Sunday, February 28, 2010

10 Secrets of L-O-V-E



The first secret - the power of thought. Love begins with our thoughts. We become what we think about.Loving thoughts create loving experiences and loving relationships. Affirmations can change our beliefs and thoughts about ourselves and others. If we want to love someone, we need to consider their needs and desires.. Thinking about your ideal partner will help you recognize her when you meet her..

The second secret - the power of respect. You cannot love anyone or anything unless you first respect them. The first person you need to respect is yourself.. To begin to gain self-respect ask yourself, "What do I respect about myself?" To gain respect for others, even those you may dislike, ask yourself "What do I respect about them?"

The third secret - the power of giving. If you want to receive love, all you have to do is give it! The more love you give, the more you will receive. To love is to give of yourself, freely and unconditionally. Practice random acts of kindness. Before committing to a relationship ask not what the other person will be able to give to you, but rather what will you be able to give them. The secret formula of a happy, lifelong, loving relationship is to always focus on what you can give instead of what you can take..

The fourth secret - the power of friendship. To find a true love, you must first find a true friend. Love does not consist of gazing into each other's eyes, but rather looking outward together in the same direction. To love someone completely you must love them for who they are, not what they look like.Friendship is the soil through which love's seeds grow. If you want to bring love into a relationship, you must first bring friendship..

The fifth secret - the power of touch. Touch is one of the most powerful expressions of love, breaking down barriers and bonding relationships. Touch changes our physical and emotional states and makes us more receptive to love..

The sixth secret - the power of letting go. If you love something, let it free. If it comes back to you it's yours, if it doesn't it never was. Even in a loving relationship, people need their own space. If we want to learn to love, we must first learn to forgive and let go of past hurts and grievances. Love means letting go of our fears,prejudices, egos and conditions." Today I let go of all my fears, the past has no power over me - today is the beginning of a new life.."

The seventh secret - the power of communication. When we learn to communicate openly and honestly, life changes. To love someone is to communicate with them. Let the people you love know that you love them and appreciate them. Never be afraid to say those three magic words: "I Love You." Never let an opportunity pass to praise someone. Always leave someone you love with a loving word - it could be the last time you see them.. If you were about to die but could make telephone calls to the people you loved, who would you call, what would you say and......... ....... ...why are you waiting?

The eighth secret - the power of commitment. If you want to have love in abundance, you must be committed to it, and that commitment will be reflected in your thoughts and actions.Commitment is the true test of love. If you want to have loving relationships, you must be committed to loving relationships. When you are committed to someone or something, quitting is never an option. Commitment distinguishes a fragile relationship from a strong one..

The ninth secret - the power of passion. Passion ignites love and keeps it alive. Lasting passion does not come through physical attraction alone, it comes from deep commitment, enthusiasm, interest and excitement. Passion can be recreated by recreating past experiences when you felt passionate. Spontaneity and surprises produce passion. The essence of love and happiness are the same;all we need to do is to live each day with passion..

The tenth secret - the power of trust. Trust is essential in all loving relationships. Without it one person becomes suspicious, anxious and fearful and the other person feels trapped and emotionally suffocated.You cannot love someone completely unless you trust them completely. Act as if your relationship with the person you love will never end. One of the way in which always you can tell whether a person is right for you is to ask yourself, "Do I trust them completely and unreservedly? " If the answer is "no", think carefully before making a commitment..

while im dowin my work!!!!....



Afternoon..
while im duwin my work..
suddenly im feel wanna update my blog..
its quite long...
i didn't post anything..i guess..:p

ohya..
before dis im really bz with my stuff
i need to settle all this before next month.
becoz..
next month i wanna focus for my study.
xm week.rite?..

by hook or by crook..
i don't have any choice..
so better prepare gurl..

ok then..c ya..
in next post..

Monday, February 22, 2010

Lawak la jugak...


Masa aku ngah mengusha blog mamat nie, sempat ag aku terpandang lawak nie, patut la boy aku penah tanya teka-teki nie kat aku..boleh la layan jer....

1) Lubang ape yang rasanye hangat,nikmat dan nyaman?
Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pas tu tido balik.

2) Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M

3) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.

4) Binatang ape yang power dlm bab berKarate?
Answer: Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

5) Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan
kepada saye.

7) Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Answer: Pintu yang ade tulis 'TARIK'

8) Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Answer: Pembohong...

9) Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
Answer: Usus

10) Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu rambut

11) Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Answer: Neneknye si katak

12) Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'

13) Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Answer: - Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
- Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

14) Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Answer: Dua-dua tak kenal korang...hehe

15) Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Answer: Tukang gali kubur

16) Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Answer: Tahi hidung

17) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Answer: Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

18) Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Answer: Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile
ape...

19) Gajah terbang dengan ape?
Answer: Dengan susah payah......

20) Sape dalam dunia nih asyik nak marah jer?
Answer: maradona....

Sunday, February 21, 2010

This is the perfect song for ur love one...


Eastmountainsouth - So Are You To Me

As the music at the banquet
As the wine before the meal
As the firelight in the night
So are you to me

As the ruby in the setting
As the fruit upon the tree
As the wind blows over the plains
So are you to me

As the wind blows over the plains
So are you to me
So are you to me

Eastmountainsouth - So Are You To Me.mp3

Contoh Surat Berhenti Kerja...try la..


NO 834,LORONG BAHGIA
TAMAN SEJAHTERA
06600


N
JALAN PERINDUSTRIAN BUKIT MINYAK,
14100 BUKIT MINYAK,
SEBERANG PERAI TENGAH,
PENANG. 19 DEC 2005

TUAN,


PER : SURAT BERHENTI KERJA


Saya seperti nama diatas, ingin memohon berhenti kerja. Saya berharap
permohonan ini diluluskan. Berikut adalah sebab-musabab saya ingin berhenti
kerja:-

1. Saya kerap dibuli oleh senior.

2. Makanan di kantin tak sedap tapi mahal macam KFC. Tambahan pula kalau
makcik senior yg kira.

3. Lagu 5'S tidak masuk dalam carta ERA.

4. Waktu rehat tersangat pendek 15 minit je... Nak beratur pun dah 20
minit!!!

5. KERJA BERDIRIIIIIIIIIII.......... Kasut takde sponge pulak!!!!!

6. Bas kilang tersangat laju.... Tersangat BAHAYA.....

7. Kalau setakat nak keja kilang, lebih baik tak payah ambil SPM. Org Asing tak
ambil SPM pun boleh keja jugak!!!

8. Pekerja dipaksa O.T. Ingat kita orang ROBOT ke!!! Kalau tak O.T. ugut nak
bagi Warning Letter pulakk.....

9. Pintu kecemasan dihalang. Bila BOMBA audit baru kalut. KESELAMATAN TIDAK
DIUTAMAKAN.

10. Scan in/out sikit nak masuk kena beratoq sampai GAT HOUSE nak beli kena
beratoq BULEH TAWAF satu kilang..

11. Pintu keluar masuk 2 shj. Pekerja beribu.... Masuk LATE marah!!! Balik
LATE driver BAS pulak marah!!!! sampai rumah mak bapak pulak yang marah KAMI
selalu kena MARAHHHHHH...

12. Boss kadang 2 ok kadang 2 tension sampai tak ingat 2 yang kami ni orang
gak

13. Faedah 2 lain tak memuaskan contoh keja bagai nak tecabut kepala lutut
profet shereing HAMPEHHH

14. BANYAK LAGI NAK HABAQ TAPI KUT TAK SANGUP DENGAQ KUT!!!!

Untuk pengetahuan tuan, saya telah berjaya menabung sebanyak RM 1.5 juta
selama saya bekerja sebagai operator. Wang itu telah saya laburkan dalam
bentuk dinar emas. Setiap bulan, pendapatan saya adalah sebanyak RM890.
Inilah faktor utama saya ingin berhenti kerja. Terima kasih atas segala
kerjasama ............
tunjuk ajar tuan selama ini dengan saya. Akhir kata, terimalah sebuah pantun
MAUTdari saya........ IKAN KELI.. IKAN KEMBUNG; ANGKAT KAKI
LLLAAAMMMBUNG...............

SEKIAN TERIMA KASIH...."" *

Bundle Oh Bundle....


BAGI yang sama-samar dengan budaya membeli di bundle, mungkin akan ingat kedai pakaian terpakai ini hanya menjual pakaian lama atau sudah dipakai beberapa kali.Hakikatnya, secara am, terdapat tiga jenis barangan yang dijual di butik bundle iaitu second hand, pakaian klasik dan juga baru.

Pakaian second hand nyata sering mendapat perhatian, terutama kemeja-T dan seluar denim kerana mempunyai label dari pelbagai negara pengeluar asalnya.

Manakala pakaian vintage atau klasik, terutama kasut, beg, jaket dan aksesori kepala pula lebih bernilai kerana aspek usia, sejarah dan negara asalnya.

Pendek kata, selain muzium, bundle juga adalah tempat menyimpan barangan klasik ini. Apa yang membezakannya ia boleh dibeli dengan harga tertentu. Kalau pandai tawar menawar dapatlah harga murah.

Di bundle jugalah terdapatnya pelbagai seleksi rekaan dan saiz kasut baru (terutamanya) yang tidak pernah atau jarang sekali akan sampai ke pasaran tempatan. Ketika inilah ada beberapa jenama pelik yang tidak boleh didapati di mana-mana kedai kasut biasa bersedia untuk dimiliki.

Keadaan semua barangan ini mungkin tidak nampak `baru’ namun ia tidak bermakna ia tidak berkualiti, apatah lagi kebanyakan barangan ini berjenama dan buatan luar negara.

Dari jenama sukan atau kasual seperti Nike, adidas, Puma, Don Ed Hardy, Levi’s, Fred Perry, Evisu, Converse dan Benti 8, sehinggalah yang sofistikated seperti Bally, Gucci, CD dan Ralph Lauren.

Usah ragui keasliannya kerana butik bundle bukanlah premis barang tiruan.

Mula bertapak di negara ini pada 1980-an, barangan bundle ini ada peminatnya tersendiri. Bergerak perlahan pada awalnya, perniagaan bundle semakin maju dan kini, ia seolah-olah kembali perlahan.

Mengapa ya? Penulis tidak dapat mengelak daripada tersenyum apabila kata-kata seorang peniaga bundle di Johor yang mendakwa perniagaannya tidak lagi semeriah dulu dek kerana meningkatnya bilangan penganggur muda di daerah berkenaan.

Cerita seakan sama juga penulis dengar daripada seorang lagi peniaga bundle di ibu kota. Kebanyakan pelanggannya adalah golongan dewasa manakala remaja hanya sekadar membeli sehelai kemeja-T atau selipar murah.

Bila bertanyakan remaja, dakwa mereka barangan bundle kini semakin mahal selain fesyen yang diingini boleh dimiliki di kedai fesyen antarabangsa. Bukan saja harganya tidak jauh berbeza, keadaan barangan juga lebih bersih dan baru.

Bercakap mengenai kebersihan, ramai juga yang masih sangsi dengan kebersihan pakaian bundle. Entah dari mana datangnya, entah berapa ramai pula sudah memakainya. Timbul pula persoalan suci, tak suci, memakai pakaian bundle.

Meskipun ada yang mengatakan baju bundle sudah dibasuh sebelum dipamerkan, tapi sebagai langkah berjaga-jaga basuhlah dulu, usahlah terlalu kemaruk, sampaikan kebersihan kulit sendiri diabaikan.

Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Ustaz Zawawi Yusoh menjelaskan, tidak ada salahnya memakai pakaian terpakai. Nabi Muhammad SAW juga, katanya, memakai pakaian yang diberi orang bukan Islam.

“Selagi pakaian itu tidak mempunyai najis jelas yang masih ada rasa dan bau, maka ia boleh dipakai. Tak mengapa.

“Begitu juga pakaian yang diperbuat daripada kulit atau bulu. Selagi bukan diperbuat daripada kulit haiwan haram seperti kulit babi dan anjing, maka ia boleh dipakai dengan selamat,” katanya ketika dihubungi i-Kon.

Walau apapun anggapan orang, pakaian bundle tetap ada peminatnya. Tidak kira vintage (klasik) mahupun second hand (terpakai), ia sememangnya menjadi alternatif kepada sesiapa saja yang ingin bergaya berbeza.

Beza bagi mereka, bukan semestinya pada rekaan, namun kualiti, jarang dijumpai dan sejarah di sebalik pakaian atau aksesori berkenaan yang dipandang tinggi.

Barang bundle lain dari yang lain – Hafiz

KALAU di tanya kepada mana-mana peminat barangan bundle, jawapannya tentunya sama. Alasan mereka, kerana barang bundle lain daripada yang lain.

Begitu jugalah dengan Hafiz Rodin yang mula berminat mengumpul pakaian bundle seperti jaket, kemeja-T, kasut, seluar denim, corduroy dan baju panas sejak sembilan tahun lalu.

Semuanya bermula dari deretan beberapa premis bundle yang terletak di persekitaran kawasan Chow Kit, Kuala Lumpur, diikuti beberapa bundle di seluruh negara, terutama Kelantan dan Johor.

Kalau nak tahu barang pertama yang dibeli oleh anak muda ini ialah jaket adidas berharga RM30 diikuti selepas itu beberapa helai kemeja-T dengan harga RM5 setiap satu.

Bukan setakat itu saja, Hafiz juga adalah pemilik seluar denim dari jenama Levis (big E) berharga RM680 termasuk jaket denim dari jenama serupa yang menjadi kegemarannya sehingga hari ini.

"Tapi sekarang tidak lagi. Lebih setahun rasanya saya berhenti daripada membeli pakaian di bundle. Bukannya apa, sekarang harga kebanyakan barang di bundle sudah mula mahal.

"Lagipun dulu pakaian rekaan 60-an, 80-an memang susah nak dapat. Hanya di bundle saja. Tapi sekarang banyak butik antarabangsa yang datang ke negara ini, menawarkan selera fesyen serupa, selain harganya lebih murah. Contohnya di Top Shop dan Zara," katanya kepada i-Kon.

Terang Hafiz, kesemua pakaian bundlenya kini, disimpan elok di dalam almari yang mana ada di antaranya di simpan kemas di dalam plastik supaya tidak reput atau buruk dimamah usia.

Katanya, pengaruh fesyen retro ketika zaman belajaranya dulu juga adalah salah satu alasan mengapa bundle menjadi pilihan, selain dorongan kuat daripada rakan sebaya.

Pernah juga terjadi kata Hafiz, barang bundle berkenaan dijualnya kembali ke kedai berkenaan oleh kerana terlalu teringin dengan satu lagi produk bundle yang berharga agak mahal.

Tambahnya, selain rekaannya yang sukar didapati di mana-mana bundle lain, faktor warna, rekaan bersifat old-school dan harganya tidak melebihi RM100 adalah antara aspek diambil kira pemuda ini apabila berbelanja di bundle.

"Sudah tentu bila dapat pakai, diri akan rasa bangga. Yalah kita saja yang ada satu-satu rekaan tu. Kalau jalan orang akan tanya, dari mana saya dapatkannya. Siapa yang tak suka.

"Tapi mestilah pandai pilih. Saya takkan pilih yang terlalu lusuh, besar atau berlubang. Pakaian vintage adalah pilihan berbanding second hand dan bila sudah beli, balik rumah terus basuh. Lepas tu barulah boleh dipakai," katanya.

My Day...


Salam...Hai..
Tonite i don't know what to eat..juz buy some fruit and some kind of "bebola ayam", i think its can fix with my stomach..hahaha..

i thought if i eat watermelon, its can reduce my temperature, not because im angry of what but my body, tonite so hot and really hot. Not only me can feel it but my roomate also. Ohya, forgot to mention it, my roomate already here, she arrive at 8.30 am this morning when i go to class. But my sis still here, they meet accidentally without waiting me to introduce both of them.

When i came back from class, she already in my bed, tired and rest, sleep like a beauty..:-P..

Alhamdulillah, today my lucky day because me and myy group suppose have presentation on this day but my lect. didn't came and postpone class until next thursday on 11 march, so i have enough time to re-prepare the slide and anything. U know why i said like this, suppose to be anything have done but my group member have spoil it up with their some kind of stuff, argh..make me hot's with this. i thought if i have a group with experience person or can said working person, they will have many idea and will give extra commitment from me and my friend but they like "melepas batuk ditangga". Maybe this time i need to concentrate about this myself. Ok lets me do the work on my way, So don't said anything about this one. Thats my style if someone can't handle this.

Ohya, I juz remember something, today i hangout with nisa at mall, then i go bookstore, find the one of this magazine, i don't remember actually what the name, but its list 50 blogger, the best one. they juz display the layout but nice and so attractive. There have many kind of them, not only family or individual but from business, wedding and many more. Not bad even though its only listed in this magazine, actually for me, we create the blog not for join the competition or to show others who blog are beautiful but the content its self. We feel free to wrote anything or everything, blog like silent friend to us, share what we want to share but i can't said it like a diary

coz for me diary is the most secure place to share our secret, our feeling. Sometime of coz we need to keep what "inside" and hide something from others. Ohya, if u wrote the diary in this language, of coz someone will understand it but use the language that only u understand and know it. who read it, juz only can smile and guess what it is. I also have my own diary. I start to wrote it since im form 5. Some people like to wrote it in diary book but im too different coz im write it in examination pad. So, who can know that was my diary.hahaha..

But, what a suddenly suprise for me, last year my mother have "clean up" my stuff without im know it. She said to me 'kaklong, mak dah buang buku2 lama tue, buat semak bilik ja'. Adoi, so i don't have any memories from the past life..;-p..now im start to write it with new life.
STUDY + WORKING = NEW LIFE

Mengurus risiko hipertensi


ARKIB : 18/02/2010

Mengurus risiko hipertensi


Dr. Mohd. Ismail Merican (kanan) dan Dr. Azani Mohd. Daud selepas melancarkan buku panduan mengendalikan hipertensi di Kuala Lumpur baru-baru ini.


PEMBUNUH senyap, tekanan darah tinggi atau hipertensi kini menjejaskan kehidupan dan kesihatan fizikal lebih satu bilion pesakit di seluruh dunia.

Di Malaysia, dianggarkan lebih 4.8 juta rakyat menghidap hipertensi yang disifatkan sebagai penyakit gaya hidup paling kronik dan 'giat' menyerang negara-negara membangun.

Secara tempatan, hipertensi merupakan faktor risiko utama bagi penyakit kardiovaskular (jantung) termasuk merokok, aktiviti fizikal tidak bersesuaian dan keadaan klinikal seperti diabetes, kolesterol tinggi dan obesiti.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican berkata, risiko komplikasinya masih boleh dielakkan.

Ia hanya memerlukan disiplin dalam kawalan diet terutama pengambilan garam selain rejim senaman bagi mengekalkan berat badan ideal.

Namun mengamalkan disiplin gaya hidup sihat memerlukan perubahan sikap dan kesungguhan dalam melaksanakannya.

"Untuk mencapai objektif ini, perlu ada usaha kolaborasi antara profesional, penggubal polisi, industri itu sendiri dan tentunya pihak media.

"Kerjasama antara kerajaan dan industri sama pentingnya. Seperti contoh, industri farmaseutikal boleh membantu menyediakan ubatan pada kos lebih rendah," katanya.

Beliau berkata demikian pada Mesyuarat Saintifik Tahunan Ke-7 Persatuan Hipertensi Malaysia (MSH) di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Prof. Datin Dr. Chia Yook Chin, Presiden MSH, Dr. Azani Mohd. Daud dan Pengerusi Saintifik, Datuk Dr. Azhari Rosman.

Rawatan

Rawatan bagi tekanan darah tinggi sehingga kini terbukti mampu mengelak timbulnya penyakit kardiovaskular dan membantu memperbaiki kualiti kehidupan pesakit.

Malangnya pemantauan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendapati bahawa hipertensi kekal sebagai penyakit yang paling lemah pengendaliannya di mana-mana lokasi seluruh dunia.

"Memang ada peningkatan dari segi kadar rawatan kepada pesakit yang disahkan menghidap hipertensi tetapi kadar kawalan masih terlalu rendah," ujar beliau.

Dari segi pengurusan hipertensi, katanya, terapi paling efektif mampu mengawal tekanan darah tinggi hanya jika pesakit berkenaan bersungguh mengambil ubat yang disaran dan mengamalkan gaya hidup sihat.

Katanya, motivasi meningkat apabila pesakit melalui pengalaman positif disokong oleh hubungan komunikasi baik bersama doktor.

"Perkongsian klinisian (doktor)-pesakit yang berasaskan kepercayaan, hormat dan pengetahuan holistik berhubung pesakit amat penting sekali.

"Pesakit lazimnya mementingkan kemudahan akses, tidak perlu menunggu terlalu lama dan respons positif yang mempengaruhi kepuasan serta komitmen terhadap rawatan diberikan," jelasnya.

Kelab Hipertensi Malaysia

Justeru, peranan pertubuhan profesional seperti MSG amat penting terutama dalam merangka aktiviti dan menyebarkan kesedaran di masyarakat umum mengenai hipertensi.

Sehingga kini pelbagai garis panduan ke arah pengurusan hipertensi yang efektif telah diterbitkan.

Sebagai bahan rujukan yang penting dalam amalan klinikal, garis panduan tersebut harus dibuat berdasarkan fakta dan bukti yang terkini.

Sejajar dengan itu, Garis Panduan Amalan Klinikal (CPG) edisi ketiga Pengurusan Hipertensi diterbitkan dua tahun lalu dan Panduan Rujukan Pantasnya dilancarkan pada Mesyuarat Saintifik MSH tersebut.

"Hipertensi merupakan penyakit membawa maut dan dalam kebanyakan kes, pesakit langsung tidak melalui diagnosis.

"Sedangkan, tekanan darah mesti diperiksa jika peluang itu timbul dan doktor berkenaan harus berusaha membantu pesakit yang disyaki menghidapnya," tambah beliau.

Selain itu, adalah penting bagi pengamal perubatan memaklumkan pesakit tentang pentingnya mengambil ubat dan risiko kesan sampingan bagi mengawal tekanan darah dengan betul.

Pada masa sama, MSH menubuhkan Kelab Hipertensi Malaysia (MHC) terdiri daripada ahli di kalangan pesakit dan penjaga untuk menyebarkan kesedaran dan mempromosi kaedah penjagaan bagi penyakit tersebut.

Untuk maklumat lanjut mengenai hipertensi, kunjungi laman web www.msh.org.my atau Kelab Hipertensi Malaysia di http://mhc.msh.org.my.

Gajet


ARKIB : 11/02/2010

Komunikasi luar biasa dengan XPERIA X10


XPERIA X10 mempunyai fungsi paparan grafik menarik dan luar biasa.


TIDAK lama lagi, pengguna telefon bimbit di negara ini bakal menikmati pengalaman komunikasi luar biasa menerusi pengenalan model telefon bimbit pintar XPERIA X10.

Dibawakan oleh Sony Ericsson, produk ketiga bagi portfolio penjenamaan XPERIA itu dijangka memasuki pasaran Malaysia pada suku pertama tahun ini.

Dengan matlamat mengintegrasikan aplikasi sosial media dan hiburan bersama medium komunikasi, ia dilihat sebagai peranti penerokaan teknologi selular yang cukup cemerlang.

Model tersebut turut mengetengahkan platform Pengalaman Pengguna (UX) menerusi paparan grafik cemerlang dan pengenalan spesifikasi terbaik.

Platform berkenaan juga menggabungkan sistem operasi bersama beberapa aplikasi unik seperti perkhidmatan ciri hiburan dan, media sosial.

Menurut Pengurus Besar Sony Ericsson Malaysia, Alex Wong, pengenalan XPERIA X10 merupakan strategi menawarkan lebih banyak pilihan kepada pengguna.

''Menerusi model ini, kami merealisasikan falsafah Sony Ericsson yang mampu mencipta teknologi seperti mana dimahukan oleh pengguna.

''Dengan X10, pengguna akan dapat menikmati pengalaman komunikasi dengan lebih seronok dan bermakna,'' jelasnya.

Antara aplikasi baru yang diperkenalkan adalah Mediascape dan Timescape yang membolehkan pengguna menguruskan telefon bimbit mereka secara lebih intuitif.

Aplikasi Timescape akan membenarkan aktiviti pengurusan komunikasi secara bersama menerusi pelayaran laman web Facebook, Twitter, foto, emel dan juga teks.

Untuk Mediascape pula, ia merupakan cara terbaik mendapatkan fail seperti muzik, foto dan video kegemaran melalui akses kandungan dari mana-mana lokasi seperti telefon bimbit rakan, laman YouTube atau PlayNow.

Kedua-dua aplikasi pintar berkenaan secara automatik akan dapat mengenalpasti hubungan antara nombor panggilan dengan kandungan media.

XPERIA X10 ditawarkan dalam dua pilihan warna iaitu hitam dan putih. Maklumat lanjut mengenainya boleh diperolehi menerusi laman blogs.sonyericssoncom/products.


myMetro bullet Setempat
Isteri didera kerana cemburu
Oleh MOHD FIRDAUS IBRAHIM
mfirdaus@hmetro.com.my
2010/02/21


KUALA LUMPUR: Malang buat seorang wanita berusia awal 20-an apabila dia dikatakan sering didera secara fizikal dan mental oleh suaminya sejak enam bulan lalu.

Malah, marahnya tidak akan hilang dalam masa singkat. “Sebaliknya, setiap kali berlaku pergaduhan, saya akan dibelasah,” katanya ketika ditemui di sini, semalam. Menurutnya, lelaki itu juga pernah menjerut lehernya menggunakan selendang, menyebabkannya sukar bernafas. “Dia kemudian mengambil pisau dan menikam tilam beberapa kali selain mengugut melakukan perbuatan itu kepada saya.

Saya bagaimanapun berjaya melarikan diri dari rumah,” katanya. Selepas beberapa hari, mangsa berkata, dia menerima SMS daripada suaminya yang mengugut akan membunuhnya. Mangsa yang ketakutan kemudian membuat laporan polis sekali lagi di Balai Polis Cheras. Difahamkan, lelaki itu kini menghilangkan diri kerana menyedari diburu pihak berkuasa. Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Cheras, Superintendan Abdul Rahim Hamzah Othman, ketika dihubungi mengatakan pihaknya sedang melakukan siasatan..

Saturday, February 20, 2010

ABAH


Abah

Terima kasih sebab sudi menerima kehadiran anakmu ini,

Mendidik sehingga menjadi seorang manusia yang kuat,

Kau tanamkan sifat berdikari, ketegasan pada diriku,

Kau cabar kemampuan anakmu ini sehingga boleh sampai ke tahap ini,

Abah

Kau selalu berpesan,

Jangan cepat mengalah walau seinci,

Walaupun perempuan bukan beerti kau lemah,

Kau mampu mengubah nasib seseorang suatu masa nanti,

Kau perlu percaya pada diri sendiri,

Abah

Tiada kata-kata yang dapat anakmu ini berikan,

Cuma ucapan terima kasih sebab mengajar erti kehidupan,

Mengajar apa itu cabaran, erti berdikari, beri kata-kata semangat,

Tidak jemu melayan kerenah anakmu ini,

Abah

Maafkan anakmu ini sekiranya

Ada terkasar bahasa,

Ada terguris hati,

Anakmu ini umpama kain putih yang perlu dicorakkan,

Sebelum dibeli oleh orang lain.

Abah

Terima kasih kerana menjadikan anakmu ini teman,

Berkongsi segala-galanya,

Insyaallah, anakmu ini pasti akan berjaya,

Dengan berkat doa seorang Abah.

(Dedikasi untuk En. Arifin Bin Ahmad)

Masa Yang lalu Jangan Di Ungkit...


salam....selamat pagi...
urm..pagi nie aku bgn awal..then..teringat asimen yg perlu dibuat...dok belek2 buku2 yang perlu dibawa..japg ada dikasen plak..kejutkan adik aku..teman dia p makan..then aku terus lepak2 kat sini..

Tengah aku sibuk2 dok mengfacebook...dok memblogging nie..ada plak makhluk allah nie pasang satu lagu kat ringtone dia..Bf aku pagey lagu rumput..dia penah bagi kat aku..ala2 membuatkan kita asa best camtue..dalam hp aku xdak sbb hp dah tukar..lagu tue dok lam hp lama..urm...rindu lak kat lagu tue..

Cerita pagi nie...xdak la apa sgt..cuma aku nak buat luahan jer lah..cam nie..aku rasa..kadang2 kita manusia nie..terlupa yang kita hidup sekarang dan zaman nie...kita perlu kuat semangat dan jangan mudah berputus asa..mmg la macam2 dugaan kita terima..aku xnak memandang atau menuding jari kat org lain..contohnya aku sendiri...

Sepanjang aku hidup..bermacam2 dugaan hidup aku tempuhi...hidup sebagai org senang @ susah..bagi aku sama saja..cuma kita ja kena pandai uruskan kehidupan sendiri..aku bersyukur sebab dibagi peluang untuk hidup dalam 2 situasi berbeza..ketika senang dan susah..alhamdulillah..sekarang aku dikatakan boleh hidup berdikari sendiri..walaupun aku mempunyai famili sendiri..bagi aku..umur sekarang aku dah boleh tahu apa itu kehidupan..

Org cakap..anak sulung akan lebih matang dari adik2 yg lain..bagi aku..tidak jugak sebab..xkira la anak no. berapa pun..kematangan bukan terletak pada bahu anak sulung saja...ia terletak pada seseorg yang tahu apa itu nilai kehidupan..mampu menguruskan dan memahami erti berdikari..kesusahan dan keperitan hidup..

Fokus utamanya...kita jangan amik mudah sesuatu hal..kadang2 hal yang kita anggap remeh temeh tue la yang menyebabkan kita tersungkur..sebab itu ada perpatah yang mengatakan..don't turning back...jangan berpatah balik...Kejadian masa lampau hanya boleh dijadikan pengalaman dan teladan..bukannya untuk disesali..

Lagi satu..kita kena tahu perbezaan percakapan dan doa..yerlah..kalau apa yg kuar dari mulut itu satu doa..bayangkan..kalau time marah..mesti keluar habis perkataan yang kurang enak didengar..aku rasa..mau jadi batu dah aku nie..kadang2 tue..ayat yang kuar tue sebenarnya..nak kita menjadi seorang yang lebih cekal dan berdikari dari sekarang..contohnya..macam mak dan abah aku dok bising kat aku tue la...hehehe

Sudah semestinya kita sebagai manusia akan rasa rendah diri, putus asa dan sebagainya..tapi jangan la terlalu memikirkan nasib diri yang kita sendiri xtahu..bukan kita yang tentukan rezeki, ajal, maut dan jodoh..DIA yang tentukan..kita hanya boleh merancang ja pun..sebab tue aku selalu bagi motivasi kat diri..walaupun duit ada rm10.00 ja dalam beg duit..aku percaya ALLAH akan tolong aku..alhamdulillah..boleh ja aku hidup sampai sekarang..masih boleh lagi bernafas di bumi ALLAH nie..jadi jangan rasa terpinggir dan menyesal dengan apa yang terjadi..insyaallah ada jalan untuk kita..

Alhamdulillah.. aku bersyukur dengan kelebihan yang aku ada dan kekurangan aku nie sebagai penaik semangat untuk aku teruskan hidup ini..sudah menjadi lumrah hidup ini..kita ingin hidup berpasang-pasangan..macam tue juga aku..

Semoga jalan yang aku pilih ni adalah jalan yang ditentukan olehNya dan terus membimbing aku ke arahNya..amin...Cukup la sekadar aku mengenali dirinya dan saling memahami antara satu sama lain..Aku xnak terus hidup macam nie dan nak ada keluarga sendiri juga...

Ok lah...aku chow dulu...babai...

Friday, February 19, 2010

Renung-renungkan lah....


Wanita dinasihat jaga maruah



2010/02/19
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: “Wanita jangan terlalu rapat atau sayang dengan teman lelaki mereka sehingga sanggup melakukan apa saja termasuk menyerahkan kesucian diri,” tegas Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Shaikh Ismail Muhammad (gambar).

Menurutnya, Islam memberi penghormatan kepada golongan wanita, tidak seperti satu masa dulu di mana wanita pernah dijadikan seperti barangan dan lebih teruk menjadi hamba seks. Katanya, jangan disebabkan cinta, wanita hilang maruah diri dan lupa dengan asas pengajaran Islam hingga sanggup melakukan maksiat. “Sayang perlu dipupuk selepas ikatan perkahwinan yang sah, bukan ketika bertunang apatah lagi masa bercinta. “Menurut ajaran Islam, kasih sayang dan rahmat hanya diperoleh dengan perkahwinan, sekiranya hubungan lelaki dan wanita tanpa ikatan sah seperti tinggal bersekedudukan pasti berlaku perkara tidak baik,” katanya.

Menurutnya, kejadian seperti dibelasah, menjadi hamba seks kepada teman lelaki dan sebagainya ini berpunca kerana hubungan terbabit tidak diredai Allah SWT. “Apakah wanita Islam yang terlanjur melakukan maksiat lupa diri mereka itu berharga, bukan alat teman lelaki melepaskan geram atau nafsu saja.

“Hubungan berlandaskan nafsu ditemani ‘pihak ketika’ iaitu syaitan dan hasutan syaitan mendorong kepada perkara maksiat, jenayah, kes buang bayi, anak gadis lari dari rumah dan pelbagai lagi,” katanya.

Macam-Macam hal....


Dibelasah selepas minta bekas kekasih pulangkan ‘teddy bear’



2010/02/19
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

BENTONG: Hanya kerana meminta semula patung ‘teddy bear’ yang pernah dihadiahkan kepada bekas teman wanitanya, seorang lelaki dibelasah malah tingkap rumah serta keretanya turut dipecahkan kenalan wanita terbabit semalam.

Kejadian berlaku di Kemansur di sini, kira-kira jam 2.20 pagi ketika mangsa berusia 20-an hendak pulang ke rumah selepas minum bersama dua rakannya. Difahamkan, mangsa yang memutuskan hubungan dengan bekas teman wanitanya itu hampir sebulan lalu meminta semula patung berkenaan yang pernah dihadiahkan kepada wanita terbabit. Bagaimanapun, tindakan mangsa menimbulkan kemarahan kenalan wanita terbabit sebelum menahan mangsa. Ketua Polis Daerah, Superintendan Rosli Abdul Rahman, berkata berlaku pertengkaran antara mangsa dan lelaki berkenaan menyebabkan dua rakan mangsa cuba campur tangan. “Tiba-tiba datang 20 lelaki mengepung mereka menyebabkan rakan mangsa tidak berani masuk campur manakala mangsa dipukul lelaki berkenaan. “Akhirnya mangsa bersama rakannya berjaya melarikan diri,” katanya. Beliau berkata, suspek mencari mangsa di rumahnya sebelum merosakkan kereta serta memecahkan tingkap rumah. Berikutan kejadian itu, mangsa membuat laporan polis. “Lima lelaki berusia awal 20-an ditangkap di tempat berasingan bagi membantu siasatan,” katanya.

Sambungan....


myMetro bullet Setempat

KUALA LUMPUR: ‘Pernikahan dalam dorm (asrama)’ yang diamalkan segelintir pelajar di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) terkenal di pinggir ibu negara, nyata tidak sah kerana tidak menggunakan wali nasab (keturunan), malah hukumnya haram dan berdosa besar.

Penasihat Majlis Agama Islam Johor (Maij), Datuk Noh Gadut, menegaskan pasangan terbabit wajib bertaubat dengan segera kerana implikasi terhadap hubungan itu adalah zina.

“Syarat sah nikah ialah pengantin wanita perlu menggunakan wali iaitu bapa, abang atau lelaki daripada keturunannya.

Jika tiada, mereka wajib menggunakan wali hakim.


Bagaimanapun, wali hakim itu adalah orang yang mendapat tauliah daripada sultan atau raja dan beliau hanya boleh menjadi wali hakim di kawasan atau negeri beliau dilantik.

“Pergaulan antara pasangan yang melakukan pernikahan ini adalah zina dan jika mendapat anak hasil hubungan itu, maka anak itu tidak sah tarafnya.

Jika anak itu perempuan, ketika berkahwin kelak, dia hanya boleh berwali hakim, tidak berhak mewarisi harta pusaka bapanya dan batal air wuduk jika bersentuh kulit dengan bapa,” katanya. Noh berkata, pihak berwajib perlu mengambil tindakan segera terhadap pasangan yang berkahwin begini dan mereka perlu dihadapkan ke muka pengadilan. “Pihak universiti juga perlu memainkan peranan dengan menyiasat kegiatan pelajar ini dengan segera dan jika didapati ia berlaku maka perlu beri hukuman sekeras-kerasnya,” katanya. Menurutnya, pasangan yang ingin berkahwin perlu merujuk kepada pihak yang mempunyai tauliah supaya setiap tindak-tanduk mereka tidak bercanggah dengan Islam dan tidak menyesal di kemudian hari.

myMetro | Nikah koboi di asrama


Oleh Murni Wan Omar, Amir Abd Hamid dan Yusliza Yakimir Abd Talib
am@hmetro.com.my
2010/02/19

KUALA LUMPUR: Ghairah mahu menikmati hidup bersuami isteri selepas bertemu kekasih ketika sama-sama menuntut di menara gading, namun pada masa sama tidak mahu perbuatan itu diketahui ibu bapa mendorong segelintir pelajar di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) ternama di pinggir ibu negara terjerumus dengan amalan ‘pernikahan dalam dorm (asrama)’.

Perkahwinan adalah fitrah manusia, namun amalan di kalangan mahasiswa terbabit nyata meragukan apabila upacara pernikahan pasangan pengantin terbabit hanya disempurnakan sesama rakan sekuliah selaku kadi, wali dan saksi - tidak ubah seperti pernikahan koboi.


Seperti pasangan normal, kumpulan terbabit juga mempunyai kadi yang menikahkan pasangan berkenaan secara berjabat tangan dengan pengantin lelaki sebelum diperakui sebagai sah oleh saksi. Cuma yang berbeza ia dilakukan pada waktu malam dan semua yang hadir hanya rakan sekuliah.


Sehingga kini, tujuh pasangan di IPTA berkenaan dikesan melangsungkan pernikahan yang didakwa mereka sah dan halal mengikut mazhab dianuti, sedangkan umat Islam di negara ini berpegang kepada Mazhab Syafie yang mengamalkan cara pernikahan berbeza.


Selepas berlangsung majlis akad nikah di asrama lelaki dalam kampus IPTA berkenaan, ‘pasangan pengantin’ baru dibenarkan menjalani kehidupan sebagaimana suami isteri yang diijabkabulkan mengikut amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah.


Bagaimanapun, kegiatan songsang itu akhirnya terbongkar apabila satu daripada pasangan yang bernikah mengikut kaedah meragukan itu menemui Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Sahabat Insan dan Iman Malaysia (Sidim), Hanafi Abdul Malek, untuk mendapatkan pandangan.


Sarat mengandung bayi hasil pernikahan itu, gadis berusia 23 tahun berkenaan serta pasangannya berusia sebaya menemui Hanafi kerana tidak sanggup lagi menyorokkan perkahwinan mereka daripada pengetahuan ibu bapa.


“Saya didatangi pasangan terbabit baru-baru ini. Saya ingatkan mereka mungkin datang kerana terjebak masalah sosial, tapi alangkah terkejut apabila mereka mendakwa berkahwin di asrama lelaki IPTA berkenaan.


“Kadi, wali, saksi dan tetamu semuanya terdiri pelajar. Mereka mendakwa menganut mazhab yang membenarkan perkahwinan dengan cara sedemikian.


“Semua kes pernikahan itu tidak diketahui ibu bapa pasangan terbabit. Pelajar berkenaan yakin pernikahan itu sah semata-mata dengan alasan mereka mempelajari segala hukum-hakam dalam mazhab berkenaan yang membolehkan upacara pernikahan pelik itu dijalankan,” kata Hanafi ketika ditemui di pejabatnya di sini, baru-baru ini.


Menurutnya, berdasarkan pengakuan pasangan terbabit, mereka yang mendakwa sudah ‘sah’ sebagai suami isteri menyewa tempat tinggal sama ada rumah atau bilik di luar kampus universiti sejurus majlis akad nikah disempurnakan bagi mengelakkan pernikahan diketahui pihak pentadbiran universiti.


Katanya, pasangan berkenaan memaklumkan, setakat ini tujuh pasangan ‘suami isteri’ di kalangan pelajar yang bernikah mengikut amalan mazhab berkenaan, menyewa kediaman yang diubah suai dan dipecahkan menjadi beberapa bilik di kawasan penempatan tidak jauh dari universiti itu.


“Kemungkinan jumlah pasangan yang melakukan pernikahan pelik di asrama lelaki di universiti itu lebih daripada yang diketahui.


“Malah, mungkin juga fahaman yang dipegang mereka turut membabitkan pelajar universiti lain di negara ini,” katanya.


Hanafi berkata, kegiatan yang semakin mendapat sambutan itu perlu dibanteras segera bagi mengelak lebih ramai pelajar pusat pengajian tinggi mengambil jalan mudah untuk merasai dunia bersuami isteri dengan mengenepikan hukum syarak dan pihak keluarga.


“Lebih memburukkan keadaan jika kegiatan mereka tersebar kepada pelajar yang cetek ilmu agama. Pemikiran golongan pelajar ini lebih mudah dipengaruhi walaupun secara terang-terangan ‘pernikahan mahzab lain’ menyalahi hukum.

Menurutnya, Sidim mengadakan sesi kaunseling kepada pasangan terbabit dengan menasihatkan mereka tidak membelakangkan ibu bapa dalam segala hal terutama membabitkan pemilihan pasangan hidup.


“Saya nasihatkan remaja khususnya pelajar universiti tidak membuat keputusan terburu-buru dan terjebak dengan pujukan segelintir rakan mereka yang kononnya dianggap bijak. Ingatlah keredaan Ilahi bersangkut paut dengan keredaan ibu bapa,” katanya.

Hari Yg Agak Mencabar...


Salam...Selamat pagi...
Hari nie..aku xdak mood nak speaking london...arini aku nak marah ja..xtau la..kena angin monson ker..taufan katrina ka..apa ka..eeeeeeeeeeee....tapi betul2 bengang..



Patut la dari semalam aku dok rasa xsedap hati rupanya..hari nie aku nak bertukar jadi alien..dah la dgn sekarang nie musim panas..tapi mmg betul pun..mmg panas gila..adoi hai.. Kadang2 tue aku lebih suka wat keja sorg2..xyah nak ber"group"2 nie pn xpa..sekurang-kurangnya...aku tahu dan faham apa yg aku buat..

Cerita dia lagu nie(hah kekuaq dah loqat kedah)...semalam aku sepatutnya dah dapat bahan untuk present hari ahad nie..tapi member group aku ckp..bahan tue dpt minggu depan..so..depa xmai la dekasen...bayangkanlah..aku dengan adik aku..berjalan dari kolej ke faculti..kalau dekat xpa la jugak..menapak jauh gila..dengan panasnya...dalam pukul 11 ke 11.30 cam tue..tau2 ja la..musim skrg nie..aku asa kalau masuk sauna..sama ja peluh yang keluar time tue...aku xkesian kat diri aku..tapi adik aku la..dah la baru nak kenai dunia belajaq..terus kena 'seksa' macam nie..

So, aku nak bagi ilang asa bersalah..aku bagi la dia online..then..blanja dia makan..tlg dia apa yg patut..tgu petang hari baru balik bilik..aku bawak dia p berjalan2 di sekitar sini..pukul 7.45 baru sampai bilik..cian aku tgk dia..terpaksa menapak hari nie..punya la letih..lepas ja solat isyak..terus tidor budak tue..

Malam lak..aku wat la kerja & study untuk esok plak..sbb katanya esok dorg nak dtg bagi bahan & diskas pasal ni..so..study la sikit pasal tue..

Cerita pagi nie lak...

Aku bg awal..then call membe tue..ok la..dorg cakap kul 10 or 10.30 nak jumpa..lepas siap2..beli makanan kat adik aku..then membe aku dtg amik..alhamdulillah..xyah jalan kaki ag dah..elok sampai sana..dalam 10.50 cam tue..membe aku call..depa xjadi mai sebab one of group member ada hal..bodo kayu betul!!!!....so..dorg bt dulu then email nty kat kami..masyaallah...mcm nak nangis pun ada...nak reduce perasaan amarah aku nie..aku lepaskan apa yg aku rasa kat 2 org lagi membe nie..aku cian gak kat sorg akak nie yg berjalan kaki mai faculti..dgn xmasak ag untuk suami nak p solat jumaat..dgn anak2 kat rumah..sorg 4 thn..sorg ag 2 thn..aku rasa kalau aku kat tempat akak tue..mmg sakit dah dorg nie..

Then...tiba2..perut lapar..sbb dok asyik marah jer kan..aku p la mkn dgn membe...so..anta la akak tue sekali..puas ati aku..blasah nasi campur..air suam..2 gelas penuh...so..leh la cool sikit..elok2 dalam keta...membe aku call..dah anta dlm email aku..tapi bla aku cek email..xdak pun..bila call..tanya..ckp..email aku lak yg problem..allah hualam..sbb selama nie..any email that have been sent to me..no problem..even formal or informal sent no problem at all..so..xper la..aku dok menyedapkan hati aku jer lah..dia ckp..dia dah sent kat akak nie..terpaksa la aku call akak tue..minta tlg dia sent balik kat aku..urm...geram jugak..

Call cik abg aku..aper lagi kn bambu la..huhu...benda nak jadik..kita pun xtau..betul x..adoi hai..tue kdg2..aku lebih suka wat sendiri..settle sendiri..bila involved org..hah mcm nie la jdiknya..bila xleh baru la minta tlg org...betul x..

Ohya..nasib bek adik aku x ikot hari nie..kalau x..aku pun xtau nak ckp apa kat dia..sabaq2...

Thursday, February 18, 2010


Today i have discussion wit my group member at foyer ftm..juz diskas about our project presentation on this sunday..meanwhile my sis doing her work..surf internet..fill the form...and many more....be here at 11.30 until rite now...already finish my diskasen...urm..

Sumtime..we can't expect what happen in our life rite..for example..today..suddenly wake up..read my msg...huh..miss him alot..muacks..hehe..then..do some work..wake up my sis..lunch hour..

After suft internet and waiting my sis finish her lunch..one guy come to me..i tough he came to take a plate coz..he work at there..he came and said some thing in Filipine..then translate it to me..ur r so beautiful and more beautiful..ur face like u r giveup with guy..im sorry..i juz give a comment..then he go without i could say any word..i juz little shock and.. don't know what to say..even do my sis..she only can smile..then she said..kaklong..betul ker..tgk kaklong happy jer dgn abg kamal..then...the guy came again to us..r u from penang?..he goes after i said to him..im from kedah..

U know what..somtime..i juz think about..ooo...masih ada ag lelaki gentle kat dunia nie..tapi salah ayat la..then..what i know..where ever i go..in 2, or 3 day..my fren said..hai..beseri muka..ni muka org bercinta @ nak naik pelamin..tetiba lak guy tue leh ckp mcm tue..aiseh..xpaham aku..huhu


Oklah..juz left behind that story..lere have sentimental value on it..u know why..coz its cute and..i like it..give the thing or what u like it to some one u love..huhu...my fren said that to me long time ago..entah betul ker x?..what i know..love and take care of him like u love and take care of ur self..huhu....Lets me introduce u to this..not only the "thing" but this is KUCIN GUMUK..my BF name it..so cute..









Pstttt!!!...silent please..while he look at me.

Wednesday, February 17, 2010

Ticket, My Sis & Gift...


HELLO!!!

did u know what it is?..a ticket...bus ticket..from my home town to my college...its almost rm15...but in this pic u can see its double..coz...i bring my sis with me..

She will stay with me...urm..in my previous life..i mean..before this..i like to collect a bus ticket, topup card, and many more..ohya..before im have hp..i have a thousand of card fon..from 5 until 50..yeah..using public phone..more secure..hehe..now..its juz only memories...my mother already burn the "rubbish"..urm...so..i don't have any sentimantal value from the past life..i mean before this..



Hai...today my first day..after mid sem break...i juz snap 1 or 2 pic to release my bored in my way to college..alhamdulillah..my sis will stay with me until she got bored..haha

I guarantee after 1 or 2 week she will ask me to go back my home town..nothing here juz work..and study..hehe..




Yesterday my neighbour have ceremony...in malay call...meminang...here i attach some gift from female to male..they(male side)juz give 3 gift, like a fruit, cake and chocolate...then the gurl side juz give..what u can see in pic and some kuih-muih like agar-agar..cake and i forgot one more..if i not mistake..there have 7 gift...

According to the story teller...they do not have any planning to "meminang" today..but...the son of this family..ask his parent to do it on that day..the only son in this family..so...macam nie la jadinya..
its ok la...everybody have their own way to do what ever they want..rite?..

Sunday, February 14, 2010

The Key, Handfone & Starbuck...


Urm...for this moment...the key...meant thats this hot day..very2 sunny..argh..my skin..become dark..huhu..what the hell related between this and the key..hahaha...nothing..juz wanna say..beside that..the handfone actually..i got this from my Bf..hahaha...S.E...urm..thanks to him..after this..dun know what else..adoi ai...what he know...bagi2...& bagi2..sometime make me laugh at my self..entah..dun know why...

Hot chocolate drink..after lunch at nasmir..than my Bf.. order this one at startbuck..the big one..huh..ok than..see ya..next time..for another post..

My Lovely Holiday Vs Kong Si Fa Chai...


hai...Kong Si Fa Chai...Selamat Talun Balu...huhu..Xder sesaper nak bagi angpau ker?...alo2...

This Chiness New Year...alhamdullilah..today my 2nd day dating with my boyfren..we dont plan anything as usuall..suddenly he told me, he already book for the movie..the wolfman...urm..its ok rather than nothing..but i prefer Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief...want na see it but not showing for thats day..urm..

Before that, we buy some present...the cute one..hehe..for someone..then cooler fan for "my Scandal"...i mean my laptop..haha..opss..sory..i forgot to mention that...now my laptop will be my scandal because "he" always with me..to be with me almost every day..every time..so..i'll name it as Mr.Scandal..hehe..

Urm..what else..hah..ohya..dats u see on dats pic..me and car..This car have sentimental value for me..some memories will be never forgotten...before this i really hate the owner..now that feeling was exchange..until now he always there for me..thanks the owner..hahaha..

Starting from 18 Sept. 2009 until this days..we still wear this ring..he bought one for both of us..couple set..so..beautiful..urm..then when i see a drama..very famous one..they also wear this ring..how come..its totally same..haha..its mean dats..they will be have another set of this ring..haha...
By the way..i hope at the end of this year..this ring will exchange to another ring..and..this level of relationship will also exchange to another stage..amin..its the right time to having my own life..to create another part to continue my generation..huh..

Sunday, February 28, 2010

10 Secrets of L-O-V-E

Posted by Chek Nurul at 2:58 PM 0 comments

The first secret - the power of thought. Love begins with our thoughts. We become what we think about.Loving thoughts create loving experiences and loving relationships. Affirmations can change our beliefs and thoughts about ourselves and others. If we want to love someone, we need to consider their needs and desires.. Thinking about your ideal partner will help you recognize her when you meet her..

The second secret - the power of respect. You cannot love anyone or anything unless you first respect them. The first person you need to respect is yourself.. To begin to gain self-respect ask yourself, "What do I respect about myself?" To gain respect for others, even those you may dislike, ask yourself "What do I respect about them?"

The third secret - the power of giving. If you want to receive love, all you have to do is give it! The more love you give, the more you will receive. To love is to give of yourself, freely and unconditionally. Practice random acts of kindness. Before committing to a relationship ask not what the other person will be able to give to you, but rather what will you be able to give them. The secret formula of a happy, lifelong, loving relationship is to always focus on what you can give instead of what you can take..

The fourth secret - the power of friendship. To find a true love, you must first find a true friend. Love does not consist of gazing into each other's eyes, but rather looking outward together in the same direction. To love someone completely you must love them for who they are, not what they look like.Friendship is the soil through which love's seeds grow. If you want to bring love into a relationship, you must first bring friendship..

The fifth secret - the power of touch. Touch is one of the most powerful expressions of love, breaking down barriers and bonding relationships. Touch changes our physical and emotional states and makes us more receptive to love..

The sixth secret - the power of letting go. If you love something, let it free. If it comes back to you it's yours, if it doesn't it never was. Even in a loving relationship, people need their own space. If we want to learn to love, we must first learn to forgive and let go of past hurts and grievances. Love means letting go of our fears,prejudices, egos and conditions." Today I let go of all my fears, the past has no power over me - today is the beginning of a new life.."

The seventh secret - the power of communication. When we learn to communicate openly and honestly, life changes. To love someone is to communicate with them. Let the people you love know that you love them and appreciate them. Never be afraid to say those three magic words: "I Love You." Never let an opportunity pass to praise someone. Always leave someone you love with a loving word - it could be the last time you see them.. If you were about to die but could make telephone calls to the people you loved, who would you call, what would you say and......... ....... ...why are you waiting?

The eighth secret - the power of commitment. If you want to have love in abundance, you must be committed to it, and that commitment will be reflected in your thoughts and actions.Commitment is the true test of love. If you want to have loving relationships, you must be committed to loving relationships. When you are committed to someone or something, quitting is never an option. Commitment distinguishes a fragile relationship from a strong one..

The ninth secret - the power of passion. Passion ignites love and keeps it alive. Lasting passion does not come through physical attraction alone, it comes from deep commitment, enthusiasm, interest and excitement. Passion can be recreated by recreating past experiences when you felt passionate. Spontaneity and surprises produce passion. The essence of love and happiness are the same;all we need to do is to live each day with passion..

The tenth secret - the power of trust. Trust is essential in all loving relationships. Without it one person becomes suspicious, anxious and fearful and the other person feels trapped and emotionally suffocated.You cannot love someone completely unless you trust them completely. Act as if your relationship with the person you love will never end. One of the way in which always you can tell whether a person is right for you is to ask yourself, "Do I trust them completely and unreservedly? " If the answer is "no", think carefully before making a commitment..

while im dowin my work!!!!....

Posted by Chek Nurul at 2:52 PM 0 comments

Afternoon..
while im duwin my work..
suddenly im feel wanna update my blog..
its quite long...
i didn't post anything..i guess..:p

ohya..
before dis im really bz with my stuff
i need to settle all this before next month.
becoz..
next month i wanna focus for my study.
xm week.rite?..

by hook or by crook..
i don't have any choice..
so better prepare gurl..

ok then..c ya..
in next post..

Monday, February 22, 2010

Lawak la jugak...

Posted by Chek Nurul at 12:09 AM 0 comments
Masa aku ngah mengusha blog mamat nie, sempat ag aku terpandang lawak nie, patut la boy aku penah tanya teka-teki nie kat aku..boleh la layan jer....

1) Lubang ape yang rasanye hangat,nikmat dan nyaman?
Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pas tu tido balik.

2) Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M

3) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.

4) Binatang ape yang power dlm bab berKarate?
Answer: Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

5) Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan
kepada saye.

7) Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Answer: Pintu yang ade tulis 'TARIK'

8) Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Answer: Pembohong...

9) Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
Answer: Usus

10) Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu rambut

11) Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Answer: Neneknye si katak

12) Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'

13) Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Answer: - Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
- Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

14) Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Answer: Dua-dua tak kenal korang...hehe

15) Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Answer: Tukang gali kubur

16) Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Answer: Tahi hidung

17) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Answer: Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

18) Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Answer: Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile
ape...

19) Gajah terbang dengan ape?
Answer: Dengan susah payah......

20) Sape dalam dunia nih asyik nak marah jer?
Answer: maradona....

Sunday, February 21, 2010

This is the perfect song for ur love one...

Posted by Chek Nurul at 11:55 PM 0 comments
Eastmountainsouth - So Are You To Me

As the music at the banquet
As the wine before the meal
As the firelight in the night
So are you to me

As the ruby in the setting
As the fruit upon the tree
As the wind blows over the plains
So are you to me

As the wind blows over the plains
So are you to me
So are you to me

Eastmountainsouth - So Are You To Me.mp3

Contoh Surat Berhenti Kerja...try la..

Posted by Chek Nurul at 11:50 PM 0 comments
NO 834,LORONG BAHGIA
TAMAN SEJAHTERA
06600


N
JALAN PERINDUSTRIAN BUKIT MINYAK,
14100 BUKIT MINYAK,
SEBERANG PERAI TENGAH,
PENANG. 19 DEC 2005

TUAN,


PER : SURAT BERHENTI KERJA


Saya seperti nama diatas, ingin memohon berhenti kerja. Saya berharap
permohonan ini diluluskan. Berikut adalah sebab-musabab saya ingin berhenti
kerja:-

1. Saya kerap dibuli oleh senior.

2. Makanan di kantin tak sedap tapi mahal macam KFC. Tambahan pula kalau
makcik senior yg kira.

3. Lagu 5'S tidak masuk dalam carta ERA.

4. Waktu rehat tersangat pendek 15 minit je... Nak beratur pun dah 20
minit!!!

5. KERJA BERDIRIIIIIIIIIII.......... Kasut takde sponge pulak!!!!!

6. Bas kilang tersangat laju.... Tersangat BAHAYA.....

7. Kalau setakat nak keja kilang, lebih baik tak payah ambil SPM. Org Asing tak
ambil SPM pun boleh keja jugak!!!

8. Pekerja dipaksa O.T. Ingat kita orang ROBOT ke!!! Kalau tak O.T. ugut nak
bagi Warning Letter pulakk.....

9. Pintu kecemasan dihalang. Bila BOMBA audit baru kalut. KESELAMATAN TIDAK
DIUTAMAKAN.

10. Scan in/out sikit nak masuk kena beratoq sampai GAT HOUSE nak beli kena
beratoq BULEH TAWAF satu kilang..

11. Pintu keluar masuk 2 shj. Pekerja beribu.... Masuk LATE marah!!! Balik
LATE driver BAS pulak marah!!!! sampai rumah mak bapak pulak yang marah KAMI
selalu kena MARAHHHHHH...

12. Boss kadang 2 ok kadang 2 tension sampai tak ingat 2 yang kami ni orang
gak

13. Faedah 2 lain tak memuaskan contoh keja bagai nak tecabut kepala lutut
profet shereing HAMPEHHH

14. BANYAK LAGI NAK HABAQ TAPI KUT TAK SANGUP DENGAQ KUT!!!!

Untuk pengetahuan tuan, saya telah berjaya menabung sebanyak RM 1.5 juta
selama saya bekerja sebagai operator. Wang itu telah saya laburkan dalam
bentuk dinar emas. Setiap bulan, pendapatan saya adalah sebanyak RM890.
Inilah faktor utama saya ingin berhenti kerja. Terima kasih atas segala
kerjasama ............
tunjuk ajar tuan selama ini dengan saya. Akhir kata, terimalah sebuah pantun
MAUTdari saya........ IKAN KELI.. IKAN KEMBUNG; ANGKAT KAKI
LLLAAAMMMBUNG...............

SEKIAN TERIMA KASIH...."" *

Bundle Oh Bundle....

Posted by Chek Nurul at 11:14 PM 1 comments
BAGI yang sama-samar dengan budaya membeli di bundle, mungkin akan ingat kedai pakaian terpakai ini hanya menjual pakaian lama atau sudah dipakai beberapa kali.Hakikatnya, secara am, terdapat tiga jenis barangan yang dijual di butik bundle iaitu second hand, pakaian klasik dan juga baru.

Pakaian second hand nyata sering mendapat perhatian, terutama kemeja-T dan seluar denim kerana mempunyai label dari pelbagai negara pengeluar asalnya.

Manakala pakaian vintage atau klasik, terutama kasut, beg, jaket dan aksesori kepala pula lebih bernilai kerana aspek usia, sejarah dan negara asalnya.

Pendek kata, selain muzium, bundle juga adalah tempat menyimpan barangan klasik ini. Apa yang membezakannya ia boleh dibeli dengan harga tertentu. Kalau pandai tawar menawar dapatlah harga murah.

Di bundle jugalah terdapatnya pelbagai seleksi rekaan dan saiz kasut baru (terutamanya) yang tidak pernah atau jarang sekali akan sampai ke pasaran tempatan. Ketika inilah ada beberapa jenama pelik yang tidak boleh didapati di mana-mana kedai kasut biasa bersedia untuk dimiliki.

Keadaan semua barangan ini mungkin tidak nampak `baru’ namun ia tidak bermakna ia tidak berkualiti, apatah lagi kebanyakan barangan ini berjenama dan buatan luar negara.

Dari jenama sukan atau kasual seperti Nike, adidas, Puma, Don Ed Hardy, Levi’s, Fred Perry, Evisu, Converse dan Benti 8, sehinggalah yang sofistikated seperti Bally, Gucci, CD dan Ralph Lauren.

Usah ragui keasliannya kerana butik bundle bukanlah premis barang tiruan.

Mula bertapak di negara ini pada 1980-an, barangan bundle ini ada peminatnya tersendiri. Bergerak perlahan pada awalnya, perniagaan bundle semakin maju dan kini, ia seolah-olah kembali perlahan.

Mengapa ya? Penulis tidak dapat mengelak daripada tersenyum apabila kata-kata seorang peniaga bundle di Johor yang mendakwa perniagaannya tidak lagi semeriah dulu dek kerana meningkatnya bilangan penganggur muda di daerah berkenaan.

Cerita seakan sama juga penulis dengar daripada seorang lagi peniaga bundle di ibu kota. Kebanyakan pelanggannya adalah golongan dewasa manakala remaja hanya sekadar membeli sehelai kemeja-T atau selipar murah.

Bila bertanyakan remaja, dakwa mereka barangan bundle kini semakin mahal selain fesyen yang diingini boleh dimiliki di kedai fesyen antarabangsa. Bukan saja harganya tidak jauh berbeza, keadaan barangan juga lebih bersih dan baru.

Bercakap mengenai kebersihan, ramai juga yang masih sangsi dengan kebersihan pakaian bundle. Entah dari mana datangnya, entah berapa ramai pula sudah memakainya. Timbul pula persoalan suci, tak suci, memakai pakaian bundle.

Meskipun ada yang mengatakan baju bundle sudah dibasuh sebelum dipamerkan, tapi sebagai langkah berjaga-jaga basuhlah dulu, usahlah terlalu kemaruk, sampaikan kebersihan kulit sendiri diabaikan.

Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Ustaz Zawawi Yusoh menjelaskan, tidak ada salahnya memakai pakaian terpakai. Nabi Muhammad SAW juga, katanya, memakai pakaian yang diberi orang bukan Islam.

“Selagi pakaian itu tidak mempunyai najis jelas yang masih ada rasa dan bau, maka ia boleh dipakai. Tak mengapa.

“Begitu juga pakaian yang diperbuat daripada kulit atau bulu. Selagi bukan diperbuat daripada kulit haiwan haram seperti kulit babi dan anjing, maka ia boleh dipakai dengan selamat,” katanya ketika dihubungi i-Kon.

Walau apapun anggapan orang, pakaian bundle tetap ada peminatnya. Tidak kira vintage (klasik) mahupun second hand (terpakai), ia sememangnya menjadi alternatif kepada sesiapa saja yang ingin bergaya berbeza.

Beza bagi mereka, bukan semestinya pada rekaan, namun kualiti, jarang dijumpai dan sejarah di sebalik pakaian atau aksesori berkenaan yang dipandang tinggi.

Barang bundle lain dari yang lain – Hafiz

KALAU di tanya kepada mana-mana peminat barangan bundle, jawapannya tentunya sama. Alasan mereka, kerana barang bundle lain daripada yang lain.

Begitu jugalah dengan Hafiz Rodin yang mula berminat mengumpul pakaian bundle seperti jaket, kemeja-T, kasut, seluar denim, corduroy dan baju panas sejak sembilan tahun lalu.

Semuanya bermula dari deretan beberapa premis bundle yang terletak di persekitaran kawasan Chow Kit, Kuala Lumpur, diikuti beberapa bundle di seluruh negara, terutama Kelantan dan Johor.

Kalau nak tahu barang pertama yang dibeli oleh anak muda ini ialah jaket adidas berharga RM30 diikuti selepas itu beberapa helai kemeja-T dengan harga RM5 setiap satu.

Bukan setakat itu saja, Hafiz juga adalah pemilik seluar denim dari jenama Levis (big E) berharga RM680 termasuk jaket denim dari jenama serupa yang menjadi kegemarannya sehingga hari ini.

"Tapi sekarang tidak lagi. Lebih setahun rasanya saya berhenti daripada membeli pakaian di bundle. Bukannya apa, sekarang harga kebanyakan barang di bundle sudah mula mahal.

"Lagipun dulu pakaian rekaan 60-an, 80-an memang susah nak dapat. Hanya di bundle saja. Tapi sekarang banyak butik antarabangsa yang datang ke negara ini, menawarkan selera fesyen serupa, selain harganya lebih murah. Contohnya di Top Shop dan Zara," katanya kepada i-Kon.

Terang Hafiz, kesemua pakaian bundlenya kini, disimpan elok di dalam almari yang mana ada di antaranya di simpan kemas di dalam plastik supaya tidak reput atau buruk dimamah usia.

Katanya, pengaruh fesyen retro ketika zaman belajaranya dulu juga adalah salah satu alasan mengapa bundle menjadi pilihan, selain dorongan kuat daripada rakan sebaya.

Pernah juga terjadi kata Hafiz, barang bundle berkenaan dijualnya kembali ke kedai berkenaan oleh kerana terlalu teringin dengan satu lagi produk bundle yang berharga agak mahal.

Tambahnya, selain rekaannya yang sukar didapati di mana-mana bundle lain, faktor warna, rekaan bersifat old-school dan harganya tidak melebihi RM100 adalah antara aspek diambil kira pemuda ini apabila berbelanja di bundle.

"Sudah tentu bila dapat pakai, diri akan rasa bangga. Yalah kita saja yang ada satu-satu rekaan tu. Kalau jalan orang akan tanya, dari mana saya dapatkannya. Siapa yang tak suka.

"Tapi mestilah pandai pilih. Saya takkan pilih yang terlalu lusuh, besar atau berlubang. Pakaian vintage adalah pilihan berbanding second hand dan bila sudah beli, balik rumah terus basuh. Lepas tu barulah boleh dipakai," katanya.

My Day...

Posted by Chek Nurul at 9:40 PM 0 comments
Salam...Hai..
Tonite i don't know what to eat..juz buy some fruit and some kind of "bebola ayam", i think its can fix with my stomach..hahaha..

i thought if i eat watermelon, its can reduce my temperature, not because im angry of what but my body, tonite so hot and really hot. Not only me can feel it but my roomate also. Ohya, forgot to mention it, my roomate already here, she arrive at 8.30 am this morning when i go to class. But my sis still here, they meet accidentally without waiting me to introduce both of them.

When i came back from class, she already in my bed, tired and rest, sleep like a beauty..:-P..

Alhamdulillah, today my lucky day because me and myy group suppose have presentation on this day but my lect. didn't came and postpone class until next thursday on 11 march, so i have enough time to re-prepare the slide and anything. U know why i said like this, suppose to be anything have done but my group member have spoil it up with their some kind of stuff, argh..make me hot's with this. i thought if i have a group with experience person or can said working person, they will have many idea and will give extra commitment from me and my friend but they like "melepas batuk ditangga". Maybe this time i need to concentrate about this myself. Ok lets me do the work on my way, So don't said anything about this one. Thats my style if someone can't handle this.

Ohya, I juz remember something, today i hangout with nisa at mall, then i go bookstore, find the one of this magazine, i don't remember actually what the name, but its list 50 blogger, the best one. they juz display the layout but nice and so attractive. There have many kind of them, not only family or individual but from business, wedding and many more. Not bad even though its only listed in this magazine, actually for me, we create the blog not for join the competition or to show others who blog are beautiful but the content its self. We feel free to wrote anything or everything, blog like silent friend to us, share what we want to share but i can't said it like a diary

coz for me diary is the most secure place to share our secret, our feeling. Sometime of coz we need to keep what "inside" and hide something from others. Ohya, if u wrote the diary in this language, of coz someone will understand it but use the language that only u understand and know it. who read it, juz only can smile and guess what it is. I also have my own diary. I start to wrote it since im form 5. Some people like to wrote it in diary book but im too different coz im write it in examination pad. So, who can know that was my diary.hahaha..

But, what a suddenly suprise for me, last year my mother have "clean up" my stuff without im know it. She said to me 'kaklong, mak dah buang buku2 lama tue, buat semak bilik ja'. Adoi, so i don't have any memories from the past life..;-p..now im start to write it with new life.
STUDY + WORKING = NEW LIFE

Mengurus risiko hipertensi

Posted by Chek Nurul at 9:17 PM 0 comments
ARKIB : 18/02/2010

Mengurus risiko hipertensi


Dr. Mohd. Ismail Merican (kanan) dan Dr. Azani Mohd. Daud selepas melancarkan buku panduan mengendalikan hipertensi di Kuala Lumpur baru-baru ini.


PEMBUNUH senyap, tekanan darah tinggi atau hipertensi kini menjejaskan kehidupan dan kesihatan fizikal lebih satu bilion pesakit di seluruh dunia.

Di Malaysia, dianggarkan lebih 4.8 juta rakyat menghidap hipertensi yang disifatkan sebagai penyakit gaya hidup paling kronik dan 'giat' menyerang negara-negara membangun.

Secara tempatan, hipertensi merupakan faktor risiko utama bagi penyakit kardiovaskular (jantung) termasuk merokok, aktiviti fizikal tidak bersesuaian dan keadaan klinikal seperti diabetes, kolesterol tinggi dan obesiti.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican berkata, risiko komplikasinya masih boleh dielakkan.

Ia hanya memerlukan disiplin dalam kawalan diet terutama pengambilan garam selain rejim senaman bagi mengekalkan berat badan ideal.

Namun mengamalkan disiplin gaya hidup sihat memerlukan perubahan sikap dan kesungguhan dalam melaksanakannya.

"Untuk mencapai objektif ini, perlu ada usaha kolaborasi antara profesional, penggubal polisi, industri itu sendiri dan tentunya pihak media.

"Kerjasama antara kerajaan dan industri sama pentingnya. Seperti contoh, industri farmaseutikal boleh membantu menyediakan ubatan pada kos lebih rendah," katanya.

Beliau berkata demikian pada Mesyuarat Saintifik Tahunan Ke-7 Persatuan Hipertensi Malaysia (MSH) di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Prof. Datin Dr. Chia Yook Chin, Presiden MSH, Dr. Azani Mohd. Daud dan Pengerusi Saintifik, Datuk Dr. Azhari Rosman.

Rawatan

Rawatan bagi tekanan darah tinggi sehingga kini terbukti mampu mengelak timbulnya penyakit kardiovaskular dan membantu memperbaiki kualiti kehidupan pesakit.

Malangnya pemantauan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendapati bahawa hipertensi kekal sebagai penyakit yang paling lemah pengendaliannya di mana-mana lokasi seluruh dunia.

"Memang ada peningkatan dari segi kadar rawatan kepada pesakit yang disahkan menghidap hipertensi tetapi kadar kawalan masih terlalu rendah," ujar beliau.

Dari segi pengurusan hipertensi, katanya, terapi paling efektif mampu mengawal tekanan darah tinggi hanya jika pesakit berkenaan bersungguh mengambil ubat yang disaran dan mengamalkan gaya hidup sihat.

Katanya, motivasi meningkat apabila pesakit melalui pengalaman positif disokong oleh hubungan komunikasi baik bersama doktor.

"Perkongsian klinisian (doktor)-pesakit yang berasaskan kepercayaan, hormat dan pengetahuan holistik berhubung pesakit amat penting sekali.

"Pesakit lazimnya mementingkan kemudahan akses, tidak perlu menunggu terlalu lama dan respons positif yang mempengaruhi kepuasan serta komitmen terhadap rawatan diberikan," jelasnya.

Kelab Hipertensi Malaysia

Justeru, peranan pertubuhan profesional seperti MSG amat penting terutama dalam merangka aktiviti dan menyebarkan kesedaran di masyarakat umum mengenai hipertensi.

Sehingga kini pelbagai garis panduan ke arah pengurusan hipertensi yang efektif telah diterbitkan.

Sebagai bahan rujukan yang penting dalam amalan klinikal, garis panduan tersebut harus dibuat berdasarkan fakta dan bukti yang terkini.

Sejajar dengan itu, Garis Panduan Amalan Klinikal (CPG) edisi ketiga Pengurusan Hipertensi diterbitkan dua tahun lalu dan Panduan Rujukan Pantasnya dilancarkan pada Mesyuarat Saintifik MSH tersebut.

"Hipertensi merupakan penyakit membawa maut dan dalam kebanyakan kes, pesakit langsung tidak melalui diagnosis.

"Sedangkan, tekanan darah mesti diperiksa jika peluang itu timbul dan doktor berkenaan harus berusaha membantu pesakit yang disyaki menghidapnya," tambah beliau.

Selain itu, adalah penting bagi pengamal perubatan memaklumkan pesakit tentang pentingnya mengambil ubat dan risiko kesan sampingan bagi mengawal tekanan darah dengan betul.

Pada masa sama, MSH menubuhkan Kelab Hipertensi Malaysia (MHC) terdiri daripada ahli di kalangan pesakit dan penjaga untuk menyebarkan kesedaran dan mempromosi kaedah penjagaan bagi penyakit tersebut.

Untuk maklumat lanjut mengenai hipertensi, kunjungi laman web www.msh.org.my atau Kelab Hipertensi Malaysia di http://mhc.msh.org.my.

Gajet

Posted by Chek Nurul at 7:59 PM 0 comments
ARKIB : 11/02/2010

Komunikasi luar biasa dengan XPERIA X10


XPERIA X10 mempunyai fungsi paparan grafik menarik dan luar biasa.


TIDAK lama lagi, pengguna telefon bimbit di negara ini bakal menikmati pengalaman komunikasi luar biasa menerusi pengenalan model telefon bimbit pintar XPERIA X10.

Dibawakan oleh Sony Ericsson, produk ketiga bagi portfolio penjenamaan XPERIA itu dijangka memasuki pasaran Malaysia pada suku pertama tahun ini.

Dengan matlamat mengintegrasikan aplikasi sosial media dan hiburan bersama medium komunikasi, ia dilihat sebagai peranti penerokaan teknologi selular yang cukup cemerlang.

Model tersebut turut mengetengahkan platform Pengalaman Pengguna (UX) menerusi paparan grafik cemerlang dan pengenalan spesifikasi terbaik.

Platform berkenaan juga menggabungkan sistem operasi bersama beberapa aplikasi unik seperti perkhidmatan ciri hiburan dan, media sosial.

Menurut Pengurus Besar Sony Ericsson Malaysia, Alex Wong, pengenalan XPERIA X10 merupakan strategi menawarkan lebih banyak pilihan kepada pengguna.

''Menerusi model ini, kami merealisasikan falsafah Sony Ericsson yang mampu mencipta teknologi seperti mana dimahukan oleh pengguna.

''Dengan X10, pengguna akan dapat menikmati pengalaman komunikasi dengan lebih seronok dan bermakna,'' jelasnya.

Antara aplikasi baru yang diperkenalkan adalah Mediascape dan Timescape yang membolehkan pengguna menguruskan telefon bimbit mereka secara lebih intuitif.

Aplikasi Timescape akan membenarkan aktiviti pengurusan komunikasi secara bersama menerusi pelayaran laman web Facebook, Twitter, foto, emel dan juga teks.

Untuk Mediascape pula, ia merupakan cara terbaik mendapatkan fail seperti muzik, foto dan video kegemaran melalui akses kandungan dari mana-mana lokasi seperti telefon bimbit rakan, laman YouTube atau PlayNow.

Kedua-dua aplikasi pintar berkenaan secara automatik akan dapat mengenalpasti hubungan antara nombor panggilan dengan kandungan media.

XPERIA X10 ditawarkan dalam dua pilihan warna iaitu hitam dan putih. Maklumat lanjut mengenainya boleh diperolehi menerusi laman blogs.sonyericssoncom/products.

Posted by Chek Nurul at 7:56 PM 0 comments
myMetro bullet Setempat
Isteri didera kerana cemburu
Oleh MOHD FIRDAUS IBRAHIM
mfirdaus@hmetro.com.my
2010/02/21


KUALA LUMPUR: Malang buat seorang wanita berusia awal 20-an apabila dia dikatakan sering didera secara fizikal dan mental oleh suaminya sejak enam bulan lalu.

Malah, marahnya tidak akan hilang dalam masa singkat. “Sebaliknya, setiap kali berlaku pergaduhan, saya akan dibelasah,” katanya ketika ditemui di sini, semalam. Menurutnya, lelaki itu juga pernah menjerut lehernya menggunakan selendang, menyebabkannya sukar bernafas. “Dia kemudian mengambil pisau dan menikam tilam beberapa kali selain mengugut melakukan perbuatan itu kepada saya.

Saya bagaimanapun berjaya melarikan diri dari rumah,” katanya. Selepas beberapa hari, mangsa berkata, dia menerima SMS daripada suaminya yang mengugut akan membunuhnya. Mangsa yang ketakutan kemudian membuat laporan polis sekali lagi di Balai Polis Cheras. Difahamkan, lelaki itu kini menghilangkan diri kerana menyedari diburu pihak berkuasa. Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Cheras, Superintendan Abdul Rahim Hamzah Othman, ketika dihubungi mengatakan pihaknya sedang melakukan siasatan..

Saturday, February 20, 2010

ABAH

Posted by Chek Nurul at 9:27 PM 0 comments
Abah

Terima kasih sebab sudi menerima kehadiran anakmu ini,

Mendidik sehingga menjadi seorang manusia yang kuat,

Kau tanamkan sifat berdikari, ketegasan pada diriku,

Kau cabar kemampuan anakmu ini sehingga boleh sampai ke tahap ini,

Abah

Kau selalu berpesan,

Jangan cepat mengalah walau seinci,

Walaupun perempuan bukan beerti kau lemah,

Kau mampu mengubah nasib seseorang suatu masa nanti,

Kau perlu percaya pada diri sendiri,

Abah

Tiada kata-kata yang dapat anakmu ini berikan,

Cuma ucapan terima kasih sebab mengajar erti kehidupan,

Mengajar apa itu cabaran, erti berdikari, beri kata-kata semangat,

Tidak jemu melayan kerenah anakmu ini,

Abah

Maafkan anakmu ini sekiranya

Ada terkasar bahasa,

Ada terguris hati,

Anakmu ini umpama kain putih yang perlu dicorakkan,

Sebelum dibeli oleh orang lain.

Abah

Terima kasih kerana menjadikan anakmu ini teman,

Berkongsi segala-galanya,

Insyaallah, anakmu ini pasti akan berjaya,

Dengan berkat doa seorang Abah.

(Dedikasi untuk En. Arifin Bin Ahmad)

Masa Yang lalu Jangan Di Ungkit...

Posted by Chek Nurul at 11:35 AM 0 comments
salam....selamat pagi...
urm..pagi nie aku bgn awal..then..teringat asimen yg perlu dibuat...dok belek2 buku2 yang perlu dibawa..japg ada dikasen plak..kejutkan adik aku..teman dia p makan..then aku terus lepak2 kat sini..

Tengah aku sibuk2 dok mengfacebook...dok memblogging nie..ada plak makhluk allah nie pasang satu lagu kat ringtone dia..Bf aku pagey lagu rumput..dia penah bagi kat aku..ala2 membuatkan kita asa best camtue..dalam hp aku xdak sbb hp dah tukar..lagu tue dok lam hp lama..urm...rindu lak kat lagu tue..

Cerita pagi nie...xdak la apa sgt..cuma aku nak buat luahan jer lah..cam nie..aku rasa..kadang2 kita manusia nie..terlupa yang kita hidup sekarang dan zaman nie...kita perlu kuat semangat dan jangan mudah berputus asa..mmg la macam2 dugaan kita terima..aku xnak memandang atau menuding jari kat org lain..contohnya aku sendiri...

Sepanjang aku hidup..bermacam2 dugaan hidup aku tempuhi...hidup sebagai org senang @ susah..bagi aku sama saja..cuma kita ja kena pandai uruskan kehidupan sendiri..aku bersyukur sebab dibagi peluang untuk hidup dalam 2 situasi berbeza..ketika senang dan susah..alhamdulillah..sekarang aku dikatakan boleh hidup berdikari sendiri..walaupun aku mempunyai famili sendiri..bagi aku..umur sekarang aku dah boleh tahu apa itu kehidupan..

Org cakap..anak sulung akan lebih matang dari adik2 yg lain..bagi aku..tidak jugak sebab..xkira la anak no. berapa pun..kematangan bukan terletak pada bahu anak sulung saja...ia terletak pada seseorg yang tahu apa itu nilai kehidupan..mampu menguruskan dan memahami erti berdikari..kesusahan dan keperitan hidup..

Fokus utamanya...kita jangan amik mudah sesuatu hal..kadang2 hal yang kita anggap remeh temeh tue la yang menyebabkan kita tersungkur..sebab itu ada perpatah yang mengatakan..don't turning back...jangan berpatah balik...Kejadian masa lampau hanya boleh dijadikan pengalaman dan teladan..bukannya untuk disesali..

Lagi satu..kita kena tahu perbezaan percakapan dan doa..yerlah..kalau apa yg kuar dari mulut itu satu doa..bayangkan..kalau time marah..mesti keluar habis perkataan yang kurang enak didengar..aku rasa..mau jadi batu dah aku nie..kadang2 tue..ayat yang kuar tue sebenarnya..nak kita menjadi seorang yang lebih cekal dan berdikari dari sekarang..contohnya..macam mak dan abah aku dok bising kat aku tue la...hehehe

Sudah semestinya kita sebagai manusia akan rasa rendah diri, putus asa dan sebagainya..tapi jangan la terlalu memikirkan nasib diri yang kita sendiri xtahu..bukan kita yang tentukan rezeki, ajal, maut dan jodoh..DIA yang tentukan..kita hanya boleh merancang ja pun..sebab tue aku selalu bagi motivasi kat diri..walaupun duit ada rm10.00 ja dalam beg duit..aku percaya ALLAH akan tolong aku..alhamdulillah..boleh ja aku hidup sampai sekarang..masih boleh lagi bernafas di bumi ALLAH nie..jadi jangan rasa terpinggir dan menyesal dengan apa yang terjadi..insyaallah ada jalan untuk kita..

Alhamdulillah.. aku bersyukur dengan kelebihan yang aku ada dan kekurangan aku nie sebagai penaik semangat untuk aku teruskan hidup ini..sudah menjadi lumrah hidup ini..kita ingin hidup berpasang-pasangan..macam tue juga aku..

Semoga jalan yang aku pilih ni adalah jalan yang ditentukan olehNya dan terus membimbing aku ke arahNya..amin...Cukup la sekadar aku mengenali dirinya dan saling memahami antara satu sama lain..Aku xnak terus hidup macam nie dan nak ada keluarga sendiri juga...

Ok lah...aku chow dulu...babai...

Friday, February 19, 2010

Renung-renungkan lah....

Posted by Chek Nurul at 1:35 PM 1 comments

Wanita dinasihat jaga maruah



2010/02/19
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: “Wanita jangan terlalu rapat atau sayang dengan teman lelaki mereka sehingga sanggup melakukan apa saja termasuk menyerahkan kesucian diri,” tegas Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Shaikh Ismail Muhammad (gambar).

Menurutnya, Islam memberi penghormatan kepada golongan wanita, tidak seperti satu masa dulu di mana wanita pernah dijadikan seperti barangan dan lebih teruk menjadi hamba seks. Katanya, jangan disebabkan cinta, wanita hilang maruah diri dan lupa dengan asas pengajaran Islam hingga sanggup melakukan maksiat. “Sayang perlu dipupuk selepas ikatan perkahwinan yang sah, bukan ketika bertunang apatah lagi masa bercinta. “Menurut ajaran Islam, kasih sayang dan rahmat hanya diperoleh dengan perkahwinan, sekiranya hubungan lelaki dan wanita tanpa ikatan sah seperti tinggal bersekedudukan pasti berlaku perkara tidak baik,” katanya.

Menurutnya, kejadian seperti dibelasah, menjadi hamba seks kepada teman lelaki dan sebagainya ini berpunca kerana hubungan terbabit tidak diredai Allah SWT. “Apakah wanita Islam yang terlanjur melakukan maksiat lupa diri mereka itu berharga, bukan alat teman lelaki melepaskan geram atau nafsu saja.

“Hubungan berlandaskan nafsu ditemani ‘pihak ketika’ iaitu syaitan dan hasutan syaitan mendorong kepada perkara maksiat, jenayah, kes buang bayi, anak gadis lari dari rumah dan pelbagai lagi,” katanya.

Macam-Macam hal....

Posted by Chek Nurul at 1:34 PM 0 comments

Dibelasah selepas minta bekas kekasih pulangkan ‘teddy bear’



2010/02/19
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

BENTONG: Hanya kerana meminta semula patung ‘teddy bear’ yang pernah dihadiahkan kepada bekas teman wanitanya, seorang lelaki dibelasah malah tingkap rumah serta keretanya turut dipecahkan kenalan wanita terbabit semalam.

Kejadian berlaku di Kemansur di sini, kira-kira jam 2.20 pagi ketika mangsa berusia 20-an hendak pulang ke rumah selepas minum bersama dua rakannya. Difahamkan, mangsa yang memutuskan hubungan dengan bekas teman wanitanya itu hampir sebulan lalu meminta semula patung berkenaan yang pernah dihadiahkan kepada wanita terbabit. Bagaimanapun, tindakan mangsa menimbulkan kemarahan kenalan wanita terbabit sebelum menahan mangsa. Ketua Polis Daerah, Superintendan Rosli Abdul Rahman, berkata berlaku pertengkaran antara mangsa dan lelaki berkenaan menyebabkan dua rakan mangsa cuba campur tangan. “Tiba-tiba datang 20 lelaki mengepung mereka menyebabkan rakan mangsa tidak berani masuk campur manakala mangsa dipukul lelaki berkenaan. “Akhirnya mangsa bersama rakannya berjaya melarikan diri,” katanya. Beliau berkata, suspek mencari mangsa di rumahnya sebelum merosakkan kereta serta memecahkan tingkap rumah. Berikutan kejadian itu, mangsa membuat laporan polis. “Lima lelaki berusia awal 20-an ditangkap di tempat berasingan bagi membantu siasatan,” katanya.

Sambungan....

Posted by Chek Nurul at 1:30 PM 0 comments
myMetro bullet Setempat

KUALA LUMPUR: ‘Pernikahan dalam dorm (asrama)’ yang diamalkan segelintir pelajar di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) terkenal di pinggir ibu negara, nyata tidak sah kerana tidak menggunakan wali nasab (keturunan), malah hukumnya haram dan berdosa besar.

Penasihat Majlis Agama Islam Johor (Maij), Datuk Noh Gadut, menegaskan pasangan terbabit wajib bertaubat dengan segera kerana implikasi terhadap hubungan itu adalah zina.

“Syarat sah nikah ialah pengantin wanita perlu menggunakan wali iaitu bapa, abang atau lelaki daripada keturunannya.

Jika tiada, mereka wajib menggunakan wali hakim.


Bagaimanapun, wali hakim itu adalah orang yang mendapat tauliah daripada sultan atau raja dan beliau hanya boleh menjadi wali hakim di kawasan atau negeri beliau dilantik.

“Pergaulan antara pasangan yang melakukan pernikahan ini adalah zina dan jika mendapat anak hasil hubungan itu, maka anak itu tidak sah tarafnya.

Jika anak itu perempuan, ketika berkahwin kelak, dia hanya boleh berwali hakim, tidak berhak mewarisi harta pusaka bapanya dan batal air wuduk jika bersentuh kulit dengan bapa,” katanya. Noh berkata, pihak berwajib perlu mengambil tindakan segera terhadap pasangan yang berkahwin begini dan mereka perlu dihadapkan ke muka pengadilan. “Pihak universiti juga perlu memainkan peranan dengan menyiasat kegiatan pelajar ini dengan segera dan jika didapati ia berlaku maka perlu beri hukuman sekeras-kerasnya,” katanya. Menurutnya, pasangan yang ingin berkahwin perlu merujuk kepada pihak yang mempunyai tauliah supaya setiap tindak-tanduk mereka tidak bercanggah dengan Islam dan tidak menyesal di kemudian hari.

myMetro | Nikah koboi di asrama

Posted by Chek Nurul at 1:27 PM 0 comments
Oleh Murni Wan Omar, Amir Abd Hamid dan Yusliza Yakimir Abd Talib
am@hmetro.com.my
2010/02/19

KUALA LUMPUR: Ghairah mahu menikmati hidup bersuami isteri selepas bertemu kekasih ketika sama-sama menuntut di menara gading, namun pada masa sama tidak mahu perbuatan itu diketahui ibu bapa mendorong segelintir pelajar di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) ternama di pinggir ibu negara terjerumus dengan amalan ‘pernikahan dalam dorm (asrama)’.

Perkahwinan adalah fitrah manusia, namun amalan di kalangan mahasiswa terbabit nyata meragukan apabila upacara pernikahan pasangan pengantin terbabit hanya disempurnakan sesama rakan sekuliah selaku kadi, wali dan saksi - tidak ubah seperti pernikahan koboi.


Seperti pasangan normal, kumpulan terbabit juga mempunyai kadi yang menikahkan pasangan berkenaan secara berjabat tangan dengan pengantin lelaki sebelum diperakui sebagai sah oleh saksi. Cuma yang berbeza ia dilakukan pada waktu malam dan semua yang hadir hanya rakan sekuliah.


Sehingga kini, tujuh pasangan di IPTA berkenaan dikesan melangsungkan pernikahan yang didakwa mereka sah dan halal mengikut mazhab dianuti, sedangkan umat Islam di negara ini berpegang kepada Mazhab Syafie yang mengamalkan cara pernikahan berbeza.


Selepas berlangsung majlis akad nikah di asrama lelaki dalam kampus IPTA berkenaan, ‘pasangan pengantin’ baru dibenarkan menjalani kehidupan sebagaimana suami isteri yang diijabkabulkan mengikut amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah.


Bagaimanapun, kegiatan songsang itu akhirnya terbongkar apabila satu daripada pasangan yang bernikah mengikut kaedah meragukan itu menemui Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Sahabat Insan dan Iman Malaysia (Sidim), Hanafi Abdul Malek, untuk mendapatkan pandangan.


Sarat mengandung bayi hasil pernikahan itu, gadis berusia 23 tahun berkenaan serta pasangannya berusia sebaya menemui Hanafi kerana tidak sanggup lagi menyorokkan perkahwinan mereka daripada pengetahuan ibu bapa.


“Saya didatangi pasangan terbabit baru-baru ini. Saya ingatkan mereka mungkin datang kerana terjebak masalah sosial, tapi alangkah terkejut apabila mereka mendakwa berkahwin di asrama lelaki IPTA berkenaan.


“Kadi, wali, saksi dan tetamu semuanya terdiri pelajar. Mereka mendakwa menganut mazhab yang membenarkan perkahwinan dengan cara sedemikian.


“Semua kes pernikahan itu tidak diketahui ibu bapa pasangan terbabit. Pelajar berkenaan yakin pernikahan itu sah semata-mata dengan alasan mereka mempelajari segala hukum-hakam dalam mazhab berkenaan yang membolehkan upacara pernikahan pelik itu dijalankan,” kata Hanafi ketika ditemui di pejabatnya di sini, baru-baru ini.


Menurutnya, berdasarkan pengakuan pasangan terbabit, mereka yang mendakwa sudah ‘sah’ sebagai suami isteri menyewa tempat tinggal sama ada rumah atau bilik di luar kampus universiti sejurus majlis akad nikah disempurnakan bagi mengelakkan pernikahan diketahui pihak pentadbiran universiti.


Katanya, pasangan berkenaan memaklumkan, setakat ini tujuh pasangan ‘suami isteri’ di kalangan pelajar yang bernikah mengikut amalan mazhab berkenaan, menyewa kediaman yang diubah suai dan dipecahkan menjadi beberapa bilik di kawasan penempatan tidak jauh dari universiti itu.


“Kemungkinan jumlah pasangan yang melakukan pernikahan pelik di asrama lelaki di universiti itu lebih daripada yang diketahui.


“Malah, mungkin juga fahaman yang dipegang mereka turut membabitkan pelajar universiti lain di negara ini,” katanya.


Hanafi berkata, kegiatan yang semakin mendapat sambutan itu perlu dibanteras segera bagi mengelak lebih ramai pelajar pusat pengajian tinggi mengambil jalan mudah untuk merasai dunia bersuami isteri dengan mengenepikan hukum syarak dan pihak keluarga.


“Lebih memburukkan keadaan jika kegiatan mereka tersebar kepada pelajar yang cetek ilmu agama. Pemikiran golongan pelajar ini lebih mudah dipengaruhi walaupun secara terang-terangan ‘pernikahan mahzab lain’ menyalahi hukum.

Menurutnya, Sidim mengadakan sesi kaunseling kepada pasangan terbabit dengan menasihatkan mereka tidak membelakangkan ibu bapa dalam segala hal terutama membabitkan pemilihan pasangan hidup.


“Saya nasihatkan remaja khususnya pelajar universiti tidak membuat keputusan terburu-buru dan terjebak dengan pujukan segelintir rakan mereka yang kononnya dianggap bijak. Ingatlah keredaan Ilahi bersangkut paut dengan keredaan ibu bapa,” katanya.

Hari Yg Agak Mencabar...

Posted by Chek Nurul at 12:25 PM 0 comments
Salam...Selamat pagi...
Hari nie..aku xdak mood nak speaking london...arini aku nak marah ja..xtau la..kena angin monson ker..taufan katrina ka..apa ka..eeeeeeeeeeee....tapi betul2 bengang..



Patut la dari semalam aku dok rasa xsedap hati rupanya..hari nie aku nak bertukar jadi alien..dah la dgn sekarang nie musim panas..tapi mmg betul pun..mmg panas gila..adoi hai.. Kadang2 tue aku lebih suka wat keja sorg2..xyah nak ber"group"2 nie pn xpa..sekurang-kurangnya...aku tahu dan faham apa yg aku buat..

Cerita dia lagu nie(hah kekuaq dah loqat kedah)...semalam aku sepatutnya dah dapat bahan untuk present hari ahad nie..tapi member group aku ckp..bahan tue dpt minggu depan..so..depa xmai la dekasen...bayangkanlah..aku dengan adik aku..berjalan dari kolej ke faculti..kalau dekat xpa la jugak..menapak jauh gila..dengan panasnya...dalam pukul 11 ke 11.30 cam tue..tau2 ja la..musim skrg nie..aku asa kalau masuk sauna..sama ja peluh yang keluar time tue...aku xkesian kat diri aku..tapi adik aku la..dah la baru nak kenai dunia belajaq..terus kena 'seksa' macam nie..

So, aku nak bagi ilang asa bersalah..aku bagi la dia online..then..blanja dia makan..tlg dia apa yg patut..tgu petang hari baru balik bilik..aku bawak dia p berjalan2 di sekitar sini..pukul 7.45 baru sampai bilik..cian aku tgk dia..terpaksa menapak hari nie..punya la letih..lepas ja solat isyak..terus tidor budak tue..

Malam lak..aku wat la kerja & study untuk esok plak..sbb katanya esok dorg nak dtg bagi bahan & diskas pasal ni..so..study la sikit pasal tue..

Cerita pagi nie lak...

Aku bg awal..then call membe tue..ok la..dorg cakap kul 10 or 10.30 nak jumpa..lepas siap2..beli makanan kat adik aku..then membe aku dtg amik..alhamdulillah..xyah jalan kaki ag dah..elok sampai sana..dalam 10.50 cam tue..membe aku call..depa xjadi mai sebab one of group member ada hal..bodo kayu betul!!!!....so..dorg bt dulu then email nty kat kami..masyaallah...mcm nak nangis pun ada...nak reduce perasaan amarah aku nie..aku lepaskan apa yg aku rasa kat 2 org lagi membe nie..aku cian gak kat sorg akak nie yg berjalan kaki mai faculti..dgn xmasak ag untuk suami nak p solat jumaat..dgn anak2 kat rumah..sorg 4 thn..sorg ag 2 thn..aku rasa kalau aku kat tempat akak tue..mmg sakit dah dorg nie..

Then...tiba2..perut lapar..sbb dok asyik marah jer kan..aku p la mkn dgn membe...so..anta la akak tue sekali..puas ati aku..blasah nasi campur..air suam..2 gelas penuh...so..leh la cool sikit..elok2 dalam keta...membe aku call..dah anta dlm email aku..tapi bla aku cek email..xdak pun..bila call..tanya..ckp..email aku lak yg problem..allah hualam..sbb selama nie..any email that have been sent to me..no problem..even formal or informal sent no problem at all..so..xper la..aku dok menyedapkan hati aku jer lah..dia ckp..dia dah sent kat akak nie..terpaksa la aku call akak tue..minta tlg dia sent balik kat aku..urm...geram jugak..

Call cik abg aku..aper lagi kn bambu la..huhu...benda nak jadik..kita pun xtau..betul x..adoi hai..tue kdg2..aku lebih suka wat sendiri..settle sendiri..bila involved org..hah mcm nie la jdiknya..bila xleh baru la minta tlg org...betul x..

Ohya..nasib bek adik aku x ikot hari nie..kalau x..aku pun xtau nak ckp apa kat dia..sabaq2...

Thursday, February 18, 2010

Posted by Chek Nurul at 1:21 PM 0 comments
Today i have discussion wit my group member at foyer ftm..juz diskas about our project presentation on this sunday..meanwhile my sis doing her work..surf internet..fill the form...and many more....be here at 11.30 until rite now...already finish my diskasen...urm..

Sumtime..we can't expect what happen in our life rite..for example..today..suddenly wake up..read my msg...huh..miss him alot..muacks..hehe..then..do some work..wake up my sis..lunch hour..

After suft internet and waiting my sis finish her lunch..one guy come to me..i tough he came to take a plate coz..he work at there..he came and said some thing in Filipine..then translate it to me..ur r so beautiful and more beautiful..ur face like u r giveup with guy..im sorry..i juz give a comment..then he go without i could say any word..i juz little shock and.. don't know what to say..even do my sis..she only can smile..then she said..kaklong..betul ker..tgk kaklong happy jer dgn abg kamal..then...the guy came again to us..r u from penang?..he goes after i said to him..im from kedah..

U know what..somtime..i juz think about..ooo...masih ada ag lelaki gentle kat dunia nie..tapi salah ayat la..then..what i know..where ever i go..in 2, or 3 day..my fren said..hai..beseri muka..ni muka org bercinta @ nak naik pelamin..tetiba lak guy tue leh ckp mcm tue..aiseh..xpaham aku..huhu


Oklah..juz left behind that story..lere have sentimental value on it..u know why..coz its cute and..i like it..give the thing or what u like it to some one u love..huhu...my fren said that to me long time ago..entah betul ker x?..what i know..love and take care of him like u love and take care of ur self..huhu....Lets me introduce u to this..not only the "thing" but this is KUCIN GUMUK..my BF name it..so cute..









Pstttt!!!...silent please..while he look at me.

Wednesday, February 17, 2010

Ticket, My Sis & Gift...

Posted by Chek Nurul at 7:01 PM 0 comments
HELLO!!!

did u know what it is?..a ticket...bus ticket..from my home town to my college...its almost rm15...but in this pic u can see its double..coz...i bring my sis with me..

She will stay with me...urm..in my previous life..i mean..before this..i like to collect a bus ticket, topup card, and many more..ohya..before im have hp..i have a thousand of card fon..from 5 until 50..yeah..using public phone..more secure..hehe..now..its juz only memories...my mother already burn the "rubbish"..urm...so..i don't have any sentimantal value from the past life..i mean before this..



Hai...today my first day..after mid sem break...i juz snap 1 or 2 pic to release my bored in my way to college..alhamdulillah..my sis will stay with me until she got bored..haha

I guarantee after 1 or 2 week she will ask me to go back my home town..nothing here juz work..and study..hehe..




Yesterday my neighbour have ceremony...in malay call...meminang...here i attach some gift from female to male..they(male side)juz give 3 gift, like a fruit, cake and chocolate...then the gurl side juz give..what u can see in pic and some kuih-muih like agar-agar..cake and i forgot one more..if i not mistake..there have 7 gift...

According to the story teller...they do not have any planning to "meminang" today..but...the son of this family..ask his parent to do it on that day..the only son in this family..so...macam nie la jadinya..
its ok la...everybody have their own way to do what ever they want..rite?..

Sunday, February 14, 2010

The Key, Handfone & Starbuck...

Posted by Chek Nurul at 1:24 PM 0 comments
Urm...for this moment...the key...meant thats this hot day..very2 sunny..argh..my skin..become dark..huhu..what the hell related between this and the key..hahaha...nothing..juz wanna say..beside that..the handfone actually..i got this from my Bf..hahaha...S.E...urm..thanks to him..after this..dun know what else..adoi ai...what he know...bagi2...& bagi2..sometime make me laugh at my self..entah..dun know why...

Hot chocolate drink..after lunch at nasmir..than my Bf.. order this one at startbuck..the big one..huh..ok than..see ya..next time..for another post..

My Lovely Holiday Vs Kong Si Fa Chai...

Posted by Chek Nurul at 12:37 PM 0 comments
hai...Kong Si Fa Chai...Selamat Talun Balu...huhu..Xder sesaper nak bagi angpau ker?...alo2...

This Chiness New Year...alhamdullilah..today my 2nd day dating with my boyfren..we dont plan anything as usuall..suddenly he told me, he already book for the movie..the wolfman...urm..its ok rather than nothing..but i prefer Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief...want na see it but not showing for thats day..urm..

Before that, we buy some present...the cute one..hehe..for someone..then cooler fan for "my Scandal"...i mean my laptop..haha..opss..sory..i forgot to mention that...now my laptop will be my scandal because "he" always with me..to be with me almost every day..every time..so..i'll name it as Mr.Scandal..hehe..

Urm..what else..hah..ohya..dats u see on dats pic..me and car..This car have sentimental value for me..some memories will be never forgotten...before this i really hate the owner..now that feeling was exchange..until now he always there for me..thanks the owner..hahaha..

Starting from 18 Sept. 2009 until this days..we still wear this ring..he bought one for both of us..couple set..so..beautiful..urm..then when i see a drama..very famous one..they also wear this ring..how come..its totally same..haha..its mean dats..they will be have another set of this ring..haha...
By the way..i hope at the end of this year..this ring will exchange to another ring..and..this level of relationship will also exchange to another stage..amin..its the right time to having my own life..to create another part to continue my generation..huh..
 

Life So Simple WithOut Rules Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez