Friday, January 11, 2013

Cerita 2




Assalamualaikum, selamat petang...kali nie aku masih lagi berkesempatan nak update walaupun dah tak larat sangat2 dah nie...aku dah bercuti 6 hari berturut...disebabkan kesihatan yang tak memberangsangkan....

boleh lak tiba2 aku demam dan selsema...dah makan ubat doktor...tapi nampak lah berkurangan sikit...tapi harap2 lah cepat lega..bila batuk bahagian bawah abdomen terasa sakit ya amat..hanya ALLAH sahaja yang tahu...sabar2..

ok sambung cerita hari tue......

Bila aku  p bt buku merah tue kat sungai petani, aku bagi tarikh tue...nurse tue kira punya kira..last2 dia cakap aku EDD pada 31 januari 2013..padahal..ikot doktor...aku EDD 25 januari 2013...mana2 pun takpa janji anak aku sihat sudah lah..

Aku p klinik kerajaan nie sebagai syarat ja..sbb setiap kali aku p..mesti kena p lagi 2 hari sekali disebabkan edema - penyakit bengkak kaki...secara logiknya..memang lah akan bengkak kaki..aku dah cek dah..sbb masa mula2 tue cuak jugak..ada faktor lain ianya terjadi..antaranya kita banyak berjalan..ialah...dah aku mmg kerja berjalan ja..mana ada org mengajar dalam kelas duduk sahaja...kena la jugak berjalan walaupun hanya nak tgk student faham ker tak apa yang kita ajar..

aku cek kat klinik pakar...dia cakap penyakit nie akan ada pada setiap orang yang mengandung..teruk @ tak bergantung kepada individu tersebut..aku cakaplah aku banyak berjalan sbb mengajar..dia cakap..tak ada apa2..solutionnya, aku cuma kena pastikan kaki aku nie lebih tinggi dari kepala bila aku tidur..kadang2 aku suruh hubby urut..kdg2 cian gak kat hubby..

 dari sebulan ke sebulan, alhamdulillah..anak aku semakin aktif..of course aku jadi curious nak tahu tentang anak...mestilah aku bagi perhatian pada perkembangan anak...aku cuma makan acid folic dan susu ja pun..susu tue pun aku cuma amik 3 camca ja...sekali minum..orang cakap nak banyak susu nanti..minum lah horlick..yang tue pun aku telan jugak..

sampai lah kandungan aku masuk 8 bulan..aku dah mula makan, bendi..bukan apa..orang cakap senang nak bersalin..selain dari itu..aku dok dgr juga surah2 dari al-quran..bagi menenangkan hati dan jiwa.. disamping melatih anak untuk biasa mendengar kalimah2 ALLAH swt nie..banyak la juga membaca utk perkembangan otak anak..selain aku suka buat pengiraan matematik...bukan apa...supaya anak aku pandai matematik tak macam ibunya dia..dari sekolah sampai lah sekarang..mmg lemah mate..jangan tanya lebih2..aku tak buat lah 1 + 1 = 2..cuba buat pengiraan duit keluar masuk..selain daripada kiraan masa beli barang..at least, boleh nampak nilai barang, disamping anak aku pun leh tahu congak kira2 nie..untuk bahasa inggeris plak..kadang2 aku dok tgk wonderpets..dora the explora..upin ipin..untuk peringkat umur yang masih dalam kandungan hanya bahan media yang ringan sahaja yang bersesuaian dengan umur bayi..lagi pun bila keluar nanti..kita kena review balik apa yang kita dah ajar masa dalam kandungan tue..sebagai contoh..sebelum tidur dan bangun tidur..bagi salam kat baby..rajin sembang seolah2 bayi ada depan mata..jangan sesekali cakap..baby anak ibu @ anak abah..jangan biar bayi yang masih dalam perot @ dah lahir nanti buat pilihan macam tue..sebagai ibu dan bapa..nampak macam kurang matang sikit sbb dari kecik dah ajar anak bt pilihan untuk memilih ibu @ bapa..kalau nak buat pilihan pun..buat lah utk benda lain..pakaian ker...makanan ker..jangan bt eksperimen atas manusia..

ohya, lagi satu, aku pun dok bt eksperimen juga, selalulah peluk perot seolah2 mcm kita peluk bayi..mungkin pada permulaan anda asa mcm ada tindakbalas...tetapi lama kelamaan, anda akan rasa pergerakkan bayi seolah2 membalas pelukkan kita..cuba lah kalau tak percaya...nasib baik mr. hubby dok rajin sembang dengan baby..kadang2 baby dok "smack down" hubby..kuat plak tue pergerakkan dia...lagi aktif bila hubby dok melayan dia..tak tahu lah bila keluar nanti...jenuh lah hubby nanti...penat layan anak sorang nie..hehehe

oklah...aku nk berhenti kejap...nak sembang dengan mak..sambey tgk dia cat dinding umah...nak smbt org baru la katakan...mr. hubby plak keluar dgn adik2.....urmmmm


0 comments:

Friday, January 11, 2013

Cerita 2

Posted by Chek Nurul at 3:21 PM


Assalamualaikum, selamat petang...kali nie aku masih lagi berkesempatan nak update walaupun dah tak larat sangat2 dah nie...aku dah bercuti 6 hari berturut...disebabkan kesihatan yang tak memberangsangkan....

boleh lak tiba2 aku demam dan selsema...dah makan ubat doktor...tapi nampak lah berkurangan sikit...tapi harap2 lah cepat lega..bila batuk bahagian bawah abdomen terasa sakit ya amat..hanya ALLAH sahaja yang tahu...sabar2..

ok sambung cerita hari tue......

Bila aku  p bt buku merah tue kat sungai petani, aku bagi tarikh tue...nurse tue kira punya kira..last2 dia cakap aku EDD pada 31 januari 2013..padahal..ikot doktor...aku EDD 25 januari 2013...mana2 pun takpa janji anak aku sihat sudah lah..

Aku p klinik kerajaan nie sebagai syarat ja..sbb setiap kali aku p..mesti kena p lagi 2 hari sekali disebabkan edema - penyakit bengkak kaki...secara logiknya..memang lah akan bengkak kaki..aku dah cek dah..sbb masa mula2 tue cuak jugak..ada faktor lain ianya terjadi..antaranya kita banyak berjalan..ialah...dah aku mmg kerja berjalan ja..mana ada org mengajar dalam kelas duduk sahaja...kena la jugak berjalan walaupun hanya nak tgk student faham ker tak apa yang kita ajar..

aku cek kat klinik pakar...dia cakap penyakit nie akan ada pada setiap orang yang mengandung..teruk @ tak bergantung kepada individu tersebut..aku cakaplah aku banyak berjalan sbb mengajar..dia cakap..tak ada apa2..solutionnya, aku cuma kena pastikan kaki aku nie lebih tinggi dari kepala bila aku tidur..kadang2 aku suruh hubby urut..kdg2 cian gak kat hubby..

 dari sebulan ke sebulan, alhamdulillah..anak aku semakin aktif..of course aku jadi curious nak tahu tentang anak...mestilah aku bagi perhatian pada perkembangan anak...aku cuma makan acid folic dan susu ja pun..susu tue pun aku cuma amik 3 camca ja...sekali minum..orang cakap nak banyak susu nanti..minum lah horlick..yang tue pun aku telan jugak..

sampai lah kandungan aku masuk 8 bulan..aku dah mula makan, bendi..bukan apa..orang cakap senang nak bersalin..selain dari itu..aku dok dgr juga surah2 dari al-quran..bagi menenangkan hati dan jiwa.. disamping melatih anak untuk biasa mendengar kalimah2 ALLAH swt nie..banyak la juga membaca utk perkembangan otak anak..selain aku suka buat pengiraan matematik...bukan apa...supaya anak aku pandai matematik tak macam ibunya dia..dari sekolah sampai lah sekarang..mmg lemah mate..jangan tanya lebih2..aku tak buat lah 1 + 1 = 2..cuba buat pengiraan duit keluar masuk..selain daripada kiraan masa beli barang..at least, boleh nampak nilai barang, disamping anak aku pun leh tahu congak kira2 nie..untuk bahasa inggeris plak..kadang2 aku dok tgk wonderpets..dora the explora..upin ipin..untuk peringkat umur yang masih dalam kandungan hanya bahan media yang ringan sahaja yang bersesuaian dengan umur bayi..lagi pun bila keluar nanti..kita kena review balik apa yang kita dah ajar masa dalam kandungan tue..sebagai contoh..sebelum tidur dan bangun tidur..bagi salam kat baby..rajin sembang seolah2 bayi ada depan mata..jangan sesekali cakap..baby anak ibu @ anak abah..jangan biar bayi yang masih dalam perot @ dah lahir nanti buat pilihan macam tue..sebagai ibu dan bapa..nampak macam kurang matang sikit sbb dari kecik dah ajar anak bt pilihan untuk memilih ibu @ bapa..kalau nak buat pilihan pun..buat lah utk benda lain..pakaian ker...makanan ker..jangan bt eksperimen atas manusia..

ohya, lagi satu, aku pun dok bt eksperimen juga, selalulah peluk perot seolah2 mcm kita peluk bayi..mungkin pada permulaan anda asa mcm ada tindakbalas...tetapi lama kelamaan, anda akan rasa pergerakkan bayi seolah2 membalas pelukkan kita..cuba lah kalau tak percaya...nasib baik mr. hubby dok rajin sembang dengan baby..kadang2 baby dok "smack down" hubby..kuat plak tue pergerakkan dia...lagi aktif bila hubby dok melayan dia..tak tahu lah bila keluar nanti...jenuh lah hubby nanti...penat layan anak sorang nie..hehehe

oklah...aku nk berhenti kejap...nak sembang dengan mak..sambey tgk dia cat dinding umah...nak smbt org baru la katakan...mr. hubby plak keluar dgn adik2.....urmmmm


0 comments on "Cerita 2"

 

Life So Simple WithOut Rules Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez