Monday, January 28, 2013

Terlupa Update...


Assalamualaikum, selamat tengahari...Sebenarnya aku terlupa nak update cerita terbaru nie...
Alhamdulillah...15 januari 2013 bersamaan 3 rabiulawal 1434 hari selasa, seorang bayi lelaki seberat 2.9 kg telah lahir pada pukul 1.36ptg di private hospital. Pukul 5.30 pagi aku turun darah..tapi tak sakit...aku sempat lagi mandi, kemas2 barang apa2 yang patut. Pukul 7 pagi ke private hospital. mungkin sebab aku neves dan menahan contration, darah tinggi aku naik mencanak teruk..tapi alhamdulillah, berkat keizinan dari ALLAH swt. berjaya jugak aku bersalin secara normal. turun air ketuban pukul 12.30 tengahari..tak lama lepas tue, nurse dah tolak aku masuk labour room..lepas bersalin, aku dah tak sedar apa dah sebab dr bagi ubat tidur, yang aku sedar bila abah aku masuk pagey aku...

Hari kedua aku dah boleh discaj balik dah, tapi doktor cakap anak aku kuning..aku minta nak bt followup kat kk biasa. Kuning anak meningkat tinggi la jugak 220..nurse kat kk bagitau,suruh mandi dengan air kucai..dia cakap ramas kucai dalam air then mandi baby..mak aku punya idea, dia blender jer kucai tue then campur dengan air suam, mujarap betul...turun mendadak..tapi sempat jugak lah baby kena tahan 3,4 hari dalam balang tue..oleh sebab wad tue tak ada sapa..jadi aku kekadang jer lah letak anak dalam balang tue, cian tgk anak kena tadah dekat lampu biru tue..pagi2 aku bawak balik anak minta mak mandikan air kucai..pagi sekali, petang sekali..mmg mujarap...sekarang nie anak dah ok dah...pusat pun luruh awal..22 hari bulan dah luruh...7 hari ja...mak cukur rambut siap2..

Sayang betul hubby kat anak, pantang pegang badan anak panas sikit, mesti amik termometer nak cek tgk suhu anak..mujur lah mak aku bidan kampung, selamat dah bab2 berpantang nie... tiap2 hari mandi air rebusan herba...bertungku dari aku mula bersalin sampai lah sekarang, batu merian aku jadi kecil dalam beberapa hari jer lah sebab pagi dan petang aku dok tungku...kadang2 p klinik, nurse marah sebab aku jalan laju sgt...nak bt cemana, batu merian aku dah kecut...tempat jahit pun dah nak sembuh...aku tungku sekali kat tempat jahit..mak aku pesan, kalau tak tungku, nanti jadi batas ubi, lagi sakit..huhu...so, baru sekarang aku akui...mmg betul...nasib baik aku tungku...

Tapi, yang tak bestnya, sepanjang aku berpantang nie, bermacam2 hal jadi kat aku...mula2 tekanan darah aku naik, aku disyaki ada darah tinggi, then hb aku rendah sangat 7.4...then kencing aku pulak albumin +++...aduyai...aku try makan protein bagi banyak sikit, minum air bagi banyak sikit...p cek plak...hb aku dah ok dah..10.3...then sekarang nie nak struggle untuk kencing dan tekanan darah...tekanan darah naik sbb dok berjaga malam...sebelum nie ok ja sebab aku mana ada berjaga malam..nurse pesan suruh minum air bagi banyak sikit...bukan tak boleh nurse oi...satg jadi kot lain pulak...kan tengah berpantang nie...aku faham la tugas seorang nurse...tapi sebagai manusia, aku rasa...korang pun tak bt macam tue jugak...minum air berkodi2...betul tak?...risiko pada diri sendiri..

urm...oklah, aku nak rehat jap...tumpang my little prince tengan beradu...abah pegi work....huhu

0 comments:

Monday, January 28, 2013

Terlupa Update...

Posted by Chek Nurul at 12:59 PM
Assalamualaikum, selamat tengahari...Sebenarnya aku terlupa nak update cerita terbaru nie...
Alhamdulillah...15 januari 2013 bersamaan 3 rabiulawal 1434 hari selasa, seorang bayi lelaki seberat 2.9 kg telah lahir pada pukul 1.36ptg di private hospital. Pukul 5.30 pagi aku turun darah..tapi tak sakit...aku sempat lagi mandi, kemas2 barang apa2 yang patut. Pukul 7 pagi ke private hospital. mungkin sebab aku neves dan menahan contration, darah tinggi aku naik mencanak teruk..tapi alhamdulillah, berkat keizinan dari ALLAH swt. berjaya jugak aku bersalin secara normal. turun air ketuban pukul 12.30 tengahari..tak lama lepas tue, nurse dah tolak aku masuk labour room..lepas bersalin, aku dah tak sedar apa dah sebab dr bagi ubat tidur, yang aku sedar bila abah aku masuk pagey aku...

Hari kedua aku dah boleh discaj balik dah, tapi doktor cakap anak aku kuning..aku minta nak bt followup kat kk biasa. Kuning anak meningkat tinggi la jugak 220..nurse kat kk bagitau,suruh mandi dengan air kucai..dia cakap ramas kucai dalam air then mandi baby..mak aku punya idea, dia blender jer kucai tue then campur dengan air suam, mujarap betul...turun mendadak..tapi sempat jugak lah baby kena tahan 3,4 hari dalam balang tue..oleh sebab wad tue tak ada sapa..jadi aku kekadang jer lah letak anak dalam balang tue, cian tgk anak kena tadah dekat lampu biru tue..pagi2 aku bawak balik anak minta mak mandikan air kucai..pagi sekali, petang sekali..mmg mujarap...sekarang nie anak dah ok dah...pusat pun luruh awal..22 hari bulan dah luruh...7 hari ja...mak cukur rambut siap2..

Sayang betul hubby kat anak, pantang pegang badan anak panas sikit, mesti amik termometer nak cek tgk suhu anak..mujur lah mak aku bidan kampung, selamat dah bab2 berpantang nie... tiap2 hari mandi air rebusan herba...bertungku dari aku mula bersalin sampai lah sekarang, batu merian aku jadi kecil dalam beberapa hari jer lah sebab pagi dan petang aku dok tungku...kadang2 p klinik, nurse marah sebab aku jalan laju sgt...nak bt cemana, batu merian aku dah kecut...tempat jahit pun dah nak sembuh...aku tungku sekali kat tempat jahit..mak aku pesan, kalau tak tungku, nanti jadi batas ubi, lagi sakit..huhu...so, baru sekarang aku akui...mmg betul...nasib baik aku tungku...

Tapi, yang tak bestnya, sepanjang aku berpantang nie, bermacam2 hal jadi kat aku...mula2 tekanan darah aku naik, aku disyaki ada darah tinggi, then hb aku rendah sangat 7.4...then kencing aku pulak albumin +++...aduyai...aku try makan protein bagi banyak sikit, minum air bagi banyak sikit...p cek plak...hb aku dah ok dah..10.3...then sekarang nie nak struggle untuk kencing dan tekanan darah...tekanan darah naik sbb dok berjaga malam...sebelum nie ok ja sebab aku mana ada berjaga malam..nurse pesan suruh minum air bagi banyak sikit...bukan tak boleh nurse oi...satg jadi kot lain pulak...kan tengah berpantang nie...aku faham la tugas seorang nurse...tapi sebagai manusia, aku rasa...korang pun tak bt macam tue jugak...minum air berkodi2...betul tak?...risiko pada diri sendiri..

urm...oklah, aku nak rehat jap...tumpang my little prince tengan beradu...abah pegi work....huhu

0 comments on "Terlupa Update..."

 

Life So Simple WithOut Rules Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez