Saturday, October 2, 2010

Nukilan Hati...



Tanggal 2 october 2010,10:58 pagi bertempat di utara tanah air.

Hari ni sepatutnya, aku prepare for something tapi disebabkan technical problem, jadi stuck sekejap. Aku amik peluang ni utk menulis dalam blog ni. Dah lama rasanya aku tak menjengah ke sini. Dok post entry yang aku google je. so.. nie betul2 tulisan aku sendiri lahir dari hati dan pemikiran aku sendiri. Pagi ni, aku bangun dan buat list for my big day. Mmg la lambat lagi tapi aku tak suka prepare last minit. Japg berserabut. Bila org minta ja, dah ada checklist, kalau tak cukup @ nak ubah, tambah apa2 senang, just masukkan jer.

Actually, agak pening dan remeh jugak benda nie, banyak benda nak kena list. banyak benda nak kena kira. kalau dapat cut cost bajet lagi bagus. Bt ni pun bukan nak menunjuk2 tapi utk hebahan je mengatakan dah selamat dan menyempurnakan apa yg patut disempurnakan..nasib baik la aku ada pengalaman dulu jadi aku boleh la jugak guna utk aku pulak. Hope ada la rezeki nanti for both of us and all this will be what we plan. Amin..

For now, what i need to do....

I need to survey the price all the item, and try to cut cost in case i can do it. Money is important right now, good planning, communication also important.

just love this pic..;p

KITA KAH YANG BAIK...


1. Kita bukannya pandai untuk cakap orang lain bodoh

2. Kita bukanlah kaya untuk cakap orang lain miskin

3. Kita bukanlah handsome untuk cakap orang lain muka tak handsome

4. Kita bukanlah cantik untuk cakap orang lain tak lawa

5. Kita bukanlah baik untuk cakap orang lain jahat

6. Kita bukanlah alim untuk cakap orang lain lupa sembahyang

7. Kita bukanlah kuat untuk cakap orang lain lemah

8. Kita bukanlah berani untuk cakap orang lain penakut

TAPI…

1. Kita adalah pandai jikalau kita sebarkan ilmu itu kepada orang lain

2. Kita adalah kaya jikalau kita manfaatkan kekayaan kita kepada jalan kebaikan

3. Kita adalah handsome jikalau kita tak meninggi diri

4. Kita adalah cantik jikalau kita sentiasa memuji orang lain

5. Kita adalah baik jikalau kita mengajak orang lain kearah keaikan dan menjadi contoh dan tauladan orang lain

6. Kita adalah alim jikalau kita memperuntukkan sebahagian rutin seharian kita kepada-Nya dengan seikhlas hati

7. Kita adalah kuat jika kita sentiasa membantu orang yang lemah

8. Kita adalah berani jikalau kita sanggup menggadaikan nyawa untuk mempertahankan agama Ingatlah! kita bukannya manusia yang hebat untuk mencaci dan mengutuk ciptaan-Nya. Dia Maha Mengetahui. setiap apa yang diciptakannya mempunyai hikmah yang tersendiri.sedarlah . bukan senang nak jadi senang.

BUKAN SENANG NAK JADI SENANG. BUKAN SUSAH NAK JADI SUSAH

Note: Terima kasih kepada penulis asal kata-kata di atas

.......



Alam perkahwinan adalah alam baru bagi semua manusia. Rasulullah s.a.w. menyifatkannya sebagai alam penyempurnaan iman. Di alam yang baru ini banyak perkara baru yang akan dipelajari. Ia seolah-olah berkenalan dengan satu dunia baru yang cukup unik.

Persediaan yang terbaik sebelum berkahwin adalah melengkapkan diri dengan keperibadian muslim sejati. Rumahtangga yang baik adalah rumahtangga yang didirikan oleh dua manusia lelaki perempuan yang iltizam dengan agama. Itu persediaannya dan itulah asas yang perlu menjadi kebimbangan semua orang.

Bagi lelaki;

tanamkan sifat bertanggungjawab

tanamkan sifat belas dan kasihan kepada wanita yang lemah

binalah sifat bertolak ansur

binalah kesediaan untuk berbincang dan mendengar pandangan pasangan

binalah kemampuan dan kemahiran yang boleh digunakan untuk mencari rezeki yang halal

binalah kekuatan diri untuk melindungi isteri dan anak-anak dari segala bahaya yang mendatang

Bagi wanita;

belajarlah untuk setia kepada hanya seorang manusia iaitu suami

mula agihkan kasih sayang yang sebelum ini diberikan kepada hanya ibu bapa kepada suami

lawan nafsu dengan mengawal mulut dan gaya-gaya ego untuk menjaga maruah dan air muka suami walau pun suami tidak mempunyai apa-apa kelebihan

belajar-belajarlah memasak kalau sebelum ini biasa beli makanan luar sahaja

bersedialah untuk menjadi ibu kerana anda mungkin hanya ada masa 9 bulan 10 hari sahaja untuk belajar

Mulakan Rumahtangga Dengan Belanja Bulanan Yang Paling Minima

Pasangan baru mungkin tidak dapat menjangkakan perbelanjaan yang bakal dihadapinya pada masa akan datang kerana masih berfikir seperti orang bujang. Keperluan dakwah akan meningkat dengan terbinanya rumahtangga ini. Banyak barang yang boleh dimiliki oleh orang bujang, mungkin tidak oleh orang kahwin di awal alam perkahwinannya. Bersabarlah untuk tidak meniru pasangan-pasangan lain yang membina keperluan dan perhiasan rumah seawal perkahwinannya.

Selamat Pengantin Baru

Kepada semua didoakan:

“Barakallahu lakuma, wa barak ‘alaikuma wa jam’a bainakuma fil khair, wa razaqakuma zurriyatan tayyibatan tanfa’ul islam wal muslimin”

“Semoga Allah membarakahi kalian dan melimpahkan barakah kepada kalian, dan mengumpulkan kalian dalam kebaikan, serta mengurniakan kalian zuriat yang memberi manfaat kepada Islam dan muslimin keseluruhannya”

Tips utk pasangan...





10 perkara memeranjatkan di dalam suatu perkahwinan

Bila wujud perkahwinan, tidak semesti semuanya ok dan bahagia. Ada banyak perkara yang boleh mengubah tanggapan kita dan kita perlu banyak bersabar. Di bawah ini ada beberapa perkara melalui pengalaman masyarakat kita dan tanggapan mengenai perkahwinan dan pengalamannya selepas berkahwin.

1. Berkahwin tidak bermakna anda tidak akan keseorangan lagi.

“Saya dan suami baru sahaja mengikuti kaunseling. Tiada apa-apa yang drastik cuma kami dapat rasakan bahawa kami semakin berjauhan dari segi emosi dan fizikal. Jiwa semakin terasa keseorangan. Nasib baik kami berdua cepat sedar dan sanggup mendapatkan bantuan daripada mengambil tindakan yang bertentangan.”

2. Berkahwin tidak bermakna anda akan berasa menyintai atau dicintai setiap hari. “Kebahagiaan dalam perkahwinan tidak berlaku sekelip mata kerana masalah tentu akan timbul. Ada masalah besar dan ada yang kecil. Kadangkala anda
akan merasakan diri sudah tidak dicintai.” Amat penting bagi masing-masing mengucapkan perasaan cinta dan mencintai.

3. Anda masih perlu menghangatkan suasana. “Kami suami isteri mempunyai kerjaya yang sangat sibuk dan jarang dapatmeluangkan masa bersama. Untuk mengelakkan perasaan seperti teman sebilik sahaja, kami cuba terapkan kebiasaan untuk memeluk antara satu sama lain dan bercerita setiap malam sebelum melelapkan mata.”

4. Perkahwinan adalah sesuatu yang menyeronokkan. “Saya dan isteri amat menyenangi kehadiran masing-masing. Kami gemar bergelak ketawa bersama, bergurau dan mengusik. Setiap hari ada sahaja SMS yang dihantar… kadang kala lawak jenaka dan ada juga mesej berunsur seks nakal.”

5. Lazimnya salah seorang akan lebih banyak berkorban. “Mana ada yang seratus peratus adil pembahagiannya. Selalunya isteri akan lebih banyak berkorban terutamanya dari segi kerjaya. Kadang-kala ada yang terpaksa melepaskan kenaikan pangkat kerana tidak ingin rumahtangga kucar-kacir.”

6. Pasangan anda akan berubah mengikut masa. Anda harus menerima kenyataan bahawa masing-masing akan berubah mengikut masa. Kadang-kalanya dari segi perangai, rupa paras , bentuk badan dan hobi. Tiada orang yang akan kekal sama seperti mana mula-mula berkenalan dahulu.

7. Anda tidak semestinya akan bersetuju dalam semua perkara. Suami akan tetap mahu menggunakan wang bonus untuk membesarkan garaj manakala isteri inginkan sofa baru. Terimalah hakikat bahawa masing-masing ada keinginan yang berbeza. Yang penting tolak ansur-mungkin bonus tahun ini mengikut kehendak isteri manakala bonus tahun depan untuk suami pula.

8. Semakin lama berkahwin semakin bahagia. Pasangan yang memahami kehendak masing-masing dan mengamalkan tolak ansur dalam kebanyakan perkara sepanjang mereka berkahwin, lazimnya akan berjaya melawan badai atau apa-apa masalah. Mereka inilah yang dapat menikmati kemanisan berumahtangga. Sememangnya pasangan ini adalah “soulmate” masing-masing.

9. Hubungan seks ada turun naiknya. Kadang kala sangat berkesan dan ada kalanya tidak begitu memberansangkan.
Masing-masing seharusnya menerima bahawa ianya bergantung kepada “mood” dan keadaan sekeliling.

10. Perasaan Ego yang berlebihan adalah amat berbahaya. Apabila perselisihan terjadi, masing-masing menjadi begitu sensitif dan mementingkan ego. Jika terlampau mengikut ego, anda mungkin akan memanjangkan masalah yang kecil. Elakkan daripada menyimpan perasaan marah terlalu lama kerana pasangan anda mungkin akan berubah hati. Sanggupkah anda?

Perbezaannya antara Lelaki Dan Perempuan

Wanita menarik nafas lebih kerap daripada lelaki, manakala lelaki menarik nafas lebih dalam daripada wanita;

Sistem badan lelaki dan wanita pun tidak sama. Lelaki lebih banyak memerlukan oksigen berbanding wanita supaya mereka dapat menukarnya menjadi tenaga;

Kulit lelaki lebih kasar, kulit perempuan lebih halus;

Perempuan lebih halus suara berbanding lelaki yang kasar dan besar suaranya;

Lelaki memiliki tulang anggota yang lebih panjang berbanding wanita. Tulang wanita bukan sekadar lebih kecil malah susunannya berbeza disebabkan wanita diciptakan Tuhan dengan struktur tubuh bagi melahirkan anak;

Demikian juga pada segi psikologi, wanita secara umum lebih bersikap mudah mengikut kata hati, lebih berminat kepada cinta dan kasih sayang dan hubungan perasaan;

Apabila mengamati benda, kedua-duanya juga berbeza. Lelaki lebih menggunakan pengamatan tumpuan. Manakala wanita menggunakan lebih pengamatan luas dan membesar. Pengamatan lelaki ibarat cahaya laser yang menumpu kepada sesuatu objek. Manakala, pengamatan wanita ibarat lampu suluh, yang membuka; menampakkan banyak benda;

Wanita mahu mengambil tahu semua perkara. Daripada perkara kecil sehingga perkara besar. Sementara lelaki hanya menumpukan kepada matlamat utama;

Cuba perhatikan kepada wanita, apa yang mereka bawa apabila berjalan keluar rumah. Tengok sahaja pada beg tangan mereka. Lebih besar daripada lelaki. Lelaki membawa beg kecil sahaja. Di dalamnya hanya ada lesen kenderaan, duit ,
surat-surat penting dan kad kredit bank. Dalam beg tangan wanita semuanya ada. Di dalam beg tangan perempuan ada dompet duit, kad kredit, buku bank, buku cek, ada alatan make-up, cermin, sikat rambut, tisu muka, pengetip kuku, kunci pen, pensel, ubat sakit kepala, gambar suami, gambar anak, cermin mata hitam, buku telefon, tuala ehem.. ehemm…dan macam-macam lagi.

Kenapa sedemikian dilakukan oleh wanita? Jawabnya kerana wanita memikirkan pelbagai kemungkinan perkara yang boleh berlaku. Mereka lebih peka, apabila sesuatu terjadi, persediaan sudah pun dilakukan. Ini bermakna pemikiran dan
penumpuan wanita lebih lebar. Pada lelaki, cukup dengan lesen memandu dan duit. Sebab mereka mahu sampai ke matlamat. Duit untuk membeli. Lesen memandu supaya selamat daripada disoal polis.

Demikianlah perbezaan yang wujud antara lelaki dan wanita. Kerana itu, tidak hairan apabila suami isteri ini melihat banyak perkara secara berbeza. Urusan-urusan rumah tangga kadang-kadang ditangani secara berbeza. Contohnya,
suami isteri yang kedua-duanya bekerja, mereka terpaksa keluar dari rumah awal pagi.

Dalam banyak hal, wanita bekerja yang paling kerap bersungut. Suaminya, apabila keluar sahaja dari rumah, yang dibawa hanya kunci kereta, masuk dalam kereta dan hidupkan enjin, kemudian tunggu isteri. Matlamat mereka ke pejabat. Manakala si isteri, memikirkan apa yang anak bawa ke sekolah, baju di ampaian siapa hendak ambil, anak belum pakai baju lagi, anak belum makan lagi. Kalau bolehnya, dia mahu memikirkan semua benda, kerana padanya, apabila sesuatu terjadi, bagaimana kesudahannya? Biar lewat ke tempat kerja, asalkan semuanya beres.

Apabila si suami dan si isteri ke kompleks membeli belah. Si isteri, apabila masuk sahaja ke pusat membeli belah dia melihat banyak benda dahulu, satu persatu, perlahan-lahan, dari atas ke bawah, kain ini dipegang, diperhatikan
dieselkan. Kemudia pegang pula kain lain, selepas berjam-jam barulah dibuat pilihan membeli. Pendek kata, si suami yang menjadi pengikut setia mudah bosan. Bagi lelaki apabila hendak membeli sesuatu, terus dituju ke tempat yang ingin dibeli dan membeli. Membeli belah pada lelaki tidak mengambil masa yang lama seperti perempuan.

Contoh-contoh tersebut menunjukkan wanita mengamati sesuatu berbeza daripada lelaki. Sebab itu, jangan bergaduh selepas membeli belah, jangan bergaduh ketika mahu ke tempat kerja. Si isteri jangan putus asa melihat si suami, apabila keluar sahaja dari rumah terus masuk kereta.Tanpa mengangkat botol susu anak, kain lampin anak, dan berbagai lagi untuk dibawa ke rumah pengasuh.

Akuilah kita berbeza. Perbezaan bukan untuk bermusuh, sebaliknya bagi saling membantu dan berkasih sayang. Kerana kita berbeza, kita lebih berkasih sayang. Jangan disebabkan perbezaan pada cara berkasih sayang antara lelaki dengan
seorang wanita, maka timbul krisis rumah tangga berpuluh tahun. Tentulah kerana perbezaan yang ada antara kita itu, maka kita lebih berkasih sayang. Kerana itu, kita berbeza supaya saling sayang menyayangi.

Benarkah Wanita Selalu Inginkan Multi-Orgasme?

Jika dulu wanita melayani suami sekedar memenuhi kewajiban, kini dengan semakin terbukanya informasi soal seks, mereka juga ingin menikmati aktivitas tersebut. Informasi mengenai orgasme lebih dari sekali (multiple orgasm) terkadang membuat lelaki berusaha terlalu keras untuk membantu pasangannya mencapai hal itu. Tidak seperti lelaki yang organ seksualnya di luar, organ wanita tidaklah mudah dilihat, bahkan oleh dirinya sendiri. Wanita, tentu menginginkan orgasme, namun hal itu amat tergantung seberapa nyaman ia terhadap tubuh sendiri, pengalaman seksual di masa lalu, serta adanya rasa percaya dan nyaman terhadap pasangan. Walau begitu kebanyakan wanita tidak menjadikan multi-orgasme sebagai tujuan utama bercinta. Umumnya mereka lebih mementingkan intimasi secara emosional dan proses dalam aktivitas bercinta. Proses (ciuman, belaian & aktivitas stimulasi lainnya) lebih penting baginya daripada orgasme itu sendiri.

Di sisi lain, ego lelaki menginginkan pasangannya mencapai multi-orgasme agar ia merasa jadi yang terbaik. Lebih baik dari temannya, bahkan lebih baik dari tokoh di novel-novel erotis. Perasaan lebih baik dari lelaki lain biasanya amat diperlukan lelaki untuk mengisi egonya. Ego ini secara tak sadar kadang memberi ‘tekanan’ pada wanita sehingga ia justru menjadi sulit orgasme, bahkan sulit menikmati. Para ahli menyarankan pasangan untuk saling terbuka.
Lelaki sebaiknya menanyakan apakah pasangannya benar-benar orgasme, lalu apakah ia ingin Anda sendiri yang membawanya ke klimaks atau berdua. Jika ia benar-benar mencapai klimaks, apakah sekali saja cukup baginya?
Sejumlah wanita mengalami kontraksi uterus secara spontan yang menimbulkan kenikmatan, namun akan segera menurun intensitasnya. Lelaki yang berusaha memperpanjang atau mengulang kenikmatan tersebut dengan cara yang sama, jarang sekali berhasil, malah akan mengganggu si wanita.

Karena itu ahli seksologi menyarankan untuk memindahkan perhatian ke bagian-bagian sensitif lainnya seperti telinga, jari-jari atau telapak kaki, atau bagian tubuh lainnya. Lalu berhentilah saat ia bilang sudah cukup. Intinya, dengan bekerja sama, saling mendengarkan, bereksperimen dan melakukan dan menghentikan stimulasi berdasarkan kebutuhan (dengan memberi signal), orgasme bahkan multi-orgasme akan datang dengan sendirinya.

Petua Rumahtangga Bahagia
Oleh Asmungi Sidek
(Bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Negeri Selangor).

1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.

2- Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.

3- Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri.

4- Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.

5- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.

6- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.

7- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cubaingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu.

8-Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.

9- Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali(rujuk).

10- Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.

11- Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.

12- Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung.

13- Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.

14- Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.

15- Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.

16- Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.

17- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.

18- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.

19- Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.

20- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.

21- Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian.

22- Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga merapatkan hubungan dan kemesraan.

23- Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya

Friday, October 1, 2010



hai...it's 1st October 2010..im getting tired of this..even its almost left a few day to go...i have 4 partition in my mind..urmm..to make it clear and make me satisfied with my decision..i remove my fb account just temporary..until i finish my work..im lucky coz my hubby also agree with my decision...muacks..thanks always there for me..

Saturday, October 2, 2010

Nukilan Hati...

Posted by Chek Nurul at 10:57 AM 0 comments

Tanggal 2 october 2010,10:58 pagi bertempat di utara tanah air.

Hari ni sepatutnya, aku prepare for something tapi disebabkan technical problem, jadi stuck sekejap. Aku amik peluang ni utk menulis dalam blog ni. Dah lama rasanya aku tak menjengah ke sini. Dok post entry yang aku google je. so.. nie betul2 tulisan aku sendiri lahir dari hati dan pemikiran aku sendiri. Pagi ni, aku bangun dan buat list for my big day. Mmg la lambat lagi tapi aku tak suka prepare last minit. Japg berserabut. Bila org minta ja, dah ada checklist, kalau tak cukup @ nak ubah, tambah apa2 senang, just masukkan jer.

Actually, agak pening dan remeh jugak benda nie, banyak benda nak kena list. banyak benda nak kena kira. kalau dapat cut cost bajet lagi bagus. Bt ni pun bukan nak menunjuk2 tapi utk hebahan je mengatakan dah selamat dan menyempurnakan apa yg patut disempurnakan..nasib baik la aku ada pengalaman dulu jadi aku boleh la jugak guna utk aku pulak. Hope ada la rezeki nanti for both of us and all this will be what we plan. Amin..

For now, what i need to do....

I need to survey the price all the item, and try to cut cost in case i can do it. Money is important right now, good planning, communication also important.

just love this pic..;p

KITA KAH YANG BAIK...

Posted by Chek Nurul at 10:38 AM 0 comments

1. Kita bukannya pandai untuk cakap orang lain bodoh

2. Kita bukanlah kaya untuk cakap orang lain miskin

3. Kita bukanlah handsome untuk cakap orang lain muka tak handsome

4. Kita bukanlah cantik untuk cakap orang lain tak lawa

5. Kita bukanlah baik untuk cakap orang lain jahat

6. Kita bukanlah alim untuk cakap orang lain lupa sembahyang

7. Kita bukanlah kuat untuk cakap orang lain lemah

8. Kita bukanlah berani untuk cakap orang lain penakut

TAPI…

1. Kita adalah pandai jikalau kita sebarkan ilmu itu kepada orang lain

2. Kita adalah kaya jikalau kita manfaatkan kekayaan kita kepada jalan kebaikan

3. Kita adalah handsome jikalau kita tak meninggi diri

4. Kita adalah cantik jikalau kita sentiasa memuji orang lain

5. Kita adalah baik jikalau kita mengajak orang lain kearah keaikan dan menjadi contoh dan tauladan orang lain

6. Kita adalah alim jikalau kita memperuntukkan sebahagian rutin seharian kita kepada-Nya dengan seikhlas hati

7. Kita adalah kuat jika kita sentiasa membantu orang yang lemah

8. Kita adalah berani jikalau kita sanggup menggadaikan nyawa untuk mempertahankan agama Ingatlah! kita bukannya manusia yang hebat untuk mencaci dan mengutuk ciptaan-Nya. Dia Maha Mengetahui. setiap apa yang diciptakannya mempunyai hikmah yang tersendiri.sedarlah . bukan senang nak jadi senang.

BUKAN SENANG NAK JADI SENANG. BUKAN SUSAH NAK JADI SUSAH

Note: Terima kasih kepada penulis asal kata-kata di atas

.......

Posted by Chek Nurul at 10:31 AM 0 comments

Alam perkahwinan adalah alam baru bagi semua manusia. Rasulullah s.a.w. menyifatkannya sebagai alam penyempurnaan iman. Di alam yang baru ini banyak perkara baru yang akan dipelajari. Ia seolah-olah berkenalan dengan satu dunia baru yang cukup unik.

Persediaan yang terbaik sebelum berkahwin adalah melengkapkan diri dengan keperibadian muslim sejati. Rumahtangga yang baik adalah rumahtangga yang didirikan oleh dua manusia lelaki perempuan yang iltizam dengan agama. Itu persediaannya dan itulah asas yang perlu menjadi kebimbangan semua orang.

Bagi lelaki;

tanamkan sifat bertanggungjawab

tanamkan sifat belas dan kasihan kepada wanita yang lemah

binalah sifat bertolak ansur

binalah kesediaan untuk berbincang dan mendengar pandangan pasangan

binalah kemampuan dan kemahiran yang boleh digunakan untuk mencari rezeki yang halal

binalah kekuatan diri untuk melindungi isteri dan anak-anak dari segala bahaya yang mendatang

Bagi wanita;

belajarlah untuk setia kepada hanya seorang manusia iaitu suami

mula agihkan kasih sayang yang sebelum ini diberikan kepada hanya ibu bapa kepada suami

lawan nafsu dengan mengawal mulut dan gaya-gaya ego untuk menjaga maruah dan air muka suami walau pun suami tidak mempunyai apa-apa kelebihan

belajar-belajarlah memasak kalau sebelum ini biasa beli makanan luar sahaja

bersedialah untuk menjadi ibu kerana anda mungkin hanya ada masa 9 bulan 10 hari sahaja untuk belajar

Mulakan Rumahtangga Dengan Belanja Bulanan Yang Paling Minima

Pasangan baru mungkin tidak dapat menjangkakan perbelanjaan yang bakal dihadapinya pada masa akan datang kerana masih berfikir seperti orang bujang. Keperluan dakwah akan meningkat dengan terbinanya rumahtangga ini. Banyak barang yang boleh dimiliki oleh orang bujang, mungkin tidak oleh orang kahwin di awal alam perkahwinannya. Bersabarlah untuk tidak meniru pasangan-pasangan lain yang membina keperluan dan perhiasan rumah seawal perkahwinannya.

Selamat Pengantin Baru

Kepada semua didoakan:

“Barakallahu lakuma, wa barak ‘alaikuma wa jam’a bainakuma fil khair, wa razaqakuma zurriyatan tayyibatan tanfa’ul islam wal muslimin”

“Semoga Allah membarakahi kalian dan melimpahkan barakah kepada kalian, dan mengumpulkan kalian dalam kebaikan, serta mengurniakan kalian zuriat yang memberi manfaat kepada Islam dan muslimin keseluruhannya”

Tips utk pasangan...

Posted by Chek Nurul at 10:21 AM 0 comments



10 perkara memeranjatkan di dalam suatu perkahwinan

Bila wujud perkahwinan, tidak semesti semuanya ok dan bahagia. Ada banyak perkara yang boleh mengubah tanggapan kita dan kita perlu banyak bersabar. Di bawah ini ada beberapa perkara melalui pengalaman masyarakat kita dan tanggapan mengenai perkahwinan dan pengalamannya selepas berkahwin.

1. Berkahwin tidak bermakna anda tidak akan keseorangan lagi.

“Saya dan suami baru sahaja mengikuti kaunseling. Tiada apa-apa yang drastik cuma kami dapat rasakan bahawa kami semakin berjauhan dari segi emosi dan fizikal. Jiwa semakin terasa keseorangan. Nasib baik kami berdua cepat sedar dan sanggup mendapatkan bantuan daripada mengambil tindakan yang bertentangan.”

2. Berkahwin tidak bermakna anda akan berasa menyintai atau dicintai setiap hari. “Kebahagiaan dalam perkahwinan tidak berlaku sekelip mata kerana masalah tentu akan timbul. Ada masalah besar dan ada yang kecil. Kadangkala anda
akan merasakan diri sudah tidak dicintai.” Amat penting bagi masing-masing mengucapkan perasaan cinta dan mencintai.

3. Anda masih perlu menghangatkan suasana. “Kami suami isteri mempunyai kerjaya yang sangat sibuk dan jarang dapatmeluangkan masa bersama. Untuk mengelakkan perasaan seperti teman sebilik sahaja, kami cuba terapkan kebiasaan untuk memeluk antara satu sama lain dan bercerita setiap malam sebelum melelapkan mata.”

4. Perkahwinan adalah sesuatu yang menyeronokkan. “Saya dan isteri amat menyenangi kehadiran masing-masing. Kami gemar bergelak ketawa bersama, bergurau dan mengusik. Setiap hari ada sahaja SMS yang dihantar… kadang kala lawak jenaka dan ada juga mesej berunsur seks nakal.”

5. Lazimnya salah seorang akan lebih banyak berkorban. “Mana ada yang seratus peratus adil pembahagiannya. Selalunya isteri akan lebih banyak berkorban terutamanya dari segi kerjaya. Kadang-kala ada yang terpaksa melepaskan kenaikan pangkat kerana tidak ingin rumahtangga kucar-kacir.”

6. Pasangan anda akan berubah mengikut masa. Anda harus menerima kenyataan bahawa masing-masing akan berubah mengikut masa. Kadang-kalanya dari segi perangai, rupa paras , bentuk badan dan hobi. Tiada orang yang akan kekal sama seperti mana mula-mula berkenalan dahulu.

7. Anda tidak semestinya akan bersetuju dalam semua perkara. Suami akan tetap mahu menggunakan wang bonus untuk membesarkan garaj manakala isteri inginkan sofa baru. Terimalah hakikat bahawa masing-masing ada keinginan yang berbeza. Yang penting tolak ansur-mungkin bonus tahun ini mengikut kehendak isteri manakala bonus tahun depan untuk suami pula.

8. Semakin lama berkahwin semakin bahagia. Pasangan yang memahami kehendak masing-masing dan mengamalkan tolak ansur dalam kebanyakan perkara sepanjang mereka berkahwin, lazimnya akan berjaya melawan badai atau apa-apa masalah. Mereka inilah yang dapat menikmati kemanisan berumahtangga. Sememangnya pasangan ini adalah “soulmate” masing-masing.

9. Hubungan seks ada turun naiknya. Kadang kala sangat berkesan dan ada kalanya tidak begitu memberansangkan.
Masing-masing seharusnya menerima bahawa ianya bergantung kepada “mood” dan keadaan sekeliling.

10. Perasaan Ego yang berlebihan adalah amat berbahaya. Apabila perselisihan terjadi, masing-masing menjadi begitu sensitif dan mementingkan ego. Jika terlampau mengikut ego, anda mungkin akan memanjangkan masalah yang kecil. Elakkan daripada menyimpan perasaan marah terlalu lama kerana pasangan anda mungkin akan berubah hati. Sanggupkah anda?

Perbezaannya antara Lelaki Dan Perempuan

Wanita menarik nafas lebih kerap daripada lelaki, manakala lelaki menarik nafas lebih dalam daripada wanita;

Sistem badan lelaki dan wanita pun tidak sama. Lelaki lebih banyak memerlukan oksigen berbanding wanita supaya mereka dapat menukarnya menjadi tenaga;

Kulit lelaki lebih kasar, kulit perempuan lebih halus;

Perempuan lebih halus suara berbanding lelaki yang kasar dan besar suaranya;

Lelaki memiliki tulang anggota yang lebih panjang berbanding wanita. Tulang wanita bukan sekadar lebih kecil malah susunannya berbeza disebabkan wanita diciptakan Tuhan dengan struktur tubuh bagi melahirkan anak;

Demikian juga pada segi psikologi, wanita secara umum lebih bersikap mudah mengikut kata hati, lebih berminat kepada cinta dan kasih sayang dan hubungan perasaan;

Apabila mengamati benda, kedua-duanya juga berbeza. Lelaki lebih menggunakan pengamatan tumpuan. Manakala wanita menggunakan lebih pengamatan luas dan membesar. Pengamatan lelaki ibarat cahaya laser yang menumpu kepada sesuatu objek. Manakala, pengamatan wanita ibarat lampu suluh, yang membuka; menampakkan banyak benda;

Wanita mahu mengambil tahu semua perkara. Daripada perkara kecil sehingga perkara besar. Sementara lelaki hanya menumpukan kepada matlamat utama;

Cuba perhatikan kepada wanita, apa yang mereka bawa apabila berjalan keluar rumah. Tengok sahaja pada beg tangan mereka. Lebih besar daripada lelaki. Lelaki membawa beg kecil sahaja. Di dalamnya hanya ada lesen kenderaan, duit ,
surat-surat penting dan kad kredit bank. Dalam beg tangan wanita semuanya ada. Di dalam beg tangan perempuan ada dompet duit, kad kredit, buku bank, buku cek, ada alatan make-up, cermin, sikat rambut, tisu muka, pengetip kuku, kunci pen, pensel, ubat sakit kepala, gambar suami, gambar anak, cermin mata hitam, buku telefon, tuala ehem.. ehemm…dan macam-macam lagi.

Kenapa sedemikian dilakukan oleh wanita? Jawabnya kerana wanita memikirkan pelbagai kemungkinan perkara yang boleh berlaku. Mereka lebih peka, apabila sesuatu terjadi, persediaan sudah pun dilakukan. Ini bermakna pemikiran dan
penumpuan wanita lebih lebar. Pada lelaki, cukup dengan lesen memandu dan duit. Sebab mereka mahu sampai ke matlamat. Duit untuk membeli. Lesen memandu supaya selamat daripada disoal polis.

Demikianlah perbezaan yang wujud antara lelaki dan wanita. Kerana itu, tidak hairan apabila suami isteri ini melihat banyak perkara secara berbeza. Urusan-urusan rumah tangga kadang-kadang ditangani secara berbeza. Contohnya,
suami isteri yang kedua-duanya bekerja, mereka terpaksa keluar dari rumah awal pagi.

Dalam banyak hal, wanita bekerja yang paling kerap bersungut. Suaminya, apabila keluar sahaja dari rumah, yang dibawa hanya kunci kereta, masuk dalam kereta dan hidupkan enjin, kemudian tunggu isteri. Matlamat mereka ke pejabat. Manakala si isteri, memikirkan apa yang anak bawa ke sekolah, baju di ampaian siapa hendak ambil, anak belum pakai baju lagi, anak belum makan lagi. Kalau bolehnya, dia mahu memikirkan semua benda, kerana padanya, apabila sesuatu terjadi, bagaimana kesudahannya? Biar lewat ke tempat kerja, asalkan semuanya beres.

Apabila si suami dan si isteri ke kompleks membeli belah. Si isteri, apabila masuk sahaja ke pusat membeli belah dia melihat banyak benda dahulu, satu persatu, perlahan-lahan, dari atas ke bawah, kain ini dipegang, diperhatikan
dieselkan. Kemudia pegang pula kain lain, selepas berjam-jam barulah dibuat pilihan membeli. Pendek kata, si suami yang menjadi pengikut setia mudah bosan. Bagi lelaki apabila hendak membeli sesuatu, terus dituju ke tempat yang ingin dibeli dan membeli. Membeli belah pada lelaki tidak mengambil masa yang lama seperti perempuan.

Contoh-contoh tersebut menunjukkan wanita mengamati sesuatu berbeza daripada lelaki. Sebab itu, jangan bergaduh selepas membeli belah, jangan bergaduh ketika mahu ke tempat kerja. Si isteri jangan putus asa melihat si suami, apabila keluar sahaja dari rumah terus masuk kereta.Tanpa mengangkat botol susu anak, kain lampin anak, dan berbagai lagi untuk dibawa ke rumah pengasuh.

Akuilah kita berbeza. Perbezaan bukan untuk bermusuh, sebaliknya bagi saling membantu dan berkasih sayang. Kerana kita berbeza, kita lebih berkasih sayang. Jangan disebabkan perbezaan pada cara berkasih sayang antara lelaki dengan
seorang wanita, maka timbul krisis rumah tangga berpuluh tahun. Tentulah kerana perbezaan yang ada antara kita itu, maka kita lebih berkasih sayang. Kerana itu, kita berbeza supaya saling sayang menyayangi.

Benarkah Wanita Selalu Inginkan Multi-Orgasme?

Jika dulu wanita melayani suami sekedar memenuhi kewajiban, kini dengan semakin terbukanya informasi soal seks, mereka juga ingin menikmati aktivitas tersebut. Informasi mengenai orgasme lebih dari sekali (multiple orgasm) terkadang membuat lelaki berusaha terlalu keras untuk membantu pasangannya mencapai hal itu. Tidak seperti lelaki yang organ seksualnya di luar, organ wanita tidaklah mudah dilihat, bahkan oleh dirinya sendiri. Wanita, tentu menginginkan orgasme, namun hal itu amat tergantung seberapa nyaman ia terhadap tubuh sendiri, pengalaman seksual di masa lalu, serta adanya rasa percaya dan nyaman terhadap pasangan. Walau begitu kebanyakan wanita tidak menjadikan multi-orgasme sebagai tujuan utama bercinta. Umumnya mereka lebih mementingkan intimasi secara emosional dan proses dalam aktivitas bercinta. Proses (ciuman, belaian & aktivitas stimulasi lainnya) lebih penting baginya daripada orgasme itu sendiri.

Di sisi lain, ego lelaki menginginkan pasangannya mencapai multi-orgasme agar ia merasa jadi yang terbaik. Lebih baik dari temannya, bahkan lebih baik dari tokoh di novel-novel erotis. Perasaan lebih baik dari lelaki lain biasanya amat diperlukan lelaki untuk mengisi egonya. Ego ini secara tak sadar kadang memberi ‘tekanan’ pada wanita sehingga ia justru menjadi sulit orgasme, bahkan sulit menikmati. Para ahli menyarankan pasangan untuk saling terbuka.
Lelaki sebaiknya menanyakan apakah pasangannya benar-benar orgasme, lalu apakah ia ingin Anda sendiri yang membawanya ke klimaks atau berdua. Jika ia benar-benar mencapai klimaks, apakah sekali saja cukup baginya?
Sejumlah wanita mengalami kontraksi uterus secara spontan yang menimbulkan kenikmatan, namun akan segera menurun intensitasnya. Lelaki yang berusaha memperpanjang atau mengulang kenikmatan tersebut dengan cara yang sama, jarang sekali berhasil, malah akan mengganggu si wanita.

Karena itu ahli seksologi menyarankan untuk memindahkan perhatian ke bagian-bagian sensitif lainnya seperti telinga, jari-jari atau telapak kaki, atau bagian tubuh lainnya. Lalu berhentilah saat ia bilang sudah cukup. Intinya, dengan bekerja sama, saling mendengarkan, bereksperimen dan melakukan dan menghentikan stimulasi berdasarkan kebutuhan (dengan memberi signal), orgasme bahkan multi-orgasme akan datang dengan sendirinya.

Petua Rumahtangga Bahagia
Oleh Asmungi Sidek
(Bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Negeri Selangor).

1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.

2- Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.

3- Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri.

4- Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.

5- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.

6- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.

7- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cubaingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu.

8-Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.

9- Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali(rujuk).

10- Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.

11- Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.

12- Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung.

13- Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.

14- Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.

15- Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.

16- Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.

17- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.

18- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.

19- Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.

20- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.

21- Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian.

22- Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga merapatkan hubungan dan kemesraan.

23- Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya

Friday, October 1, 2010

Posted by Chek Nurul at 2:43 PM 0 comments

hai...it's 1st October 2010..im getting tired of this..even its almost left a few day to go...i have 4 partition in my mind..urmm..to make it clear and make me satisfied with my decision..i remove my fb account just temporary..until i finish my work..im lucky coz my hubby also agree with my decision...muacks..thanks always there for me..
 

Life So Simple WithOut Rules Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez