Sunday, May 4, 2014

SAJER...


Assalamualaikum dan selamat tengahari..
rasanya dah lama tak update apa2 dalam blog nie..
sorry pada sesiapa yang view blog nie..
agak pening sbb bila ubah template..
lari abis semua..
ada yang jadi post 2x..
urmm...tak apalah..
nak bt ceman..nak update, 
nak betulkan sekarang nie pun..
jadi malas..so...
nantilah betulkan..
ni seseje jer letak pic nie...



perasaan kasih ibu kepada anaknya..
ok, jumpa lagi...

Monday, April 7, 2014

My Lil Hero 3...






My Lil Hero 2..


ni sambungan dari entry yang terdahulu...

Alhamdulillah, sekarang kandungan dah masuk minggu ke 26 dan 2 minggu lagi cukup 7 bulan...menanti dengan penuh debaran..harith dah nak masuk 1 tahun 3 bulan dah..dah makin cerdik, dah makin aktif anak ibu sorang nie.. adik pun tak mau mengalah jugak.. bukan main aktif dalam perot ibu, kadang2 sampai senget perot ibu, tak pa...ibu tak marah pun, ibu tak kata apa pun, apa yang ibu harapkan anak2 ibu ini menjadi anak2 yang aktif dan sentiasa berfikiran positif..sentiasa basahkan lidah mu dengan kalimah-kalimah ALLAH...menjadi anak yang soleh dan jadi penawar dihati ibu, abah, tok abah dan tok mami serta semua orang...InsyaALLAH..

Mengandung kali nie, agak mencabar sikit....mungkin dugaan sama kot, lagi satu..syukur jgk aku hadapi semua nie semasa mengandung, kalau tak...mungkin akan berlaku sesuatu diluar dugaan...sebab manusia nie mampu buat sesuatu yang diluar jangkaan ketika marah @ terdesak. Bila mengandung nie, segala2nya terhad dan perlu berfikir panjang. Beberapa kejadian ketika mengandungkan anak yang pertama dan yang kedua nie banyak mengajar dan menguji kesabaran aku, tak kisahlah samada dari alam sekeliling @ individu.

Tapi bagi aku apa yang berlaku pasti ada hikmahnya, tetaplah berfikiran positif walaupun kebenaran itu pahit. Jangan disebabkan tindakan kita, orang lain akan terkesan sama. Untuk melatih anak2 yang baik, aktif dan sentiasa berpotensi tinggi bermula dari dalam diri kita sendiri.

Setiap anak yang baru dilahirkan umpama sehelai kain putih yang menunggu saat untuk dicorakkan ibu bapanya bukan untuk dihina, dikeji dan diperlakukan tanpa belas kasihan dan berperikemanusiaan. RasulAllah SAW bersabda yang bermaksud: “Setiap kelahiran (anak kecil) dilahirkan dalam keadaan fitrah.” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

Diantara perkara-perkara utama yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa dalam proses melahirkan zuriat yang soleh ialah :
Pertama : Sentiasa Berdoa Kepada Allah s.w.t.
Keinginan untuk memiliki zuriat yang soleh dan cemerlang hendaklah dengan cara berdoa kepada Allah s.w.t. kerana amalan ini merupakan amalan yang dilakukan oleh para nabi dan rasul. Firman Allah dalam surah Ali - Imran ayat: 38
  
Yang bermaksud : Wahai tuhan kami kurniakanlah kepadaku dari sisimu zuriat keturunan yang baik, seseungguhnya engkau sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan.
Dalam ayat ini menjelaskan kepada kita para nabi dan rasul mengutamakan zuriat yang soleh dalam kehidupan mereka, walaupun zuriat itu belum dilahirkan lagi mereka berdoa kepada Allah s.w.t.  agar dikurniakan zuriat keturunan yang baik. Ini memberi gambaran dan contoh kepada manusia untuk diamalkan. Di samping kita berdoa hendaklah kita memberi pelajaran yang sempurna dari segi fardhu Ain dan Fardhu Kifayah semoga mereka dapat membangunkan diri, masyarakat dan negara. 
Kedua : Hendaklah Menanam Akidah Didalam Diri Anak-Anak
       
Akidah merupakan asas yang perlu diberi perhatian dan keutamaan, kerana akidah yang mantap sahaja mampu menjamin kebahagian dan kecemerlangan hidup manusia di dunia dan di akhirat. Selain itu, anak-anak yang mempunyai pegangan akidah yang mantap tidak akan mudah untuk menyeleweng atau diselewengkan. Lebih-lebih lagi dapat melahirkan insan yang sentiasa dapat menjaga iman mereka serta menjauhi perkara-perkara syirik yang boleh menyesatkan mereka. 
Ketiga : Hendaklah Diberi Penekanan Terhadap Tuntutan Syariah Khususnya Dari Sudat Ibadah
Penekanan dari sudut ibadah yang sempurna melambangkan sifat kepatuhan dan ketaatan  kepada Allah. Selain itu, sebagai tanda penyempurnaan  jalinan hubungan dengan Allah s.w.t sepanjang masa dengan sentaisa menyerahkan segala jiwa dan raganya terhadap setiap suruhan dan meninggalkan segala larangannya pada setiap masa.
Selain itu, dengan melakukan ibadah kepada Allah dapat menyedarkan anak-anak tentang sifat-sifat manusia sebagai hamba disisi Allah s.w.t. Ini bersesuaian dengan firman Allah dalam surah al-Anam ayat 162 :
Yang bermaksud :   Sesungguhnya solatku dan ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam ”.
Keempat : Hendaklah Diberi Penekanan Dari Sudut Akhlak
Memiliki akhlak terpuji merupakan lambang kecemerlangan dan keindahan terhadap keperibadian seorang muslim sejati. Dengan memiliki akhlak yang terpuji menyebabkan seseorang itu dihormati dalam sesebuah masyarakat berbanding dengan orang yang memiliki akhlak yang tercela akan dibenci dan dikeji oleh masyarakat. Kerana itulah, junjungan besar nabi Muhammmad s.a.w. diutuskan untuk menyempurnakan akhlak manusia.
Selain itu, dengan memiliki akhlak yang mulia merupakan amalan yang paling berat dalam timbangan dihari akhirat berbanding dengan akhlak tercela yang akan melambatkan proses hisab dihadapan Allah s.w.t. Sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. :
                                                                                    
مَا مِنْ شَىْءٍ أَثْقَلُ فِىْ مِيْزَانِ الْعَبْدِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مِنْ حُسْنِ الْخُلُقِ
( رواه أبو دأود والترمذي )
Maksudnya : “Tidak ada sesuatu yang lebih berat diatas neraca timbangan seseorang hamba di hari kiamat selain dari akhlak yang mulia ”.
Kelima : Memastikan Makanan Anak-Anak Dari Sumber Yang Halal 
Setiap ibu bapa perlu memastikan setiap makanan yang diberikan kepada anak-anak merupakan  makanan dari sumber yang halal serta menjauhi dari sumber-sumber yang subhah, apatah lagi dari sumber yang haram seperti rasuah, riba, penipuan dan sebagainya.
Kerana makanan yang bersumberkan dari rezeki yang halal bukan sahaja membawa keberkatan tetapi sebenarnya dapat melahirkan zuriat yang pintar dan sehat. Dan akhirnya mendorong seseorang kearah melakukan kebaikan di dunia dan mendapat rahmat Allah di akhirat. Firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 168 :
Yang bermaksud :   “ Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu ”.

My Lil Hero...


Assalamualaikum, good morning...agak bersawang sebenarnya blog nie sebab lama tak masuk @ post apa2...Walauapapun, bersyukur sebab hari nie masih lagi ber kesempatan lagi...

Hari nie macam free sikit..sebenarnya dari semalam lagi tapi biasalah dengan kondisi yang tak memberansangkan sejak 2 3 menjak nie..so, agak terkilan jgk...rehat umpama masa yang berharga sekarang nie..kalau tak cukup rehat mmg akan beri kesan pada badan dan anggota yang lain even dari segi mental dan emosi.

Ada banyak perkara yang nak aku lakukan tapi tak semuanya akan tercapai...betul tak?...bukan sbb itu lumrah manusia yang selalu beri alasan tapi keupayaan diri..diantaranya, nak bt manual utk student, nak update fail,nak buat hantaran kahwin, dan macam-macam lagi.

Ohya, baru2 nie yg hubby bagi flowers dan handbags baru..terima kasih yer..dulu masa preggey kat harith dulu pun dapat bunga jgk dan handbags...love u so much..walauapapun yang terjadi ma tetap bersama b..ma harap b pun kuat dan sentiasa tabah hadapi masa akan datang..muah. Ahli keluarga kita akan bertambah, semoga kita tetap bersama2 membesarkan anak-anak yang bijak pandai ini. amin.

 lovely flowers from my hubby

handbags "VERNS" 1set from my hubby

ok, kita sambung nanti...

Sunday, March 9, 2014

Perbezaannya...


Sapa kata orang perempuan tak ada hobi...tak ada benda yang dia suka...benda yang dia suka tgk.... kalau orang perempuan fokus pada benda yang dia suka.. rasanya lelaki pun tak tahan... kalau yang baik..akan fokus benda baik jer...huhuhu..kalau yang sebaiknya...bayangkan...hehehhe

Perempuan yang baik utk lelaki yang baik, begitu sebaliknya.. tapi pepatah nie kurang boleh pakai bagi aku sebab...tak ada orang yang sempurna...kan.. Tapi orang perempuan pun boleh memberontak jg...

Tapi aku suka perpatah nie...lepas akad nikah, apa sahaja kita buat akan jatuh kepada suami...huhu.. mmg menarik kan...sebab tue orang perempuan nie kebanyakan berharap nak jumpa orang yang dia sayang disyurga... buat amalan baik dan buat yang terbaik utk suami..

urmmmm.......


Emosi tak Stabil...


Harap kali ini akan menjadi lebih baik dari sebelumnya...aku tak mau dah rasa mcm nie...sesuatu perasaan yang paling aku tak suka ketika ini..aku tak tau nak cerita perasaan nie...
Kadang2 aku teringat perkara2 yang pelik2..teringatkan seseorang dan entah apa2 lagi...minta dijauhan semua ini..aku ada life sendiri...
Mungkin ada rasa terganggu dengan perkara yang berlaku.. dan proses nak pulih tue amik masa...perasaan yang bercampur aduk...curiga disebabkan oleh pengalaman yang lepas..rasa tak percaya dan terhina....arghhhh semua ada....

kesimpulannya.....

aku nak keluar dari perasaan nie...
konflik dengan diri ker?....aduhai....mungkin stress dgn kerja sama kot...tapi kerja aku tak lah seberat mana...mungkin pembawakan budak kot..entah lah...

Tak pernah aku rasa kosong mcm nie....mcm tiada perasaan...cuma tgk anak rasa kasih.. tue ja.. rasa tak berdaya pun ada...meluat dan mcm2 lagi...full stop....aku perlukan something utk buatkan aku bersemangat kembali...tolonglah bangkit kembali....

mungkin jgk aku rasa rendah diri sama nie sbb tak leh pakai cantik2..hahahhaa....alasan yang tak munasabah...huhuhuhuhu...
dah lah..baik aku stop...kang merapu lebih2 plak...

REASON.....


Assalamualaikum dan selamat petang....terasa lama tak menaip utk kali nie...bukan apa...bz sikit..yerlah...minggu nie student nak tahu carrymark dan sebagainya...takpalah kerja punya pasal that y...kena fokus kerja sekejap...

Tinggalkan bab2 kerja dahulu...

Urmmm..kadang2 sedaya upaya kita cuba memahami dan menyayangi seseorang seadanya walaupun tidak terlintas didalam hati untuk dihargai @ dibelai @ dijaga bagaikan puteri tetapi cukuplah sekadar untuk menyedari kehadiran kita dalam hidup seseorang itu. Semakin kuat kita menyayangi seseorang itu.. bila dia bt sesuatu diluar dugaan kita, terasa amat sakit sekali...tak pernah telintas dalam pemikiran kita utk melakukan benda yang sama apatah lagi jika perkara itu hanya perkara yang remeh temeh..setiap manusia mmg akan melakukan kesilapan dan kesalahan, tiada manusia yang sempurna..tak perlu kita mencari kesempurnaan sedangkan kita sendiri tidak sempurna...

Bagi seorang wanita..kehadiran cahaya mata adalah tanda cinta, kasih, sayang darinya utk orang yang disayanginya...kesanggupan utk menjaga, membelai kehadiran bayi dalam kandungan, merasai perit jerih dan mengadai nyawa utk yang tersayang..mmg tiada nilainya..tapi apa balasan yang diminta...tiada apa2 pun..tiada harga utk suatu pengorbanan ini...

Demi kasih dan sayang, seorang wanita sanggup meninggalkan masa terluang bersama-sama dengan rakan2 yang lain...kehidupan sebelum ini utk bersama keluarga..sedangkan lelaki masih ada masa utk semua ini..Kehidupannya seperti diprogram utk melakukan kerja yang sama pada setiap hari...tanpa mengenal erti jemu...seharian dengan kerja...dan apabila balik ke rumah melayan anak dan suami..terlena ketika melayan anak kerana letih...

Lagi sekali, kerana kasih dan sayang..terasa pergerakkan dalam rahim..menandakan kehadiran orang baru..terasa seperti ditemani walaupun tidak nampak..kuatkan semangat wahai orang baru..

Bila berada didalam keadaan seperti ini, kadang2 kala..tertanya juga pada diri...apakah ada kekurangan pada diri yang menyebabkan perkara ini berlaku...sedangkan sebelum ini, aku merasa bersalah pada diri..rasa kerdil dibumi ALLAH ini..rupanya..firasat dan gerak hati aku tepat sekali...mungkin ALLAH nak bagi petunjuk kat aku..Syukur Alhamdulillah sebab aku percaya pada gerak hati dan masih boleh berfikiran dengan waras...cuba fikir sejauh yang boleh...apa kita akan rasa sekiranya seseorang itu buat benda yang sama kita buat...sepatutnya kita happy sebab seseorang itu pun bt yang sama..daya imaginasi wanita amat menarik utk dikongsi...urmmm

Selama ini, aku hanya dengar sahaja dan tak faham kenapa selalu tanya, rasa apa selepas kahwin, rasa apa selepas dapat anak...selalu diberi jawapan ...rasa TANGGUNGJAWAP...sekarang baru aku faham..rasa tanggungjawap itu bermakna...walaupun mempunyai ikatan yang sah...halal..tapi bebas utk melakukan apa sahaja utk mencapai kepuasan sendiri...so, mana terletaknya KASIH dan SAYANG...masih wujud ka CINTA?..

Itu membuatkan aku teringat zaman dulu2..zaman dgn kawan2..walaupun ada batasannya tapi happy...terasa diri dihargai...bukan nak kata keadaan sekarang tak ok tapi...entahlah...banyak yang tak sama...

Mesti ada sebab mengapa kita tak dijodohkan dengan orang yang kita suka..kan....urmmmm

Mesti ada sebab kenapa kita menerima seseorang itu dalam hidup kita..kan...

Mesti ada sebab kenapa sesuatu perkara itu berlaku...kan..

Mesti ada sebab kenapa orang perempuan cepat dan mudah beremosi..kan..

Mesti ada sebab kenapa kasih sayang itu pudar..kan..

Yang mana lebih terseksa...antara kebenaran @ berdiam diri...

Aku cuma luahkan apa yang terpendam sahaja...




Sunday, February 9, 2014

silent entry....


Assalamualaikum....selamat pagi...tiba2 lak aku terasa macam nak update entry kali nie...takpa lah..nak bt cemana..huhuhu

Entah kenapa...2,3 menjak ni aku terasa mcm tak best..mcm nak pergi jauh jer dari tempat aku berada sekarang nie..rasa nak tenangkan fikiran dan keluar dari kepompong sekarang...bukan aku dah berputus asa tapi hakikatnya..mungkin sbb aku berada di tempat yang sama pada setiap ketika kot...mungkin aku terasa mcm nie sbb aku mengandung sama kot...

aku tak mintak banyak pun...cuma beri ruang pada diri utk aku bertenang sahaja..tapi itulah...aku pun ada perasaan jgk..aku pun ada masalah sendiri jgk...bukan semuanya aku nak bercerita...kdg2 aku terasa mcm tak ada motivated diri. lost seketika....aku cuba sedaya upaya menjadi kuat, pretend tak ada apa2..tapi hati bertambah sakit...sakit yg amat sangat...tapi nak luah kat sapa....org di sekeliling masing2 bz dengan cara dan masalah masing2..

Kalau nak menangis nie dah tak larat kot...terasa diri nie kosong sgt..sunyi...urmmmm....

Kdg2..aku teringat zaman2 bercinta dulu..terasa best plak....rasa mcm nak bercinta semula...rasai perasaan ketika itu...hehehhe...walaupun sekarang dah ada anak tapi tak salah sekiranya perasaan nie timbul kembali..perasbuataan nie perlu dijaga dan dihargai selalu...betul tak?...bukannya nak kena bagi apa2 pun..cuma say hai...kadang2 kata cinta pun dah cukup untuk buatkan perasaan nie terus berbunga. Buatkan diri tersenyum sendirian....

Akan timbul pelbagai ragam...merajuk...minta dipujuk dan sebagainya...kdg2 pelik jgk kan..aku tgk kebanyakkan org..bila after kawin jer tak ada dah semua tue..seolah2 ikatan perkahwinan itu cuma satu perjanjian utk tidak lari dari satu sama lain..seolah2 cuma satu tanggungjawap yang perlu dipikul tanpa ada kemanisannya...hairan jgk...seolah2 masing2 terikat dengan cara msg2..satu keperluan utk teruskna kesinambungan hidup...betul ker?

Mungkin dulu jarang berjumpa tambahan pulak rumah lain2..jadi kononnya perasaan cinta tue akan bertambah erat bila berjumpa..kasih sayang bertambah lagi sbb terasa masa amat terhad...padahal bila dah berkahwin..duduk serumah..terasa semua tue cuma dongengan semata2..seolah2..masing2 ada masalah yang berat....mula mengeluh dengan kehidupan yang dilalui..mula terasa beban..dan macam2 lagi...kalau tak kuat..mesti dah berpisah dah...

urm....tue apa yang aku nampak kehidupan sebelum dan selepas berkahwin...mungkin sekarang masa yang tak sesuai utk aku keluarkan segala2....

Tapi apa yang aku rasa.......aku dah la tengah memboyot...baru nak masuk 4 bulan..perasaan menjadi sensitif...badan jadi tak larat....kadang2 jadi kejang perot...of coz akan terasa sakit sangat...bukan semua benda aku boleh buat dan larat...rahim aku dah banyak kali jatuh...banyak kali p angkat dah...harap kandungan ku kali nie menjadi baik..In Syaa Allah...cuma kalau boleh...aku nak kuat semangat dan bersabar dan tabah dengan apa yang berlaku dan akan berlaku...kalau pretend itu lebih baik..yer..aku lbh prefer pretend utk puaskan hati semua org..hati aku?..

kdg2..aku teringatkan arwah...bila aku berada dalam keadaan susah hati dan tk tenang..aku mesti teringatkan dia....Ya Allah...tempatkanlah arwah dikalangan org yang beriman..amin...

oklah..itu sahaja utk kali...


Assalamualaikum dan selamat datang tahun baru....


Tak sangka...pejam celik pejam celik dah masuk tahun baru..aku amik masa yang lama utk bt entry baru kali nie..bukan apa..bz sikit...pelbagai perkara yang berlaku...urmmmm...

Walaupun dah masuk bulan februari, msih sempat lagi utk aku wish...selamat tahun baru dan harap tahun nie akan lebih buat aku tabah, bersemangat dan sabar dengan dugaan yang mendatang..In Syaa Allah.

Alhamdulillah, harith pun dah masuk 1 tahun lbh dah..dah mula berjalan..main bola..semakin aktif dan aku happy dengan perkembangan nie...melihat anak membesar depan mata bagaikan satu anugerah yang tak ternilai. Aku pun dah kembali mengandung..dah masuk 17 minggu dah..4 bulan lebih dah...jenuhlah misi marah kat aku nanti...buku merah tak p buat lagi...aku igat minggu depan nak p buat...sekali dengan cucuk harith tue...cucuk utk 1 tahun...

Adik aku pun dah habis spm..cuma tinggal sorg ja lagi yg sekolah...ada yg baru habis U..cuma dok sibuk cari kerja...dunia sekarang tak macam dulu..sekarang nie semuanya susah..bukan aku tak mau tolong..nak kerja senang..duit banyak...manalah ada kerja senang...urmmmm.....

oklah...aku nak p kelas dulu..nanti aku update len..

Sunday, May 4, 2014

SAJER...

Posted by Chek Nurul at 1:09 PM 0 comments
Assalamualaikum dan selamat tengahari..
rasanya dah lama tak update apa2 dalam blog nie..
sorry pada sesiapa yang view blog nie..
agak pening sbb bila ubah template..
lari abis semua..
ada yang jadi post 2x..
urmm...tak apalah..
nak bt ceman..nak update, 
nak betulkan sekarang nie pun..
jadi malas..so...
nantilah betulkan..
ni seseje jer letak pic nie...



perasaan kasih ibu kepada anaknya..
ok, jumpa lagi...

Monday, April 7, 2014

My Lil Hero 3...

Posted by Chek Nurul at 12:25 PM 0 comments




My Lil Hero 2..

Posted by Chek Nurul at 12:11 PM 0 comments
ni sambungan dari entry yang terdahulu...

Alhamdulillah, sekarang kandungan dah masuk minggu ke 26 dan 2 minggu lagi cukup 7 bulan...menanti dengan penuh debaran..harith dah nak masuk 1 tahun 3 bulan dah..dah makin cerdik, dah makin aktif anak ibu sorang nie.. adik pun tak mau mengalah jugak.. bukan main aktif dalam perot ibu, kadang2 sampai senget perot ibu, tak pa...ibu tak marah pun, ibu tak kata apa pun, apa yang ibu harapkan anak2 ibu ini menjadi anak2 yang aktif dan sentiasa berfikiran positif..sentiasa basahkan lidah mu dengan kalimah-kalimah ALLAH...menjadi anak yang soleh dan jadi penawar dihati ibu, abah, tok abah dan tok mami serta semua orang...InsyaALLAH..

Mengandung kali nie, agak mencabar sikit....mungkin dugaan sama kot, lagi satu..syukur jgk aku hadapi semua nie semasa mengandung, kalau tak...mungkin akan berlaku sesuatu diluar dugaan...sebab manusia nie mampu buat sesuatu yang diluar jangkaan ketika marah @ terdesak. Bila mengandung nie, segala2nya terhad dan perlu berfikir panjang. Beberapa kejadian ketika mengandungkan anak yang pertama dan yang kedua nie banyak mengajar dan menguji kesabaran aku, tak kisahlah samada dari alam sekeliling @ individu.

Tapi bagi aku apa yang berlaku pasti ada hikmahnya, tetaplah berfikiran positif walaupun kebenaran itu pahit. Jangan disebabkan tindakan kita, orang lain akan terkesan sama. Untuk melatih anak2 yang baik, aktif dan sentiasa berpotensi tinggi bermula dari dalam diri kita sendiri.

Setiap anak yang baru dilahirkan umpama sehelai kain putih yang menunggu saat untuk dicorakkan ibu bapanya bukan untuk dihina, dikeji dan diperlakukan tanpa belas kasihan dan berperikemanusiaan. RasulAllah SAW bersabda yang bermaksud: “Setiap kelahiran (anak kecil) dilahirkan dalam keadaan fitrah.” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

Diantara perkara-perkara utama yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa dalam proses melahirkan zuriat yang soleh ialah :
Pertama : Sentiasa Berdoa Kepada Allah s.w.t.
Keinginan untuk memiliki zuriat yang soleh dan cemerlang hendaklah dengan cara berdoa kepada Allah s.w.t. kerana amalan ini merupakan amalan yang dilakukan oleh para nabi dan rasul. Firman Allah dalam surah Ali - Imran ayat: 38
  
Yang bermaksud : Wahai tuhan kami kurniakanlah kepadaku dari sisimu zuriat keturunan yang baik, seseungguhnya engkau sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan.
Dalam ayat ini menjelaskan kepada kita para nabi dan rasul mengutamakan zuriat yang soleh dalam kehidupan mereka, walaupun zuriat itu belum dilahirkan lagi mereka berdoa kepada Allah s.w.t.  agar dikurniakan zuriat keturunan yang baik. Ini memberi gambaran dan contoh kepada manusia untuk diamalkan. Di samping kita berdoa hendaklah kita memberi pelajaran yang sempurna dari segi fardhu Ain dan Fardhu Kifayah semoga mereka dapat membangunkan diri, masyarakat dan negara. 
Kedua : Hendaklah Menanam Akidah Didalam Diri Anak-Anak
       
Akidah merupakan asas yang perlu diberi perhatian dan keutamaan, kerana akidah yang mantap sahaja mampu menjamin kebahagian dan kecemerlangan hidup manusia di dunia dan di akhirat. Selain itu, anak-anak yang mempunyai pegangan akidah yang mantap tidak akan mudah untuk menyeleweng atau diselewengkan. Lebih-lebih lagi dapat melahirkan insan yang sentiasa dapat menjaga iman mereka serta menjauhi perkara-perkara syirik yang boleh menyesatkan mereka. 
Ketiga : Hendaklah Diberi Penekanan Terhadap Tuntutan Syariah Khususnya Dari Sudat Ibadah
Penekanan dari sudut ibadah yang sempurna melambangkan sifat kepatuhan dan ketaatan  kepada Allah. Selain itu, sebagai tanda penyempurnaan  jalinan hubungan dengan Allah s.w.t sepanjang masa dengan sentaisa menyerahkan segala jiwa dan raganya terhadap setiap suruhan dan meninggalkan segala larangannya pada setiap masa.
Selain itu, dengan melakukan ibadah kepada Allah dapat menyedarkan anak-anak tentang sifat-sifat manusia sebagai hamba disisi Allah s.w.t. Ini bersesuaian dengan firman Allah dalam surah al-Anam ayat 162 :
Yang bermaksud :   Sesungguhnya solatku dan ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam ”.
Keempat : Hendaklah Diberi Penekanan Dari Sudut Akhlak
Memiliki akhlak terpuji merupakan lambang kecemerlangan dan keindahan terhadap keperibadian seorang muslim sejati. Dengan memiliki akhlak yang terpuji menyebabkan seseorang itu dihormati dalam sesebuah masyarakat berbanding dengan orang yang memiliki akhlak yang tercela akan dibenci dan dikeji oleh masyarakat. Kerana itulah, junjungan besar nabi Muhammmad s.a.w. diutuskan untuk menyempurnakan akhlak manusia.
Selain itu, dengan memiliki akhlak yang mulia merupakan amalan yang paling berat dalam timbangan dihari akhirat berbanding dengan akhlak tercela yang akan melambatkan proses hisab dihadapan Allah s.w.t. Sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. :
                                                                                    
مَا مِنْ شَىْءٍ أَثْقَلُ فِىْ مِيْزَانِ الْعَبْدِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مِنْ حُسْنِ الْخُلُقِ
( رواه أبو دأود والترمذي )
Maksudnya : “Tidak ada sesuatu yang lebih berat diatas neraca timbangan seseorang hamba di hari kiamat selain dari akhlak yang mulia ”.
Kelima : Memastikan Makanan Anak-Anak Dari Sumber Yang Halal 
Setiap ibu bapa perlu memastikan setiap makanan yang diberikan kepada anak-anak merupakan  makanan dari sumber yang halal serta menjauhi dari sumber-sumber yang subhah, apatah lagi dari sumber yang haram seperti rasuah, riba, penipuan dan sebagainya.
Kerana makanan yang bersumberkan dari rezeki yang halal bukan sahaja membawa keberkatan tetapi sebenarnya dapat melahirkan zuriat yang pintar dan sehat. Dan akhirnya mendorong seseorang kearah melakukan kebaikan di dunia dan mendapat rahmat Allah di akhirat. Firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 168 :
Yang bermaksud :   “ Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu ”.

My Lil Hero...

Posted by Chek Nurul at 11:13 AM 0 comments
Assalamualaikum, good morning...agak bersawang sebenarnya blog nie sebab lama tak masuk @ post apa2...Walauapapun, bersyukur sebab hari nie masih lagi ber kesempatan lagi...

Hari nie macam free sikit..sebenarnya dari semalam lagi tapi biasalah dengan kondisi yang tak memberansangkan sejak 2 3 menjak nie..so, agak terkilan jgk...rehat umpama masa yang berharga sekarang nie..kalau tak cukup rehat mmg akan beri kesan pada badan dan anggota yang lain even dari segi mental dan emosi.

Ada banyak perkara yang nak aku lakukan tapi tak semuanya akan tercapai...betul tak?...bukan sbb itu lumrah manusia yang selalu beri alasan tapi keupayaan diri..diantaranya, nak bt manual utk student, nak update fail,nak buat hantaran kahwin, dan macam-macam lagi.

Ohya, baru2 nie yg hubby bagi flowers dan handbags baru..terima kasih yer..dulu masa preggey kat harith dulu pun dapat bunga jgk dan handbags...love u so much..walauapapun yang terjadi ma tetap bersama b..ma harap b pun kuat dan sentiasa tabah hadapi masa akan datang..muah. Ahli keluarga kita akan bertambah, semoga kita tetap bersama2 membesarkan anak-anak yang bijak pandai ini. amin.

 lovely flowers from my hubby

handbags "VERNS" 1set from my hubby

ok, kita sambung nanti...

Sunday, March 9, 2014

Perbezaannya...

Posted by Chek Nurul at 4:12 PM 0 comments
Sapa kata orang perempuan tak ada hobi...tak ada benda yang dia suka...benda yang dia suka tgk.... kalau orang perempuan fokus pada benda yang dia suka.. rasanya lelaki pun tak tahan... kalau yang baik..akan fokus benda baik jer...huhuhu..kalau yang sebaiknya...bayangkan...hehehhe

Perempuan yang baik utk lelaki yang baik, begitu sebaliknya.. tapi pepatah nie kurang boleh pakai bagi aku sebab...tak ada orang yang sempurna...kan.. Tapi orang perempuan pun boleh memberontak jg...

Tapi aku suka perpatah nie...lepas akad nikah, apa sahaja kita buat akan jatuh kepada suami...huhu.. mmg menarik kan...sebab tue orang perempuan nie kebanyakan berharap nak jumpa orang yang dia sayang disyurga... buat amalan baik dan buat yang terbaik utk suami..

urmmmm.......


Emosi tak Stabil...

Posted by Chek Nurul at 3:36 PM 0 comments
Harap kali ini akan menjadi lebih baik dari sebelumnya...aku tak mau dah rasa mcm nie...sesuatu perasaan yang paling aku tak suka ketika ini..aku tak tau nak cerita perasaan nie...
Kadang2 aku teringat perkara2 yang pelik2..teringatkan seseorang dan entah apa2 lagi...minta dijauhan semua ini..aku ada life sendiri...
Mungkin ada rasa terganggu dengan perkara yang berlaku.. dan proses nak pulih tue amik masa...perasaan yang bercampur aduk...curiga disebabkan oleh pengalaman yang lepas..rasa tak percaya dan terhina....arghhhh semua ada....

kesimpulannya.....

aku nak keluar dari perasaan nie...
konflik dengan diri ker?....aduhai....mungkin stress dgn kerja sama kot...tapi kerja aku tak lah seberat mana...mungkin pembawakan budak kot..entah lah...

Tak pernah aku rasa kosong mcm nie....mcm tiada perasaan...cuma tgk anak rasa kasih.. tue ja.. rasa tak berdaya pun ada...meluat dan mcm2 lagi...full stop....aku perlukan something utk buatkan aku bersemangat kembali...tolonglah bangkit kembali....

mungkin jgk aku rasa rendah diri sama nie sbb tak leh pakai cantik2..hahahhaa....alasan yang tak munasabah...huhuhuhuhu...
dah lah..baik aku stop...kang merapu lebih2 plak...

REASON.....

Posted by Chek Nurul at 3:17 PM 0 comments
Assalamualaikum dan selamat petang....terasa lama tak menaip utk kali nie...bukan apa...bz sikit..yerlah...minggu nie student nak tahu carrymark dan sebagainya...takpalah kerja punya pasal that y...kena fokus kerja sekejap...

Tinggalkan bab2 kerja dahulu...

Urmmm..kadang2 sedaya upaya kita cuba memahami dan menyayangi seseorang seadanya walaupun tidak terlintas didalam hati untuk dihargai @ dibelai @ dijaga bagaikan puteri tetapi cukuplah sekadar untuk menyedari kehadiran kita dalam hidup seseorang itu. Semakin kuat kita menyayangi seseorang itu.. bila dia bt sesuatu diluar dugaan kita, terasa amat sakit sekali...tak pernah telintas dalam pemikiran kita utk melakukan benda yang sama apatah lagi jika perkara itu hanya perkara yang remeh temeh..setiap manusia mmg akan melakukan kesilapan dan kesalahan, tiada manusia yang sempurna..tak perlu kita mencari kesempurnaan sedangkan kita sendiri tidak sempurna...

Bagi seorang wanita..kehadiran cahaya mata adalah tanda cinta, kasih, sayang darinya utk orang yang disayanginya...kesanggupan utk menjaga, membelai kehadiran bayi dalam kandungan, merasai perit jerih dan mengadai nyawa utk yang tersayang..mmg tiada nilainya..tapi apa balasan yang diminta...tiada apa2 pun..tiada harga utk suatu pengorbanan ini...

Demi kasih dan sayang, seorang wanita sanggup meninggalkan masa terluang bersama-sama dengan rakan2 yang lain...kehidupan sebelum ini utk bersama keluarga..sedangkan lelaki masih ada masa utk semua ini..Kehidupannya seperti diprogram utk melakukan kerja yang sama pada setiap hari...tanpa mengenal erti jemu...seharian dengan kerja...dan apabila balik ke rumah melayan anak dan suami..terlena ketika melayan anak kerana letih...

Lagi sekali, kerana kasih dan sayang..terasa pergerakkan dalam rahim..menandakan kehadiran orang baru..terasa seperti ditemani walaupun tidak nampak..kuatkan semangat wahai orang baru..

Bila berada didalam keadaan seperti ini, kadang2 kala..tertanya juga pada diri...apakah ada kekurangan pada diri yang menyebabkan perkara ini berlaku...sedangkan sebelum ini, aku merasa bersalah pada diri..rasa kerdil dibumi ALLAH ini..rupanya..firasat dan gerak hati aku tepat sekali...mungkin ALLAH nak bagi petunjuk kat aku..Syukur Alhamdulillah sebab aku percaya pada gerak hati dan masih boleh berfikiran dengan waras...cuba fikir sejauh yang boleh...apa kita akan rasa sekiranya seseorang itu buat benda yang sama kita buat...sepatutnya kita happy sebab seseorang itu pun bt yang sama..daya imaginasi wanita amat menarik utk dikongsi...urmmm

Selama ini, aku hanya dengar sahaja dan tak faham kenapa selalu tanya, rasa apa selepas kahwin, rasa apa selepas dapat anak...selalu diberi jawapan ...rasa TANGGUNGJAWAP...sekarang baru aku faham..rasa tanggungjawap itu bermakna...walaupun mempunyai ikatan yang sah...halal..tapi bebas utk melakukan apa sahaja utk mencapai kepuasan sendiri...so, mana terletaknya KASIH dan SAYANG...masih wujud ka CINTA?..

Itu membuatkan aku teringat zaman dulu2..zaman dgn kawan2..walaupun ada batasannya tapi happy...terasa diri dihargai...bukan nak kata keadaan sekarang tak ok tapi...entahlah...banyak yang tak sama...

Mesti ada sebab mengapa kita tak dijodohkan dengan orang yang kita suka..kan....urmmmm

Mesti ada sebab kenapa kita menerima seseorang itu dalam hidup kita..kan...

Mesti ada sebab kenapa sesuatu perkara itu berlaku...kan..

Mesti ada sebab kenapa orang perempuan cepat dan mudah beremosi..kan..

Mesti ada sebab kenapa kasih sayang itu pudar..kan..

Yang mana lebih terseksa...antara kebenaran @ berdiam diri...

Aku cuma luahkan apa yang terpendam sahaja...




Sunday, February 9, 2014

silent entry....

Posted by Chek Nurul at 11:53 AM 0 comments
Assalamualaikum....selamat pagi...tiba2 lak aku terasa macam nak update entry kali nie...takpa lah..nak bt cemana..huhuhu

Entah kenapa...2,3 menjak ni aku terasa mcm tak best..mcm nak pergi jauh jer dari tempat aku berada sekarang nie..rasa nak tenangkan fikiran dan keluar dari kepompong sekarang...bukan aku dah berputus asa tapi hakikatnya..mungkin sbb aku berada di tempat yang sama pada setiap ketika kot...mungkin aku terasa mcm nie sbb aku mengandung sama kot...

aku tak mintak banyak pun...cuma beri ruang pada diri utk aku bertenang sahaja..tapi itulah...aku pun ada perasaan jgk..aku pun ada masalah sendiri jgk...bukan semuanya aku nak bercerita...kdg2 aku terasa mcm tak ada motivated diri. lost seketika....aku cuba sedaya upaya menjadi kuat, pretend tak ada apa2..tapi hati bertambah sakit...sakit yg amat sangat...tapi nak luah kat sapa....org di sekeliling masing2 bz dengan cara dan masalah masing2..

Kalau nak menangis nie dah tak larat kot...terasa diri nie kosong sgt..sunyi...urmmmm....

Kdg2..aku teringat zaman2 bercinta dulu..terasa best plak....rasa mcm nak bercinta semula...rasai perasaan ketika itu...hehehhe...walaupun sekarang dah ada anak tapi tak salah sekiranya perasaan nie timbul kembali..perasbuataan nie perlu dijaga dan dihargai selalu...betul tak?...bukannya nak kena bagi apa2 pun..cuma say hai...kadang2 kata cinta pun dah cukup untuk buatkan perasaan nie terus berbunga. Buatkan diri tersenyum sendirian....

Akan timbul pelbagai ragam...merajuk...minta dipujuk dan sebagainya...kdg2 pelik jgk kan..aku tgk kebanyakkan org..bila after kawin jer tak ada dah semua tue..seolah2 ikatan perkahwinan itu cuma satu perjanjian utk tidak lari dari satu sama lain..seolah2 cuma satu tanggungjawap yang perlu dipikul tanpa ada kemanisannya...hairan jgk...seolah2 masing2 terikat dengan cara msg2..satu keperluan utk teruskna kesinambungan hidup...betul ker?

Mungkin dulu jarang berjumpa tambahan pulak rumah lain2..jadi kononnya perasaan cinta tue akan bertambah erat bila berjumpa..kasih sayang bertambah lagi sbb terasa masa amat terhad...padahal bila dah berkahwin..duduk serumah..terasa semua tue cuma dongengan semata2..seolah2..masing2 ada masalah yang berat....mula mengeluh dengan kehidupan yang dilalui..mula terasa beban..dan macam2 lagi...kalau tak kuat..mesti dah berpisah dah...

urm....tue apa yang aku nampak kehidupan sebelum dan selepas berkahwin...mungkin sekarang masa yang tak sesuai utk aku keluarkan segala2....

Tapi apa yang aku rasa.......aku dah la tengah memboyot...baru nak masuk 4 bulan..perasaan menjadi sensitif...badan jadi tak larat....kadang2 jadi kejang perot...of coz akan terasa sakit sangat...bukan semua benda aku boleh buat dan larat...rahim aku dah banyak kali jatuh...banyak kali p angkat dah...harap kandungan ku kali nie menjadi baik..In Syaa Allah...cuma kalau boleh...aku nak kuat semangat dan bersabar dan tabah dengan apa yang berlaku dan akan berlaku...kalau pretend itu lebih baik..yer..aku lbh prefer pretend utk puaskan hati semua org..hati aku?..

kdg2..aku teringatkan arwah...bila aku berada dalam keadaan susah hati dan tk tenang..aku mesti teringatkan dia....Ya Allah...tempatkanlah arwah dikalangan org yang beriman..amin...

oklah..itu sahaja utk kali...


Assalamualaikum dan selamat datang tahun baru....

Posted by Chek Nurul at 10:00 AM 0 comments
Tak sangka...pejam celik pejam celik dah masuk tahun baru..aku amik masa yang lama utk bt entry baru kali nie..bukan apa..bz sikit...pelbagai perkara yang berlaku...urmmmm...

Walaupun dah masuk bulan februari, msih sempat lagi utk aku wish...selamat tahun baru dan harap tahun nie akan lebih buat aku tabah, bersemangat dan sabar dengan dugaan yang mendatang..In Syaa Allah.

Alhamdulillah, harith pun dah masuk 1 tahun lbh dah..dah mula berjalan..main bola..semakin aktif dan aku happy dengan perkembangan nie...melihat anak membesar depan mata bagaikan satu anugerah yang tak ternilai. Aku pun dah kembali mengandung..dah masuk 17 minggu dah..4 bulan lebih dah...jenuhlah misi marah kat aku nanti...buku merah tak p buat lagi...aku igat minggu depan nak p buat...sekali dengan cucuk harith tue...cucuk utk 1 tahun...

Adik aku pun dah habis spm..cuma tinggal sorg ja lagi yg sekolah...ada yg baru habis U..cuma dok sibuk cari kerja...dunia sekarang tak macam dulu..sekarang nie semuanya susah..bukan aku tak mau tolong..nak kerja senang..duit banyak...manalah ada kerja senang...urmmmm.....

oklah...aku nak p kelas dulu..nanti aku update len..
 

Life So Simple WithOut Rules Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez