk dalam rahim, sekejap dia cek tekanan darah...dia cakap aku cuma rasa contration biasa sahaja...masa nak balik...dia pagey aku lagi sekali...rupanya CTG anak tak amik lagi...apa lah service...mcm nak menangis pun ada...then aku minta refer kat satu lagi hospital yang aku biasa bt treatment...

aku sampai malam, then...aku kena tahan dalam bilik pre-meternity lagi sekali... dia siap bgtau lagi aku ada GBS+ve...kena bedah kalau nak bersalin nanti...tak ada cara lain dah nak selamatkan anak...doktor cuma bagi antibiotik..apa lagi...lepas amik ubat...dalam kereta..mmg bengkak lah mata aku...sepanjang malam aku nangis ja...yer lah...seolah2...bila baby lahir...dah ada penyakit yang tunggu dia...sblm balik aku tanya doktor tue lagi sekali untuk kepastian...adakah perlu aku bt checkup lagi sekali untuk pastikan samada aku bebas dari penyakit nie...doktor tue cakap tak perlu...cuma bila rasa sakit terus mai sini dan kena bedah utk selamatkan anak...masa tue, aku rasa gelapnya dunia...tapi bersabar jer lah dalam hati...

Kepada sesiapa yang tak tahu apa itu, GBS+ve...meh sini aku nak kongsikan...

Group B Streptococcus

Kebanyakan ibu hamil mengalami GBS+ve. Akan tetapi, bakteria tersebut tidak membahayakan kesihatan mereka. Cuma perhatian perlu diberikan pada bayi kerana kesannya cukup serius.

Group B Streptococcus (GBS) ialah sejenis bakteria yang menyebabkan jangkitan kuman pada darah. GBS selalunya ditemui pada bahagian vagina dan dubur kebanyakan ibu hamil. Untuk pengetahuan, kuman jenis ini tidak akan menyebabkan seseorang itu sakit kerana orang tersebut dijadikan perumah. Walaupun begitu, GBS boleh menyebabkan jangkitan kecil pada bahagian pundi kecil. GBS sememangnya tidak berbahaya kepada ibu sebaliknya ia bahaya kepada bayi yang bakal dilahirkan.

Seperti kebanyakan masalah jangkitan lain, tiada gejala yang nyata untuk penyakit ini. Jadi sukar untuk mengetahui adakah anda GBS+ve ataupun tidak. Ini turut merumitkan doktor untuk mengesan sama ada bakteria tersebut berupaya menjangkiti bayi yang bakal lahir ataupun sebaliknya.

Seseorang ibu hamil yang dijangkiti GBS akan berpotensi untuk menyebarkannya kepada bayi yang bakal dilahirkan pada sekitar 40 hingga 70 peratus. Pun begitu, daripada jumlah tersebut hanya 0.5 hingga 2 peratus bayi yang akan dijangkiti. Keadaan ini dinamakan neonate GBS. Kiraan tersebut dibuat berdasarkan satu kes bagi setiap 1000 kelahiran di seluruh dunia.


Umumnya GBS Neonate Boleh Dibahagikan Kepada 2 Jenis

Early Onset

Jenis ini sering berlaku. Tanda-tanda bayi dijangkiti GBS early onset akan muncul dalam tempoh 6 jam hingga seminggu selepas dilahirkan. Hampir 80 peratus kes menunjukkan bahawa tanda-tanda dikesan dalam jangka masa 72 jam pertama bayi. Jangkitan jenis ini boleh menyebabkan jangkitan pada paru-paru, otak, saraf tunjang dan darah. GBS early onset boleh jadi lebih serius.

Late Onset

GBS jenis ini pula agak jarang berlaku. Bayi lazimnya tidak menunjukan sebarang tanda jangkitan sehinggalah dia berusia seminggu hingga enam bulan. Hampir separuh daripada bayi ini mendapat jangkitan semasa proses kelahiran. Manakala, separuh lagi mendapatnya selepas dilahirkan iaitu menerusi hubungan dengan ibu yang GBS+ve atau orang lain yang mempunyai masalah sama. Masalah kesihatan yang biasa mengganggu bayi yang dijangkiti ialah meningitis.

Walaupun purata bayi yang akan mendapat jangkitan sangat rendah, doktor tidak pernah menganggapnya masalah remeh. Hal ini adalah kerana jika tidak dirawat segera selepas disahkan terkena jangkitan, dikhuatiri bayi akan mati.


Antara Simptom-Simptom Yang Mungkin Dapat Dilihat Pada Bayi Yang Dijangkiti Ialah:
  • Badan letih dan lesu
  • Kurang menangis
  • Kurang menyusu
  • Pernafasan tidak normal (terlalu cepat atau berbunyi)
  • Jaundis yang berpanjangan
  • Sawan
Sekiranya bayi anda mempunyai tanda-tanda seperti yang telah dinyatakan, segeralah bawa dia berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Ketahuilah bahawa, walaupun dijangkiti kuman, suhu badan bayi tidak akan meningkat seperti yang selalu berlaku pada orang dewasa.

Lazimnya bayi yang dijangkiti bakteria ini akan diberikan penisilin untuk membersihkan darahnya. Selain itu, rawatan rapi turut diberikan bagi memastikan organ tubuhnya dapat berfungsi dengan baik sehingga semua bakteria dapat dimusnahkan oleh sistem tubuhnya sendiri. Sebenarnya perkara yang paling penting ialah rawatan segera. Hal ini adalah kerana lebih cepat seseorang bayi itu dirawat, semakin cerah peluangnya untuk sembuh. Bagi wanita yang pernah melahirkan bayi GBS atau bayi meninggal secara tiba-tiba tanpa sebab-sebab tertentu terutamanya selepas seminggu dilahirkan, anda perlulah berhati-hati ketika berhadapan dengan kehamilan berikutnya.

Untuk memastikan adakah seseorang ibu hamil itu membawa GBS atau tidak, ujian HVS C&S (High vaginal swab culture and sensitivity) akan dilakukan. Ujian tersebut akan dibuat dengan mengambil sedikit cecair dari dalam vagina untuk melihat organisma yang wujud di dalamnya. Dari situlah, doktor akan dapat mengenal pasti ibu hamil yang membawa GBS. Seperti pada bayi, ibu yang dijangkiti akan diberikan penisilin semasa proses kelahiran.


Bayi Anda Berpotensi Untuk Dijangkiti Jika:
  • Anda pernah melahirkan bayi yang dijangkiti GBS+ve.
  • Anda mengalami kesakitan bersalin yang terlalu lama.
  • Air ketuban pecah dalam tempoh yang agak lama sebelum proses kelahiran berlaku.
  • Dilahirkan kembar.
  • Berat badan semasa dilahirkan kurang.
  • Anda menghidapi choriomnionitis, iaitu jangkitan kuman dalam rahim yang menyebabkan demam, sakit pada bahagian uterus dan sel darah putih meningkat.
  • Lahir pramatang.

Kesan GBS+ve Pada Bayi

Sebelum Dilahirkan
  • Jantung bayi menjadi lemah dan berkemungkinan lemas.
  • Berisiko untuk meninggal sebelum dilahirkan.
Selepas Dilahirkan
  • Keradangan paru-paru yang akan menyebabkan kesukaran bernafas.
  • Sepsis - putrefaktif (penghancuran) dan pereputan tisu oleh bakteria penyebab penyakit atau toksinnya.
  • Meningitis - jangkitan kuman pada otak
 Baca dan dengar pun macam tak percaya ja kan....so, aku balik kg dan berbincang dengan abah dan mak....last2, hubby cakap..refer kat INS tgk...

Aku jumpa dr. annuar...seorang doktor yang berpengalaman dan terkenal kat INS nie..

Dari penerangan dia dan maklumat yang diberikan...aku seolah2 mendapat nafas baru...baru aku tau...rupanya aku diberi tahu information yang salah...dan untuk pastikan aku masih ada GBS+ve ke tak...aku bt ujian lab lagi sekali....pada 14 januari 2013 nie..baru tau result dia...

masa jumpa dia, aku tanya lagi sekali tentang anak dalam perot nie...dia cakap, anak ok, uri berada dalam kedudukan dia, air ketuban pun ok...aku tanya lah bila doktor free...nak tempah dia untuk bersalin...17 januari 2013 adalah hari sesuai untuk bersalin...kebetulan 16 januari adalah hari lahir hubby...

esok baru tau keputusannya.....jeng2 tunggu yer...

Friday, January 11, 2013

Cerita 2

Posted by Chek Nurul at 3:21 PM 0 comments


Assalamualaikum, selamat petang...kali nie aku masih lagi berkesempatan nak update walaupun dah tak larat sangat2 dah nie...aku dah bercuti 6 hari berturut...disebabkan kesihatan yang tak memberangsangkan....

boleh lak tiba2 aku demam dan selsema...dah makan ubat doktor...tapi nampak lah berkurangan sikit...tapi harap2 lah cepat lega..bila batuk bahagian bawah abdomen terasa sakit ya amat..hanya ALLAH sahaja yang tahu...sabar2..

ok sambung cerita hari tue......

Bila aku  p bt buku merah tue kat sungai petani, aku bagi tarikh tue...nurse tue kira punya kira..last2 dia cakap aku EDD pada 31 januari 2013..padahal..ikot doktor...aku EDD 25 januari 2013...mana2 pun takpa janji anak aku sihat sudah lah..

Aku p klinik kerajaan nie sebagai syarat ja..sbb setiap kali aku p..mesti kena p lagi 2 hari sekali disebabkan edema - penyakit bengkak kaki...secara logiknya..memang lah akan bengkak kaki..aku dah cek dah..sbb masa mula2 tue cuak jugak..ada faktor lain ianya terjadi..antaranya kita banyak berjalan..ialah...dah aku mmg kerja berjalan ja..mana ada org mengajar dalam kelas duduk sahaja...kena la jugak berjalan walaupun hanya nak tgk student faham ker tak apa yang kita ajar..

aku cek kat klinik pakar...dia cakap penyakit nie akan ada pada setiap orang yang mengandung..teruk @ tak bergantung kepada individu tersebut..aku cakaplah aku banyak berjalan sbb mengajar..dia cakap..tak ada apa2..solutionnya, aku cuma kena pastikan kaki aku nie lebih tinggi dari kepala bila aku tidur..kadang2 aku suruh hubby urut..kdg2 cian gak kat hubby..

 dari sebulan ke sebulan, alhamdulillah..anak aku semakin aktif..of course aku jadi curious nak tahu tentang anak...mestilah aku bagi perhatian pada perkembangan anak...aku cuma makan acid folic dan susu ja pun..susu tue pun aku cuma amik 3 camca ja...sekali minum..orang cakap nak banyak susu nanti..minum lah horlick..yang tue pun aku telan jugak..

sampai lah kandungan aku masuk 8 bulan..aku dah mula makan, bendi..bukan apa..orang cakap senang nak bersalin..selain dari itu..aku dok dgr juga surah2 dari al-quran..bagi menenangkan hati dan jiwa.. disamping melatih anak untuk biasa mendengar kalimah2 ALLAH swt nie..banyak la juga membaca utk perkembangan otak anak..selain aku suka buat pengiraan matematik...bukan apa...supaya anak aku pandai matematik tak macam ibunya dia..dari sekolah sampai lah sekarang..mmg lemah mate..jangan tanya lebih2..aku tak buat lah 1 + 1 = 2..cuba buat pengiraan duit keluar masuk..selain daripada kiraan masa beli barang..at least, boleh nampak nilai barang, disamping anak aku pun leh tahu congak kira2 nie..untuk bahasa inggeris plak..kadang2 aku dok tgk wonderpets..dora the explora..upin ipin..untuk peringkat umur yang masih dalam kandungan hanya bahan media yang ringan sahaja yang bersesuaian dengan umur bayi..lagi pun bila keluar nanti..kita kena review balik apa yang kita dah ajar masa dalam kandungan tue..sebagai contoh..sebelum tidur dan bangun tidur..bagi salam kat baby..rajin sembang seolah2 bayi ada depan mata..jangan sesekali cakap..baby anak ibu @ anak abah..jangan biar bayi yang masih dalam perot @ dah lahir nanti buat pilihan macam tue..sebagai ibu dan bapa..nampak macam kurang matang sikit sbb dari kecik dah ajar anak bt pilihan untuk memilih ibu @ bapa..kalau nak buat pilihan pun..buat lah utk benda lain..pakaian ker...makanan ker..jangan bt eksperimen atas manusia..

ohya, lagi satu, aku pun dok bt eksperimen juga, selalulah peluk perot seolah2 mcm kita peluk bayi..mungkin pada permulaan anda asa mcm ada tindakbalas...tetapi lama kelamaan, anda akan rasa pergerakkan bayi seolah2 membalas pelukkan kita..cuba lah kalau tak percaya...nasib baik mr. hubby dok rajin sembang dengan baby..kadang2 baby dok "smack down" hubby..kuat plak tue pergerakkan dia...lagi aktif bila hubby dok melayan dia..tak tahu lah bila keluar nanti...jenuh lah hubby nanti...penat layan anak sorang nie..hehehe

oklah...aku nk berhenti kejap...nak sembang dengan mak..sambey tgk dia cat dinding umah...nak smbt org baru la katakan...mr. hubby plak keluar dgn adik2.....urmmmm


Tuesday, January 8, 2013

Cerita 1

Posted by Chek Nurul at 4:17 PM 0 comments
Kali nie aku cuma nak cerita tentang kehamilan aku jer...sebenarnya agak complicated jugak case aku nie...sampai aku sendiri pun pening jugak..harap2 story aku nie tak akan bagi korang pening yer...

Pada akhir bulan 3 tahun lepas, aku keguguran dan bt D & C...pastu, aku cuma sempat berpantang 2 minggu jer...tapi pantang makan tue aku cukupkan 100 hari...tetiba belum pun datang bulan, aku disahkan mengandung pulak...masa tue ada la jugak turun darah..aku rasa mungkin darah nifas yang berbaki dalam rahim kot @ semasa bayi nak menempel kat rahim..akan turun jugak darah...jadi aku assume salah satu tue la kot..

kali nie aku amik keputusan nak cek kat klinik swasta...tak nak dah klinik kerajaan nie..sebab aku dah kena dah..tapi still sabar sampai lah aku bt D&C...macam2 aku kena...sampai masa nak cek either baby aku ada ke tak dalam perot pun..doktor sampai berpeluh2 sbb cari tak jumpa...then terus hantar aku kat hospital kerajaan...aku rasa kalau seorang doktor yang memang berkemahiran dalam bidang kehamilan mesti lah tahu kan...tak pa lah..think positive jer lah..mungkin dia tak pernah jumpa kes macam aku kot...

Masa kat private, aku cuma nak tahu either betul ker tak aku mengandung jer..masa tue aku lagi 1 minggu nak datang bulan...kiranya aku saja2 nak try jer lah...alhamdulillah...berul rupanya..tak sampai 1 bulan lagi...atas nasihat doktor kat situ...dia sarankan aku amik ubat kuatkan rahim..selama 3 bulan utk perkembangan bayi dan kuatkan rahim aku...

selama aku amik kat dia...syukur sangat2...bayi makin aktif...tambahan pulak aku nie jenis yang lasak..terlupa mengandung...walaupun kena p suntik tiap2 2 minggu...dah la aku jenis takut jarum demi anak dalam kandungan...aku bt tak tahu ja...yang pasti...anak aktif la...huhuhu...nak tahu klinik mana...klinik Dr. Aishah dan Dr. Faisal kat sungai petani...depan sp plaza...hubby yg suggest kt situ sbb dulu dia berkhatan kat situ..rupanya famous jugak klinik nie..member aku pun ada yang suggest klinik nie..yang tak berapa nak bestnya sbb dia dah tak bt untuk bersalin dah..tak pa lah..janji anak aku ok sampai lah dah tak payah kena cucuk lagi..

then, masuk ja 4 bulan aku p buat buku merah...aku bt kat sungai petani...masa nie..aku tak tau nak bagi tarikh yang mana 1..so..aku bg lah tarikh 24/4/12....kononnya last period..pada hal aku tak mai period pun..japg kena marah pulak dengan nurse sbb lepas gugur terus mengandung...nak bt cemana...kalau dah rezeki ALLAH nak bagi..bukan aku tak pantang...huhuhu

Aku nak kena berhenti kejap...hubby dah tertidor kat sebelah ne..kang marah lak dia tgk aku tak tidor lagi @ rehat katanya...aku kena banyak rehat sekarang nie...sbb...tgu aku habiskan cerita nie...hehehe

Selamat Tahun Baru

Posted by Chek Nurul at 3:54 PM 0 comments
Assalamualaikum....selamat tahun baru kepada semua...pejam celik dah masuk tahun baru dah pun...walaupun aku agak terlewat sikit nak update entry tahun nie..at least aku ada la jugak mengupdate...hehehe...

 

Life So Simple WithOut Rules Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez