Sunday, December 8, 2013

oren twisters


yummy...sedap lorh..masa mengandungkan harith dulu pun duk usung minuman nie ja..nie mengandung lagi sekali pun kena usung jugak minuman nie sbb kurang vitamin C....nasib baik ada oren twisters...ohya lagi satu...baik utk siapa yang ada darah tinggi...boleh potong terus darah tinggi...

garang....


my student cakap saya garang...garang ker?...entah lah..bukan garang tapi geram sebenarnya..bila dorang tak bt kerja...apalagi ekpresi muka saya akan berubah...itu jer..
my previous student cakap madam nie kalau tak senyum...takut kami...huhuhu..
yerlah tue...
paling geram bila dorang kacau lecturer lain disebabkan oleh kerja dorang...siaplah....

Aloha...


Assalamualaikum and good evening...
it such a long time i didn't write anything here. Cause of busy doing something in life, of cause a routine of life actually. See my little boy getting grow up with flies of time. Alhamdulillah, next year....on july he will be expected see his new sibling...for this time, i didn't know either boy or girl yet...but..by that time, he will be 1 year and 6 month...

Friday, August 16, 2013

Assalamualaikum...


Selamat Malam...Malam nie ada jugak masa untuk menaip....dah berhabuk dah blog nie yer...lama tak amik kisah sejak ada orang tersayang nie...bukan apa busy sikit...melayan kerenah si manja nie...ada saja keletah si dia yang menambat dihati...chewah...

Sementara si jantung hati tengah nyenyak tidor, boleh lah berkongsi cerita disini..

semenjak 2 nie, hati aku tak tenteram sebenarnya, macam2 aku pikir...dari soal hidup sampailah yang dah tak ada....

aku masih lagi teringat arwah, kadang2 sambey bawak kereta, bergenang air mata...baru aku faham erti sebuah ikatan tue...dulu masa aku gugur, aku terasa jugak..tapi bila ada pengganti, aku rasa terisi..walaupun, aku kdg2 teringatkan baby tue..tapi kali nie, terasa amat lain...sebab aku membesar bersama....walaupun hati aku redha dengan apa yang terjadi..tapi hakikatnya...susah aku nak handle sbnrnya....sejak arwah tak ada sampailah sekarang..aku belum lagi punyai kekuatan untuk pergi ke tanah perkuburan..sekali pun aku tak pernah jejak lagi..even raya baru2 nie pun aku tak pergi...bukan ada apa2 pun, tapi aku tak punyai kekuatan...aku pernah rasai kehilangan arwah tok aku dan tok wan..tapi tak adalah mcm nie sekali...tapi aku respect parent aku...walaupun depa paling terasa, tapi depa paling kuat dalam keluarga kami...boleh tahan emosi depan anak2...

Pasal kerja pulak, ya aku happy dengan kerja sekarang nie, cuma yang tak berapa nak happy nya....bila ada seorg student, anak didikan aku tiba2 dah sem akhir nie buat hal...aduhai..mungkin ada masalah sahsiah rupa diri kot...dari menjadi feminin tiba2 bertukar plak..dengan pipi merah menyala, pakai listik hitam...adohai...semua org carik aku...sbb anak didik aku..mana aku tak pening kepala, takkanlah aku nak p serang dia plak..aku dah cuba bermacam2 cara dah..last sekali aku usulkan kepada kaunselor..harap adalah tindakkan dorg...berserabut kepala aku sbnrnya..banyak lagi benda aku nak kena fikirkan..mana dengan sem nie banyak sgt event lah, cuti lah...subjek pun payah nak cover...yerlah..byk sgt aktiviti yg libatkan student..la nie dah minggu ke 9...aduhai...harap2 sempatlah aku habiskan...amin..

Pasal life plak, geram sbb banyak claim lagi tak masuk.....grrrrrrrrr.....aku dok bajet kalau masuk boleh lah, nak bayar roadtax kereta...p holiday...tak masuk banyak pun tak palah..tapi biarlah cukup2 bayar roadtax kereta...hyeeeeeeeeeeeeee....sabar2...

yang lain2...tiada apa lagi cum anak wish...SELAMAT HARI RAYA kepada semua...to my beloved hubby...maafkan ma yer...halalkan makan minum, salah silap dan lain2...kira 0 0 yer...muah..love u so much..

Monday, July 1, 2013

sisa susu pada puting susu


Salam..hai...aku agak pening kepala jugak dok tgk dan pikir cemana nak hilangkan kotoran pada susu..aku try jgk cari dalam mr.google..last2 aku rasa adalah 1 petua yg boleh pakai dan aku telah praktikkan benda nie...kenai dak benda nie..


hah, span nak cuci pinggan kan...cara gunanya senang saja..rendam dulu puting dalam air garam 2,3 minit pastu cuci lah...pastikan span nie tak basah..kalau basah susah nak tanggal nanti kotoran tue...hasilnya seperti beli baru..hehehe...boleh lagi lah nak betahan 1 - 2minggu sblum beli baru..geram jgk..kdg2..baru ja 2 minggu beli..dah ada kotoran mcm nie...so, selamat memcuba..

WELCOME JULY....


Assalamualaikum...rasanya mcm dah lama tak mengomel apa2 dalam nie...ok..pertama sekali aku ok ja..walaupun dalam proses mengantikan puasa semasa mengandung dulu..alhamdulillah...esok last day aku berpuasa..ya ALLAH..syukur kerana diberi peluang untuk menghabiskan puasa ini..amin.

Yang ke-2, Sehingga ke hari ini, aku masih lagi teringat arwah, time kami bersama..membesar bersama..kadang2 aku sedekahkan al-fatihah utk arwah. Aku percaya semua ketentuan Illahi..teman seperjuang arwah semasa kecil dulu pun dah tiada...arwah anak pakjang, arwah anak pak lang..teman baik arwah..dan arwah adalah yg terakhir..semoga arwah berada dibawah lindungan Illahi...In Shaa Allah..

Yang ke-3, sejak buka sem nie, aku semakin sibuk....seminggu 25 jam kredit..masyaALLAH, walaupun nampak jadual macam tak pack..tapi percayalah agak penat...sebab aku berpuasa sama, then balik masak, tidurkan anak...tapi tak kan aku nak mengeluh plak kan..jadi lakuan dengan niat yang baik..in shaa Allah..tentu hasilnya pun baik...mana taknya..lepas ja buka puasa..elok anak tidor...aku pun apa lagi..tidur tak sedarkan diri..letih sgt kot....hehehe

Yang ke-4, ok...selain itu, aku punyai tugas lain..aduhai...penat jgk sbnrnya..tapi apakan daya..kerja tetap kerja.. 1 of my "friend" suka @ bercinta dengan laki org..aduhai...sanggup tukar imej sbb that guy...yg si lelaki plak dah 15 thn berkahwin, ada anak..leh plak ckp...anak tue bukan dari dia..sbb anak tue anak tabung uji...gilo ka apo...apo ustaz sekolah ko tak ckp ke...haram kot amik sperma org lain...umpama kita berzina...guano nok jadi laki org..bek ko p dok lam utan lah...kononnya..tak cintakan wife dia, kahwin sbb terpaksa...wife tak pernah masak utk dia..dan mcm2 lagi...nauzubillah...ayat...tue yg aku ckp tadi...gilo ko apo laki nie...abeh tue...dah tak suko..napo tak ceraikan jo wife ko...napo tunggu sampai 15 tahun ada anak...baru ko nak buek hal...nipu org lain @ kawan den..yg kawan den nie...dah tanggap lentok dah...totally change...sampai org sekeliling gelakkan dia..mesti ko tepuk tangan kan...hah eloklah...ko mcm doakan rumah tangga ko jadi mcm tue..ko tunggu lah..ALLAH tue maha adil..ko minta DIA beqi lah nanti..ko tungguuuuuu....

Yang ke-5, den tak berapo nak bekonan sbnrnya dgn cara org baru...actually bukan baru sbnrnya tapi ditendang dari satu tempat ke tempat den...ado ko patut baru jer masuk 2,3 minggu nie tequs complaint sana sini..kami org lamo pun tak terkato apo..ko org baru nak tunjuk lagak plak..cuba lah ko bagi org yg spttnya bernapaih dulo...ni dorg pun bayak lagi benda nak kena settle..takkan nak jaga bontot ko plak...sory...seniority ko ket sini tak laku nah...shuh, shuh, shuh,,,,,balik la ke tempat asal mu..bak kata m.nasir...

jum lah....anak den jaga..nak bg tidur jap...

Thursday, May 30, 2013

Nice Pic....












.......



Bored..


Assalamualaikum and good morning everyone...hai..its quite long time i didn't post anything in here..ok today..i have a few minutes to write and post..

Today, after i log in my official fb, i saw and read 1 post by my friend. I think its annoying and make me bored..i try to ignore it but when every day u saw and read it..its like a jerk....they he think may be different like we does but he need to accept the reality moment..

Even he did not realize that, he also do the same thing like what he had post to criticize someone or any party..i don't care who his is but the way you comment and think make me laugh and regret to make a teamwork with you..but i dont have any choice...if i have..of course i will make another plan to my self...Ya Allah..don't make me like him..and plz give him guide to know who he is..amin..

Monday, May 20, 2013

Om Pra Mah Pood (english sub)


NAT KING COLE L-O-V-E





for someone i love till the end...my hubby and my little heroes..you will be in my heart till my last breath..

Mah Tum Mai (english sub)


sabai sabai (easy easy) - bird thong chai


Putih Putih Melati - st12


Hikmah Di Sebalik...


Assalamualaikum...selamat pagi...salam 1 malaysia..apa kabar semua..harap semuanya dalam keadaan baik...doa aku untuk kalian agar sentiasa dilimpahi rahmat dari ALLAH S.W.T...amin

Agak lama jugak aku tak singgah sini..rindunya nak menulis tapi kekangan masa dan tekanan pada diri sendiri menyebabkan aku tak sempat nak melakukan apa saja. Tapi hari ini aku cuba jugak untuk luangkan masa untuk luahkan apa yang terpendam di hati.

Yang pertama sekali...aku bersyukur sangat kehadrah illahi sebab suami dah dapat posting satu daerah dengan aku..dah tinggal serumah dah..aku tak kisah bab lain yang penting hubby ada bersama tak kira apa yang jadi , aku dapat lah kekuatan sikit.

Yang kedua, anak aku dah semakin pulih dari selesema dan semakin bijak orangnya..rasa tenang bila dapat tgk anak mcm tue...letih mcmana pun aku rasa berbaloi bila ada anak nie...dan tak sabar nak mengandung balik...entah tak tahu kenapa aku suka time aku mengandung...bukan sebab layanan suami @ apa2 sebab yang membawa keuntungan pada diri..tapi dari sebelum kawin lagi aku selalu berangan time mengandung..huhhu

Yang ketiganya, aku dah boleh develop perasaan diri dah..maksudnya aku dan boleh kawal emosi dan perasaan aku sendiri terhadap arwah..kalau tak aku selalu teringat...aku sendiri tak lupa surah al-fatihah untuk arwah..aku sentiasa mendoakan arwah tenang disana.amin

Yang keempat, aku dah qadha puasa 16 hari dah termasuk hari nie..maknanya ada lagi 14 hari lagi..in shaa allah, aku boleh habiskan. Qadha puasa nie dibuat sebab aku tak berpuasa masa aku mengandungkan anak tahun lepas..kalau nak diikutkan boleh nak bagi beras tapi alangkah baiknya kalau aku boleh ganti sendiri. diamping boleh latih minda dan stamina...serta diri sendiri..aku boleh juga tahan dari segi emosi aku..kestabilan itu penting..kira mcm musabah diri sama..alhamdulillah

Yang kelima, harap2 kehidupan kami sekeluarga akan kembali stabil dengan pertukaran hubby ini..in shaa allah, aku yakin pada ketentuan sebab tiada sebab untuk ALLAH mengabaikan hambanya..ALLAH tidak akan beri ujian yang berat kepada hambanya jika hambanya itu tidak mampu..semuanya mengikut kemampuan masing2..

Yang keenam, aku nak kena siapkan modul latihan untuk budak2 sebelum budak2 masuk..sbb nak jual sama.then nak kena siapakn journal, proposal untuk sambung phd dan siapkan buku untuk diterbitkan..so, nak kena buat satu2...harap2 semuanya akan siap dalam bulan nie..amin

yang ketujuh..aku dalam proses servey nak beli laptop dan kereta atau rumah..nak kena sevey jugak nie..in shaa allah ujung tahun nie aku nak beli...bergantung pada bajet ujung tahun..

Yang kelapan, ada lebihan bajet nak bawak famili @ hubby dan anak p bercuti..in shaa allah..

Yang kesembilan, dalam bulan nie aku hadiri function..alhamdulillah, rezeki hubby dan anak..terima kasih pada semua..

Yang kesepuluh, nak kena trambah juga barang dalam rumah tue..aku igat nak tambah wardrope..tgk lah mcmana...huhuhu

Wednesday, April 17, 2013

Sunyinya Hati Seorang Kakak...


Assalamualaikum dan selamat pagi..
Tak tau kenapa bila saja aku taip title nie air mata aku turun bagaikan air...
Rasa sedih sgt..
Sebenarnya aku sakit hati sama...rasa sensitif sama..
Yerlah...aku baru sahaja kehilangan adik kandung seibu sebapa minggu lepas...
Bukan nak cakap benda yang pelik2 tapi...
otak aku dok ligat...dok terfikir...
kenapa ada manusia yang tergamak bt mcm tue kat adik aku..
apa salah adik aku...adakah ketentuan ALLAH untuk ditakdirkan arwah jadi mcm nie..
Kadang2 aku rasa insan yang rapat dengan aku tak faham...
Sudah menjadi lumrah manusia, kita akan flash back kenangan kita bersama..tak kiralah masa baik @ tak..
Sudah tentu akan melibatkan emosi..cuba bagi tau kat aku...Hati manusia mana yang dijadikan daripada batu...sekeras mana pun hati seseorang itu...bila kehilangan orang @ insan yang disayangi...pasti akan terasa...ingat dalam masa 1 hari ker boleh lupakan semua kenangan dan masa2 bersama dengan arwah..
akan ambil masa jugak...

Aku pernah keguguran dan aku tahu apa perasaannya...sekarang aku kehilangan adik..selama 26 tahun aku hidup dengan dia...cuba bayangkan...aku yang menjaga dia semasa kecil...ya allah...ya tuhanku..kuatkanlah hati aku...amin..

Lg satu, perkara2 yang melibatkan arwah...kenapa nak tunggu lepas kenduri baru nak buat semua benda..urmmm....

Aku cuba untuk menjadi seorang ibu, isteri, anak dan kakak yang terbaik untuk semua orang...menjaga hati semua orang..tapi aku sendiri yang dok makan hati...hanya hiburkan hati dengan melayan kerenah anak sahaja...

Entahlah, sejak kebelakangan nie hubungan kami agak renggang..tambahan pula emosi aku seolah2 terawang2...aku bukan nak minta kata2 yang menyakitkan hati...tak perlu nak kutuk2 orang lain..setiap orang mempunyai masalah dan pandangan yang berbeza...jangan samakan kita dengan orang lain...mungkin cara jagaan setiap orang berbeza...urmmm

Murah sangat ker perkataan minta maaf nie...Ke dah muak dengan perkataan minta maaf...yang aku faham dan dengar dari ustaz..kalau terasa diri kita bt salah, eloklah minta maaf..manusia mmg tak lepas dari bt salah..setiap hari pasti kita akan bt salah..melainkan kita dok sorang2 dan tak berkawan dengan sesiapa pun..sbb manusia ada mulut dan suara..Oklah kalau mcm tue..kalau tak nak dengar perkataan maaf..tak perlulah aku nak bersusah payah nak minta maaf lagi...mcm orang zaman sekarang cakap...tunggu raya jerlah...kiranya kalau bt apa2 just diam ja..nanti raya baru keluarkan list..yer..mcm tue ker...astafirullahalla'zim...urmmm

Apa yang aku harapkan adalah, aku diberikan masa dan ruang untuk aku bertenang dan kawal semula emosi aku..itu sahaja...

Perginya seorang insan...


Assalamualaikum....selamat pagi...hari nie hujan turun lebat mencurah curah sejak pagi lagi...mcm tue jugaklah hati aku...redup dan masih lagi diselubungi dengan rasa sedih. Pada 31 Mac 2012...aku dapat panggilan telefon dari abah aku...adik aku masuk hospital..tengahari aku p tgk dengan mr. hubby..menurut ceritanya...dia terminum racun..ya allah..kuatkanlah hati hambamu ini. 1 April 2013, adik aku dah tak boleh bercakap tetapi masih lagi boleh buka mata..keadaan dia nampak lemah dan tak berdaya..malam tue dia dimasukkan dalam ICU...selama 13 hari aku menjaga dia bersama dengan keluarga..dan pada 11 april 2013..pukul 0820 dia menghembuskan nafas terakhir diiringi bacaan doa dan selawat serta kebetulan ustaz aku berada di ICU...alhamdulillah, arwah sempat mengucap...tepat pukul 3.30 pagi, jenazah sampai dirumah..mak dan adik2 tidak putus membaca yasin..Bila sahaja kain putih dibuka..ya allah aku sekali lagi terkejut..muka adik aku bercahaya...nampak nur kebesaran dari ALLAH swt...sesungguhnya ALLAH lebih menyayanginya dan memberi hidayah padanya...Ya ALLAH...subhanallah...

aku tidak dapat hadir ke masjid dan kubur sbb uzur..tapi aku dimaklumkan ramai yang datang menemani arwah..Ya ALLAH, kau ampunilah dosa adikku dan halalkan segala2nya baginya..amin..al-fatihah

Hari nie genaplah 6 hari pemergian arwah..semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang yang disukai oleh ALLAH swt..amin

Sunday, March 24, 2013

Expected new..


Assalamualaikum and good evening to all...im feel sleepy today may be im eat too much during my lunch this afternoon. Im good till right now..even my head not too, actually im think a lot a few days ago. Many thing i need to make it ok and even its not perfect at least there will have improvement in my life.my family, alhamdulillah..everything still under control and i can manage it about my babies and my hubby.

I don't know which is better either to continue my study or buy a car to my hubby or spend a money to have a house or just have saving my money to my account. Last night we have discuss to have a cabinet in our kitchen. My neighbour said according to my order about my cabinet, plus minus because we a neighbour i need to pay him rm500. My hubby agree with the price. i hope we have extra money to pay..hehehe..of course we have.

On Thursday, we came back to our "hometown". I can see my mak and abah..they really miss harith. My sister now will became a mother, insyaallah on this october. Alhamdulillah the last even she the first person who is married in my family but she are the last person pregnant in our family. i hope she will be the happiest person in her life, pray for her, and babies goodness and health.

ohya, forget something, my abah and mak also happy with new comer, their four grandchild in our family.
ok, see u then..

Monday, January 28, 2013

Update terbaru...





Assalamualaikum dan selamat tengahari...

Salam Maulidur Rasul, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar

Sebenarnya post nie untuk Maulidur Rasul...
Tapi tak per lah..post jerlah...



Terlupa Update...


Assalamualaikum, selamat tengahari...Sebenarnya aku terlupa nak update cerita terbaru nie...
Alhamdulillah...15 januari 2013 bersamaan 3 rabiulawal 1434 hari selasa, seorang bayi lelaki seberat 2.9 kg telah lahir pada pukul 1.36ptg di private hospital. Pukul 5.30 pagi aku turun darah..tapi tak sakit...aku sempat lagi mandi, kemas2 barang apa2 yang patut. Pukul 7 pagi ke private hospital. mungkin sebab aku neves dan menahan contration, darah tinggi aku naik mencanak teruk..tapi alhamdulillah, berkat keizinan dari ALLAH swt. berjaya jugak aku bersalin secara normal. turun air ketuban pukul 12.30 tengahari..tak lama lepas tue, nurse dah tolak aku masuk labour room..lepas bersalin, aku dah tak sedar apa dah sebab dr bagi ubat tidur, yang aku sedar bila abah aku masuk pagey aku...

Hari kedua aku dah boleh discaj balik dah, tapi doktor cakap anak aku kuning..aku minta nak bt followup kat kk biasa. Kuning anak meningkat tinggi la jugak 220..nurse kat kk bagitau,suruh mandi dengan air kucai..dia cakap ramas kucai dalam air then mandi baby..mak aku punya idea, dia blender jer kucai tue then campur dengan air suam, mujarap betul...turun mendadak..tapi sempat jugak lah baby kena tahan 3,4 hari dalam balang tue..oleh sebab wad tue tak ada sapa..jadi aku kekadang jer lah letak anak dalam balang tue, cian tgk anak kena tadah dekat lampu biru tue..pagi2 aku bawak balik anak minta mak mandikan air kucai..pagi sekali, petang sekali..mmg mujarap...sekarang nie anak dah ok dah...pusat pun luruh awal..22 hari bulan dah luruh...7 hari ja...mak cukur rambut siap2..

Sayang betul hubby kat anak, pantang pegang badan anak panas sikit, mesti amik termometer nak cek tgk suhu anak..mujur lah mak aku bidan kampung, selamat dah bab2 berpantang nie... tiap2 hari mandi air rebusan herba...bertungku dari aku mula bersalin sampai lah sekarang, batu merian aku jadi kecil dalam beberapa hari jer lah sebab pagi dan petang aku dok tungku...kadang2 p klinik, nurse marah sebab aku jalan laju sgt...nak bt cemana, batu merian aku dah kecut...tempat jahit pun dah nak sembuh...aku tungku sekali kat tempat jahit..mak aku pesan, kalau tak tungku, nanti jadi batas ubi, lagi sakit..huhu...so, baru sekarang aku akui...mmg betul...nasib baik aku tungku...

Tapi, yang tak bestnya, sepanjang aku berpantang nie, bermacam2 hal jadi kat aku...mula2 tekanan darah aku naik, aku disyaki ada darah tinggi, then hb aku rendah sangat 7.4...then kencing aku pulak albumin +++...aduyai...aku try makan protein bagi banyak sikit, minum air bagi banyak sikit...p cek plak...hb aku dah ok dah..10.3...then sekarang nie nak struggle untuk kencing dan tekanan darah...tekanan darah naik sbb dok berjaga malam...sebelum nie ok ja sebab aku mana ada berjaga malam..nurse pesan suruh minum air bagi banyak sikit...bukan tak boleh nurse oi...satg jadi kot lain pulak...kan tengah berpantang nie...aku faham la tugas seorang nurse...tapi sebagai manusia, aku rasa...korang pun tak bt macam tue jugak...minum air berkodi2...betul tak?...risiko pada diri sendiri..

urm...oklah, aku nak rehat jap...tumpang my little prince tengan beradu...abah pegi work....huhu

Monday, January 14, 2013

Cerita 4


Alhamdulillah, syukur sangat2..tak tahu nak cakap apa..tapi apa yang pasti berita hari nie..buatkan hati tenang dan rasa nikmat yang tidak terhingga..Kalau aku masih lagi bergantung pada keputusan yang sama dan tanpa ada usaha serta dorongan dari orang2 yang tersayang, mungkin aku manusia yang tak akan berubah sampai bila2. 

Berkenaan dengan GBS+ve tue, Dr. Annuar dah bgtau keputusan setelah 5 hari specimen diamik, aku dah tak ada penyakit tue dah..dah boleh bersalin secara normal dan our lovely baby are safe...masa dia cakap benda tue dah tak ada, kalau tak mengenangkan aku kat INS tue..maunya aku sujud syukur time tue...tapi lepas dia cakap pasal nie...aku terus tak berhenti2 panjatkan kesyukuran...cuma sekarang nie nak kena bagi kesihatan aku betul2 pulih sbb sekarang nie aku ada batuk dan selesema..Dr. Annuar bagi ubat untuk ilangkan sikit kahak kat dalam tue...harap2 sempat lah hilang..

Aku cakap kat hubby, rasa macam tak percaya, even hubby pun macam tak percaya...tapi itulah tugas seorang doktor, memang lah kebenaran itu perit tapi kalau diberitahu kena dengan caranya mesti tak adalah rasa sakit sangat...cara doktor kat GH bgtau tue...umpama hidup aku dah gelap sikit seolah2 dah tak ada cara lain untuk selamatkan aku dan anak...tapi tak apalah...sentiasa berfikiran positif...walau apa pun terjadi, sentiasa tanam dalam diri..apapun yang terjadi mesti ada hikmahnya..insyaALLAH..

so, next step..tunggu lah 17 nie..hari untuk deliver...16 nie bufday hubby...harap everything will be fine..amin

Sunday, January 13, 2013

Cerita 3


Assalamualaikum..dan selamat tengahari...
Rasa syukur sbb aku masih lagi diberi peluang nak menulis dan update blog nie...
ok sambung dari cerita yang sebelum nie...

Segala2nya bermula pada kandungan aku masuk 8 bulan nie...masa tue 25 disember 2012..aku dah rasa contruction...rasa sakit sangat...kebetulan aku kat kg...jadi p la cek kat kk biasa..terus dia hantar kat general hospital...sampai ja kat sana...doktor cek rahim, jantung anak dan sebagainya..rasa sakit sangat..doktor cakap baby tak cukup matang lagi..dan tak cukup bulan lagi...yang peliknya...masa tue dah masuk 9 bulan..tapi dia cakap tak cukup bulan..jadi, aku pun pujuk lah dalam hati..mungkin betul la apa yang doktor cakap...ni cuma contraction biasa...setelah ditahan dalam wad...2 hari...aku dibagi cucuk utk matangkan paru2 anak dan bagi lambat bersalin..

doktor bagi mc sampai la habis minggu...dalam hati, mungkin betul la kot..salah kira antara aku dan nurse tue...

2 januari 2013, tiba2 aku sakit kembali..ingatkan dah nak bersalin lah..aku p cek kat general hospital tapi tempat lain plak...dah la service mcm apa lagi...aku sabar ja...doktor sorg ja..sekejap dia seluk dalam rahim, sekejap dia cek tekanan darah...dia cakap aku cuma rasa contration biasa sahaja...masa nak balik...dia pagey aku lagi sekali...rupanya CTG anak tak amik lagi...apa lah service...mcm nak menangis pun ada...then aku minta refer kat satu lagi hospital yang aku biasa bt treatment...

aku sampai malam, then...aku kena tahan dalam bilik pre-meternity lagi sekali... dia siap bgtau lagi aku ada GBS+ve...kena bedah kalau nak bersalin nanti...tak ada cara lain dah nak selamatkan anak...doktor cuma bagi antibiotik..apa lagi...lepas amik ubat...dalam kereta..mmg bengkak lah mata aku...sepanjang malam aku nangis ja...yer lah...seolah2...bila baby lahir...dah ada penyakit yang tunggu dia...sblm balik aku tanya doktor tue lagi sekali untuk kepastian...adakah perlu aku bt checkup lagi sekali untuk pastikan samada aku bebas dari penyakit nie...doktor tue cakap tak perlu...cuma bila rasa sakit terus mai sini dan kena bedah utk selamatkan anak...masa tue, aku rasa gelapnya dunia...tapi bersabar jer lah dalam hati...

Kepada sesiapa yang tak tahu apa itu, GBS+ve...meh sini aku nak kongsikan...

Group B Streptococcus

Kebanyakan ibu hamil mengalami GBS+ve. Akan tetapi, bakteria tersebut tidak membahayakan kesihatan mereka. Cuma perhatian perlu diberikan pada bayi kerana kesannya cukup serius.

Group B Streptococcus (GBS) ialah sejenis bakteria yang menyebabkan jangkitan kuman pada darah. GBS selalunya ditemui pada bahagian vagina dan dubur kebanyakan ibu hamil. Untuk pengetahuan, kuman jenis ini tidak akan menyebabkan seseorang itu sakit kerana orang tersebut dijadikan perumah. Walaupun begitu, GBS boleh menyebabkan jangkitan kecil pada bahagian pundi kecil. GBS sememangnya tidak berbahaya kepada ibu sebaliknya ia bahaya kepada bayi yang bakal dilahirkan.

Seperti kebanyakan masalah jangkitan lain, tiada gejala yang nyata untuk penyakit ini. Jadi sukar untuk mengetahui adakah anda GBS+ve ataupun tidak. Ini turut merumitkan doktor untuk mengesan sama ada bakteria tersebut berupaya menjangkiti bayi yang bakal lahir ataupun sebaliknya.

Seseorang ibu hamil yang dijangkiti GBS akan berpotensi untuk menyebarkannya kepada bayi yang bakal dilahirkan pada sekitar 40 hingga 70 peratus. Pun begitu, daripada jumlah tersebut hanya 0.5 hingga 2 peratus bayi yang akan dijangkiti. Keadaan ini dinamakan neonate GBS. Kiraan tersebut dibuat berdasarkan satu kes bagi setiap 1000 kelahiran di seluruh dunia.


Umumnya GBS Neonate Boleh Dibahagikan Kepada 2 Jenis

Early Onset

Jenis ini sering berlaku. Tanda-tanda bayi dijangkiti GBS early onset akan muncul dalam tempoh 6 jam hingga seminggu selepas dilahirkan. Hampir 80 peratus kes menunjukkan bahawa tanda-tanda dikesan dalam jangka masa 72 jam pertama bayi. Jangkitan jenis ini boleh menyebabkan jangkitan pada paru-paru, otak, saraf tunjang dan darah. GBS early onset boleh jadi lebih serius.

Late Onset

GBS jenis ini pula agak jarang berlaku. Bayi lazimnya tidak menunjukan sebarang tanda jangkitan sehinggalah dia berusia seminggu hingga enam bulan. Hampir separuh daripada bayi ini mendapat jangkitan semasa proses kelahiran. Manakala, separuh lagi mendapatnya selepas dilahirkan iaitu menerusi hubungan dengan ibu yang GBS+ve atau orang lain yang mempunyai masalah sama. Masalah kesihatan yang biasa mengganggu bayi yang dijangkiti ialah meningitis.

Walaupun purata bayi yang akan mendapat jangkitan sangat rendah, doktor tidak pernah menganggapnya masalah remeh. Hal ini adalah kerana jika tidak dirawat segera selepas disahkan terkena jangkitan, dikhuatiri bayi akan mati.


Antara Simptom-Simptom Yang Mungkin Dapat Dilihat Pada Bayi Yang Dijangkiti Ialah:
  • Badan letih dan lesu
  • Kurang menangis
  • Kurang menyusu
  • Pernafasan tidak normal (terlalu cepat atau berbunyi)
  • Jaundis yang berpanjangan
  • Sawan
Sekiranya bayi anda mempunyai tanda-tanda seperti yang telah dinyatakan, segeralah bawa dia berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Ketahuilah bahawa, walaupun dijangkiti kuman, suhu badan bayi tidak akan meningkat seperti yang selalu berlaku pada orang dewasa.

Lazimnya bayi yang dijangkiti bakteria ini akan diberikan penisilin untuk membersihkan darahnya. Selain itu, rawatan rapi turut diberikan bagi memastikan organ tubuhnya dapat berfungsi dengan baik sehingga semua bakteria dapat dimusnahkan oleh sistem tubuhnya sendiri. Sebenarnya perkara yang paling penting ialah rawatan segera. Hal ini adalah kerana lebih cepat seseorang bayi itu dirawat, semakin cerah peluangnya untuk sembuh. Bagi wanita yang pernah melahirkan bayi GBS atau bayi meninggal secara tiba-tiba tanpa sebab-sebab tertentu terutamanya selepas seminggu dilahirkan, anda perlulah berhati-hati ketika berhadapan dengan kehamilan berikutnya.

Untuk memastikan adakah seseorang ibu hamil itu membawa GBS atau tidak, ujian HVS C&S (High vaginal swab culture and sensitivity) akan dilakukan. Ujian tersebut akan dibuat dengan mengambil sedikit cecair dari dalam vagina untuk melihat organisma yang wujud di dalamnya. Dari situlah, doktor akan dapat mengenal pasti ibu hamil yang membawa GBS. Seperti pada bayi, ibu yang dijangkiti akan diberikan penisilin semasa proses kelahiran.


Bayi Anda Berpotensi Untuk Dijangkiti Jika:
  • Anda pernah melahirkan bayi yang dijangkiti GBS+ve.
  • Anda mengalami kesakitan bersalin yang terlalu lama.
  • Air ketuban pecah dalam tempoh yang agak lama sebelum proses kelahiran berlaku.
  • Dilahirkan kembar.
  • Berat badan semasa dilahirkan kurang.
  • Anda menghidapi choriomnionitis, iaitu jangkitan kuman dalam rahim yang menyebabkan demam, sakit pada bahagian uterus dan sel darah putih meningkat.
  • Lahir pramatang.

Kesan GBS+ve Pada Bayi

Sebelum Dilahirkan
  • Jantung bayi menjadi lemah dan berkemungkinan lemas.
  • Berisiko untuk meninggal sebelum dilahirkan.
Selepas Dilahirkan
  • Keradangan paru-paru yang akan menyebabkan kesukaran bernafas.
  • Sepsis - putrefaktif (penghancuran) dan pereputan tisu oleh bakteria penyebab penyakit atau toksinnya.
  • Meningitis - jangkitan kuman pada otak
 Baca dan dengar pun macam tak percaya ja kan....so, aku balik kg dan berbincang dengan abah dan mak....last2, hubby cakap..refer kat INS tgk...

Aku jumpa dr. annuar...seorang doktor yang berpengalaman dan terkenal kat INS nie..

Dari penerangan dia dan maklumat yang diberikan...aku seolah2 mendapat nafas baru...baru aku tau...rupanya aku diberi tahu information yang salah...dan untuk pastikan aku masih ada GBS+ve ke tak...aku bt ujian lab lagi sekali....pada 14 januari 2013 nie..baru tau result dia...

masa jumpa dia, aku tanya lagi sekali tentang anak dalam perot nie...dia cakap, anak ok, uri berada dalam kedudukan dia, air ketuban pun ok...aku tanya lah bila doktor free...nak tempah dia untuk bersalin...17 januari 2013 adalah hari sesuai untuk bersalin...kebetulan 16 januari adalah hari lahir hubby...

esok baru tau keputusannya.....jeng2 tunggu yer...

Friday, January 11, 2013

Cerita 2




Assalamualaikum, selamat petang...kali nie aku masih lagi berkesempatan nak update walaupun dah tak larat sangat2 dah nie...aku dah bercuti 6 hari berturut...disebabkan kesihatan yang tak memberangsangkan....

boleh lak tiba2 aku demam dan selsema...dah makan ubat doktor...tapi nampak lah berkurangan sikit...tapi harap2 lah cepat lega..bila batuk bahagian bawah abdomen terasa sakit ya amat..hanya ALLAH sahaja yang tahu...sabar2..

ok sambung cerita hari tue......

Bila aku  p bt buku merah tue kat sungai petani, aku bagi tarikh tue...nurse tue kira punya kira..last2 dia cakap aku EDD pada 31 januari 2013..padahal..ikot doktor...aku EDD 25 januari 2013...mana2 pun takpa janji anak aku sihat sudah lah..

Aku p klinik kerajaan nie sebagai syarat ja..sbb setiap kali aku p..mesti kena p lagi 2 hari sekali disebabkan edema - penyakit bengkak kaki...secara logiknya..memang lah akan bengkak kaki..aku dah cek dah..sbb masa mula2 tue cuak jugak..ada faktor lain ianya terjadi..antaranya kita banyak berjalan..ialah...dah aku mmg kerja berjalan ja..mana ada org mengajar dalam kelas duduk sahaja...kena la jugak berjalan walaupun hanya nak tgk student faham ker tak apa yang kita ajar..

aku cek kat klinik pakar...dia cakap penyakit nie akan ada pada setiap orang yang mengandung..teruk @ tak bergantung kepada individu tersebut..aku cakaplah aku banyak berjalan sbb mengajar..dia cakap..tak ada apa2..solutionnya, aku cuma kena pastikan kaki aku nie lebih tinggi dari kepala bila aku tidur..kadang2 aku suruh hubby urut..kdg2 cian gak kat hubby..

 dari sebulan ke sebulan, alhamdulillah..anak aku semakin aktif..of course aku jadi curious nak tahu tentang anak...mestilah aku bagi perhatian pada perkembangan anak...aku cuma makan acid folic dan susu ja pun..susu tue pun aku cuma amik 3 camca ja...sekali minum..orang cakap nak banyak susu nanti..minum lah horlick..yang tue pun aku telan jugak..

sampai lah kandungan aku masuk 8 bulan..aku dah mula makan, bendi..bukan apa..orang cakap senang nak bersalin..selain dari itu..aku dok dgr juga surah2 dari al-quran..bagi menenangkan hati dan jiwa.. disamping melatih anak untuk biasa mendengar kalimah2 ALLAH swt nie..banyak la juga membaca utk perkembangan otak anak..selain aku suka buat pengiraan matematik...bukan apa...supaya anak aku pandai matematik tak macam ibunya dia..dari sekolah sampai lah sekarang..mmg lemah mate..jangan tanya lebih2..aku tak buat lah 1 + 1 = 2..cuba buat pengiraan duit keluar masuk..selain daripada kiraan masa beli barang..at least, boleh nampak nilai barang, disamping anak aku pun leh tahu congak kira2 nie..untuk bahasa inggeris plak..kadang2 aku dok tgk wonderpets..dora the explora..upin ipin..untuk peringkat umur yang masih dalam kandungan hanya bahan media yang ringan sahaja yang bersesuaian dengan umur bayi..lagi pun bila keluar nanti..kita kena review balik apa yang kita dah ajar masa dalam kandungan tue..sebagai contoh..sebelum tidur dan bangun tidur..bagi salam kat baby..rajin sembang seolah2 bayi ada depan mata..jangan sesekali cakap..baby anak ibu @ anak abah..jangan biar bayi yang masih dalam perot @ dah lahir nanti buat pilihan macam tue..sebagai ibu dan bapa..nampak macam kurang matang sikit sbb dari kecik dah ajar anak bt pilihan untuk memilih ibu @ bapa..kalau nak buat pilihan pun..buat lah utk benda lain..pakaian ker...makanan ker..jangan bt eksperimen atas manusia..

ohya, lagi satu, aku pun dok bt eksperimen juga, selalulah peluk perot seolah2 mcm kita peluk bayi..mungkin pada permulaan anda asa mcm ada tindakbalas...tetapi lama kelamaan, anda akan rasa pergerakkan bayi seolah2 membalas pelukkan kita..cuba lah kalau tak percaya...nasib baik mr. hubby dok rajin sembang dengan baby..kadang2 baby dok "smack down" hubby..kuat plak tue pergerakkan dia...lagi aktif bila hubby dok melayan dia..tak tahu lah bila keluar nanti...jenuh lah hubby nanti...penat layan anak sorang nie..hehehe

oklah...aku nk berhenti kejap...nak sembang dengan mak..sambey tgk dia cat dinding umah...nak smbt org baru la katakan...mr. hubby plak keluar dgn adik2.....urmmmm


Tuesday, January 8, 2013

Cerita 1


Kali nie aku cuma nak cerita tentang kehamilan aku jer...sebenarnya agak complicated jugak case aku nie...sampai aku sendiri pun pening jugak..harap2 story aku nie tak akan bagi korang pening yer...

Pada akhir bulan 3 tahun lepas, aku keguguran dan bt D & C...pastu, aku cuma sempat berpantang 2 minggu jer...tapi pantang makan tue aku cukupkan 100 hari...tetiba belum pun datang bulan, aku disahkan mengandung pulak...masa tue ada la jugak turun darah..aku rasa mungkin darah nifas yang berbaki dalam rahim kot @ semasa bayi nak menempel kat rahim..akan turun jugak darah...jadi aku assume salah satu tue la kot..

kali nie aku amik keputusan nak cek kat klinik swasta...tak nak dah klinik kerajaan nie..sebab aku dah kena dah..tapi still sabar sampai lah aku bt D&C...macam2 aku kena...sampai masa nak cek either baby aku ada ke tak dalam perot pun..doktor sampai berpeluh2 sbb cari tak jumpa...then terus hantar aku kat hospital kerajaan...aku rasa kalau seorang doktor yang memang berkemahiran dalam bidang kehamilan mesti lah tahu kan...tak pa lah..think positive jer lah..mungkin dia tak pernah jumpa kes macam aku kot...

Masa kat private, aku cuma nak tahu either betul ker tak aku mengandung jer..masa tue aku lagi 1 minggu nak datang bulan...kiranya aku saja2 nak try jer lah...alhamdulillah...berul rupanya..tak sampai 1 bulan lagi...atas nasihat doktor kat situ...dia sarankan aku amik ubat kuatkan rahim..selama 3 bulan utk perkembangan bayi dan kuatkan rahim aku...

selama aku amik kat dia...syukur sangat2...bayi makin aktif...tambahan pulak aku nie jenis yang lasak..terlupa mengandung...walaupun kena p suntik tiap2 2 minggu...dah la aku jenis takut jarum demi anak dalam kandungan...aku bt tak tahu ja...yang pasti...anak aktif la...huhuhu...nak tahu klinik mana...klinik Dr. Aishah dan Dr. Faisal kat sungai petani...depan sp plaza...hubby yg suggest kt situ sbb dulu dia berkhatan kat situ..rupanya famous jugak klinik nie..member aku pun ada yang suggest klinik nie..yang tak berapa nak bestnya sbb dia dah tak bt untuk bersalin dah..tak pa lah..janji anak aku ok sampai lah dah tak payah kena cucuk lagi..

then, masuk ja 4 bulan aku p buat buku merah...aku bt kat sungai petani...masa nie..aku tak tau nak bagi tarikh yang mana 1..so..aku bg lah tarikh 24/4/12....kononnya last period..pada hal aku tak mai period pun..japg kena marah pulak dengan nurse sbb lepas gugur terus mengandung...nak bt cemana...kalau dah rezeki ALLAH nak bagi..bukan aku tak pantang...huhuhu

Aku nak kena berhenti kejap...hubby dah tertidor kat sebelah ne..kang marah lak dia tgk aku tak tidor lagi @ rehat katanya...aku kena banyak rehat sekarang nie...sbb...tgu aku habiskan cerita nie...hehehe

Selamat Tahun Baru


Assalamualaikum....selamat tahun baru kepada semua...pejam celik dah masuk tahun baru dah pun...walaupun aku agak terlewat sikit nak update entry tahun nie..at least aku ada la jugak mengupdate...hehehe...

Sunday, December 8, 2013

oren twisters

Posted by Chek Nurul at 3:25 PM 0 comments
yummy...sedap lorh..masa mengandungkan harith dulu pun duk usung minuman nie ja..nie mengandung lagi sekali pun kena usung jugak minuman nie sbb kurang vitamin C....nasib baik ada oren twisters...ohya lagi satu...baik utk siapa yang ada darah tinggi...boleh potong terus darah tinggi...

garang....

Posted by Chek Nurul at 3:03 PM 0 comments
my student cakap saya garang...garang ker?...entah lah..bukan garang tapi geram sebenarnya..bila dorang tak bt kerja...apalagi ekpresi muka saya akan berubah...itu jer..
my previous student cakap madam nie kalau tak senyum...takut kami...huhuhu..
yerlah tue...
paling geram bila dorang kacau lecturer lain disebabkan oleh kerja dorang...siaplah....

Aloha...

Posted by Chek Nurul at 2:31 PM 0 comments
Assalamualaikum and good evening...
it such a long time i didn't write anything here. Cause of busy doing something in life, of cause a routine of life actually. See my little boy getting grow up with flies of time. Alhamdulillah, next year....on july he will be expected see his new sibling...for this time, i didn't know either boy or girl yet...but..by that time, he will be 1 year and 6 month...

Friday, August 16, 2013

Assalamualaikum...

Posted by Chek Nurul at 9:46 PM 0 comments
Selamat Malam...Malam nie ada jugak masa untuk menaip....dah berhabuk dah blog nie yer...lama tak amik kisah sejak ada orang tersayang nie...bukan apa busy sikit...melayan kerenah si manja nie...ada saja keletah si dia yang menambat dihati...chewah...

Sementara si jantung hati tengah nyenyak tidor, boleh lah berkongsi cerita disini..

semenjak 2 nie, hati aku tak tenteram sebenarnya, macam2 aku pikir...dari soal hidup sampailah yang dah tak ada....

aku masih lagi teringat arwah, kadang2 sambey bawak kereta, bergenang air mata...baru aku faham erti sebuah ikatan tue...dulu masa aku gugur, aku terasa jugak..tapi bila ada pengganti, aku rasa terisi..walaupun, aku kdg2 teringatkan baby tue..tapi kali nie, terasa amat lain...sebab aku membesar bersama....walaupun hati aku redha dengan apa yang terjadi..tapi hakikatnya...susah aku nak handle sbnrnya....sejak arwah tak ada sampailah sekarang..aku belum lagi punyai kekuatan untuk pergi ke tanah perkuburan..sekali pun aku tak pernah jejak lagi..even raya baru2 nie pun aku tak pergi...bukan ada apa2 pun, tapi aku tak punyai kekuatan...aku pernah rasai kehilangan arwah tok aku dan tok wan..tapi tak adalah mcm nie sekali...tapi aku respect parent aku...walaupun depa paling terasa, tapi depa paling kuat dalam keluarga kami...boleh tahan emosi depan anak2...

Pasal kerja pulak, ya aku happy dengan kerja sekarang nie, cuma yang tak berapa nak happy nya....bila ada seorg student, anak didikan aku tiba2 dah sem akhir nie buat hal...aduhai..mungkin ada masalah sahsiah rupa diri kot...dari menjadi feminin tiba2 bertukar plak..dengan pipi merah menyala, pakai listik hitam...adohai...semua org carik aku...sbb anak didik aku..mana aku tak pening kepala, takkanlah aku nak p serang dia plak..aku dah cuba bermacam2 cara dah..last sekali aku usulkan kepada kaunselor..harap adalah tindakkan dorg...berserabut kepala aku sbnrnya..banyak lagi benda aku nak kena fikirkan..mana dengan sem nie banyak sgt event lah, cuti lah...subjek pun payah nak cover...yerlah..byk sgt aktiviti yg libatkan student..la nie dah minggu ke 9...aduhai...harap2 sempatlah aku habiskan...amin..

Pasal life plak, geram sbb banyak claim lagi tak masuk.....grrrrrrrrr.....aku dok bajet kalau masuk boleh lah, nak bayar roadtax kereta...p holiday...tak masuk banyak pun tak palah..tapi biarlah cukup2 bayar roadtax kereta...hyeeeeeeeeeeeeee....sabar2...

yang lain2...tiada apa lagi cum anak wish...SELAMAT HARI RAYA kepada semua...to my beloved hubby...maafkan ma yer...halalkan makan minum, salah silap dan lain2...kira 0 0 yer...muah..love u so much..

Monday, July 1, 2013

sisa susu pada puting susu

Posted by Chek Nurul at 9:18 PM 0 comments
Salam..hai...aku agak pening kepala jugak dok tgk dan pikir cemana nak hilangkan kotoran pada susu..aku try jgk cari dalam mr.google..last2 aku rasa adalah 1 petua yg boleh pakai dan aku telah praktikkan benda nie...kenai dak benda nie..


hah, span nak cuci pinggan kan...cara gunanya senang saja..rendam dulu puting dalam air garam 2,3 minit pastu cuci lah...pastikan span nie tak basah..kalau basah susah nak tanggal nanti kotoran tue...hasilnya seperti beli baru..hehehe...boleh lagi lah nak betahan 1 - 2minggu sblum beli baru..geram jgk..kdg2..baru ja 2 minggu beli..dah ada kotoran mcm nie...so, selamat memcuba..

WELCOME JULY....

Posted by Chek Nurul at 8:34 PM 0 comments
Assalamualaikum...rasanya mcm dah lama tak mengomel apa2 dalam nie...ok..pertama sekali aku ok ja..walaupun dalam proses mengantikan puasa semasa mengandung dulu..alhamdulillah...esok last day aku berpuasa..ya ALLAH..syukur kerana diberi peluang untuk menghabiskan puasa ini..amin.

Yang ke-2, Sehingga ke hari ini, aku masih lagi teringat arwah, time kami bersama..membesar bersama..kadang2 aku sedekahkan al-fatihah utk arwah. Aku percaya semua ketentuan Illahi..teman seperjuang arwah semasa kecil dulu pun dah tiada...arwah anak pakjang, arwah anak pak lang..teman baik arwah..dan arwah adalah yg terakhir..semoga arwah berada dibawah lindungan Illahi...In Shaa Allah..

Yang ke-3, sejak buka sem nie, aku semakin sibuk....seminggu 25 jam kredit..masyaALLAH, walaupun nampak jadual macam tak pack..tapi percayalah agak penat...sebab aku berpuasa sama, then balik masak, tidurkan anak...tapi tak kan aku nak mengeluh plak kan..jadi lakuan dengan niat yang baik..in shaa Allah..tentu hasilnya pun baik...mana taknya..lepas ja buka puasa..elok anak tidor...aku pun apa lagi..tidur tak sedarkan diri..letih sgt kot....hehehe

Yang ke-4, ok...selain itu, aku punyai tugas lain..aduhai...penat jgk sbnrnya..tapi apakan daya..kerja tetap kerja.. 1 of my "friend" suka @ bercinta dengan laki org..aduhai...sanggup tukar imej sbb that guy...yg si lelaki plak dah 15 thn berkahwin, ada anak..leh plak ckp...anak tue bukan dari dia..sbb anak tue anak tabung uji...gilo ka apo...apo ustaz sekolah ko tak ckp ke...haram kot amik sperma org lain...umpama kita berzina...guano nok jadi laki org..bek ko p dok lam utan lah...kononnya..tak cintakan wife dia, kahwin sbb terpaksa...wife tak pernah masak utk dia..dan mcm2 lagi...nauzubillah...ayat...tue yg aku ckp tadi...gilo ko apo laki nie...abeh tue...dah tak suko..napo tak ceraikan jo wife ko...napo tunggu sampai 15 tahun ada anak...baru ko nak buek hal...nipu org lain @ kawan den..yg kawan den nie...dah tanggap lentok dah...totally change...sampai org sekeliling gelakkan dia..mesti ko tepuk tangan kan...hah eloklah...ko mcm doakan rumah tangga ko jadi mcm tue..ko tunggu lah..ALLAH tue maha adil..ko minta DIA beqi lah nanti..ko tungguuuuuu....

Yang ke-5, den tak berapo nak bekonan sbnrnya dgn cara org baru...actually bukan baru sbnrnya tapi ditendang dari satu tempat ke tempat den...ado ko patut baru jer masuk 2,3 minggu nie tequs complaint sana sini..kami org lamo pun tak terkato apo..ko org baru nak tunjuk lagak plak..cuba lah ko bagi org yg spttnya bernapaih dulo...ni dorg pun bayak lagi benda nak kena settle..takkan nak jaga bontot ko plak...sory...seniority ko ket sini tak laku nah...shuh, shuh, shuh,,,,,balik la ke tempat asal mu..bak kata m.nasir...

jum lah....anak den jaga..nak bg tidur jap...

Thursday, May 30, 2013

Nice Pic....

Posted by Chek Nurul at 12:06 PM 0 comments










.......

Posted by Chek Nurul at 9:05 AM 0 comments

Bored..

Posted by Chek Nurul at 9:03 AM 0 comments
Assalamualaikum and good morning everyone...hai..its quite long time i didn't post anything in here..ok today..i have a few minutes to write and post..

Today, after i log in my official fb, i saw and read 1 post by my friend. I think its annoying and make me bored..i try to ignore it but when every day u saw and read it..its like a jerk....they he think may be different like we does but he need to accept the reality moment..

Even he did not realize that, he also do the same thing like what he had post to criticize someone or any party..i don't care who his is but the way you comment and think make me laugh and regret to make a teamwork with you..but i dont have any choice...if i have..of course i will make another plan to my self...Ya Allah..don't make me like him..and plz give him guide to know who he is..amin..

Monday, May 20, 2013

Om Pra Mah Pood (english sub)

Posted by Chek Nurul at 4:49 PM 0 comments

NAT KING COLE L-O-V-E

Posted by Chek Nurul at 4:44 PM 0 comments



for someone i love till the end...my hubby and my little heroes..you will be in my heart till my last breath..

Mah Tum Mai (english sub)

Posted by Chek Nurul at 4:33 PM 0 comments

sabai sabai (easy easy) - bird thong chai

Posted by Chek Nurul at 4:30 PM 0 comments

Putih Putih Melati - st12

Posted by Chek Nurul at 4:24 PM 0 comments

Hikmah Di Sebalik...

Posted by Chek Nurul at 10:45 AM 0 comments
Assalamualaikum...selamat pagi...salam 1 malaysia..apa kabar semua..harap semuanya dalam keadaan baik...doa aku untuk kalian agar sentiasa dilimpahi rahmat dari ALLAH S.W.T...amin

Agak lama jugak aku tak singgah sini..rindunya nak menulis tapi kekangan masa dan tekanan pada diri sendiri menyebabkan aku tak sempat nak melakukan apa saja. Tapi hari ini aku cuba jugak untuk luangkan masa untuk luahkan apa yang terpendam di hati.

Yang pertama sekali...aku bersyukur sangat kehadrah illahi sebab suami dah dapat posting satu daerah dengan aku..dah tinggal serumah dah..aku tak kisah bab lain yang penting hubby ada bersama tak kira apa yang jadi , aku dapat lah kekuatan sikit.

Yang kedua, anak aku dah semakin pulih dari selesema dan semakin bijak orangnya..rasa tenang bila dapat tgk anak mcm tue...letih mcmana pun aku rasa berbaloi bila ada anak nie...dan tak sabar nak mengandung balik...entah tak tahu kenapa aku suka time aku mengandung...bukan sebab layanan suami @ apa2 sebab yang membawa keuntungan pada diri..tapi dari sebelum kawin lagi aku selalu berangan time mengandung..huhhu

Yang ketiganya, aku dah boleh develop perasaan diri dah..maksudnya aku dan boleh kawal emosi dan perasaan aku sendiri terhadap arwah..kalau tak aku selalu teringat...aku sendiri tak lupa surah al-fatihah untuk arwah..aku sentiasa mendoakan arwah tenang disana.amin

Yang keempat, aku dah qadha puasa 16 hari dah termasuk hari nie..maknanya ada lagi 14 hari lagi..in shaa allah, aku boleh habiskan. Qadha puasa nie dibuat sebab aku tak berpuasa masa aku mengandungkan anak tahun lepas..kalau nak diikutkan boleh nak bagi beras tapi alangkah baiknya kalau aku boleh ganti sendiri. diamping boleh latih minda dan stamina...serta diri sendiri..aku boleh juga tahan dari segi emosi aku..kestabilan itu penting..kira mcm musabah diri sama..alhamdulillah

Yang kelima, harap2 kehidupan kami sekeluarga akan kembali stabil dengan pertukaran hubby ini..in shaa allah, aku yakin pada ketentuan sebab tiada sebab untuk ALLAH mengabaikan hambanya..ALLAH tidak akan beri ujian yang berat kepada hambanya jika hambanya itu tidak mampu..semuanya mengikut kemampuan masing2..

Yang keenam, aku nak kena siapkan modul latihan untuk budak2 sebelum budak2 masuk..sbb nak jual sama.then nak kena siapakn journal, proposal untuk sambung phd dan siapkan buku untuk diterbitkan..so, nak kena buat satu2...harap2 semuanya akan siap dalam bulan nie..amin

yang ketujuh..aku dalam proses servey nak beli laptop dan kereta atau rumah..nak kena sevey jugak nie..in shaa allah ujung tahun nie aku nak beli...bergantung pada bajet ujung tahun..

Yang kelapan, ada lebihan bajet nak bawak famili @ hubby dan anak p bercuti..in shaa allah..

Yang kesembilan, dalam bulan nie aku hadiri function..alhamdulillah, rezeki hubby dan anak..terima kasih pada semua..

Yang kesepuluh, nak kena trambah juga barang dalam rumah tue..aku igat nak tambah wardrope..tgk lah mcmana...huhuhu

Wednesday, April 17, 2013

Sunyinya Hati Seorang Kakak...

Posted by Chek Nurul at 11:57 AM 0 comments
Assalamualaikum dan selamat pagi..
Tak tau kenapa bila saja aku taip title nie air mata aku turun bagaikan air...
Rasa sedih sgt..
Sebenarnya aku sakit hati sama...rasa sensitif sama..
Yerlah...aku baru sahaja kehilangan adik kandung seibu sebapa minggu lepas...
Bukan nak cakap benda yang pelik2 tapi...
otak aku dok ligat...dok terfikir...
kenapa ada manusia yang tergamak bt mcm tue kat adik aku..
apa salah adik aku...adakah ketentuan ALLAH untuk ditakdirkan arwah jadi mcm nie..
Kadang2 aku rasa insan yang rapat dengan aku tak faham...
Sudah menjadi lumrah manusia, kita akan flash back kenangan kita bersama..tak kiralah masa baik @ tak..
Sudah tentu akan melibatkan emosi..cuba bagi tau kat aku...Hati manusia mana yang dijadikan daripada batu...sekeras mana pun hati seseorang itu...bila kehilangan orang @ insan yang disayangi...pasti akan terasa...ingat dalam masa 1 hari ker boleh lupakan semua kenangan dan masa2 bersama dengan arwah..
akan ambil masa jugak...

Aku pernah keguguran dan aku tahu apa perasaannya...sekarang aku kehilangan adik..selama 26 tahun aku hidup dengan dia...cuba bayangkan...aku yang menjaga dia semasa kecil...ya allah...ya tuhanku..kuatkanlah hati aku...amin..

Lg satu, perkara2 yang melibatkan arwah...kenapa nak tunggu lepas kenduri baru nak buat semua benda..urmmm....

Aku cuba untuk menjadi seorang ibu, isteri, anak dan kakak yang terbaik untuk semua orang...menjaga hati semua orang..tapi aku sendiri yang dok makan hati...hanya hiburkan hati dengan melayan kerenah anak sahaja...

Entahlah, sejak kebelakangan nie hubungan kami agak renggang..tambahan pula emosi aku seolah2 terawang2...aku bukan nak minta kata2 yang menyakitkan hati...tak perlu nak kutuk2 orang lain..setiap orang mempunyai masalah dan pandangan yang berbeza...jangan samakan kita dengan orang lain...mungkin cara jagaan setiap orang berbeza...urmmm

Murah sangat ker perkataan minta maaf nie...Ke dah muak dengan perkataan minta maaf...yang aku faham dan dengar dari ustaz..kalau terasa diri kita bt salah, eloklah minta maaf..manusia mmg tak lepas dari bt salah..setiap hari pasti kita akan bt salah..melainkan kita dok sorang2 dan tak berkawan dengan sesiapa pun..sbb manusia ada mulut dan suara..Oklah kalau mcm tue..kalau tak nak dengar perkataan maaf..tak perlulah aku nak bersusah payah nak minta maaf lagi...mcm orang zaman sekarang cakap...tunggu raya jerlah...kiranya kalau bt apa2 just diam ja..nanti raya baru keluarkan list..yer..mcm tue ker...astafirullahalla'zim...urmmm

Apa yang aku harapkan adalah, aku diberikan masa dan ruang untuk aku bertenang dan kawal semula emosi aku..itu sahaja...

Perginya seorang insan...

Posted by Chek Nurul at 11:20 AM 0 comments
Assalamualaikum....selamat pagi...hari nie hujan turun lebat mencurah curah sejak pagi lagi...mcm tue jugaklah hati aku...redup dan masih lagi diselubungi dengan rasa sedih. Pada 31 Mac 2012...aku dapat panggilan telefon dari abah aku...adik aku masuk hospital..tengahari aku p tgk dengan mr. hubby..menurut ceritanya...dia terminum racun..ya allah..kuatkanlah hati hambamu ini. 1 April 2013, adik aku dah tak boleh bercakap tetapi masih lagi boleh buka mata..keadaan dia nampak lemah dan tak berdaya..malam tue dia dimasukkan dalam ICU...selama 13 hari aku menjaga dia bersama dengan keluarga..dan pada 11 april 2013..pukul 0820 dia menghembuskan nafas terakhir diiringi bacaan doa dan selawat serta kebetulan ustaz aku berada di ICU...alhamdulillah, arwah sempat mengucap...tepat pukul 3.30 pagi, jenazah sampai dirumah..mak dan adik2 tidak putus membaca yasin..Bila sahaja kain putih dibuka..ya allah aku sekali lagi terkejut..muka adik aku bercahaya...nampak nur kebesaran dari ALLAH swt...sesungguhnya ALLAH lebih menyayanginya dan memberi hidayah padanya...Ya ALLAH...subhanallah...

aku tidak dapat hadir ke masjid dan kubur sbb uzur..tapi aku dimaklumkan ramai yang datang menemani arwah..Ya ALLAH, kau ampunilah dosa adikku dan halalkan segala2nya baginya..amin..al-fatihah

Hari nie genaplah 6 hari pemergian arwah..semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang yang disukai oleh ALLAH swt..amin

Sunday, March 24, 2013

Expected new..

Posted by Chek Nurul at 5:02 PM 0 comments
Assalamualaikum and good evening to all...im feel sleepy today may be im eat too much during my lunch this afternoon. Im good till right now..even my head not too, actually im think a lot a few days ago. Many thing i need to make it ok and even its not perfect at least there will have improvement in my life.my family, alhamdulillah..everything still under control and i can manage it about my babies and my hubby.

I don't know which is better either to continue my study or buy a car to my hubby or spend a money to have a house or just have saving my money to my account. Last night we have discuss to have a cabinet in our kitchen. My neighbour said according to my order about my cabinet, plus minus because we a neighbour i need to pay him rm500. My hubby agree with the price. i hope we have extra money to pay..hehehe..of course we have.

On Thursday, we came back to our "hometown". I can see my mak and abah..they really miss harith. My sister now will became a mother, insyaallah on this october. Alhamdulillah the last even she the first person who is married in my family but she are the last person pregnant in our family. i hope she will be the happiest person in her life, pray for her, and babies goodness and health.

ohya, forget something, my abah and mak also happy with new comer, their four grandchild in our family.
ok, see u then..

Monday, January 28, 2013

Update terbaru...

Posted by Chek Nurul at 1:04 PM 0 comments



Assalamualaikum dan selamat tengahari...

Salam Maulidur Rasul, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar

Sebenarnya post nie untuk Maulidur Rasul...
Tapi tak per lah..post jerlah...



Terlupa Update...

Posted by Chek Nurul at 12:59 PM 0 comments
Assalamualaikum, selamat tengahari...Sebenarnya aku terlupa nak update cerita terbaru nie...
Alhamdulillah...15 januari 2013 bersamaan 3 rabiulawal 1434 hari selasa, seorang bayi lelaki seberat 2.9 kg telah lahir pada pukul 1.36ptg di private hospital. Pukul 5.30 pagi aku turun darah..tapi tak sakit...aku sempat lagi mandi, kemas2 barang apa2 yang patut. Pukul 7 pagi ke private hospital. mungkin sebab aku neves dan menahan contration, darah tinggi aku naik mencanak teruk..tapi alhamdulillah, berkat keizinan dari ALLAH swt. berjaya jugak aku bersalin secara normal. turun air ketuban pukul 12.30 tengahari..tak lama lepas tue, nurse dah tolak aku masuk labour room..lepas bersalin, aku dah tak sedar apa dah sebab dr bagi ubat tidur, yang aku sedar bila abah aku masuk pagey aku...

Hari kedua aku dah boleh discaj balik dah, tapi doktor cakap anak aku kuning..aku minta nak bt followup kat kk biasa. Kuning anak meningkat tinggi la jugak 220..nurse kat kk bagitau,suruh mandi dengan air kucai..dia cakap ramas kucai dalam air then mandi baby..mak aku punya idea, dia blender jer kucai tue then campur dengan air suam, mujarap betul...turun mendadak..tapi sempat jugak lah baby kena tahan 3,4 hari dalam balang tue..oleh sebab wad tue tak ada sapa..jadi aku kekadang jer lah letak anak dalam balang tue, cian tgk anak kena tadah dekat lampu biru tue..pagi2 aku bawak balik anak minta mak mandikan air kucai..pagi sekali, petang sekali..mmg mujarap...sekarang nie anak dah ok dah...pusat pun luruh awal..22 hari bulan dah luruh...7 hari ja...mak cukur rambut siap2..

Sayang betul hubby kat anak, pantang pegang badan anak panas sikit, mesti amik termometer nak cek tgk suhu anak..mujur lah mak aku bidan kampung, selamat dah bab2 berpantang nie... tiap2 hari mandi air rebusan herba...bertungku dari aku mula bersalin sampai lah sekarang, batu merian aku jadi kecil dalam beberapa hari jer lah sebab pagi dan petang aku dok tungku...kadang2 p klinik, nurse marah sebab aku jalan laju sgt...nak bt cemana, batu merian aku dah kecut...tempat jahit pun dah nak sembuh...aku tungku sekali kat tempat jahit..mak aku pesan, kalau tak tungku, nanti jadi batas ubi, lagi sakit..huhu...so, baru sekarang aku akui...mmg betul...nasib baik aku tungku...

Tapi, yang tak bestnya, sepanjang aku berpantang nie, bermacam2 hal jadi kat aku...mula2 tekanan darah aku naik, aku disyaki ada darah tinggi, then hb aku rendah sangat 7.4...then kencing aku pulak albumin +++...aduyai...aku try makan protein bagi banyak sikit, minum air bagi banyak sikit...p cek plak...hb aku dah ok dah..10.3...then sekarang nie nak struggle untuk kencing dan tekanan darah...tekanan darah naik sbb dok berjaga malam...sebelum nie ok ja sebab aku mana ada berjaga malam..nurse pesan suruh minum air bagi banyak sikit...bukan tak boleh nurse oi...satg jadi kot lain pulak...kan tengah berpantang nie...aku faham la tugas seorang nurse...tapi sebagai manusia, aku rasa...korang pun tak bt macam tue jugak...minum air berkodi2...betul tak?...risiko pada diri sendiri..

urm...oklah, aku nak rehat jap...tumpang my little prince tengan beradu...abah pegi work....huhu

Monday, January 14, 2013

Cerita 4

Posted by Chek Nurul at 11:52 AM 0 comments
Alhamdulillah, syukur sangat2..tak tahu nak cakap apa..tapi apa yang pasti berita hari nie..buatkan hati tenang dan rasa nikmat yang tidak terhingga..Kalau aku masih lagi bergantung pada keputusan yang sama dan tanpa ada usaha serta dorongan dari orang2 yang tersayang, mungkin aku manusia yang tak akan berubah sampai bila2. 

Berkenaan dengan GBS+ve tue, Dr. Annuar dah bgtau keputusan setelah 5 hari specimen diamik, aku dah tak ada penyakit tue dah..dah boleh bersalin secara normal dan our lovely baby are safe...masa dia cakap benda tue dah tak ada, kalau tak mengenangkan aku kat INS tue..maunya aku sujud syukur time tue...tapi lepas dia cakap pasal nie...aku terus tak berhenti2 panjatkan kesyukuran...cuma sekarang nie nak kena bagi kesihatan aku betul2 pulih sbb sekarang nie aku ada batuk dan selesema..Dr. Annuar bagi ubat untuk ilangkan sikit kahak kat dalam tue...harap2 sempat lah hilang..

Aku cakap kat hubby, rasa macam tak percaya, even hubby pun macam tak percaya...tapi itulah tugas seorang doktor, memang lah kebenaran itu perit tapi kalau diberitahu kena dengan caranya mesti tak adalah rasa sakit sangat...cara doktor kat GH bgtau tue...umpama hidup aku dah gelap sikit seolah2 dah tak ada cara lain untuk selamatkan aku dan anak...tapi tak apalah...sentiasa berfikiran positif...walau apa pun terjadi, sentiasa tanam dalam diri..apapun yang terjadi mesti ada hikmahnya..insyaALLAH..

so, next step..tunggu lah 17 nie..hari untuk deliver...16 nie bufday hubby...harap everything will be fine..amin

Sunday, January 13, 2013

Cerita 3

Posted by Chek Nurul at 1:01 PM 0 comments
Assalamualaikum..dan selamat tengahari...
Rasa syukur sbb aku masih lagi diberi peluang nak menulis dan update blog nie...
ok sambung dari cerita yang sebelum nie...

Segala2nya bermula pada kandungan aku masuk 8 bulan nie...masa tue 25 disember 2012..aku dah rasa contruction...rasa sakit sangat...kebetulan aku kat kg...jadi p la cek kat kk biasa..terus dia hantar kat general hospital...sampai ja kat sana...doktor cek rahim, jantung anak dan sebagainya..rasa sakit sangat..doktor cakap baby tak cukup matang lagi..dan tak cukup bulan lagi...yang peliknya...masa tue dah masuk 9 bulan..tapi dia cakap tak cukup bulan..jadi, aku pun pujuk lah dalam hati..mungkin betul la apa yang doktor cakap...ni cuma contraction biasa...setelah ditahan dalam wad...2 hari...aku dibagi cucuk utk matangkan paru2 anak dan bagi lambat bersalin..

doktor bagi mc sampai la habis minggu...dalam hati, mungkin betul la kot..salah kira antara aku dan nurse tue...

2 januari 2013, tiba2 aku sakit kembali..ingatkan dah nak bersalin lah..aku p cek kat general hospital tapi tempat lain plak...dah la service mcm apa lagi...aku sabar ja...doktor sorg ja..sekejap dia seluk dalam rahim, sekejap dia cek tekanan darah...dia cakap aku cuma rasa contration biasa sahaja...masa nak balik...dia pagey aku lagi sekali...rupanya CTG anak tak amik lagi...apa lah service...mcm nak menangis pun ada...then aku minta refer kat satu lagi hospital yang aku biasa bt treatment...

aku sampai malam, then...aku kena tahan dalam bilik pre-meternity lagi sekali... dia siap bgtau lagi aku ada GBS+ve...kena bedah kalau nak bersalin nanti...tak ada cara lain dah nak selamatkan anak...doktor cuma bagi antibiotik..apa lagi...lepas amik ubat...dalam kereta..mmg bengkak lah mata aku...sepanjang malam aku nangis ja...yer lah...seolah2...bila baby lahir...dah ada penyakit yang tunggu dia...sblm balik aku tanya doktor tue lagi sekali untuk kepastian...adakah perlu aku bt checkup lagi sekali untuk pastikan samada aku bebas dari penyakit nie...doktor tue cakap tak perlu...cuma bila rasa sakit terus mai sini dan kena bedah utk selamatkan anak...masa tue, aku rasa gelapnya dunia...tapi bersabar jer lah dalam hati...

Kepada sesiapa yang tak tahu apa itu, GBS+ve...meh sini aku nak kongsikan...

Group B Streptococcus

Kebanyakan ibu hamil mengalami GBS+ve. Akan tetapi, bakteria tersebut tidak membahayakan kesihatan mereka. Cuma perhatian perlu diberikan pada bayi kerana kesannya cukup serius.

Group B Streptococcus (GBS) ialah sejenis bakteria yang menyebabkan jangkitan kuman pada darah. GBS selalunya ditemui pada bahagian vagina dan dubur kebanyakan ibu hamil. Untuk pengetahuan, kuman jenis ini tidak akan menyebabkan seseorang itu sakit kerana orang tersebut dijadikan perumah. Walaupun begitu, GBS boleh menyebabkan jangkitan kecil pada bahagian pundi kecil. GBS sememangnya tidak berbahaya kepada ibu sebaliknya ia bahaya kepada bayi yang bakal dilahirkan.

Seperti kebanyakan masalah jangkitan lain, tiada gejala yang nyata untuk penyakit ini. Jadi sukar untuk mengetahui adakah anda GBS+ve ataupun tidak. Ini turut merumitkan doktor untuk mengesan sama ada bakteria tersebut berupaya menjangkiti bayi yang bakal lahir ataupun sebaliknya.

Seseorang ibu hamil yang dijangkiti GBS akan berpotensi untuk menyebarkannya kepada bayi yang bakal dilahirkan pada sekitar 40 hingga 70 peratus. Pun begitu, daripada jumlah tersebut hanya 0.5 hingga 2 peratus bayi yang akan dijangkiti. Keadaan ini dinamakan neonate GBS. Kiraan tersebut dibuat berdasarkan satu kes bagi setiap 1000 kelahiran di seluruh dunia.


Umumnya GBS Neonate Boleh Dibahagikan Kepada 2 Jenis

Early Onset

Jenis ini sering berlaku. Tanda-tanda bayi dijangkiti GBS early onset akan muncul dalam tempoh 6 jam hingga seminggu selepas dilahirkan. Hampir 80 peratus kes menunjukkan bahawa tanda-tanda dikesan dalam jangka masa 72 jam pertama bayi. Jangkitan jenis ini boleh menyebabkan jangkitan pada paru-paru, otak, saraf tunjang dan darah. GBS early onset boleh jadi lebih serius.

Late Onset

GBS jenis ini pula agak jarang berlaku. Bayi lazimnya tidak menunjukan sebarang tanda jangkitan sehinggalah dia berusia seminggu hingga enam bulan. Hampir separuh daripada bayi ini mendapat jangkitan semasa proses kelahiran. Manakala, separuh lagi mendapatnya selepas dilahirkan iaitu menerusi hubungan dengan ibu yang GBS+ve atau orang lain yang mempunyai masalah sama. Masalah kesihatan yang biasa mengganggu bayi yang dijangkiti ialah meningitis.

Walaupun purata bayi yang akan mendapat jangkitan sangat rendah, doktor tidak pernah menganggapnya masalah remeh. Hal ini adalah kerana jika tidak dirawat segera selepas disahkan terkena jangkitan, dikhuatiri bayi akan mati.


Antara Simptom-Simptom Yang Mungkin Dapat Dilihat Pada Bayi Yang Dijangkiti Ialah:
  • Badan letih dan lesu
  • Kurang menangis
  • Kurang menyusu
  • Pernafasan tidak normal (terlalu cepat atau berbunyi)
  • Jaundis yang berpanjangan
  • Sawan
Sekiranya bayi anda mempunyai tanda-tanda seperti yang telah dinyatakan, segeralah bawa dia berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Ketahuilah bahawa, walaupun dijangkiti kuman, suhu badan bayi tidak akan meningkat seperti yang selalu berlaku pada orang dewasa.

Lazimnya bayi yang dijangkiti bakteria ini akan diberikan penisilin untuk membersihkan darahnya. Selain itu, rawatan rapi turut diberikan bagi memastikan organ tubuhnya dapat berfungsi dengan baik sehingga semua bakteria dapat dimusnahkan oleh sistem tubuhnya sendiri. Sebenarnya perkara yang paling penting ialah rawatan segera. Hal ini adalah kerana lebih cepat seseorang bayi itu dirawat, semakin cerah peluangnya untuk sembuh. Bagi wanita yang pernah melahirkan bayi GBS atau bayi meninggal secara tiba-tiba tanpa sebab-sebab tertentu terutamanya selepas seminggu dilahirkan, anda perlulah berhati-hati ketika berhadapan dengan kehamilan berikutnya.

Untuk memastikan adakah seseorang ibu hamil itu membawa GBS atau tidak, ujian HVS C&S (High vaginal swab culture and sensitivity) akan dilakukan. Ujian tersebut akan dibuat dengan mengambil sedikit cecair dari dalam vagina untuk melihat organisma yang wujud di dalamnya. Dari situlah, doktor akan dapat mengenal pasti ibu hamil yang membawa GBS. Seperti pada bayi, ibu yang dijangkiti akan diberikan penisilin semasa proses kelahiran.


Bayi Anda Berpotensi Untuk Dijangkiti Jika:
  • Anda pernah melahirkan bayi yang dijangkiti GBS+ve.
  • Anda mengalami kesakitan bersalin yang terlalu lama.
  • Air ketuban pecah dalam tempoh yang agak lama sebelum proses kelahiran berlaku.
  • Dilahirkan kembar.
  • Berat badan semasa dilahirkan kurang.
  • Anda menghidapi choriomnionitis, iaitu jangkitan kuman dalam rahim yang menyebabkan demam, sakit pada bahagian uterus dan sel darah putih meningkat.
  • Lahir pramatang.

Kesan GBS+ve Pada Bayi

Sebelum Dilahirkan
  • Jantung bayi menjadi lemah dan berkemungkinan lemas.
  • Berisiko untuk meninggal sebelum dilahirkan.
Selepas Dilahirkan
  • Keradangan paru-paru yang akan menyebabkan kesukaran bernafas.
  • Sepsis - putrefaktif (penghancuran) dan pereputan tisu oleh bakteria penyebab penyakit atau toksinnya.
  • Meningitis - jangkitan kuman pada otak
 Baca dan dengar pun macam tak percaya ja kan....so, aku balik kg dan berbincang dengan abah dan mak....last2, hubby cakap..refer kat INS tgk...

Aku jumpa dr. annuar...seorang doktor yang berpengalaman dan terkenal kat INS nie..

Dari penerangan dia dan maklumat yang diberikan...aku seolah2 mendapat nafas baru...baru aku tau...rupanya aku diberi tahu information yang salah...dan untuk pastikan aku masih ada GBS+ve ke tak...aku bt ujian lab lagi sekali....pada 14 januari 2013 nie..baru tau result dia...

masa jumpa dia, aku tanya lagi sekali tentang anak dalam perot nie...dia cakap, anak ok, uri berada dalam kedudukan dia, air ketuban pun ok...aku tanya lah bila doktor free...nak tempah dia untuk bersalin...17 januari 2013 adalah hari sesuai untuk bersalin...kebetulan 16 januari adalah hari lahir hubby...

esok baru tau keputusannya.....jeng2 tunggu yer...

Friday, January 11, 2013

Cerita 2

Posted by Chek Nurul at 3:21 PM 0 comments


Assalamualaikum, selamat petang...kali nie aku masih lagi berkesempatan nak update walaupun dah tak larat sangat2 dah nie...aku dah bercuti 6 hari berturut...disebabkan kesihatan yang tak memberangsangkan....

boleh lak tiba2 aku demam dan selsema...dah makan ubat doktor...tapi nampak lah berkurangan sikit...tapi harap2 lah cepat lega..bila batuk bahagian bawah abdomen terasa sakit ya amat..hanya ALLAH sahaja yang tahu...sabar2..

ok sambung cerita hari tue......

Bila aku  p bt buku merah tue kat sungai petani, aku bagi tarikh tue...nurse tue kira punya kira..last2 dia cakap aku EDD pada 31 januari 2013..padahal..ikot doktor...aku EDD 25 januari 2013...mana2 pun takpa janji anak aku sihat sudah lah..

Aku p klinik kerajaan nie sebagai syarat ja..sbb setiap kali aku p..mesti kena p lagi 2 hari sekali disebabkan edema - penyakit bengkak kaki...secara logiknya..memang lah akan bengkak kaki..aku dah cek dah..sbb masa mula2 tue cuak jugak..ada faktor lain ianya terjadi..antaranya kita banyak berjalan..ialah...dah aku mmg kerja berjalan ja..mana ada org mengajar dalam kelas duduk sahaja...kena la jugak berjalan walaupun hanya nak tgk student faham ker tak apa yang kita ajar..

aku cek kat klinik pakar...dia cakap penyakit nie akan ada pada setiap orang yang mengandung..teruk @ tak bergantung kepada individu tersebut..aku cakaplah aku banyak berjalan sbb mengajar..dia cakap..tak ada apa2..solutionnya, aku cuma kena pastikan kaki aku nie lebih tinggi dari kepala bila aku tidur..kadang2 aku suruh hubby urut..kdg2 cian gak kat hubby..

 dari sebulan ke sebulan, alhamdulillah..anak aku semakin aktif..of course aku jadi curious nak tahu tentang anak...mestilah aku bagi perhatian pada perkembangan anak...aku cuma makan acid folic dan susu ja pun..susu tue pun aku cuma amik 3 camca ja...sekali minum..orang cakap nak banyak susu nanti..minum lah horlick..yang tue pun aku telan jugak..

sampai lah kandungan aku masuk 8 bulan..aku dah mula makan, bendi..bukan apa..orang cakap senang nak bersalin..selain dari itu..aku dok dgr juga surah2 dari al-quran..bagi menenangkan hati dan jiwa.. disamping melatih anak untuk biasa mendengar kalimah2 ALLAH swt nie..banyak la juga membaca utk perkembangan otak anak..selain aku suka buat pengiraan matematik...bukan apa...supaya anak aku pandai matematik tak macam ibunya dia..dari sekolah sampai lah sekarang..mmg lemah mate..jangan tanya lebih2..aku tak buat lah 1 + 1 = 2..cuba buat pengiraan duit keluar masuk..selain daripada kiraan masa beli barang..at least, boleh nampak nilai barang, disamping anak aku pun leh tahu congak kira2 nie..untuk bahasa inggeris plak..kadang2 aku dok tgk wonderpets..dora the explora..upin ipin..untuk peringkat umur yang masih dalam kandungan hanya bahan media yang ringan sahaja yang bersesuaian dengan umur bayi..lagi pun bila keluar nanti..kita kena review balik apa yang kita dah ajar masa dalam kandungan tue..sebagai contoh..sebelum tidur dan bangun tidur..bagi salam kat baby..rajin sembang seolah2 bayi ada depan mata..jangan sesekali cakap..baby anak ibu @ anak abah..jangan biar bayi yang masih dalam perot @ dah lahir nanti buat pilihan macam tue..sebagai ibu dan bapa..nampak macam kurang matang sikit sbb dari kecik dah ajar anak bt pilihan untuk memilih ibu @ bapa..kalau nak buat pilihan pun..buat lah utk benda lain..pakaian ker...makanan ker..jangan bt eksperimen atas manusia..

ohya, lagi satu, aku pun dok bt eksperimen juga, selalulah peluk perot seolah2 mcm kita peluk bayi..mungkin pada permulaan anda asa mcm ada tindakbalas...tetapi lama kelamaan, anda akan rasa pergerakkan bayi seolah2 membalas pelukkan kita..cuba lah kalau tak percaya...nasib baik mr. hubby dok rajin sembang dengan baby..kadang2 baby dok "smack down" hubby..kuat plak tue pergerakkan dia...lagi aktif bila hubby dok melayan dia..tak tahu lah bila keluar nanti...jenuh lah hubby nanti...penat layan anak sorang nie..hehehe

oklah...aku nk berhenti kejap...nak sembang dengan mak..sambey tgk dia cat dinding umah...nak smbt org baru la katakan...mr. hubby plak keluar dgn adik2.....urmmmm


Tuesday, January 8, 2013

Cerita 1

Posted by Chek Nurul at 4:17 PM 0 comments
Kali nie aku cuma nak cerita tentang kehamilan aku jer...sebenarnya agak complicated jugak case aku nie...sampai aku sendiri pun pening jugak..harap2 story aku nie tak akan bagi korang pening yer...

Pada akhir bulan 3 tahun lepas, aku keguguran dan bt D & C...pastu, aku cuma sempat berpantang 2 minggu jer...tapi pantang makan tue aku cukupkan 100 hari...tetiba belum pun datang bulan, aku disahkan mengandung pulak...masa tue ada la jugak turun darah..aku rasa mungkin darah nifas yang berbaki dalam rahim kot @ semasa bayi nak menempel kat rahim..akan turun jugak darah...jadi aku assume salah satu tue la kot..

kali nie aku amik keputusan nak cek kat klinik swasta...tak nak dah klinik kerajaan nie..sebab aku dah kena dah..tapi still sabar sampai lah aku bt D&C...macam2 aku kena...sampai masa nak cek either baby aku ada ke tak dalam perot pun..doktor sampai berpeluh2 sbb cari tak jumpa...then terus hantar aku kat hospital kerajaan...aku rasa kalau seorang doktor yang memang berkemahiran dalam bidang kehamilan mesti lah tahu kan...tak pa lah..think positive jer lah..mungkin dia tak pernah jumpa kes macam aku kot...

Masa kat private, aku cuma nak tahu either betul ker tak aku mengandung jer..masa tue aku lagi 1 minggu nak datang bulan...kiranya aku saja2 nak try jer lah...alhamdulillah...berul rupanya..tak sampai 1 bulan lagi...atas nasihat doktor kat situ...dia sarankan aku amik ubat kuatkan rahim..selama 3 bulan utk perkembangan bayi dan kuatkan rahim aku...

selama aku amik kat dia...syukur sangat2...bayi makin aktif...tambahan pulak aku nie jenis yang lasak..terlupa mengandung...walaupun kena p suntik tiap2 2 minggu...dah la aku jenis takut jarum demi anak dalam kandungan...aku bt tak tahu ja...yang pasti...anak aktif la...huhuhu...nak tahu klinik mana...klinik Dr. Aishah dan Dr. Faisal kat sungai petani...depan sp plaza...hubby yg suggest kt situ sbb dulu dia berkhatan kat situ..rupanya famous jugak klinik nie..member aku pun ada yang suggest klinik nie..yang tak berapa nak bestnya sbb dia dah tak bt untuk bersalin dah..tak pa lah..janji anak aku ok sampai lah dah tak payah kena cucuk lagi..

then, masuk ja 4 bulan aku p buat buku merah...aku bt kat sungai petani...masa nie..aku tak tau nak bagi tarikh yang mana 1..so..aku bg lah tarikh 24/4/12....kononnya last period..pada hal aku tak mai period pun..japg kena marah pulak dengan nurse sbb lepas gugur terus mengandung...nak bt cemana...kalau dah rezeki ALLAH nak bagi..bukan aku tak pantang...huhuhu

Aku nak kena berhenti kejap...hubby dah tertidor kat sebelah ne..kang marah lak dia tgk aku tak tidor lagi @ rehat katanya...aku kena banyak rehat sekarang nie...sbb...tgu aku habiskan cerita nie...hehehe

Selamat Tahun Baru

Posted by Chek Nurul at 3:54 PM 0 comments
Assalamualaikum....selamat tahun baru kepada semua...pejam celik dah masuk tahun baru dah pun...walaupun aku agak terlewat sikit nak update entry tahun nie..at least aku ada la jugak mengupdate...hehehe...

 

Life So Simple WithOut Rules Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez