Sunday, December 30, 2012

Seronok Plak Rasanya...



eeeeeeeeeeeeee.....macam tak caya lak rasanya...rupanya hari nie adalah hari ke2 terakhir dalam tahun nie...cepatnya masa berlalu...pejam celik pejam celik dah nak masuk tahun baru...wawawawa....banyak kenangan dan sejarah tercipta sepanjang 2 tahun nie...samada suka dan suka..tapi rasa sayang lak nak dilupakan dan ditinggalkan...walau apa pun, harap dengan kedatangan tahun baru nie..akan menambahkan lagi rezeki dan kegembiraan kami sekeluarga...

Tapi apa yang penting, sekarang nie, syukur alhamdulillah...aku happy dengan apa yang ada...tak tahu nak gambarkan macamana tapi terasa macam.....hah macam tue lah...huhuhu

oh lupa lak nak bgtau..baru2 nie berlaku kontrasi, kebetulan mr.hubby tak ada kat umah...yang ada cuma mak, abah dan adik2 ja..abah sayang nak tinggal tv sbb malam tue ada perlawanan antara thailand dan singapura. apalagi mak terus beleteq kat abah la...aku leh lagi tersenyum...sabar dok tahan sakit...sampai ja kat KK...terus aku dihantar naik ambulance ke HSB..sepatutnya dah cukup 9 bulan tapi bila p sana...entah mcmana..leh jadi 34 minggu + 6 hari lak...aduhai..aku kena cucuk 2 jarum...sapai sekarang nie tak rasa sakit nak bersalin dah..walaupun dah 1 minggu berlalu...cuma sekarang nie aku kena pantau pergerakkan baby dalam perot..takot jugak jadi apa2...kalau ikot pergiraan HSB aku dah masuk 35 minggu + 6 hari dah...esok genap 9 bulan..padahal..kalau nak diikotkan dah 9 bulan  9 hari kot...aduhai..tak pa lah...sabar itu kan separuh dari iman..aku harap samada minggu nie @ minggu depan...bersalin lah aku...tak sabar sebenarnya nak tunggu baby keluar..mr.hubby pun dah macam tak sabar nak jumpa hubby junior...hehehe..excited nak jadi abah..

bila balik kg ja, mak aku mesti bercerita pengalaman naik kereta ambulance..malam tue..aku , mak dan adik pompuan aku naik kereta tue..dalam ujan plak tue..jarak agak jauh jugak...sampai termuntah aku dan adik sebab driver tue bawak macam apa lagi...dalam hati aku dok doa...cepat lah sampai...dats yang sampai sekarang nie mak aku suh aku standby ja kat sini...senang sikit dekat dengan hospital..dalam 15-20 minit dah sampai...tak ada lah susah2 nak nai kereta ambulance....

hari nie...aku dah jadi agak malas nak mengajar..jadi aku cuma bt perbincangan dengan student...dan kelas seterusnya..aku just bagi sain jer attendance...bukan apa...dah tak larat sangat dah....kelas esok...cuma nak sambung sikit jer 2,3 perkara...harap2 everything will be fine...

sebenarnya..aku sengaja mengupdate blog nie sementara tunggu mr.hubby datang amek..sepanjang 2 bulan nie...dia selalu hantar aku awal dan balik lewat petang mana taknya..aku dah tak leh drive sendiri lagi dah..lagi satu dia sendiri takut jadi apa2 kat aku...aku dan dia kerja jauh2..jarak antara kami...130km...pergi sahaja..kalau pergi dan balik berapa dah...aduhai...cian jugak kat hubby sebenarnya...tapi nak bt mcmana..keadaan mmg tak mengizinkan...terima kasih atas segala2nya...mama sayang b hingga hujung nyawa...amin..

Mother to be...


Assalamualaikum and good evening, how are you today?...hope all the reader are fine and always in good. How about me?...i'm good but not too. I just count the days. in 36 week @ 9 month will be mother to be. i hope i will have enough motivated and strength to face out all this. Still work even due just around the corner. My baby active all the time even at night, but i love it. at least i know my baby are tough and active person like his/her parent.

Actually, before this i always think about labour, the pain, blood and many more..but now...maybe im getting bored waiting for the due. Now i hope both of us are safe and better..

Wednesday, November 28, 2012

entry pagi2...


Assalamualaikum...selamat pagi...

Pagi2 nie kalau kita bangun tidor dengan muka yang ceria..tidur dan rehat yang cukup..In shaa Allah... semuanya pasti akan menjadi senang dan mudah bagi kita..tetapkan niat dan tujuan kita pada pagi hari. Sebab tue ada pesan orang lama2 mengatakan lepas bangun solat subuh jangan tidur balik...nanti rezeki tak masuk..ada sebab kenapa pesanan tue diperkatakan...Kita sendiri akan menarik aura positif dalam diri dan sekeliling, menolak aura negatif dalam diri. Percaya atau tidak kadang kala kita bangun dalam keadaan tergesa2..semuanya akan jadi bercelaru dan kelam kabut...di tempat kerja pun akan jadi serba tak kena...dalam hati mesti dok menyumpah dah...adat manusia...pasti akan menyalahkan "sesuatu"...hanya segelintir sahaja akan salahkan diri sendiri. betul tak?..

Cuba kita tengok sekeliling kita...kemudian kita tgk pada diri kita..perubahan masa, tempat, keadaan, suasana...sebenarnya..kita sahaja yang masih duduk di tempat @ kerusi yang sama..iskh macam ahli parlimen plak..dok cakap pasai kerusi nie..nie bukan kerusi kat parlimen tue..tapi diri kita dan banyang2...serta tempat duduk kita..maknanya di tempat kerja kita..orang lain dah hias tempat macam rumah sendiri..cantik dan kemas...kita?...dengan bekas air kat atas meja, dengan balang coklat kat atas meja..dengan macam2 lagi lah..tak kan lah 6 bulan sebelum dan selepas..kita masih lagi sama..meja kosong dan penuh dgn benda2 yang kita sendiri rasa ok tapi orang lain tgk berserabut..tempat kerja kita akan melambangkan peribadi kita..kalau tak percaya..cuba tgk kawan2 kita yang tempat dia kemas..umah dia mesti kemas..kalau tak kemas pun..tak bersepah..masa saya belajar dulu...ada kawan suka memasak..dari rumah sampai U dia dok masak...sampai beli rice cooker...dalam tu ah masak nasi..dalam tue lah masak tomyam..macam2 lagi..kalau bulan puasa..bilik dia lah akan jadi tumpuan..sampai ke muka pintu kawan2 nak berbuka dengan dia..kat umah pun macam tue jugak...sekarang dah kawen..jangan hanya memerhati orang lain..tapi cepat lah bertindak supaya kita tak ketinggalan..tapi tak perlu nak jadi obses sbb nak jadi lain dari org lain..kita ikot kemampuan kita..tak semestinya nak berjaya..kita perlu berada dikalangan orang yang berjaya.. nak kaya kita kena ada dikalangan orang yang kaya...setiap perkara perlu ada permulaan..lagi satu...buat sesuatu perlu pikir dahulu jangan bagi orang lain tolong fikirkan...tanya pendapat dan cadangan mmg bagus tapi tak perlu nak ikot 100%..kenapa dan sebab apa...setiap manusia nie tak sama..kalau kita tak boleh dengan cara nie, cuba cara lain..tak semestinya kita tak menceburi bidang lain @ ada extra income...kita akan "mati"....cuba tgk parent kita dulu..dengan gaji 600-1000 boleh ja besarkan anak2 yang bergenuak...ramai..setengah orang akan kata..tue zaman dulu..takpa lah...barang murah lagi...tue pemikiran orang2 kita..habis tue...cuba tgk orang lain yang bergaji kecil..cuba tgk di dada akhbar...anak siapa yang berjaya...spm dengan percapaian yang bagus2...cuba selidik gaji parent dia berapa?...ada macam kita dak?...pernah dengar dak...anak orang yang gaji dia berkoyan2 masuk paper sebab spm dia bagus...saya tak cakap dan tuju kepada sesiapa...setiap orang ada penilaiannya yang tersendiri...

tepuk dada tanyalah selera..jangan terlalu nak mengejar RM tapi tak sedar...kita keciciran sesuatu yang lebih bernilai...nak tahu apadia?....cuba lah fikir tgk..

Monday, November 26, 2012

Manusia Oh Manusia...


Assalamualaikum...

Uniknya manusia ini kerana kita tercipta oleh yang maha pencipta mengikut kesesuaian masing dengan pasangan yang kita sendiri tak pernah nak tahu dan bila sampai masanya...dengan mudah sekali kita menerima pasangan kita tanpa memikirkan..kenapa, adakah, betul ker dan sebagainya kerana ianya sudah tercatat dan tersurat untuk kita.

Pernahkah kita fikir, zuriat yang lahir dari rahim kita ini jugak turut akan mengulangi kitaran yang sama macam kita, yang membezakan kita dan zuriat kita hanya lah MASA dan KEADAAN. Jadi, bagaimana dan macamana kita mahu menjadikan zuriat kita seperti yang kita mahu. Mengikut acuan yang kita tetapkan. Adakah kita terpikir bahawa zuriat kita ini jugak sudah tercatit untuknya 4 perkara yang telah ditetapkan. Tugas kita hanya menjadikan zuriat kita ini seorang insan yang mempunyai nilai2 kemanusian dan kerohanian yang sepatutnya.

MASA juga telah menyebabkan perubahan pada fizikal kita, mental kita, kerohanian kita...KEADAAN akan mendesak kita untuk berubah mengikut perubahan ini. Perasaan kita juga berubah mengikut peredaran MASA, KENAPA?... sewaktu kecil...perasaan ingin tahu amat mendalam...sewaktu remaja, jiwa semakin memberontak mengikut hawa nafsu dan pemikiran yang tak pernah nak pikir panjang...hanya keseronokan sahaja yang ada...bagi sesiapa yang diberi pendedahan awal tentang masa depan pasti akan berterima kasih kepada ALAM...KENAPA?..sebab tidak tersangkut di waktu usia muda..pasti tidak akan menyesal..PERNAHKAH kita menyesal bila mengenang kembali masa usia muda...iskh, kalau lah aku mendengar kata @ buat mcm nie..pasti aku dah berjaya...aku dah dapat kerja yang elok..hai..apalah nasib..kenapa nak salahkan nasib..kita yang mencipta nasib...kita yang mencipta masa depan kita sendiri..memang menjadi lumrah manusia..jatuh dan bangun pasti ada..sesiapa yang jatuh...pasti akan bangun jugak..

Pesan orang tua2..Buah cempedak diluar pagar, ambil galah tolong jolokkan, saya budak baru belajar, kalau salah tolong ajarkan. Pepatah ini sendiri telah mengajar kita erti sifat rendah diri dan sikap orang yang ingin berjaya dalam hidup. Bukannya bersikap menunding jari kepada orang lain. Bila orang maju @ berjaya sikit..mulalah nak kata..mesti dia amik rasuah tue..tak pun...tak pa lah dia ada kabel...apa kena mengena kabel sekali pun kalau orang tue tak tahu bercakap @ bawa diri dalam setiap perkara yang diceburi..KENAPA tak soal diri sendiri..kenapa aku tak leh jadi macam dia..apa guna kalau kaya raya tapi hasil titik peluh orang lain..fikir fikirkan lah sendiri..

Apa yang kita rasa bila ada orang tiba-tiba bagi duit kat kita, bayar hutang ker @ duit yang harus kita terima..mesti seronok kan....tambahan lak kalau time2 tue duit mmg kurang...apa lagi...senyum sampai telinga..tapi cemana kita dengan orang2 disekeliling kita...sudahkan kita menjelaskan hutang yang pernah kita adakan..takkan nak minta maaf & halalkan time nak masuk kubur kot..masa sihat nie tak nak plak kita jelaskan..pernah tak kita fikirkan..kawan @ orang yang berhutang tue nak guna duit..mana tahu situasi dia juga sama macam kita..SEBAB APA?..KERANA APA?..dia juga MANUSIA mcm kita..jadi hanya manusia boleh mengenal dan memahami manusia..betul tak?..



Apa saja....


Assalamualaikum....hujan lebatnya kat luar...nasib baik sempat lunch tadi...member opis bt kenduri khatan anak dia..lama dah tak makan ikan keli goreng sambal...sedapnya...makan lak dengan nasi putih panas-panas...perh...sedap...air oren plak...2x aku tambah...air jer lah..nak tambah nasi...aku segan lak... sungguhpun...tuan rumah bagi..hehehe...sejak nak dekat due nie..makin berselera plak aku makan..mr. hubby pun sama jugak...kadang2 takut jugak tgk dia makan...berselera betul...perot pun dah nak sama dengan aku..tue baru setahun kawen..kalau dah bertahun..aku rasa..leh sama dengan abah aku..dapat pingat P.J.K...Perot Jalan Kedepan..hehehe

Sejak mengandung nie, yang aku perasan...muka aku cepat berminyak dan muka dipenuhi jerawat...walaupun malam2 aku dah pakai bedak sejuk tapi tak makan saman jugak..nak pakai product yang lain...aku takut efek kat baby lak...so...hold dulu lah hasrat ku...kelas dah nak buka dah..minggu depan...aku agak mesti student mesti terkejut tgk muka aku...lantak lah...cuma ada 1 bulan lebeh kot nak mengajar dorang pastu aku bercuti...nanti cuti bersalin leh la bagi muka clean and clear balik macam before prenent...Nasib baik mr. hubby faham lah jugak...kalau tak...makan hati la alamatnya...

Persiapan baby pun dan 95% dah siap...cuma nak tambah buaian dan set berpantang ja..walaupun ada banyak lagi komitmen lain nak kena pikir...tapi priority kena pada anak dulu..pasni baru pikir nak bt apa...gaji aku dan mr. hubby pun banyak habiskan utk persiapan baby...nasib baik la dah tak banyak dah...aku plak due ujung bulan 12 @ awal bulan 1 nie...so..duit gaji both of us...utk ujung bulan nie..nak kena simpan sikit...nasib baik la..umah parent dekat..hospital pun dekat...aku bersalin kat hospital kerajaan ja..senang sikit..yerlah...dok pun tak lama kat opital..kalau anak ok..lagi satu ..aku dan suami ada GL...so..guna j lah...wad kelas pertama la..insyaallah..kalau dua orang..aku rasa aku nak wad yg ada ramai org..takut jugak anak @ aku jadi apa2..kita berikhtiar...pikir kebarangkalian...kalau nak dikira service...sudah tentu kat private lagi bagus..tapi memana pun sama...so...aku pilih jer kerajaan..aku sendiri pun lahir kat kerajaan ja..aku sendiri tak nak bezakan anak2...semuanya bersalin kat kerajaan...senang..

Ohya...sekarang nie aku cepat rasa letih dan mengah..kadang2 kepala rasa berat...nak tidur ja..mata cepat mengantok..kadang2 angin...cian jugak mr.hubby...mmg lah org kata time mengandung nie mulut kena jaga..tapi entah...kalau tak kena dihati aku ja...siap lah...nak masak kadang2 rasa malas sgt..nak tidur ja nie...cemana nak mengajar nie...everyday ada kelas...aduhai..

oklah...nanti sambung lain...mengantok la plak...

Thursday, November 22, 2012

MOTIVASI


Assalamualaikum w.b.t.....selamat pagi dan salam sejahtera...entry kali nie aku cuma nak bagi motivasi pada diri sendiri...mana lah tahu masa depan sekiranya aku nak baca post yang lepas2 leh gak jadikan motivasi pada diri sendiri.

CERITA 1

Tentang isu semasa...bukannya aku tak peka atau tak amik port atau pun pentingkan didi sendiri. Tapi adakan dengan join group @ dengan bagi komen di laman2 sosial akan memberi kesan apa2. Tidak sama sekali. Tapi aku suka dengan apa yang aku dgr dalam radio pagi nie. Jangan hanya berdoa tapi hulurkan bantuan dari segala sumber tak kira lah dari sumber kewangan ker, sumber harta benda ker apa ker...nie...mcm pesta pulak...ataupun ikot musim...mmg lah bagus sesiapa yang prihatin dgn semua yang berlaku tapi jangan hanya duduk depan laptop..tapi bila perlukan bantuan dan sebagainya..kita adalah orang yang terakhir yang hulurkan...

MORALNYA...

Jangan ikot orang...kita ada cara kita sendiri untuk melakukan @ menghulurkan sesuatu...

Thursday, November 15, 2012

just...a little bit...


Assalamualaikum...Salam Maal Hijrah...Good Morning...Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia...
Its been long time i didn't not write anything even update my blog. This is because i don't want too but a little bit tired and sometimes feel a little bit lazy..hehehe..Alhamdulillah..eventhought i feel lazy but today i want update my blog..even just 1 word..;p

Today was new year for muslim dan also for me. i hope everything will be in good and Allah will always with me. amin...

For my baby..its almost 32 week...i feel little bit tired and my back sometime feel pain..my hubby always with me..thank you for everything dear..

this is our baby progress...i just Google it in the internet...its mean a few week to goes...of course im feel a little bit nerves...our first baby..what i know...my baby very active..always have movement especially when my hubby with me..play with my baby... when i was so sleepy, that the peak hour for baby wake up and want play with me...adohai...

 almost a month i don't have class, a little bit bored but i don't have prepared anything to enter the class. so, i rileks and do what ever i want..hehehe


But beginning of December, new season for student and class will begin on 2nd day of December...urmmm

Sunday, October 21, 2012

Nothing but Something...


Assalammualaikum and good evening to all of you...today i'm feel a little bit happy and dispointed with myself. Actually, i have an interview today..alhamdullilah my interview was going well...smooth and there have double happiness for me..that about my work but something else in my mind..i don't know what it is but what i feel are "empty"...urm..

1 more thing, even though, i have everything with my...but sometime i'm feel lonely...urm...

Sunday, October 7, 2012

Saja2 nak update...


Assalamualaikum...selamat tengahari...terasa lamanya tak update blog nie...bukan apa...sibuk sikit 2,3 hari nie..entah lah kenapa terasa penat sikit tue yang menjadi malas....bukan nak malas...huhuhu...
        Sebelum aku merapu dengan lebih lanjut lagi...biarlah aku berterus terang sahaja..Alhamdulillah kandungan dah masuk 27 minggu dah...debaran kian terasa sbb dah nak habis trimester ke 2 nie..hanya menunggu beberapa minggu jer lagi...kalau nak diikutkan mmg lah lambat lagi..tetapi sekarang nie masa cepat berlalu...sedar tak sedar dah masuk minggu ke 2 dalam bulan 10..baju baby pun dah beli dah sikit2..geram pulak aku tgk...sbb kecik sangat...yang paling comey..stokin kecik dan sarung tangan...kadang2 terbayang budak kecik nie pakai baju dan stokin..alahai comey anak ibu...
        Dalam keadaan mcm nie...baby aktif sangat..kadang2 tak terlayan..minta mr.hubby pulak layan dia...kalau letak tangan atas perot jer..kuatlah dia menendang....kadang2 tersedu..pernah sekali...mr.hubby dan baby tersedu sekali...lama dah mr.hubby tak tersedu...lawak plak...baby aktif waktu malam...pkul 2 @ 3 pagi...time dia lah tue..kalau kita tidur...boleh terjaga sebab kuat dia menendang...nak kita bagi perhatian, main dengan dia..alahai anak ibu dan abah..
       Hari tue, mak tanya...nak bersalin kat mana?....urm...mana2 pun sama ja..cuma dari segi kos jer lah...kalau lah bersalin kat private, bersalin cara normal..tak sakit... tak apalah...nie sakit sama jugak..pengalaman masuk kat goment..alhamdulillah.. ok jer...doktor dan nurse ok jer...tak banyak kerenah..kalau kat private pun ada trainer jugak samalah kat goment pun...jadi tak kisah pun..
       Abah tanya nak buat majlis melinggang perot tak?.....urm...nasib baik mak tlg jawap...tak yah lah...zaman la...tak ada org bt dah..jadi..abah cuma nak buat kenduri doa selamat jer tuk sambut cucu dan selamat bersalin...alhamdulillah...syukur...
        Mr.hubby plak minggu nie stay kat sini sbb ada kerja kat sini..lega sikit sbb ada meneman sepanjang kehamilan nie...entah lah...tak tahu kenapa...mmg terasa tak larat...cepat letih...nak marah..nak bebai...mcm lagi...betul lah org kata emosi ibu mengandung nie tak sama...lain sikit dari org biasa...kdg2 mcm mls nak layan...kang layan tak jadi kerja plak...so, kalau tak larat sgt2 baru layan..kalau sikit2...kena gagahkan jugak..kang anak jadi malas plak...pikiran kena sentiasa positif...terima kasih jugak lah kepada mr.hubby..sbb selalu ada..tolong bt kerja rumah..faham keadaan ibu mengandung nie..syukur sangat...kadang2 kesian tgk mr.hubby...semua benda nak kena buat..layan anak dalam perot sampai tertidur...hehehhe...lepas jer bersalin..i take over balik yer...promise...
       ohya sblm terlupa...sbnrnya lagi 1 bulan anniversary perkahwinan kami..urm...nak bagi apa kat mr.hubby....nak bagi jam mahal2..tak termampu lagi..urm...nak bagi apa ek?....tak per ada lagi 1 bulan lagi...surprise...sebenarnya bergantung pada bajet jugak...kalau nak ajak p bercuti...masa tue dah minggu 32...ngah memboyot dah tue.. tapi yang pasti time tue ngah cuti..ajak p candlelight dinner pun takut tak larat lak aku nak p jauh2..sbb waktu malam jer msti aku dah terasa lembik dah...aduhai....tak per...msti ada solutionnya...sabar2..
       Minggu nie dan minggu depan aku kena jaga xm....aduhai..walaupun bukan tiap2 hari..tapi penat sbnrnya sbb tak buat apa2 pun...duduk tercongok kat situ...tak per lah..sabar jer lah...
sampai sini sajalah...lain kali sambung lagi.....bye2...wassalam

Wednesday, August 29, 2012

Bebelan di waktu petang....


Assalamualaikum....
Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin...rasanya belum terlewat lagi nak ucapkan. Terasa amat lama tak menjenguk masuk kedalam nie...bermacam-macam cerita sebenarnya...tapi aku rasa amat malas sekali nak menaip....urmmm...tapi hari nie aku gagahkan jugak nak coretkan sikit...

Alkisahnya...hari nie company aku bt jamuan hari raya...apalagi tak berhenti mulut aku mengunyah...mula dengan nasi, pastu satay, rileks jap...makan sengkuang pulak....pastu...dah asa macam nak luak jer dalam perut nie...aku makan ais kacang...pastu last sekali cendol...sebenarnya ada banyak lagi makanan yang lain...tapi kalau aku pikir..kalau aku "sumbat" lagi...alamatnya...memang aku akan terus terbalik lah...dengan perot yang semakin memboyot nie..hahaha...tapi lega sikit...hubby tak ada..kalau tak...alamatnya aku kena "berpantang" makan lah...hehehehe

Minggu nie adalah minggu ke 11 dah...maknanya tinggal lagi 3 minggu lagi proses pembelajaran dan pengajaran...tak sabar nak habiskan kelas. Silibus pun dah nak habis dah...cuma tinggal nak buat test dan quiz ja...jadi kena rileks dan sediakan bahan2 jer lah...macam boleh rileks sikit lah minggu2 lepas nie.

Ohya, kali nie aku bersyukur sgt sbb dalam keadaan macam nie, hubby aku sentiasa ada dekat dgn aku. minggu nie, hubby temankan aku sbb dia terlibat dengan aktiviti kawat sempena kemerdekaan yang akan diadakan pada 31 ogos nanti. so...rasa tenang, happy pun ada bila ada hubby kat sisi... yang pasti..kesihatan aku pun dah semakin baik bila hubby berada dekat dengan aku...tue yang rasa happy sikit..tapi kesian jugak sbb semua kerja rumah hubby yang buat...kesihatan tak memberansangkan sbb tue hubby amik alih tugas aku...lepas nie...aku akan amik alih balik dan buat yang terbaik...insyaallah...

Urmm....tak palah...nanti sambung len...aku dah mula mengantok sbb makan banyak sgt...wassalam..

The best of Mozart Part 1




Wednesday, May 23, 2012


Allhamdulillah..hari nie dah masuk 1068 hari kami bersama, syukur sangat..walaupun kehidupan kami baru bermula tapi hubungan dan ikatan kami terus mekar...insyaALLAH.

Monday, May 14, 2012

Luahan Rasa 2..


Assalamualaikum
Terasa macam sekejap saja masa berlalu, Pejam celik pejam celik dah pertengahan bulan 5..
Umur semakin meningkat, terasa kadang2 banyak lagi perkara yang aku nak buat..entah sempat @ pn tak.
Walau apa pun, aku cuba sedaya upaya supaya orang2 disekeliling happy, aku ?....urmmmm
Bukan tak mensyukuri apa yg aku ada, Entah, jiwa aku terasa kosong sbnrnya...kadang2 jeles tgk budak2 yang riang ria bermain, tak yah pikirkan hari esok, tak yah pikirkan apa nak jadi...hanya keseronokan...kenapa lah hidup aku tak seceria dulu...aduhai..
memang nak kena usahakan sesuatu, aku tak nak hidup macam nie...aku nak cari sesuatu yang leh bt aku ceria...aku bukan macam org lain, menjadikan shoping sebagai cara utk lepaskan kebosanan, aku bukan mcm org lain mencari keseronokkan yg tersendiri dalam menghiburkan hari-hariku...

Tuesday, May 8, 2012

Luahan rasa jer...


Alhamdulillah, syukur sbb hari nie ada potluck...dari pagi sampai lah ke petang...jadi kerja makan jer...perot dah jadi tepu sbb dok makan ja..mata lak jadi mengantok, tidur kejap..then bangun pm member, tanya ada lagi tak makanan kat sana...adoihai...bagus betul..kalau macam nie selalu, alamatnya...leh join dgn mr.hubby...pewot kedepan..hehehe..
Hari nie, aku rasa tenang sikit...sbb tak yah nak pikir banyak sgt..aku pun naik heran, alang aku dok saja ja mesti otak dok memikir...kadang2 sampai pening kepala...kalau nak diikutkan hati, aku tak nak jadi mcm nie, aku bukan pakar ekonomi nak memikir byk sgt....aduhai..
Jadi aku mengambil inisiatif untuk menulis, at least aku leh gak keluarkan idea dalam nie, taip jer apa2 pun...mmg otak manusia kalau dah mula memikir, tak berhenti utk memikir kot..macam tue jugak, kalau kat rumah, sunyi ja rasa...kadang2 terpikir jugak..kalau ada anak nie, tak yah nak pikir byk sgt..p kerja, pikir soal kerja, balik lak, sibuk dgn anak, rumah tangga....otak pun akan rileks sikit..kadang2 sampai bawak ke mimpi...iskh2...parah dah nie..sbb2 macam nie lah kawan aku amik keputusan untuk berhenti dan ikut suami...dok dkt dgn suami...sng sikit...yer lah, bila dgn suami nie..tak sama dgn dok sorang..at least, bgn pagi dah nak kena masak, tak smpt nak pikir soal lain dah..kemas rumah..japg silap2 dia ajak p jejalan ker...balik malam..tidur...tak yah nak pikir soal lain..yer tak..
Urmmm....setiap orang punyai cara masing nak hilang kan perasaan nie..perasaan memikir nie sbnrnya timbul bila kita rasa busan..tak tahu nak buat apa..walaupun dikelilingi oleh orang ramai tapi jiwa rasa kosong, tul tak?...tue lah..
moral of the story, aku nak bgtau kat sini, aku busan sbnrnya...hehehe...hope ada lah benda yang aku leh buat utk hilangkan rasa busan nie...emosi pun sekejap naik, sekejap turun...dalam erti kata lain...tak stabil la tue..oklah...nanti sambung lain...bye

Flora Cinta-Min Malik.wmv


Surat Khabar oh surat khabar..


Sekarang nie, banyak sangat lah cerita - cerita tak best dalam surat habaq...aku sendiri pun dah samapai malas nak baca surat habaq...kalau dulu, tak kira tempat, mesti aku akan cuba meluangkan masa utk baca...tak kisah lah samada aku beli sendiri, org beli....ataupun online...
tapi sekarang nie, aku kurang sgt nak membaca...cuma dgr org dok bercerita ja benda2 lain..masuk telinga kanan keluar telinga kiri...kalau berita jam 8 tue...aku on ja tv...pastu biarlah dia dok cakap sorang2...aku dgr jer yg mana aku rasa nak dgr..kalau tak...aku bt jer kerja lain..bukan aku tak nak tahu perkembanga dunia tapi tue lah...kalau dah orang2 atas ja dok interframe...kami orang2 bawah nie...bila nya nak interframe..sbb tue..aku rasa tabloid akan keluarkan berita yang tah apa2...lain dari isu yg semua org dah tahu..jadi dia keluarkan yang lain dari yang lain...
Walau apa pun..aku tak kisah...janji negara kita jangan berperang sudah...kalau tak, tak guna kumpul duit banyak2...tapi tak ada nilai duit...opss...terlebeh sudah...hehehe

Kerana Mu Kekasih - Illa Sabry


adoihai....



Assalamualaikum....Selamat Petang..
Terasa macam dah lama tak menjenguk kat sini...
ceritanya begini..
Hari minggu yang lalu, my hubby plan nak ke Pedu Lake Resort..
Then without notice anything, kami pun pegi lah..
drive about 2,3 hours from our home then, about 8km from the beginning way to resort..
Jalan...Ya ALLAH...sabar jer lah..nak termuntah..nasib baik makan tak banyak...kalau tak..konpom muntah..
jalan macam ular kena palu...adohai...mr. hubby ai..
Bila dah sampai...rupa2nya...pedu lake resort dah tutup 2 thn lbh dah...patut lah jalan pun menyeramkan....daun2 kering penuh tepi jalan, terbiar jer..
apalagi...mr. hubby dgn penuh rasa bersalah..mohon maaf lah...sbb tak tahu..
mmg lah dah google tgk dalam internet...tapi kena lah tahu either tempat tue still available or not..
apa lagi...sampai ja kat umah..terbungkang tidur sbb keletihan dan pening...
Walau apapun, terima kasih kepada mr.hubby sbb ada jugak plan nak g jalan2...tak per...nanti kita p jejalan lagi nah...

Wednesday, April 18, 2012

Our Unplan Vacation..


Surprise from my hubby

This is unplan vacation for me and my hubby, my hubby just drive and tell me, he want make a surprise for me..we goes to sitiawan, night at this hotel. His friend are very kind to give our free two ticket to see this movie...in 3D...credit to Mr.kind heartened..


ohya, before that, we goes to zoo Taiping.. from 2 p.m to 4.30 p.m..

Then, from Taiping, we goes to Lumut..

The last day, on my way from Perak, we goes to Bukit Merah...at 4.30p.m on 2nd days...we arrive at Sungai Petani...


The last destination is our sweet home...really tired but fun...thanks to my lovely hubby..

OUR BIG DAYS....


Since that days till today, i feel like we just meet several days ago. I still remember first days i saw u at meeting room, doing something, searching something in your laptop. when u see me, i just smile but u just ignore me like im not there. "huh, macam bagus mamat nie". That the first word came from my heart...

But, we should give a credit to Mr. Razak, the person who responsible make us as a team to create a system program. Abg Adi, who is the main actor and the middle person, who really want we meant to together.

Before this, i have to admit, im always want to leave you alone. To continue my journey, to get what i want..to be what i meant to be...but when im be with you..i know myself..the spirit you have some time make me feel....speechless..

Now, im yours and you are mine..

With you, make me feel like im in love and young again. Hope our journey will be forever till the last breath..

love you hubby

Monday, April 2, 2012

..........


Alhamdulillah, syukur sangat..

Saturday, March 24, 2012

THANKS....



THE LAST ....
THANKS TO MY BELOVED HUBBY...
FOR HIS KINDNESS..
SACRIFICES...
ALWAYS THERE WITH ME..
MAKE ME FEEL BETTER THAN BEFORE..
LOVE YOU SO MUCH..

Life must go on....


Assalamua'alaikum....Good afternoon...

If before this im are welcomed the new members in our family,
today im need to be strong and trying to accept the fact that...
im lost it..maybe this is the best ways for me.
What im trying to tell is ....
i need to keep in my mind...
life must go on..
and INSYAALLAH..
ALLAH knows what is better for me...

What i Feel before this....



MUNASABAH DIRI...



Monday, March 12, 2012

Berita Gembira..


Assalamualaikum...Selamat Pg...Alhamdulillah..Sekarang masa yang sesuai untuk aku kembali meluangkan masa bersama dan update blog nie...sebelum nie..terlalu sibuk dengan aktiviti yang tak berhenti-henti..bulan mac - Mei..agak rileks sikit..cuma nak kena update files sikit jer sbb nanti ada audit...walauapapun...hidup kena sentiasa berfikiran positif...

Kali nie..cerita mengenai berita gembira yang ada...yang pertamanya...aku sudah pun berbadan dua..alhamdulillah..syukur..dah 9 minggu dah...sebelum masuk 2 bulan..aku ok lagi..mr.hubby yang kena tempiasnya..dia lah yang alah teruk..siap dengan demam, batuk dan sebagainya...pastu muntah..pening kepala..moody...lepas 2 bulan...aku pulak yang kena...muntah..pening kepala..tak larat..walaupun mr.hubby tak pulih sepenuhnya lagi dari kena tempias aku..tapi mr.hubby amat sporting..semuanya beliau yg buat...credit to mr.hubby..thanks..cian jugak..mr.hubby tiba2 jadi pahit mulut..makan lalu tapi mulut plak jadi macam tu...bila mr.hubby ada dgn aku..badan mesti jadi panas..nak demam..tak larat..tapi bila jauh..aku ok jer..heran jugak...yang paling ketara pada aku...aku teringin daging landak...aku tau panas dagingnya..tapi kalau boleh rasa sikit pun dah ok dah...bt masak kicap ker..yummy..sedap nie...

Lagi 1 berita gembiranya...kakitangan awam dinaikkan gaji..nasib baiklah sorang gomen sorang lagi semi gomen..jadi kena lah jugak tempiasnya..rezeki anak..orang cakap...boleh lah kami prepare for our new members nanti...insyALLAH..

oklah...dah banyak dah kot..aku membebel kat sini..nanti aku update lagi..bye..wassalam..

Sunday, February 19, 2012


MALAS....

Monday, February 13, 2012

JGN TERKEJUT...


Jgn terkejut..saya cuma berkongsi info untuk kita semua..

Peringkat Kehamilan dari minggu pertama ke minggu 16


Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.

Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium.

Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.

Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulai membentuk struktur asas manusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang membawa darah daripada jantung).

Embrio akan terus membesar sehingga pada minggu ke-5 didapati terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif.

Selain itu, kita perlu tahu bahawa dalam pembentukkan janin ini, sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.Kalau kita gambarkan saiz janin 6 mm itu hanyalah sebesar biji tembikai sahaja.

Pada minggu ke-6, sekiranya pemeriksaan secara ultrasound dilakukan, kita akan dapat melihat janin sudah membentuk kepada dan badan. Biasanya getaran jantungnya juga sudah dapat dikesan.

Setelah usia janin minggu ke-7, bentuk bayi semakin jelas terbentuk. Kepala bayi seolah-olah tertunduk dan berada dalam cecair ~ air ketuban atau amnotic sac yang akan memberikan keperluan tumbesaran bayi semasa dalam kandungan.

Untuk pengetahuan, pada usia kandungan kita minggu ke-8, rupa bayi sudah mulai terbentuk antaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada di bawah membran kulit yang nipis. Pada masa ini juga anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun tidak berapa jelas lagi.

Saiz bayi pada usia minggu ke-9 hanyalah sebesar sebiji anggur iaitu dalam saiz seinci. Pembentukan telinga sudah kelihatan pada masa ini. Dan yang paling mengembirakan bagi bakal ibu ialah pada saat inilah bayi kita sudah mulai mengerakkan anggota badannya. (Sudah boleh menggerakkan jejari tangan manakala jejari kakinya masih bercantum).

Pada usianya masuk minggu ke-10, bayi kita sudah kelihatan seperti manusia yang lengkap. Pada minggu ini, payu dara puan akan sedikit membengkak kerana terdapat cecair oestrogen dan progesterone sebagai persediaan untuk menyusukan bayi kelak.

Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Dengan zat besi yang mudah hadam juga dapat membantu tumbesaran janin. Antara sindromyang dapat dicegah atau dikurangkan dengan pengambilan zat besi ini ialah dapat mencegah demam, batuk, selsema,sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain lagi. Paling penting ia juga turut membantu melancarkan aliran darah dan mencegah daripada masalah urat bersimpul di betis dan kaki serta menghilangkan letih dan lesu.

Pada usia kehamilan masuk minggu ke-11, bayi dalam kandungan akan mulai suatu proses pertumbuhan yang pesat dan mula mengangkat kepala ke atas jauh daripada dadanya. Alat kelamin luar pula mula terbentuk tetapi masih kecil sehingga sukar untuk melihat jantinanya samada lelaki atau perempuan semasa membuat imbasan.

Jadi menjelang minggu ke-12 iaitu usia kehamilan 3 bulan, kebanyakan wanita akan mula kelihatan tanda-tanda fizikal tentang kehamilannya. Sekarang bayi akan membesar dengan cepat. Saiz bayi dalam kandungan akan bertambah beberapa milimeter setiap hari. Wajahnya juga semakin jelas.

Jari jemari kaki dan tangan mula terbentuk termasuk telinga dan kelopak mata. Berat bayi pada masa ini adalah kira-kira satu aun (28g) dan panjangnya dalam 8 cm.

Risiko keguguran berkurangan pada minggu ke-12 kerana bayi semakin kukuh kedudukannya. Pada masa ini bayi dah boleh menguap, menggeliat, memusing badan tetapi kerana saiznya yang masih kecil kita tidak akan dapat merasakan sebarang pergerakan.

Minggu ke-13, kepala bayi membesar dengan lebih cepat daripada yang lain-lain. Badannya juga semakin membesar untuk mengejar tumbesaran kepala. Berat bayi kita kini boleh mencecah kira-kira 30g. Kuku kaki dan tangan juga mula tumbuh. Pada masa ini puan mungkin akan mengalami perubahan ketara akibat perubahan hormon yang berlaku dalam badan. Sebagai contoh rembesan minyak menyebabkan wajah kita berbintik-bintik. Kita perlu banyak meminum air suam/masak serta membersihkan muka sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari.

Masuk minggu ke-14 degupan jantung bayi akan semakin kuat dan kita sudah boleh mendengarnya melalui ujian imbasan. Lajunya adalah 2 kali ganda kelajuan jantung kita. Pada masa ini bayi kelihatan kurus kerana belum terdapat lapisan lemak. Kulitnya juga sangat nipis sehingga kita dapat melihat saluran darahnya. Pada tahap ini juga biasanya ibu hamil akan mengalami masalah sembelit kerana pergerakan usus cenderung diperlahankan semasa hamil. Jadi elakkan daripada memakai pakaian yang ketat atau sendat agar puan-puan berada dalam keadaan yang selesa.

Minggu seterusnya iaitu minggu ke-15, bayi kita sudah mampu menggenggam tangannya dan menghisap ibu jari. Kelopak matanya masih tertutup dan akan terus kekal sedemikian sehingga minggu ke-26. Walaupun begitu bayi boleh mengetahui perubahan cahaya ketika ini. Bayi kita juga sudah boleh menelan. Puan akan merasa perubahan ketara kerana garis pinggang kita akan mengembang dan jantung mula berdegup 20% lebih pantas kerana isipadu darah mengalir dalam badan telah meningkat.

Jadi banyakkan senaman ringkas atau puan juga boleh melakukan aktiviti berenang untuk meringankan simptom kehamilan dan menyediakan stamina manjadi lebih kuat ketika proses kelahiran kelak.

Minggu ke-16. Kehamilan puan kini sudah hampir 4 bulan. Pada masa ini badan kita perlu senantiasa sihat dan bertenaga. Bayi kita telah terbentuk sepenuhnya dan perlu diberikan nutrien yang secukupnya oleh plasenta. Bayi kita mula menerima nutrien dari plasenta sejak minggu ke-14. Kini bayi dalam kandungan telah mempunyai tulang yang kuat dan dia juga sudah boleh mendengar bunyi-bunyian untuk pertama kali.

Bila masa sudah berlebihan...




Assalamualaikum...selamat pagi...

Alhamdulillah..hari nie tak lah sibuk sgt seperti hari2 yang lain. Sambil melayari internet setelah penat mengemas tempat kerja sendiri...sebelum nie semaknya..pening kepala.. Tiba-tiba teringat blog yang hampir bersawang nie..so..singgah sebentar..

Walaupun sekarang aku dah berubah status dan aku rasa bersyukur kerana aku masih lagi diberi peluang oleh ALLAH swt untuk merasai semua ini, kehidupan aku semakin baik dengan kehadiran teman, ,sahabat, kekasih yang halal disentuh serta suami yang memahami.

Kata org, mula- mula berkahwin memang lah seronok, rasa best ja. tetapi aku harap aku akan sentiasa mempunyai idea untuk memastikan hubungan kami bukan sekadar menunaikan tanggungjawab sahaja tetapi sebagai pelengkap dalam kehidupan.

Mmg susah sebenarnya kita nak membina kehidupan sendiri dari hidup seorang diri kemudian berkongsi dari semua segi..pasangan kita mungkin tidak seperti kita tetapi cuba mengaplikasikan cara kedua2nya dalam kehidupan. Jangan hanya mahu mengikut cara sendiri sahaja. Setiap pasangan perlu berubah demi masa depan sendiri.

Oklah..dah habis dah mengomel kat sini..nak post yang lain plak..bye..

wassalam..

Sunday, February 5, 2012

Planning for this year..



This year, became more challenging because i need to struggle for anything i want, i need to have a planning to do and what i need to do. Its not enough if i just dream of it but i need to find the ways how to get it. Last month was my experiment month and i got the result. Alhamdulillah, very successful at all, even there have unexpected problem arise but everything can be control. I can see with month i need to give more attention..ummmm
Its ok, i believe my ways and what i do, i need to do..

Just want share it...

Salam Maulidur Rasul



Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia..
Salam Maulidur Rasul kepada semua.
Semoga dengan kehadiran hari ini
akan menyedarkan kita bertapa
pentingnya perpaduan dan bersatu hati kita sesama umat.
Semoga hari ini
akan membuka satu lembaran baru dalam hidup
dan akan menjadi lebih baik, insya ALLAH...
Amin..

Not feeling well....



Hai there..last week wasn't my days. I need more rest and stay calm.. I don't know how i can get this symptom. 7 days like horrible and i just depend on medicine. 5 days MC from hospital and yesterday and today im become much more better. Morals of this, next time love your health first before anything else.

Credits to my family, hubby always there for me..Thanks for everything.

Today, after me...now my hubby, he got cough and hot. Now, lying down on the bed and watching me updates my blog...hehe..take good care dear...hope he will be get well soon.. love you dear..muah..

Sunday, January 15, 2012

Trip for holidays...



Assalamualaikum...hi there..quick long time i "lost" from this blog..hehe..im here but not to... ok, for this entry, just want to update about my trip with my lovely hubby..according to my plan..secret plan since last year..for his birthday, i want and do something he will remember till next coming birthday. We will going to Pulau Langkawi but not using boat, we will fly through the sky and feel it at the first time to fly. Thanks to Air Asia, you make my dream come true. hehe..

At the precious moment, i can see his face and happiness from the ways he talk to me...together with him...what the lovely time for both of us..

Insya Allah, i hope this is not the last but the beginning for me to make more "secret plan" for him..huhu..

ok then..see you later with new story...muah..

Sunday, December 30, 2012

Seronok Plak Rasanya...

Posted by Chek Nurul at 5:36 PM 0 comments

eeeeeeeeeeeeee.....macam tak caya lak rasanya...rupanya hari nie adalah hari ke2 terakhir dalam tahun nie...cepatnya masa berlalu...pejam celik pejam celik dah nak masuk tahun baru...wawawawa....banyak kenangan dan sejarah tercipta sepanjang 2 tahun nie...samada suka dan suka..tapi rasa sayang lak nak dilupakan dan ditinggalkan...walau apa pun, harap dengan kedatangan tahun baru nie..akan menambahkan lagi rezeki dan kegembiraan kami sekeluarga...

Tapi apa yang penting, sekarang nie, syukur alhamdulillah...aku happy dengan apa yang ada...tak tahu nak gambarkan macamana tapi terasa macam.....hah macam tue lah...huhuhu

oh lupa lak nak bgtau..baru2 nie berlaku kontrasi, kebetulan mr.hubby tak ada kat umah...yang ada cuma mak, abah dan adik2 ja..abah sayang nak tinggal tv sbb malam tue ada perlawanan antara thailand dan singapura. apalagi mak terus beleteq kat abah la...aku leh lagi tersenyum...sabar dok tahan sakit...sampai ja kat KK...terus aku dihantar naik ambulance ke HSB..sepatutnya dah cukup 9 bulan tapi bila p sana...entah mcmana..leh jadi 34 minggu + 6 hari lak...aduhai..aku kena cucuk 2 jarum...sapai sekarang nie tak rasa sakit nak bersalin dah..walaupun dah 1 minggu berlalu...cuma sekarang nie aku kena pantau pergerakkan baby dalam perot..takot jugak jadi apa2...kalau ikot pergiraan HSB aku dah masuk 35 minggu + 6 hari dah...esok genap 9 bulan..padahal..kalau nak diikotkan dah 9 bulan  9 hari kot...aduhai..tak pa lah...sabar itu kan separuh dari iman..aku harap samada minggu nie @ minggu depan...bersalin lah aku...tak sabar sebenarnya nak tunggu baby keluar..mr.hubby pun dah macam tak sabar nak jumpa hubby junior...hehehe..excited nak jadi abah..

bila balik kg ja, mak aku mesti bercerita pengalaman naik kereta ambulance..malam tue..aku , mak dan adik pompuan aku naik kereta tue..dalam ujan plak tue..jarak agak jauh jugak...sampai termuntah aku dan adik sebab driver tue bawak macam apa lagi...dalam hati aku dok doa...cepat lah sampai...dats yang sampai sekarang nie mak aku suh aku standby ja kat sini...senang sikit dekat dengan hospital..dalam 15-20 minit dah sampai...tak ada lah susah2 nak nai kereta ambulance....

hari nie...aku dah jadi agak malas nak mengajar..jadi aku cuma bt perbincangan dengan student...dan kelas seterusnya..aku just bagi sain jer attendance...bukan apa...dah tak larat sangat dah....kelas esok...cuma nak sambung sikit jer 2,3 perkara...harap2 everything will be fine...

sebenarnya..aku sengaja mengupdate blog nie sementara tunggu mr.hubby datang amek..sepanjang 2 bulan nie...dia selalu hantar aku awal dan balik lewat petang mana taknya..aku dah tak leh drive sendiri lagi dah..lagi satu dia sendiri takut jadi apa2 kat aku...aku dan dia kerja jauh2..jarak antara kami...130km...pergi sahaja..kalau pergi dan balik berapa dah...aduhai...cian jugak kat hubby sebenarnya...tapi nak bt mcmana..keadaan mmg tak mengizinkan...terima kasih atas segala2nya...mama sayang b hingga hujung nyawa...amin..

Mother to be...

Posted by Chek Nurul at 4:48 PM 0 comments
Assalamualaikum and good evening, how are you today?...hope all the reader are fine and always in good. How about me?...i'm good but not too. I just count the days. in 36 week @ 9 month will be mother to be. i hope i will have enough motivated and strength to face out all this. Still work even due just around the corner. My baby active all the time even at night, but i love it. at least i know my baby are tough and active person like his/her parent.

Actually, before this i always think about labour, the pain, blood and many more..but now...maybe im getting bored waiting for the due. Now i hope both of us are safe and better..

Wednesday, November 28, 2012

entry pagi2...

Posted by Chek Nurul at 11:37 AM 0 comments
Assalamualaikum...selamat pagi...

Pagi2 nie kalau kita bangun tidor dengan muka yang ceria..tidur dan rehat yang cukup..In shaa Allah... semuanya pasti akan menjadi senang dan mudah bagi kita..tetapkan niat dan tujuan kita pada pagi hari. Sebab tue ada pesan orang lama2 mengatakan lepas bangun solat subuh jangan tidur balik...nanti rezeki tak masuk..ada sebab kenapa pesanan tue diperkatakan...Kita sendiri akan menarik aura positif dalam diri dan sekeliling, menolak aura negatif dalam diri. Percaya atau tidak kadang kala kita bangun dalam keadaan tergesa2..semuanya akan jadi bercelaru dan kelam kabut...di tempat kerja pun akan jadi serba tak kena...dalam hati mesti dok menyumpah dah...adat manusia...pasti akan menyalahkan "sesuatu"...hanya segelintir sahaja akan salahkan diri sendiri. betul tak?..

Cuba kita tengok sekeliling kita...kemudian kita tgk pada diri kita..perubahan masa, tempat, keadaan, suasana...sebenarnya..kita sahaja yang masih duduk di tempat @ kerusi yang sama..iskh macam ahli parlimen plak..dok cakap pasai kerusi nie..nie bukan kerusi kat parlimen tue..tapi diri kita dan banyang2...serta tempat duduk kita..maknanya di tempat kerja kita..orang lain dah hias tempat macam rumah sendiri..cantik dan kemas...kita?...dengan bekas air kat atas meja, dengan balang coklat kat atas meja..dengan macam2 lagi lah..tak kan lah 6 bulan sebelum dan selepas..kita masih lagi sama..meja kosong dan penuh dgn benda2 yang kita sendiri rasa ok tapi orang lain tgk berserabut..tempat kerja kita akan melambangkan peribadi kita..kalau tak percaya..cuba tgk kawan2 kita yang tempat dia kemas..umah dia mesti kemas..kalau tak kemas pun..tak bersepah..masa saya belajar dulu...ada kawan suka memasak..dari rumah sampai U dia dok masak...sampai beli rice cooker...dalam tu ah masak nasi..dalam tue lah masak tomyam..macam2 lagi..kalau bulan puasa..bilik dia lah akan jadi tumpuan..sampai ke muka pintu kawan2 nak berbuka dengan dia..kat umah pun macam tue jugak...sekarang dah kawen..jangan hanya memerhati orang lain..tapi cepat lah bertindak supaya kita tak ketinggalan..tapi tak perlu nak jadi obses sbb nak jadi lain dari org lain..kita ikot kemampuan kita..tak semestinya nak berjaya..kita perlu berada dikalangan orang yang berjaya.. nak kaya kita kena ada dikalangan orang yang kaya...setiap perkara perlu ada permulaan..lagi satu...buat sesuatu perlu pikir dahulu jangan bagi orang lain tolong fikirkan...tanya pendapat dan cadangan mmg bagus tapi tak perlu nak ikot 100%..kenapa dan sebab apa...setiap manusia nie tak sama..kalau kita tak boleh dengan cara nie, cuba cara lain..tak semestinya kita tak menceburi bidang lain @ ada extra income...kita akan "mati"....cuba tgk parent kita dulu..dengan gaji 600-1000 boleh ja besarkan anak2 yang bergenuak...ramai..setengah orang akan kata..tue zaman dulu..takpa lah...barang murah lagi...tue pemikiran orang2 kita..habis tue...cuba tgk orang lain yang bergaji kecil..cuba tgk di dada akhbar...anak siapa yang berjaya...spm dengan percapaian yang bagus2...cuba selidik gaji parent dia berapa?...ada macam kita dak?...pernah dengar dak...anak orang yang gaji dia berkoyan2 masuk paper sebab spm dia bagus...saya tak cakap dan tuju kepada sesiapa...setiap orang ada penilaiannya yang tersendiri...

tepuk dada tanyalah selera..jangan terlalu nak mengejar RM tapi tak sedar...kita keciciran sesuatu yang lebih bernilai...nak tahu apadia?....cuba lah fikir tgk..

Monday, November 26, 2012

Manusia Oh Manusia...

Posted by Chek Nurul at 2:43 PM 0 comments
Assalamualaikum...

Uniknya manusia ini kerana kita tercipta oleh yang maha pencipta mengikut kesesuaian masing dengan pasangan yang kita sendiri tak pernah nak tahu dan bila sampai masanya...dengan mudah sekali kita menerima pasangan kita tanpa memikirkan..kenapa, adakah, betul ker dan sebagainya kerana ianya sudah tercatat dan tersurat untuk kita.

Pernahkah kita fikir, zuriat yang lahir dari rahim kita ini jugak turut akan mengulangi kitaran yang sama macam kita, yang membezakan kita dan zuriat kita hanya lah MASA dan KEADAAN. Jadi, bagaimana dan macamana kita mahu menjadikan zuriat kita seperti yang kita mahu. Mengikut acuan yang kita tetapkan. Adakah kita terpikir bahawa zuriat kita ini jugak sudah tercatit untuknya 4 perkara yang telah ditetapkan. Tugas kita hanya menjadikan zuriat kita ini seorang insan yang mempunyai nilai2 kemanusian dan kerohanian yang sepatutnya.

MASA juga telah menyebabkan perubahan pada fizikal kita, mental kita, kerohanian kita...KEADAAN akan mendesak kita untuk berubah mengikut perubahan ini. Perasaan kita juga berubah mengikut peredaran MASA, KENAPA?... sewaktu kecil...perasaan ingin tahu amat mendalam...sewaktu remaja, jiwa semakin memberontak mengikut hawa nafsu dan pemikiran yang tak pernah nak pikir panjang...hanya keseronokan sahaja yang ada...bagi sesiapa yang diberi pendedahan awal tentang masa depan pasti akan berterima kasih kepada ALAM...KENAPA?..sebab tidak tersangkut di waktu usia muda..pasti tidak akan menyesal..PERNAHKAH kita menyesal bila mengenang kembali masa usia muda...iskh, kalau lah aku mendengar kata @ buat mcm nie..pasti aku dah berjaya...aku dah dapat kerja yang elok..hai..apalah nasib..kenapa nak salahkan nasib..kita yang mencipta nasib...kita yang mencipta masa depan kita sendiri..memang menjadi lumrah manusia..jatuh dan bangun pasti ada..sesiapa yang jatuh...pasti akan bangun jugak..

Pesan orang tua2..Buah cempedak diluar pagar, ambil galah tolong jolokkan, saya budak baru belajar, kalau salah tolong ajarkan. Pepatah ini sendiri telah mengajar kita erti sifat rendah diri dan sikap orang yang ingin berjaya dalam hidup. Bukannya bersikap menunding jari kepada orang lain. Bila orang maju @ berjaya sikit..mulalah nak kata..mesti dia amik rasuah tue..tak pun...tak pa lah dia ada kabel...apa kena mengena kabel sekali pun kalau orang tue tak tahu bercakap @ bawa diri dalam setiap perkara yang diceburi..KENAPA tak soal diri sendiri..kenapa aku tak leh jadi macam dia..apa guna kalau kaya raya tapi hasil titik peluh orang lain..fikir fikirkan lah sendiri..

Apa yang kita rasa bila ada orang tiba-tiba bagi duit kat kita, bayar hutang ker @ duit yang harus kita terima..mesti seronok kan....tambahan lak kalau time2 tue duit mmg kurang...apa lagi...senyum sampai telinga..tapi cemana kita dengan orang2 disekeliling kita...sudahkan kita menjelaskan hutang yang pernah kita adakan..takkan nak minta maaf & halalkan time nak masuk kubur kot..masa sihat nie tak nak plak kita jelaskan..pernah tak kita fikirkan..kawan @ orang yang berhutang tue nak guna duit..mana tahu situasi dia juga sama macam kita..SEBAB APA?..KERANA APA?..dia juga MANUSIA mcm kita..jadi hanya manusia boleh mengenal dan memahami manusia..betul tak?..



Apa saja....

Posted by Chek Nurul at 2:13 PM 0 comments
Assalamualaikum....hujan lebatnya kat luar...nasib baik sempat lunch tadi...member opis bt kenduri khatan anak dia..lama dah tak makan ikan keli goreng sambal...sedapnya...makan lak dengan nasi putih panas-panas...perh...sedap...air oren plak...2x aku tambah...air jer lah..nak tambah nasi...aku segan lak... sungguhpun...tuan rumah bagi..hehehe...sejak nak dekat due nie..makin berselera plak aku makan..mr. hubby pun sama jugak...kadang2 takut jugak tgk dia makan...berselera betul...perot pun dah nak sama dengan aku..tue baru setahun kawen..kalau dah bertahun..aku rasa..leh sama dengan abah aku..dapat pingat P.J.K...Perot Jalan Kedepan..hehehe

Sejak mengandung nie, yang aku perasan...muka aku cepat berminyak dan muka dipenuhi jerawat...walaupun malam2 aku dah pakai bedak sejuk tapi tak makan saman jugak..nak pakai product yang lain...aku takut efek kat baby lak...so...hold dulu lah hasrat ku...kelas dah nak buka dah..minggu depan...aku agak mesti student mesti terkejut tgk muka aku...lantak lah...cuma ada 1 bulan lebeh kot nak mengajar dorang pastu aku bercuti...nanti cuti bersalin leh la bagi muka clean and clear balik macam before prenent...Nasib baik mr. hubby faham lah jugak...kalau tak...makan hati la alamatnya...

Persiapan baby pun dan 95% dah siap...cuma nak tambah buaian dan set berpantang ja..walaupun ada banyak lagi komitmen lain nak kena pikir...tapi priority kena pada anak dulu..pasni baru pikir nak bt apa...gaji aku dan mr. hubby pun banyak habiskan utk persiapan baby...nasib baik la dah tak banyak dah...aku plak due ujung bulan 12 @ awal bulan 1 nie...so..duit gaji both of us...utk ujung bulan nie..nak kena simpan sikit...nasib baik la..umah parent dekat..hospital pun dekat...aku bersalin kat hospital kerajaan ja..senang sikit..yerlah...dok pun tak lama kat opital..kalau anak ok..lagi satu ..aku dan suami ada GL...so..guna j lah...wad kelas pertama la..insyaallah..kalau dua orang..aku rasa aku nak wad yg ada ramai org..takut jugak anak @ aku jadi apa2..kita berikhtiar...pikir kebarangkalian...kalau nak dikira service...sudah tentu kat private lagi bagus..tapi memana pun sama...so...aku pilih jer kerajaan..aku sendiri pun lahir kat kerajaan ja..aku sendiri tak nak bezakan anak2...semuanya bersalin kat kerajaan...senang..

Ohya...sekarang nie aku cepat rasa letih dan mengah..kadang2 kepala rasa berat...nak tidur ja..mata cepat mengantok..kadang2 angin...cian jugak mr.hubby...mmg lah org kata time mengandung nie mulut kena jaga..tapi entah...kalau tak kena dihati aku ja...siap lah...nak masak kadang2 rasa malas sgt..nak tidur ja nie...cemana nak mengajar nie...everyday ada kelas...aduhai..

oklah...nanti sambung lain...mengantok la plak...

Thursday, November 22, 2012

MOTIVASI

Posted by Chek Nurul at 11:00 AM 0 comments
Assalamualaikum w.b.t.....selamat pagi dan salam sejahtera...entry kali nie aku cuma nak bagi motivasi pada diri sendiri...mana lah tahu masa depan sekiranya aku nak baca post yang lepas2 leh gak jadikan motivasi pada diri sendiri.

CERITA 1

Tentang isu semasa...bukannya aku tak peka atau tak amik port atau pun pentingkan didi sendiri. Tapi adakan dengan join group @ dengan bagi komen di laman2 sosial akan memberi kesan apa2. Tidak sama sekali. Tapi aku suka dengan apa yang aku dgr dalam radio pagi nie. Jangan hanya berdoa tapi hulurkan bantuan dari segala sumber tak kira lah dari sumber kewangan ker, sumber harta benda ker apa ker...nie...mcm pesta pulak...ataupun ikot musim...mmg lah bagus sesiapa yang prihatin dgn semua yang berlaku tapi jangan hanya duduk depan laptop..tapi bila perlukan bantuan dan sebagainya..kita adalah orang yang terakhir yang hulurkan...

MORALNYA...

Jangan ikot orang...kita ada cara kita sendiri untuk melakukan @ menghulurkan sesuatu...

Thursday, November 15, 2012

just...a little bit...

Posted by Chek Nurul at 11:46 AM 0 comments
Assalamualaikum...Salam Maal Hijrah...Good Morning...Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia...
Its been long time i didn't not write anything even update my blog. This is because i don't want too but a little bit tired and sometimes feel a little bit lazy..hehehe..Alhamdulillah..eventhought i feel lazy but today i want update my blog..even just 1 word..;p

Today was new year for muslim dan also for me. i hope everything will be in good and Allah will always with me. amin...

For my baby..its almost 32 week...i feel little bit tired and my back sometime feel pain..my hubby always with me..thank you for everything dear..

this is our baby progress...i just Google it in the internet...its mean a few week to goes...of course im feel a little bit nerves...our first baby..what i know...my baby very active..always have movement especially when my hubby with me..play with my baby... when i was so sleepy, that the peak hour for baby wake up and want play with me...adohai...

 almost a month i don't have class, a little bit bored but i don't have prepared anything to enter the class. so, i rileks and do what ever i want..hehehe


But beginning of December, new season for student and class will begin on 2nd day of December...urmmm

Sunday, October 21, 2012

Nothing but Something...

Posted by Chek Nurul at 2:30 PM 0 comments
Assalammualaikum and good evening to all of you...today i'm feel a little bit happy and dispointed with myself. Actually, i have an interview today..alhamdullilah my interview was going well...smooth and there have double happiness for me..that about my work but something else in my mind..i don't know what it is but what i feel are "empty"...urm..

1 more thing, even though, i have everything with my...but sometime i'm feel lonely...urm...

Sunday, October 7, 2012

Saja2 nak update...

Posted by Chek Nurul at 12:27 PM 0 comments
Assalamualaikum...selamat tengahari...terasa lamanya tak update blog nie...bukan apa...sibuk sikit 2,3 hari nie..entah lah kenapa terasa penat sikit tue yang menjadi malas....bukan nak malas...huhuhu...
        Sebelum aku merapu dengan lebih lanjut lagi...biarlah aku berterus terang sahaja..Alhamdulillah kandungan dah masuk 27 minggu dah...debaran kian terasa sbb dah nak habis trimester ke 2 nie..hanya menunggu beberapa minggu jer lagi...kalau nak diikutkan mmg lah lambat lagi..tetapi sekarang nie masa cepat berlalu...sedar tak sedar dah masuk minggu ke 2 dalam bulan 10..baju baby pun dah beli dah sikit2..geram pulak aku tgk...sbb kecik sangat...yang paling comey..stokin kecik dan sarung tangan...kadang2 terbayang budak kecik nie pakai baju dan stokin..alahai comey anak ibu...
        Dalam keadaan mcm nie...baby aktif sangat..kadang2 tak terlayan..minta mr.hubby pulak layan dia...kalau letak tangan atas perot jer..kuatlah dia menendang....kadang2 tersedu..pernah sekali...mr.hubby dan baby tersedu sekali...lama dah mr.hubby tak tersedu...lawak plak...baby aktif waktu malam...pkul 2 @ 3 pagi...time dia lah tue..kalau kita tidur...boleh terjaga sebab kuat dia menendang...nak kita bagi perhatian, main dengan dia..alahai anak ibu dan abah..
       Hari tue, mak tanya...nak bersalin kat mana?....urm...mana2 pun sama ja..cuma dari segi kos jer lah...kalau lah bersalin kat private, bersalin cara normal..tak sakit... tak apalah...nie sakit sama jugak..pengalaman masuk kat goment..alhamdulillah.. ok jer...doktor dan nurse ok jer...tak banyak kerenah..kalau kat private pun ada trainer jugak samalah kat goment pun...jadi tak kisah pun..
       Abah tanya nak buat majlis melinggang perot tak?.....urm...nasib baik mak tlg jawap...tak yah lah...zaman la...tak ada org bt dah..jadi..abah cuma nak buat kenduri doa selamat jer tuk sambut cucu dan selamat bersalin...alhamdulillah...syukur...
        Mr.hubby plak minggu nie stay kat sini sbb ada kerja kat sini..lega sikit sbb ada meneman sepanjang kehamilan nie...entah lah...tak tahu kenapa...mmg terasa tak larat...cepat letih...nak marah..nak bebai...mcm lagi...betul lah org kata emosi ibu mengandung nie tak sama...lain sikit dari org biasa...kdg2 mcm mls nak layan...kang layan tak jadi kerja plak...so, kalau tak larat sgt2 baru layan..kalau sikit2...kena gagahkan jugak..kang anak jadi malas plak...pikiran kena sentiasa positif...terima kasih jugak lah kepada mr.hubby..sbb selalu ada..tolong bt kerja rumah..faham keadaan ibu mengandung nie..syukur sangat...kadang2 kesian tgk mr.hubby...semua benda nak kena buat..layan anak dalam perot sampai tertidur...hehehhe...lepas jer bersalin..i take over balik yer...promise...
       ohya sblm terlupa...sbnrnya lagi 1 bulan anniversary perkahwinan kami..urm...nak bagi apa kat mr.hubby....nak bagi jam mahal2..tak termampu lagi..urm...nak bagi apa ek?....tak per ada lagi 1 bulan lagi...surprise...sebenarnya bergantung pada bajet jugak...kalau nak ajak p bercuti...masa tue dah minggu 32...ngah memboyot dah tue.. tapi yang pasti time tue ngah cuti..ajak p candlelight dinner pun takut tak larat lak aku nak p jauh2..sbb waktu malam jer msti aku dah terasa lembik dah...aduhai....tak per...msti ada solutionnya...sabar2..
       Minggu nie dan minggu depan aku kena jaga xm....aduhai..walaupun bukan tiap2 hari..tapi penat sbnrnya sbb tak buat apa2 pun...duduk tercongok kat situ...tak per lah..sabar jer lah...
sampai sini sajalah...lain kali sambung lagi.....bye2...wassalam

Wednesday, August 29, 2012

Bebelan di waktu petang....

Posted by Chek Nurul at 3:48 PM 0 comments
Assalamualaikum....
Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin...rasanya belum terlewat lagi nak ucapkan. Terasa amat lama tak menjenguk masuk kedalam nie...bermacam-macam cerita sebenarnya...tapi aku rasa amat malas sekali nak menaip....urmmm...tapi hari nie aku gagahkan jugak nak coretkan sikit...

Alkisahnya...hari nie company aku bt jamuan hari raya...apalagi tak berhenti mulut aku mengunyah...mula dengan nasi, pastu satay, rileks jap...makan sengkuang pulak....pastu...dah asa macam nak luak jer dalam perut nie...aku makan ais kacang...pastu last sekali cendol...sebenarnya ada banyak lagi makanan yang lain...tapi kalau aku pikir..kalau aku "sumbat" lagi...alamatnya...memang aku akan terus terbalik lah...dengan perot yang semakin memboyot nie..hahaha...tapi lega sikit...hubby tak ada..kalau tak...alamatnya aku kena "berpantang" makan lah...hehehehe

Minggu nie adalah minggu ke 11 dah...maknanya tinggal lagi 3 minggu lagi proses pembelajaran dan pengajaran...tak sabar nak habiskan kelas. Silibus pun dah nak habis dah...cuma tinggal nak buat test dan quiz ja...jadi kena rileks dan sediakan bahan2 jer lah...macam boleh rileks sikit lah minggu2 lepas nie.

Ohya, kali nie aku bersyukur sgt sbb dalam keadaan macam nie, hubby aku sentiasa ada dekat dgn aku. minggu nie, hubby temankan aku sbb dia terlibat dengan aktiviti kawat sempena kemerdekaan yang akan diadakan pada 31 ogos nanti. so...rasa tenang, happy pun ada bila ada hubby kat sisi... yang pasti..kesihatan aku pun dah semakin baik bila hubby berada dekat dengan aku...tue yang rasa happy sikit..tapi kesian jugak sbb semua kerja rumah hubby yang buat...kesihatan tak memberansangkan sbb tue hubby amik alih tugas aku...lepas nie...aku akan amik alih balik dan buat yang terbaik...insyaallah...

Urmm....tak palah...nanti sambung len...aku dah mula mengantok sbb makan banyak sgt...wassalam..

The best of Mozart Part 1

Posted by Chek Nurul at 3:24 PM 0 comments


Wednesday, May 23, 2012

Posted by Chek Nurul at 10:16 AM 0 comments
Allhamdulillah..hari nie dah masuk 1068 hari kami bersama, syukur sangat..walaupun kehidupan kami baru bermula tapi hubungan dan ikatan kami terus mekar...insyaALLAH.

Monday, May 14, 2012

Luahan Rasa 2..

Posted by Chek Nurul at 4:42 PM 0 comments
Assalamualaikum
Terasa macam sekejap saja masa berlalu, Pejam celik pejam celik dah pertengahan bulan 5..
Umur semakin meningkat, terasa kadang2 banyak lagi perkara yang aku nak buat..entah sempat @ pn tak.
Walau apa pun, aku cuba sedaya upaya supaya orang2 disekeliling happy, aku ?....urmmmm
Bukan tak mensyukuri apa yg aku ada, Entah, jiwa aku terasa kosong sbnrnya...kadang2 jeles tgk budak2 yang riang ria bermain, tak yah pikirkan hari esok, tak yah pikirkan apa nak jadi...hanya keseronokan...kenapa lah hidup aku tak seceria dulu...aduhai..
memang nak kena usahakan sesuatu, aku tak nak hidup macam nie...aku nak cari sesuatu yang leh bt aku ceria...aku bukan macam org lain, menjadikan shoping sebagai cara utk lepaskan kebosanan, aku bukan mcm org lain mencari keseronokkan yg tersendiri dalam menghiburkan hari-hariku...

Tuesday, May 8, 2012

Luahan rasa jer...

Posted by Chek Nurul at 1:55 PM 0 comments
Alhamdulillah, syukur sbb hari nie ada potluck...dari pagi sampai lah ke petang...jadi kerja makan jer...perot dah jadi tepu sbb dok makan ja..mata lak jadi mengantok, tidur kejap..then bangun pm member, tanya ada lagi tak makanan kat sana...adoihai...bagus betul..kalau macam nie selalu, alamatnya...leh join dgn mr.hubby...pewot kedepan..hehehe..
Hari nie, aku rasa tenang sikit...sbb tak yah nak pikir banyak sgt..aku pun naik heran, alang aku dok saja ja mesti otak dok memikir...kadang2 sampai pening kepala...kalau nak diikutkan hati, aku tak nak jadi mcm nie, aku bukan pakar ekonomi nak memikir byk sgt....aduhai..
Jadi aku mengambil inisiatif untuk menulis, at least aku leh gak keluarkan idea dalam nie, taip jer apa2 pun...mmg otak manusia kalau dah mula memikir, tak berhenti utk memikir kot..macam tue jugak, kalau kat rumah, sunyi ja rasa...kadang2 terpikir jugak..kalau ada anak nie, tak yah nak pikir byk sgt..p kerja, pikir soal kerja, balik lak, sibuk dgn anak, rumah tangga....otak pun akan rileks sikit..kadang2 sampai bawak ke mimpi...iskh2...parah dah nie..sbb2 macam nie lah kawan aku amik keputusan untuk berhenti dan ikut suami...dok dkt dgn suami...sng sikit...yer lah, bila dgn suami nie..tak sama dgn dok sorang..at least, bgn pagi dah nak kena masak, tak smpt nak pikir soal lain dah..kemas rumah..japg silap2 dia ajak p jejalan ker...balik malam..tidur...tak yah nak pikir soal lain..yer tak..
Urmmm....setiap orang punyai cara masing nak hilang kan perasaan nie..perasaan memikir nie sbnrnya timbul bila kita rasa busan..tak tahu nak buat apa..walaupun dikelilingi oleh orang ramai tapi jiwa rasa kosong, tul tak?...tue lah..
moral of the story, aku nak bgtau kat sini, aku busan sbnrnya...hehehe...hope ada lah benda yang aku leh buat utk hilangkan rasa busan nie...emosi pun sekejap naik, sekejap turun...dalam erti kata lain...tak stabil la tue..oklah...nanti sambung lain...bye

Flora Cinta-Min Malik.wmv

Posted by Chek Nurul at 1:36 PM 0 comments

Surat Khabar oh surat khabar..

Posted by Chek Nurul at 1:34 PM 0 comments
Sekarang nie, banyak sangat lah cerita - cerita tak best dalam surat habaq...aku sendiri pun dah samapai malas nak baca surat habaq...kalau dulu, tak kira tempat, mesti aku akan cuba meluangkan masa utk baca...tak kisah lah samada aku beli sendiri, org beli....ataupun online...
tapi sekarang nie, aku kurang sgt nak membaca...cuma dgr org dok bercerita ja benda2 lain..masuk telinga kanan keluar telinga kiri...kalau berita jam 8 tue...aku on ja tv...pastu biarlah dia dok cakap sorang2...aku dgr jer yg mana aku rasa nak dgr..kalau tak...aku bt jer kerja lain..bukan aku tak nak tahu perkembanga dunia tapi tue lah...kalau dah orang2 atas ja dok interframe...kami orang2 bawah nie...bila nya nak interframe..sbb tue..aku rasa tabloid akan keluarkan berita yang tah apa2...lain dari isu yg semua org dah tahu..jadi dia keluarkan yang lain dari yang lain...
Walau apa pun..aku tak kisah...janji negara kita jangan berperang sudah...kalau tak, tak guna kumpul duit banyak2...tapi tak ada nilai duit...opss...terlebeh sudah...hehehe

Kerana Mu Kekasih - Illa Sabry

Posted by Chek Nurul at 1:23 PM 0 comments

adoihai....

Posted by Chek Nurul at 1:20 PM 0 comments

Assalamualaikum....Selamat Petang..
Terasa macam dah lama tak menjenguk kat sini...
ceritanya begini..
Hari minggu yang lalu, my hubby plan nak ke Pedu Lake Resort..
Then without notice anything, kami pun pegi lah..
drive about 2,3 hours from our home then, about 8km from the beginning way to resort..
Jalan...Ya ALLAH...sabar jer lah..nak termuntah..nasib baik makan tak banyak...kalau tak..konpom muntah..
jalan macam ular kena palu...adohai...mr. hubby ai..
Bila dah sampai...rupa2nya...pedu lake resort dah tutup 2 thn lbh dah...patut lah jalan pun menyeramkan....daun2 kering penuh tepi jalan, terbiar jer..
apalagi...mr. hubby dgn penuh rasa bersalah..mohon maaf lah...sbb tak tahu..
mmg lah dah google tgk dalam internet...tapi kena lah tahu either tempat tue still available or not..
apa lagi...sampai ja kat umah..terbungkang tidur sbb keletihan dan pening...
Walau apapun, terima kasih kepada mr.hubby sbb ada jugak plan nak g jalan2...tak per...nanti kita p jejalan lagi nah...

Wednesday, April 18, 2012

Our Unplan Vacation..

Posted by Chek Nurul at 4:24 PM 0 comments
Surprise from my hubby

This is unplan vacation for me and my hubby, my hubby just drive and tell me, he want make a surprise for me..we goes to sitiawan, night at this hotel. His friend are very kind to give our free two ticket to see this movie...in 3D...credit to Mr.kind heartened..


ohya, before that, we goes to zoo Taiping.. from 2 p.m to 4.30 p.m..

Then, from Taiping, we goes to Lumut..

The last day, on my way from Perak, we goes to Bukit Merah...at 4.30p.m on 2nd days...we arrive at Sungai Petani...


The last destination is our sweet home...really tired but fun...thanks to my lovely hubby..

OUR BIG DAYS....

Posted by Chek Nurul at 3:54 PM 0 comments
Since that days till today, i feel like we just meet several days ago. I still remember first days i saw u at meeting room, doing something, searching something in your laptop. when u see me, i just smile but u just ignore me like im not there. "huh, macam bagus mamat nie". That the first word came from my heart...

But, we should give a credit to Mr. Razak, the person who responsible make us as a team to create a system program. Abg Adi, who is the main actor and the middle person, who really want we meant to together.

Before this, i have to admit, im always want to leave you alone. To continue my journey, to get what i want..to be what i meant to be...but when im be with you..i know myself..the spirit you have some time make me feel....speechless..

Now, im yours and you are mine..

With you, make me feel like im in love and young again. Hope our journey will be forever till the last breath..

love you hubby

Monday, April 2, 2012

..........

Posted by Chek Nurul at 12:01 PM 0 comments
Alhamdulillah, syukur sangat..

Saturday, March 24, 2012

THANKS....

Posted by Chek Nurul at 12:15 PM 0 comments

THE LAST ....
THANKS TO MY BELOVED HUBBY...
FOR HIS KINDNESS..
SACRIFICES...
ALWAYS THERE WITH ME..
MAKE ME FEEL BETTER THAN BEFORE..
LOVE YOU SO MUCH..

Life must go on....

Posted by Chek Nurul at 12:02 PM 0 comments
Assalamua'alaikum....Good afternoon...

If before this im are welcomed the new members in our family,
today im need to be strong and trying to accept the fact that...
im lost it..maybe this is the best ways for me.
What im trying to tell is ....
i need to keep in my mind...
life must go on..
and INSYAALLAH..
ALLAH knows what is better for me...

What i Feel before this....

Posted by Chek Nurul at 11:51 AM 0 comments

MUNASABAH DIRI...

Posted by Chek Nurul at 11:38 AM 0 comments

Monday, March 12, 2012

Berita Gembira..

Posted by Chek Nurul at 12:32 PM 0 comments
Assalamualaikum...Selamat Pg...Alhamdulillah..Sekarang masa yang sesuai untuk aku kembali meluangkan masa bersama dan update blog nie...sebelum nie..terlalu sibuk dengan aktiviti yang tak berhenti-henti..bulan mac - Mei..agak rileks sikit..cuma nak kena update files sikit jer sbb nanti ada audit...walauapapun...hidup kena sentiasa berfikiran positif...

Kali nie..cerita mengenai berita gembira yang ada...yang pertamanya...aku sudah pun berbadan dua..alhamdulillah..syukur..dah 9 minggu dah...sebelum masuk 2 bulan..aku ok lagi..mr.hubby yang kena tempiasnya..dia lah yang alah teruk..siap dengan demam, batuk dan sebagainya...pastu muntah..pening kepala..moody...lepas 2 bulan...aku pulak yang kena...muntah..pening kepala..tak larat..walaupun mr.hubby tak pulih sepenuhnya lagi dari kena tempias aku..tapi mr.hubby amat sporting..semuanya beliau yg buat...credit to mr.hubby..thanks..cian jugak..mr.hubby tiba2 jadi pahit mulut..makan lalu tapi mulut plak jadi macam tu...bila mr.hubby ada dgn aku..badan mesti jadi panas..nak demam..tak larat..tapi bila jauh..aku ok jer..heran jugak...yang paling ketara pada aku...aku teringin daging landak...aku tau panas dagingnya..tapi kalau boleh rasa sikit pun dah ok dah...bt masak kicap ker..yummy..sedap nie...

Lagi 1 berita gembiranya...kakitangan awam dinaikkan gaji..nasib baiklah sorang gomen sorang lagi semi gomen..jadi kena lah jugak tempiasnya..rezeki anak..orang cakap...boleh lah kami prepare for our new members nanti...insyALLAH..

oklah...dah banyak dah kot..aku membebel kat sini..nanti aku update lagi..bye..wassalam..

Sunday, February 19, 2012

Posted by Chek Nurul at 11:38 AM 0 comments
MALAS....

Monday, February 13, 2012

JGN TERKEJUT...

Posted by Chek Nurul at 10:39 AM 0 comments
Jgn terkejut..saya cuma berkongsi info untuk kita semua..

Peringkat Kehamilan dari minggu pertama ke minggu 16

Posted by Chek Nurul at 10:21 AM 0 comments

Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.

Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium.

Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.

Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulai membentuk struktur asas manusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang membawa darah daripada jantung).

Embrio akan terus membesar sehingga pada minggu ke-5 didapati terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif.

Selain itu, kita perlu tahu bahawa dalam pembentukkan janin ini, sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.Kalau kita gambarkan saiz janin 6 mm itu hanyalah sebesar biji tembikai sahaja.

Pada minggu ke-6, sekiranya pemeriksaan secara ultrasound dilakukan, kita akan dapat melihat janin sudah membentuk kepada dan badan. Biasanya getaran jantungnya juga sudah dapat dikesan.

Setelah usia janin minggu ke-7, bentuk bayi semakin jelas terbentuk. Kepala bayi seolah-olah tertunduk dan berada dalam cecair ~ air ketuban atau amnotic sac yang akan memberikan keperluan tumbesaran bayi semasa dalam kandungan.

Untuk pengetahuan, pada usia kandungan kita minggu ke-8, rupa bayi sudah mulai terbentuk antaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada di bawah membran kulit yang nipis. Pada masa ini juga anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun tidak berapa jelas lagi.

Saiz bayi pada usia minggu ke-9 hanyalah sebesar sebiji anggur iaitu dalam saiz seinci. Pembentukan telinga sudah kelihatan pada masa ini. Dan yang paling mengembirakan bagi bakal ibu ialah pada saat inilah bayi kita sudah mulai mengerakkan anggota badannya. (Sudah boleh menggerakkan jejari tangan manakala jejari kakinya masih bercantum).

Pada usianya masuk minggu ke-10, bayi kita sudah kelihatan seperti manusia yang lengkap. Pada minggu ini, payu dara puan akan sedikit membengkak kerana terdapat cecair oestrogen dan progesterone sebagai persediaan untuk menyusukan bayi kelak.

Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Dengan zat besi yang mudah hadam juga dapat membantu tumbesaran janin. Antara sindromyang dapat dicegah atau dikurangkan dengan pengambilan zat besi ini ialah dapat mencegah demam, batuk, selsema,sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain lagi. Paling penting ia juga turut membantu melancarkan aliran darah dan mencegah daripada masalah urat bersimpul di betis dan kaki serta menghilangkan letih dan lesu.

Pada usia kehamilan masuk minggu ke-11, bayi dalam kandungan akan mulai suatu proses pertumbuhan yang pesat dan mula mengangkat kepala ke atas jauh daripada dadanya. Alat kelamin luar pula mula terbentuk tetapi masih kecil sehingga sukar untuk melihat jantinanya samada lelaki atau perempuan semasa membuat imbasan.

Jadi menjelang minggu ke-12 iaitu usia kehamilan 3 bulan, kebanyakan wanita akan mula kelihatan tanda-tanda fizikal tentang kehamilannya. Sekarang bayi akan membesar dengan cepat. Saiz bayi dalam kandungan akan bertambah beberapa milimeter setiap hari. Wajahnya juga semakin jelas.

Jari jemari kaki dan tangan mula terbentuk termasuk telinga dan kelopak mata. Berat bayi pada masa ini adalah kira-kira satu aun (28g) dan panjangnya dalam 8 cm.

Risiko keguguran berkurangan pada minggu ke-12 kerana bayi semakin kukuh kedudukannya. Pada masa ini bayi dah boleh menguap, menggeliat, memusing badan tetapi kerana saiznya yang masih kecil kita tidak akan dapat merasakan sebarang pergerakan.

Minggu ke-13, kepala bayi membesar dengan lebih cepat daripada yang lain-lain. Badannya juga semakin membesar untuk mengejar tumbesaran kepala. Berat bayi kita kini boleh mencecah kira-kira 30g. Kuku kaki dan tangan juga mula tumbuh. Pada masa ini puan mungkin akan mengalami perubahan ketara akibat perubahan hormon yang berlaku dalam badan. Sebagai contoh rembesan minyak menyebabkan wajah kita berbintik-bintik. Kita perlu banyak meminum air suam/masak serta membersihkan muka sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari.

Masuk minggu ke-14 degupan jantung bayi akan semakin kuat dan kita sudah boleh mendengarnya melalui ujian imbasan. Lajunya adalah 2 kali ganda kelajuan jantung kita. Pada masa ini bayi kelihatan kurus kerana belum terdapat lapisan lemak. Kulitnya juga sangat nipis sehingga kita dapat melihat saluran darahnya. Pada tahap ini juga biasanya ibu hamil akan mengalami masalah sembelit kerana pergerakan usus cenderung diperlahankan semasa hamil. Jadi elakkan daripada memakai pakaian yang ketat atau sendat agar puan-puan berada dalam keadaan yang selesa.

Minggu seterusnya iaitu minggu ke-15, bayi kita sudah mampu menggenggam tangannya dan menghisap ibu jari. Kelopak matanya masih tertutup dan akan terus kekal sedemikian sehingga minggu ke-26. Walaupun begitu bayi boleh mengetahui perubahan cahaya ketika ini. Bayi kita juga sudah boleh menelan. Puan akan merasa perubahan ketara kerana garis pinggang kita akan mengembang dan jantung mula berdegup 20% lebih pantas kerana isipadu darah mengalir dalam badan telah meningkat.

Jadi banyakkan senaman ringkas atau puan juga boleh melakukan aktiviti berenang untuk meringankan simptom kehamilan dan menyediakan stamina manjadi lebih kuat ketika proses kelahiran kelak.

Minggu ke-16. Kehamilan puan kini sudah hampir 4 bulan. Pada masa ini badan kita perlu senantiasa sihat dan bertenaga. Bayi kita telah terbentuk sepenuhnya dan perlu diberikan nutrien yang secukupnya oleh plasenta. Bayi kita mula menerima nutrien dari plasenta sejak minggu ke-14. Kini bayi dalam kandungan telah mempunyai tulang yang kuat dan dia juga sudah boleh mendengar bunyi-bunyian untuk pertama kali.

Bila masa sudah berlebihan...

Posted by Chek Nurul at 10:08 AM 0 comments


Assalamualaikum...selamat pagi...

Alhamdulillah..hari nie tak lah sibuk sgt seperti hari2 yang lain. Sambil melayari internet setelah penat mengemas tempat kerja sendiri...sebelum nie semaknya..pening kepala.. Tiba-tiba teringat blog yang hampir bersawang nie..so..singgah sebentar..

Walaupun sekarang aku dah berubah status dan aku rasa bersyukur kerana aku masih lagi diberi peluang oleh ALLAH swt untuk merasai semua ini, kehidupan aku semakin baik dengan kehadiran teman, ,sahabat, kekasih yang halal disentuh serta suami yang memahami.

Kata org, mula- mula berkahwin memang lah seronok, rasa best ja. tetapi aku harap aku akan sentiasa mempunyai idea untuk memastikan hubungan kami bukan sekadar menunaikan tanggungjawab sahaja tetapi sebagai pelengkap dalam kehidupan.

Mmg susah sebenarnya kita nak membina kehidupan sendiri dari hidup seorang diri kemudian berkongsi dari semua segi..pasangan kita mungkin tidak seperti kita tetapi cuba mengaplikasikan cara kedua2nya dalam kehidupan. Jangan hanya mahu mengikut cara sendiri sahaja. Setiap pasangan perlu berubah demi masa depan sendiri.

Oklah..dah habis dah mengomel kat sini..nak post yang lain plak..bye..

wassalam..

Sunday, February 5, 2012

Planning for this year..

Posted by Chek Nurul at 7:33 PM 0 comments

This year, became more challenging because i need to struggle for anything i want, i need to have a planning to do and what i need to do. Its not enough if i just dream of it but i need to find the ways how to get it. Last month was my experiment month and i got the result. Alhamdulillah, very successful at all, even there have unexpected problem arise but everything can be control. I can see with month i need to give more attention..ummmm
Its ok, i believe my ways and what i do, i need to do..

Just want share it...

Salam Maulidur Rasul

Posted by Chek Nurul at 7:22 PM 0 comments

Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia..
Salam Maulidur Rasul kepada semua.
Semoga dengan kehadiran hari ini
akan menyedarkan kita bertapa
pentingnya perpaduan dan bersatu hati kita sesama umat.
Semoga hari ini
akan membuka satu lembaran baru dalam hidup
dan akan menjadi lebih baik, insya ALLAH...
Amin..

Not feeling well....

Posted by Chek Nurul at 6:58 PM 0 comments

Hai there..last week wasn't my days. I need more rest and stay calm.. I don't know how i can get this symptom. 7 days like horrible and i just depend on medicine. 5 days MC from hospital and yesterday and today im become much more better. Morals of this, next time love your health first before anything else.

Credits to my family, hubby always there for me..Thanks for everything.

Today, after me...now my hubby, he got cough and hot. Now, lying down on the bed and watching me updates my blog...hehe..take good care dear...hope he will be get well soon.. love you dear..muah..

Sunday, January 15, 2012

Trip for holidays...

Posted by Chek Nurul at 8:42 PM 0 comments

Assalamualaikum...hi there..quick long time i "lost" from this blog..hehe..im here but not to... ok, for this entry, just want to update about my trip with my lovely hubby..according to my plan..secret plan since last year..for his birthday, i want and do something he will remember till next coming birthday. We will going to Pulau Langkawi but not using boat, we will fly through the sky and feel it at the first time to fly. Thanks to Air Asia, you make my dream come true. hehe..

At the precious moment, i can see his face and happiness from the ways he talk to me...together with him...what the lovely time for both of us..

Insya Allah, i hope this is not the last but the beginning for me to make more "secret plan" for him..huhu..

ok then..see you later with new story...muah..
 

Life So Simple WithOut Rules Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez